Och de fattiga barnen då Reinfeldt & Borg?


Idag skriver Elisabeth Dahlin och Agneta Åhlund från Rädda Barnen en debattartikel på SvD Brännpunkt som handlar om fattiga barn vars antal nu ökar från år till år. Jag har ännu inte hört någon respons från regeringen, men klart är att deras politik leder till ett ökande utanförskap, och att det är barnen som drabbas hårdast.

SvD/Brännpunkt: ””Jag känner varje dag att jag vill göra saker som andra gör men som jag inte har råd med. Jag är tyst om det. Folk kan tycka att det är konstigt om man säger att man vill göra en massa saker och sedan inte gör någonting. Jag säger alltid att jag inte vill följa med när kompisarna gör saker som kostar.”

Så säger en tonåring i Rädda Barnens undersökning Ung röst 2011, där nästan vart femte barn uppger att de är oroliga för föräldrarnas ekonomi. I dag när vi presenterar vår årliga barnfattigdomsrapport kan vi visa att många barn har fog för oron. 13 procent av alla barn i Sverige, eller 248000 barn, lever i fattigdom. Det är 28000 fler barn än i förra årets rapport där andelen fattiga barn låg på 11,5 procent.”

Författarna skriver att man såg tendensen till ett ökat ekonomiskt utanförskap för något år sedan, och att de saknar exempel på politisk handlingskraft och konkreta löften. Igår hörde jag finansminister Anders Borg säga att bankernas inlåningsränta är för låg, och jag har vid ett flertal tillfällen konstaterat att finansministern ofta uttalar sig i fördömande ordalag i olika frågor, men var och en av oss kan konstatera att han faktiskt – inte gör någonting alls, han bara pratar och pratar.

Det som man från regeringens sida kallar arbetslinjen har inneburit ett frontalangrepp på välfärden, man har nästan pulveriserat a-kassan, man har höjt högkostnadsskyddens summor för både medicin och läkarvård, kollektivresorna har blivit mångfalt dyrare och de ersättningar som går till sjukskrivna och pensionärer har försämrats högst avsevärt, i alla fall i jämförelse med de skattesänkningar som har gått till dem med hyfsade inkomster, men framförallt till dem med villor i Danderyd, bostadsrätter på Östermalm och dem med stora förmögenheter. (forts..)

Det handlar om en förmögenhetstransferering som är helt i linje med traditionell högerpolitik, det enda man har gjort är att byta ut ett antal ord och namnet, nu kallar man sig det ”nya” arbetarpartiet. Det handlar om ett långtgående bedrägeri och de som drabbas allra mest är barnen, barn till ensamstående föräldrar, arbetslösa eller sjuka föräldrar.

Nu är väl frågan om Socialdemokraterna verkligen vill ändra på detta om de hamnar i regeringsställning, det ser ut som om arbetslinjen kommer att fortsätta oförändrad, inklusive Rutavdrag och liknande transfereringar till dem som redan har. Någon ”återställarpolitik” kommer det inte bli frågan om enligt vad de säger själva. Stackars barnen säger jag…

it Andra om: , , , , , , svd svt sr ab1 dn1


44 svar till “Och de fattiga barnen då Reinfeldt & Borg?”

 1. Mycket bra att du tar upp detta, Jinge!

  Men Reinfeldt har tydligen reagerat och är kritisk till rapporten. Vidare så ifrågasätter han: ”siffrorna i Rädda Barnens rapport, eftersom statistiken bygger på tal från 2009, då det var finanskris i Europa och svensk ekonomi krympte med 5 proc av BNP” bla, bla …
  (http://svt.se/svttext/web/pages/120.html)

  Regeringen är tydligen inte så arrogant, att de helt struntar i rapporten vilket visar hur känslig frågan är.

  • Vad är deras reaktion om den inte är arrogant?

   Varför bortförklara sig?

   Vad tror du själv?

   Att Rädda barnen hittar på allt?

   • Jag tror inte, jag vet.

    Du har själv påpekat att: ”man har nästan pulveriserat a-kassan, höjt högkostnadsskyddens summor för både medicin och läkarvård, kollektivresorna har blivit dyrare, ersättningar som går till sjukskrivna och pensionärer har försämrats men framförallt har man gett till dem med villor i Danderyd och bostadsrätter på Östermalm och dem med stora förmögenheter” fritt citerat. Det handlar som du skriver om klassiskt högerpolitik – att ta från de fattiga och ge till de rika!

    Vad bryr sig Borgarna då om att barnen gråter, så länge de själva blir allt rikare på deras fattiga föräldrars bekostnad? Svar inte ett skit!

   • Med moderaternas ”analysförmåga” skulle man inom 5 min lösa världens alla dispyter och problem… metod; ´säger vi moderater något, är det sant, säger någon annan något emot oss, är det fel.´

   • Jag läste om deras svar i morse, och kände hur jag kokade inombords. Det är så fruktansvärt arrogant och fräckt. Svälta ut folk på det viset och sedan svära sig fri från ansvar. När ska Rehnfelt/M fatta att det är de som styr Sverige nu, och att det är deras ansvar! Gaaahhh vad upprörande.

  • Man kan nästan med 100% säkerhet förutsäga vad moderater svarar när deras politik inte fungerar och de blir ifrågasatta; ”det är sossarnas fel” eller ”det är ”finanskrisens” fel”… men de bryr sig inte i att det är deras ekonomiska politik som ger kriser. Man bör här hålla i minnet att kriser för oss vanliga är – fantastiska vinstperioder för de besuttna, de som betalar moderaternas parti och därmed lönen för Borgen och Reinfeldt mfl…

   • Visst lord! du har så rätt.
    Regeringen gör ett av två följande när de får problem:
    1.) minimera, kriminalisera eller sjukdomsförklara politiska motståndare.
    2.) Skyll ifrån sig på andra.

 2. Enligt Reinfeldt är rapporten också ensidig eftersom den enbart betonar bidragssystemens betydelse???
  Ja men det är ju med bidrag till de fattiga som vi jämnar ut olikheterna? Han kritik är oförståelig. Inte undra på att han fru lämnade honom.

 3. Visst, siffrorna är gamla och mötsöttet kanske kan diskuteras men att trenden är fel är uppenbart.
  Att barn med utländska föräldrar är värst utsatta visar att diskrimineringen ökar i Sverige. Enligt RB är det 5 ggr större risk att bli ett fattigt barn om föräldrarna inte är födda inom landet. Att detta ger en högre kriminalitet är väl ingen tvekan om.
  Det behövs konkreta förslag från oppositionen.

  När det gäller svårigheten för ensamstående föräldrar är jag lite splittrad. De vuxna som bestämt sig för att skaffa barn har ansvaret att ta hand om dom, inte samhället. Å andra sidan när föräldrarna inte klarar det kan vi ju inte låta de oskyldiga barnen lida

  • Nja, så är det inte alls. Samhället har inte rätt att välja bort människor, samhället är till för människan det är inte människan som är till för samhället. Samhället kan inte välja bort barn som föds till samhället, samhället kan inte säga till den nya människan som kommit till värden: Ledsen, med du valde nollade föräldrar, därmed har du inte rätt till en dräglig uppväxt.

   It takes a village!

   En av de gemensamma faktorerna i totalitära system är att människan är till för samhället, människans värde avgörs av hur nyttig hon är för samhället. Det är en av principerna som gör att dessa system begår övergrepp emot den egna befolkningen, det är också kärnan i Reinfeldts 2/3-delssamhälle.

 4. Vad driver en politiker som Reinfeldt? Låt oss problematisera politikerrollen. Vad är vinsten med att bli partiledare och/eller stadsminister, egentligen?

  Äktenskapet går åt fanders. Du jobbar 18 timmar på dygn 7 dagar i veckan för att utstå hån och spott och du kommer att, förr eller senare, dras i smutsen offentligt i medierna och det enda som du utfört är att försämra för fattiga barn?

  • Reinfeldt har totalt misslyckats som statsminister. Det enda han har åstadkommit är en fördelmigspolitik som är en mer än katastrof. Jag är osäker på hur lång tid det kommer att ta för en förnuftig regering att reparera de skador han förorsakat?

  • Martin, hur är det inte alls? Vad är fel i det jag skriver?

   Vad är definitionen på den ”dräglig uppväxt”? Mat, utbildning och husrum?

   • Att samhället inte har ansvar för samhällets barn är bara så fel det kan bli.

    Drägligt, kan sammanfattas med ett ord: Tryggt.

    • Martin, att vara trygg har ingen direkt koppling till fattigdom.
     Sen delar jag inte din uppfattning, det är föräldrarna som har sanvar för sina barn. Bara att läsa föräldrabalken.
     En vårdnadshavare ska se till att barnet får sina behov tillgodosedda, ska försörja och se till att barnet får utbildning. Föräldrar är vårdnadshavare tills barnet är 18 år.
     Dock bör samhället kunna hjälpa och stödja när föräldrarna inte klarar sin uppgift

     • Nej, att vara trygg och vara fattig har sällen en koppling. :)

      Nej, samhället har inte större ansvar för föräldrarna än för barnen, nu tänker du upp och ned.

 5. På TV sa de att sannolikheten att bli/vara fattig som barn är 30% om du bor med ensamstående förälder jmf endast 2,7% om man bor med två föräldrar. Den intuitiva tanken säger att det helt enkelt inte är lämpligt att vara ensamstående. Här har föräldrar ett ansvar! Kan vi flytta ihop med någon? Bo i kollektiv etc? Dela fasta kostnader med andra? etc…

  Staten har ett ansvar att se till att familjens budget inte påverkar barnens möjlighet till framförallt skolgång. Mer pengar i fickan är endast en kortsiktig lösning som jag inte tror på. Hur kan då barnens situation förbättras utan mer bidrag till mamman/pappan? Skolan kan tex erbjuda frukost och extra läxhjälp så att föräldern kan jobba mer/utbilda sig.

  Det är tråkigt att vänsterns lösning är: 1) spy på sittande regering 2) öka bidragen 3) inga fler idéer

  Trådkommentarerna visar på just punkt 1, 2 och 3.

  • Fräsch tanke om att det bara är välbärgade som har friheten att frigöra sig från en destruktiv relation. Fräscht att lägga skulden på ensamstående mestadels mödrar som tagit sig ur dåliga relationer. ”Kollektiv, dela kostnaderna med andra”, det kallas ett samhälle!

   Än en gång: It takes a village!

   • Du menar alltså att det endast är mödrar med dåliga inkomster som lever/levt i destruktiva förhållanden?

    Jag väntar fortfarande på konstruktiva förslag på hur barnfattigdomen kan lösas på lång sikt. Sluta hacka på att de med pengar lever utan problem!

     • Ber om ursäkt!

      Jag vill få igång en diskussion om hur bidrag + konstruktiva förslag kan minska fattigdomen.
      Idén om frukost i skolan är väl superbra?

      • Du vill ju inte förbättra situationen så låtsas inte nu. Du ville göra offeren för omständigheterna till bovarna i dramat, så att du skall slippa vara en del av lösningen. Försök vara lite ärligare för det är inte klädsamt att inte tala ur skägget och smyga med sin attityd.

       Rakryggat yppa sanningen som man ser den är det enda som duger.

       • På vilket sätt är jag oärlig?
        bidrag + systemåtgärder är väl bra?

        Lunch i skolan?
        läxhjälp?
        höjt barnbidrag?
        försörjningsstöd?

        • För att du ljuger, men det visste du redan.

         Problemet är att du ljuger om vad andra vill och talar inte ur skägget om vad du vill.

         • Konstig inställning till problemlösande.

          Hur som helst noterar jag att helsinglands dagblad (s) tycker som jag; utökad skolbespisning och andra konkreta åtgärder vid sidan av bidrag.

          • Du väljer allternativ två ur den lögn du drog om V. Intressant vändning på disussionen.

    • Nej, jag menar ingenting. Betrakta merparten av fattiga ensamstående föräldrar, de som du pekade ut som ett problem och som du ansåg skulle skärpa sig. Bara du skulle moralisera om varför verkligheten är som den är, jag är bara intresserad av att förbättra den.

     Hur vore det om regeringen gjorde det de lovade, såg till att det fanns jobb? Det är lösningen, behövs liksom inte hittas på mer. Din analys vänsterns lösningar säger mer om dina fördomar än om verkligheten, där borgarna snackar han vänster åtgärder, gick det att snacka fram jobb skulle det inte finnas några problem.

 6. Allians för undanflykt är väl det nya namnet? Finns det någon fråga där man inte numera skyller ifrån sig eller bortförklarar? För övrigt är ju ”arbetslinjen” ett omöjligt begrepp numera, det borde (s) begripa. Det går inte att plocka upp likt en stafett-pinne & fortsätta springa med, detta är ett förbrukat ”koncept” eller hur man nu ska uttrycka sig. En skuta som sjunkit till botten av marianer-graven på 10 000 meters djup eller hur djupt det nu är där. Lyssna nu (s): det går inte. Som att använda bondeutryck som ”skördetid” eller ”samla i ladorna” på fullt allvar. Det är inte en hållbar vänster-väg framåt, inte ens för ljusblå tillväxt-”sossar”.

  • Ja, vad är arbetslinjen, annat än en fulländad ”reform” som ger den sjuke som inte orkar sitta möjlighet
   att ligga och jobba i stället?!
   Man kan nästan tro att rajraj och Co har samma cyniska humor som den som vissa estradörer underhöll oss med åt under åttiotalet.

   Kan man inte sitta får man ligga! Va!

   • Haha! Jag har en kanske lite osmaklig; Försäkringskassan till den sjuka sängbundna kvinnan; ”inte arbetsförmögen? jodå, du kan ju fortfarande ligga!”

 7. Jag rasar när jag läser om Reinfeldts skicklighet. I går så stod det till exempel på Text-TV om hur skicklig och populär han är. I vilkas ögon då? Det välbärgade rika männens?
  Jag tycker rajraj är en riktig flopp – och hans undanflykter är patetiska och är inte alls passande
  för den ”store statsmannen” han påstås vara.
  En viss lättnad känner jag dock över att kritiken i media över den förda politiken blivit något påtagligare.

  • Ja, i jämförelse var ju förra alliansregeringen riktiga statsmän… Jag tycker nuvarande regering är den värsta vi nånsin haft i sverige, mig veterligen. Det är som en medioker cirkus full med clowner i kostym, pladder pladder pladder tills man får huvudvärk, men de utför inget alls.

   • Absolut den värsta regeringen under flera flera mannaminnen! Ohederliga, ljuger och skyller ifrån sig. Säljer vapen och krigsteknik till Saudierna – men står inte för det utan påstår att det sossarna som började 2005. Hur då då? Vad handlade det då om, det får vi inte höra om? Nu är det 20012

    Med lite kunskaper om power-point kommer man långt i rajrajs regering. Verkligen kul att medlemmarna i regeringskansliet inte ens fattar att det inte går att skicka okodade meddelanden på hot-mail när det gäller dödshemliga, dolda vapenaffärer! Vilka töntar!

    Men som sagt, det går väl att fixa politikerleg med hjälp av Fas3orna.
    För det behövs! För det är mycket som fattas!

    • Nä nu överdriver du allt… så länge sedan var det inte regeringen Bildt satt. :) Det ska mycket till för att någon modern regering ska slå det stolpskottet.

     • Visst ja, hur kunde jag glömma ”den enda vägens politik”,( eller ”den enda väggens”, som bättre beskriver dess osannolika verklighet)? Vi pensionärer betalar fortfarande av på Bildts ”skuld” till samhället med högre skatter.
      Klåpare skulle jag kalla hela högerrasket! Dom har inte visat något annat.

 8. Jag håller med borgligheten. Fattiga skall inte behöva bidrag, de behöver riktiga jobb. Det är faktiskt däri borgarnas största misslyckande ligger. Det fanns 100 miljarder till en fallerande valuta, men att satsa på att bygga upp en livsduglig nation, det duger de uppenbarligen inte till. Den ynkliga ränta man får på det lånet är patetiskt i jämförelse med vad man fått av på riktiga satsningar på industripolitik och en hållbar utveckling.

  Borgarna brukar säga att det är stöld när staten lånar. Vi blev just bestulna av Eurozonen.

  • Politiker får i så fall ingen lön, utan bidrag för aktivitet – så kallat aktivitetsbidrag!
   Kom igen om du arbetat för svensk exportindustri då bidrar du till statskassa – då tär du inte på statens resurser. Nej Martin, ska vi räkna bort alla som lever på bidrag, blir det inte många kvar inte.

 9. Uppväxtvillkoren kan vara så olika och orättvisa. Det är som om vissa barna aldrig någonsin får en enda en chans till ett bra liv.
  Det beror inte på att människor är av sämre eller bättre kvalité, utan det är helt andra faktorer som styr.
  Jag tycker det verkar som om det finns en del fula värderingar bakom några resonemang här.
  Lite empati och insikt skulle inte skada.
  Vad som är riktigt upprörande är att barns ska behöva ha det så knappt i vårt rika land, där politikerna exempelvis slösar bort multum på en lärarlegitimation som strandat – och skattereformer till de redan rika.
  Alla vet att vi har en massarbetslöshet, ändå tjatar rajraj och co om arbetslinjen, som om folk vore lata och arbetsovilliga.