Offra livet i Afghanistan?


Hur många svenskar ska dö i Afghanistan innan regeringen tar hem soldaterna? Jag har ställt frågan förut och kan bara konstatera att det uppenbarligen ska bli ännu fler. Soldaten som nu avled är den femte som stupar i landet, och det är flera stycken som skadats för livet, och då är de som drabbas av psykiska problem oräknade.

AB: ”En svensk soldat stupade i Afghanistan under lördagen. Hans pansarterrängfordon sprängdes av en hemmagjord sprängladdning väster om Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan, enligt Försvarsmakten. Enligt ett pressmed-
delande inleddes händelseutvecklingen efter att ett stridsfordon 90 utsatts för finkalibrig eld. När en pansarterrängbil kallades till platsen för att understöjda, exploderade den hemmagjorda sprängladdningen.”

Det är fullständigt absurt att svenska soldater nu slåss sida vid sida med NATO och ameri-
kanska soldater och under amerikanskt befäl, och bortsett från de mänskliga tragedierna som det innebär för anhöriga, kamrater och eventuella partners så kommer den stigande oron i Mazar-e-Sharif att skörda betydligt fler offer än dem som hittills skadats eller avlidit. Vi borde ha satsat på bistånd istället för att skicka soldater beväpnade till tänderna.

Nu har högerregeringen planer på att utöka antalet soldater i landet, den enda effekten det kan få på sikt är att det undergräver förtroendet för den sittande högerregeringen. Det är tragiskt att människor ska behöva dö på den vägen.

it , , , , , , , , r ab ex dn svt12 gp


19 svar till “Offra livet i Afghanistan?”

 1. Men det spelar ju ingen roll vilken regering vi har, Jinge. De rödgröna säger att vi ska åka hem 2013. Borgarna säger att vi ska stanna så länge de andra stannar. Och de stora NATO-länderna (inklusive USA) har sagt att de tröttnat på Afghanistan och tänker lämna landet 2013.

  Såattehhhh………

 2. Tur att jag är för gammalt för sådana där dumheter, men dom bombar i våra hyreshus här hemma också, så det är ju inte helt säkert här hemma i Sverige heller. Globaliseringen borde stoppas anser jag.

 3. Jag offrar gärna livet för ett jämnställd Afghanistan utan förtryck och utan tallibaner, med korta ord ett fredligt och lugnt Afghanistan som kan erbjuda mänskliga rättigheter för sin befolkning. Så fort jag fyllt 18 så kommer jag stå där på rekryteringskontoret och skriva upp mig, utan tvekan! Synd bara att folk (du, jinge) har så forutfattade meningar, tror på allt Lars Ohly säger, åk ner och skaffa dig en personlig uppfattning istället. Jag kan betala flyger om du så vill det, men du måste få dig en verklig inblick i denna konflikt!

  • Jadu, ”Alexander”. jag beklagar att du svalt all propaganda från bombhögern om kampen för ”demokrati” och ”mänskliga rättigheter” i Afghanistan. Jag hoppas kriget är över innan du hunnit åka dit så du slipper riskera livet i onödan. Den ”folkvalde” presidenten Hamid Karzai, som fuskade sig till valsegern, styr nu Afghanstan genom sina kamrater i Norra Alliansen. Dessa kamrater är närmast utan undantag Krigsherrar som sannolikt gjort sig skyldiga till lika vidriga brott som den forna talibanregimen. I Sveriges område Mazar-Al-Sharif styr t ex Dostum, mannen som till mångt och mycket ligger bakom den luckrativa opiumodlingen som nu återigen frodas och även misstänks vara inblandad i terrorismen i Södra Kaukasus.

   Av de biståndspengar som välvilliga regeringar skickat till det afghanska folket försvinner en stor del ner i den ytterst korrupta administrationen och korruptionen återfinns enda upp på regeringsnivå. Biståndsarbete har utförts i Afghanistan enda sedan Sovjetunionen drog sig ur och det inkluderar tiden då talibanerna styrde.

   Om det vore så att vi verkligen var i Afghanistan för att hjälpa det afghanska folket till fred och frihet så skulle jag också vara positivt inställd men med Karzai som diktator och krigsbrottsbelastade Kirgsherrar som ministrar så kan jag inte förstå hur någon kan tro att vi är där för något nobelt syfte. Det handlar om kontroll över naturresurser, i Afghanistans fall de enorma malmfyndigheter som praktiskt nog ”upptäcktes” efter att invasionen var ett faktum.

   Nej, aldrig att jag skulle stödja ett krig med så uppenbart falska anledningar. Kvinnor förtrycks fortfarande, även på regeringskontrollerade områden, och lidandet är utan tvekan större i ett land som slits sönder av våld och motsättningar en i ett land i fred.

   • Alexander: ”Jag offrar gärna livet för ett jämnställd Afghanistan utan förtryck och utan tallibaner,”

    Kan du inte läsa Martin? Killen vill ju dö, antingen får man låsa in honom på någon hispa eller oxo får han väl dö om han tror att det är så jävla ballt. Resonerar han så kommer han förhoppningsvis nobbas av försvaret. Ska han dessutom hålla på och härja med sina Rambofasoner och med sin AK5 till Afghanistan kan erbjuda sin befolkning FN:s mänskliga rättigheter så får han allt käka upp sig jävligt ordentligt innan han far dit… :-P

  • Du offrar inte livet för demokratin i Afghanistan, utan för amerikanska strategiska intressen i Centralasien. Tänk att det ska vara så svårt för folk att se verkligheten bakom propagandan. Tycker du att det är värt det priset?

  • Alec! Kan du inte fatta? Afganer vill inte att du ska ”rädda” de!!! De mår nog mycket bättre när såna som du håller sig borta från dem!! Du kommer aldrig någonsin uppfattas som en räddare! Så det är bättre för dig att hålla dig till trygga snälla Sverige där socialen och psykvården kan ta hand om dig!! För du kommer att kissa på dig när du ser det verkliga livet där borta ;)

  • Su Alexander jag såg en undersökning som sade att ca 60% av afghanerna/pakistanierna ser oss som fiender så vem är det du ska rädda där.

   Det finns ingen demokrati och Karzai och hans hejdukar har inte gjort det bättre för kvinnor, i stället gjorde de lagar som gav mannen rätt att våldta sin fru.

   Det ända vi gör där är ökar flödet av opium/heroin och dödar fler och fler civila.

   Du får gärna åka ditt och slåss för mig, men då gå med i någon legoarme för svenska skattepengar ska inte gå till detta skit krig som ingen kan vinna.

 4. ”Sverige ut ur Mellanöstern!” och ”Reinfeldt USA-lakej!” vill jag skriva på ett stort jävla plakat…

 5. Så länge vi anses vara lierade med USA är det bara en tidsfråga innan en tunnelbana i Stockholm utses till nästa självmordsbombarmål eller varför inte Kungsträdgården en vacker dag med mycket folk i rörelse. Öga för öga och tand för tand är ju det som gäller i dessa kretsar. Det känns så väldigt sorgligt och onödigt.

 6. Vi har skickat soldater till många FN-insatser, ofta med viss risk för de soldater som åkt. Av någon anledning är FN-insatser vanligare i oroliga delar av världen.

  Vill du helt sluta samarbeta med FN eller vill du bara samarbeta när det är ofarligt och enkelt?

  • FN har så vitt jag vet inte med den här insatsen att göra, man har bollat över hela klabbet till USA/NATO. Kan du ge en källa till påståendet att FN har bett Sverige delta tillsammans med NATO i Afghanistan? Så här kan man läsa i Piteåtidningen: ”Schoris tyngsta kritik mot Sveriges politik gäller myten om att de svenska soldaterna är i Afghanistan på FN-uppdrag. Sverige är inte inbjudet av FN utan av Nato påpekar han. FN har överlåtit kriget till USA/Nato och därmed frånhänt sig varje form av inflytande över hur det förs.”

   Traditionellt har Sverige ENBART deltagit i FREDSBEVARANDE uppdrag DIREKT på FNs begäran. Detta KRIG är något helt annat! Eller vill du vara så enfaldig att du påstår att det finns fred att bevara i Afghanistan?

 7. Låt grabben åka dit om han nu vill leka Rambo!
  Det är fascinerande att han säger till någon tidigare talare i denna tråd, att åka ner och skaffa sig en egen uppfattning. Vilket han säker inte gjort själv, han har säkerligen inte varit där på plats och skaffat sig en egen uppfattning om läget i Afghanistan! Håller med Martin Forsman till punkt och pricka och vill också tillägga en liknelse!
  Det är som att bygga nya vägar i Stockholm, trafikköerna blir inte kortare för det!! Moment 22 enligt mig.
  Ta hem trupperna till Sverige igen och låt amerikanarna ta hand om ”striden” om naturtillgångarna istället.

 8. Många svenska ungdomar får nog sin politiska skolning från TV-serier som Navy CIS, som sänds på bästa barnprogramstid nästan varje dag i TV3. Roligt och välgjort, men med ett politiskt budskap som gör att man blir alldeles mörkrädd. Nästan som en amerikansk motsvarighet till tyska propagandafilmer från andra världskriget. Så det kanske inte är så konstigt att en del ungdomar vill ut och kriga för det stora landet i väst.

 9. Ja kallar de in militär så vet vi hur det går. För snart sjuttio år sedan smällde det i Ådalen.

 10. Ibland undrar jag om det ens gäller oljan, och om det inte ”bara” är 100 % prestige som ligger i potten. USA förstör ju sig självt genom detta krig. Vietnameserna gav Onkel Sam en kraftig vänsterkrok på käften, och det tog landet 15 år att laga hålet i statsbudgeten. Nu får Onkeln en rejäl högerkrok från talibanerna. Det tar.
  Redan nu har Östern med Kina i spetsen tagit över rollen som världekonomins igångdragare.