Ödesdag och Ödesval


Det är svårt att undvika valet idag, för även om man redan röstat i förväg så finns det knappt något sätt att undvika den hysteri som pågår. Den märks ute och den märks inne, är man uppe i centrum så handlar det mesta om valet, tidigt i morse så kom sossarna och ringde på dörren, och det är ju faktiskt söndag. Jag berättade att jag redan hade röstat rödgrönt så de drog snabbt vidare.

För minst två partiledare är det lite av ett ödesval också, misslyckas de i valet så kommer röster höjas för partiledarbyte, och vem vet, det kan finnas fler vars huvud medlemmarna vill se på ett fat.

Det är många som talat om saken men även jag vill påpeka att detta val har varit praktiskt taget helt befriat från ideologi och visioner. Vad vill man uppnå med samhället, vad vill man nå för resultat? Hur ska allt färre försörja allt fler då nu fyrtiotalisterna blir pensionärer? Vilken ideologi är det som ska styra samhällsutvecklingen, är det högerns roffa åt sig-ideologi eller är det är det en blandekonomi som bygger på solidaritet och ett starkt välfärdssamhälle?

Antagligen är frågorna för osexiga beroende på spännvidden inom varje sorts allians. Klara ställningstaganden mår inget av dessa partisamarbeten bra av, och hur sjutton ett socialistiskt parti ska kunna överleva i ett rödgrönt samarbete tillsammans med betongsossar och borgerliga miljöpartister? Tål Vänsterpartiet fyra år i regeringsställning tillsammans med de två övriga partierna?

Visst, jag tillhör också dem som säger – hellre det än fortsatt borgerlig regering, men överlever partiet ett sådant samarbete på sikt? Jag önskar att jag visste, men jag vet inte det.

Mellan klockan nio och tio ikvällså har vi sannolikt en hyfsat säker första prognos som visar hur väljarnas röster fördelat sig, det kan också bli en nagelbitare av format. Oavsett vilket det än blir så kommer kvällen säkerligen innebära starten på något nytt.

it , , , , , , , ab123456789 ex123456789 svd1234567 dn123456789 lasse


19 svar till “Ödesdag och Ödesval”

 1. Jag instämmer. Hur det än slutar: Idag ställer vi frågorna, imorgon för vi börja tänka ut svaren.

  Blev förövrigt rätt sur när jag gick in på Aftonbladet. Valdagen till ära publiceras Johanne Hildebrants nya krönika ”ohederliga V kan inte styra Sverige.”

 2. Det hela ligger väl i att man kapitulerat inför Carl Bildts premiss om ideologiernas död. Man kapitulerade och för nu politik efter hans premisser.

 3. JAg och frugan gick till val lokalen och det var så vi fick stå i kö och det har aldrig hänt mig i något tidigare val. En sak som jag fick se också var att det var väldigt många ny små partier som stod där och försökte få röster och övertyga de som väntade på sin tur att rösta.

  Kul att höra Piratpartister och även Sverige demokrater försöka övertyga en äldre herre som har röstat på social demokraterna i över 60 år att han skulle rösta på dem istället. Nej han röstade inte på någon av dem när kom fram men han hade ändrat sig i vem han skulle rösta på och det var miljöpartiet för sina barnbarns skull och för att Maria Wetterstrand var smart och klart tydlig i vilka mål de hade.

  Jag och frugan slängde våra röster på Vänster Partiet men vi tog valsedlar på andra vänster partier för vi ska kolla upp dem till nästa val och ska läsa upp på olika kommunist eller syndikalist partier.

 4. Vi tycks slippa frågan om v överlever ett samarbete med s även den här gången. Möjligt att v skadade sin trovärdighet så pass illa under samarbetet med godsägaren att skadan är irreversibel, kanske har deras relativa passivitet i opposition bidragit en del också.

 5. Det gick nästan så dåligt det kunde gå för vår position Jinge. Bland fortsatt alliansregering och SD i vågmästarroll var det enda som kunde gått sämre att V skulle hamna under 4%, vilket bara är en tidsfråga om utvecklingen fortsätter likadant…

  Ser fram emot att läsa hur du tycker de rödgröna ska agera i framtiden för att förhindra upprepning av samma katastrof. Ser även fram till att läsa hur du tycker de rödgröna ska tackla SDs vågmästarroll. Deras egna uttalanden om ”att det är Reinfeld som ska besluta” håller inte i längden. Visst så är fallet, men i längden kommer de inte ifrån att själv ta beslut om läget, för om båda vägrar SD så kommer SD få beslutanderätt i alla frågor där det finns delad mening…

  Ska man se något positivt så är i alla fall alliansen och de rödgröna överens om att fortsatt invandring är bra för Sverige.

  • Jag orkar inte skriva om det just nu, men visst funderar jag. Dessvärre så är jag inte spågubbe, men jag tror ändå att det kommer att bli tydligt under kommande vecka. Vad JAG tror kommer jag nog inte kunna hålla tyst med om jag bara får sova några timmar… :-) :-)

  • Deras egna uttalanden om ”att det är Reinfeld som ska besluta” håller inte i längden.

   -Samman: det enda rätta hade varit om Mp hade ställt upp för Sverige och varit med och bildat en majoritetsregering så att man hade kunnat hålla Sd utanför de viktiga besluten, fast det lär inte hända.

   Att det gick dåligt för V är samma anledning som det gått utför med C sedan de anslöt sig till en större grupp – de förlorar den individualitet som gör det intressant för den målgrupp av väljare de riktar sig till. Istället för att föra sin egen politik till 100% ger man efter för ”gruppens bäst” vilket inte alltid är så bra för partiets bästa, speciellt inte när både S och Mp är långt mycket mer höger än vad de egentligen vill erkänna.

 6. Grunden till SD,s framgång lades nog framför allt av Reinfeldt och kompani i sista skälvande stund, och jag tror att det var en medveten kampanj. Genom att åka runt till Landskrona och liknande områden och direkt säga till att folk att inte rösta på SD uppnådde de nog förväntat resultat genom att retade dem till att inte rösta för etablissemanget, vilket på dessa orter är framför allt s.
  Hur än det är har dock förutsättningarna för ett nyval kommit allt närmare.

  Även handlingar som öronbedövande oväsen och annat för att förhindra SD höras har nog gynnat dem, det har förmodligen snarare stärkt uppfattningen att de har ett viktigt budskap och att svenska folket har uppfattningen att i en demokrati tystar man ingen.

  • Genom att åka runt till Landskrona och liknande områden och direkt säga till att folk att inte rösta på SD uppnådde de nog förväntat resultat genom att retade dem till att inte rösta för etablissemanget, vilket på dessa orter är framför allt s.

   – Christer W: I Landskrona gick Sd ner med 6,5%-enheter (iaf Kommun-val) och S gick upp med 2,1%-enheter. Har du inga bättre teorier?

   • Jag tror att TV-bilderna påverkade, i landet i stort gick SD framåt. Kom ihåg Palmes debatt i TV med Fälldin. I lokalen vann han över Fälldin men förlorade i TV.

 7. Jag för min del har kommit fram till att det kanske är bäst att bara lägga ner och satsa på utomparlamentarism (nej, jag är inte revolutionär, men den nuvarande parlamentariska vägen verkar helt körd.) Jag menar, vi har varit med om 4 års alliansregering med orättfärdig politik, ändå är det fler som med vett och vilja fortsätter att stödja dem än som röstar rödgrönt. Och när man pekar på hur utvecklingen har blivit så antingen förnekar de det eller påstår att det är en bra utveckling för vanligt folk. Helt obegripligt. Så röstar man in ett högerextremt parti, som t o m får fler röster än både Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Och socialdemokraterna, som man vant sig vid och känt en viss trygghet med som ”statsbärande parti”, gör det uslaste valet sedan tidernas begynnelse och nu är jämnstort med Moderaterna. Vi fick inte ens den lilla tillfredsställelsen att se Centern åka ut, nej vi ska även fortsättningsvis plågas av deras stöddiga och skräniga skämt till partiledare. Jag menar, vad är det då för idé att hålla på ?

 8. ”, och hur sjutton ett socialistiskt parti ska kunna överleva i ett rödgrönt samarbete tillsammans med betongsossar och borgerliga miljöpartister?” Är inte frågeställningen lite irrelevant, den verkliga frågan som borde ställas är som jag ser det är, Varför är inte folk intresserade av vänsterpartiet.
  För om folk skulle vara intresserade av vänsterpartiet skulle ”betongsossar och borgerliga miljöpartister” fråga sig hur de ska överleva.

 9. Tror ni att Reinfeldt kommer jobba på att splittra SD och odla fram några politiska vildar för att slippa nyval, han behöver bara 3.

  • CW:

   Det är möjligt att du har rätt.

   Det naturliga vore ju ett omval,men det vågar inte M eftersom dom var på nedåtgående pgav att oppositionen tog fram lite mer av sitt artilleri på slutet. Och ändå missade man en hel del,tex fas3 öden och det stadiga flödet dithän.Fattigörandeprocessen berördes lite sista dagarna.

   Jag vill även påstå att den sk. ”slutdebatten” visade oanade kundkapsbrister om hur sjukvården fungerar,a-kassor,arbetslöshet etc. Man kunde begärt liite mer iaf.

  • Eller så tar MP en ministerpost och neutraliserar SD.

   Och det blir naturligtvis deras, (MP:s), begynnande ”demens”. ;)