Anders Borg, regeringens nya – Ministerattrapp


Jag har vid ett flertal tillfällen påpekat att det ”nya arbetarpartiets” politik skadar Sverige, senast igår tog jag upp frågan om det dramatiskt ökade antalet fattiga barn i landet, en ökning som är en del av den moderata politiken. Något som aktivt bidragit till att antalet säkerhetspoliser som skyddar politiker har vuxit ordentligt sedan alliansen bildade regering. (Se bilden..)

Daniel Swedin/AB: ”Rinkeby i Stockholm, i Gunnared i Göteborg och i Fosie i Malmö. Här bor Sveriges fattigaste barn. 13 procent av alla barn i landet lever i fattigdom. Det visar årets barnfattigdomsrapport från Rädda Barnen som presenterades i går. Mellan 2008 och 2009 ökade antalet med svindlande 28 000 personer.

Finansminister Anders Borg har finansierat sina skattesänkningar genom att försämra för sjuka och arbetslösa. Borg trodde att fler arbetslösa skulle få jobb om man gjorde deras tillvaro lite jobbigare.

Så blev det inte. Fler blev arbetslösa, två tredjedelar står utan arbetslöshetsförsäkring, arbetslöshet är den främsta orsaken till att människor söker socialbidrag, 65 000 är utförsäkrade och fler barn är fattiga. Fattigdomen bland barn minskade stadigt mellan 1997 och 2007. År 2008 började den öka. Anders Borg kan ju alltid intala sig att han inte visste att även arbetslösa och sjuka har barn.”

När jag var liten så var Robin Hood ett slags hjälte, han tog från de rika och gav till de fattiga. Även om han aldrig har funnits så har idén om ett slags Robin Hood alltid levt, för i folkdjupet finns en önskan om rättvisa, en önskan om att alla människor ska kunna leva under hyfsat drägliga förhållanden. Jag tror inte att folk i allmänhet misstycker om någon har råd att köpa sig en dyrare Mercedes eller BMW, det är först när lyxbilsägaren har fuskat till sig pengar eller tagit slantarna från de fattiga som det missnöje uppstår som gör att SÄPO tvingas rekrytera extra många livvakter.

Bygger en politisk idé på ett två tredjedelssamhälle där man satsar statens slantar på dem som redan har det bra, och dessutom tar pengarna från dem som har det knapert, så ökar man motsättningarna i samhället. Alla vet intuitivt att alla har ett lika värde, men när detta värde tas bort från vissa grupper och flyttas över på dem som redan har det bra, och själva förflyttningen används som argument för en ”arbetslinje” som leder till ökad fattigdom bland pensionärer, arbetslösa, sjuka och deras barn, ja det är då motsättningarna i samhäller kan bli farliga för själva samhället. (forts under reklamen..)

Idag har vi en finansminister som bara pratar och pratar, det finns knappast någon situation som inte innebär en möjlighet för honom att stå i TV-rutan och se allvarlig ut. Det må röra sig om övervinster inom olika företag, chef-
löner, bankernas vinster, räntor, elpriser eller direktörernas bonusar, alltid så har Anders Borg ett antal allvarsord som han kan förmedla till nyhetsredaktionernas TV-team. Men aldrig gör han någonting för att rätta till de missförhål-
landen som han rynkar pannan åt i TV. Att hans, och hans partis politik leder till ett dramatiskt ökande utanförskap håller han tyst om, orsaken är givetvis att man har sagt sig vilja minska detta utanförskap.

Det skulle man kunna göra om man inte hade en finansminister som väljer att stå framför en TV-kamera och dra en massa meningslöst syre, hellre än att han sätter sig vid sitt skrivbord och använder den makt som automatiskt följer med rollen som finansminister. Anders Borg har gjort sig själv till en ministerattrapp, var det verkligen det som ”det nya arbetarpartiet” skulle använda honom till? Ja dessvärre, det är nog precis så det förhåller sig.

it Andra om: , , , , , ab1 svt sr dagen dn svd


10 svar till “Anders Borg, regeringens nya – Ministerattrapp”

  1. Intressant att moderaterna fortfarande tillåter att Karl-Bertils jul visas på tv i dessa dagar.

    • Räkna med att man har beklagat sig över den inför svt´s ledning, räkna med det… När (m)-märkta stolpskott i bloggvärlden och media beklagar sig över hur ”kommunistiskt” programmet är så inser man att det här är människor som inte är rationella.

  2. Känslan för rättvisa är starkast i barn. Varje förälder vet mycket väl att rättspatosen är något som man måste träna bort hos barnen, för att de skall kunna leva i det samhälle vi har idag. De har alltid en revolutionär rättspatos som man måste ta ur dem, för ser de orättvisor så vill de genast handgripligen åtgärda dem. Vi kanske borde lära ur vuxna egoismen istället?

  3. Man bör stanna upp en stund och fundera lite kring hur skickliga och framgångsrika Moderaterna varit på att etablera Anders Borg i den där funktionen. Finansministrar har visserligen alltid tillfrågats som allvetande orakel på ekonomi och internationella finanser. Konstigt vore det förstås annars. Men jag tror att Borg är den förste som faktiskt framställs och behandlas som en slags opolitisk tjänsteman, en ”folkets tjänare”.

    Mest fascinerande är hans ständiga spel-för-galleriet-angrepp på bankerna. De har uppmärksammats av många, och även bland finansministerns många fans finns de som börjat fnissa lite åt regelbundenheten i angreppen. Man tycker att medierna borde ha tröttnat på att återge dem. Alla inser ju att han bara vill odla sin image och kompensera för frånvaron av riktig finanspolitik.

    Det ska bli intressant att se om Moderaterma tänker låta Borg ta några offentliga debatter med Socialdemokraternas nya ekonomiska talesperson, Magdalena Andersson. Jag är skeptisk. Jag tror att de in i det längsta vill undvika att påminna väljarna om att Borg faktiskt är en politiker, som företräder sitt parti.

  4. Intressant att man säger att (s) är ett bidrags-parti i tv, alliansen är väl det större bidrags-”alternativet” med betydligt fler ”klienter” än alla föregående (s)-regeringar? Man har gjort försörjningsstödet till en folklön, så fungerar det ju numera. Ingen reporter invänder givetvis sådana saker, det är antagligen ”ohyfsat”.