Obehaglig kampanj inom Vänsterpartiet


I dagens upplaga av vänster-
tidningen Flamman går dess chefredaktör Aron Etzler ut med en artikel där han påpekar att Dror Feiler kan peta bort Ali Esbati från en plats i Sveriges Riksdag.

Orsaken är nämligen att Esbati står som femte namn på listan, medan Dror Feiler först står på nionde plats. Dror Feiler var valberedningens förslag, men det ändrades av partiets val-
konferens som hellre ville se Esbati som en av partiets riksdagsledamöter. Personligen undrar jag varför man i hela friden ska ha en valberedning om partiet ändå ska besluta vilka som duger, eller vilka som inte ska anses duga som partiets representanter i landets lagstiftande församling.

Aron Etzler/Flamman: ”Jag är rätt kluven till detta. Det är inte fel att ha inslag av primärvalssystem. Men problemen med denna kampanj (Dror Feilers personvals-
kampanj) är två: den fortsätter på en av de bittraste striderna inom Vänsterpartiet i huvudstaden på mycket länge. Feiler var på valberedningens förslag, men petades ned av Vänsterpartiets valkonferens. Nu stryks ett streck över det kollektiva beslutet och nästa valkonferens blir en riktig huggsexa.

Problem två är att en poäng för en del som stöder Feiler, är att han kan peta Ali Esbati från en plats i riksdagen. Det sägs dock inte öppet. Om man nu hade ett öppet primärval, hade det inte varit något problem – då skulle folk kunna ta ställning till vem av dessa man stöder i riksdagen. Esbati som varit drivande i skapandet av Vänster-
partiets nya ekonomiska politik. Eller Feiler, som betraktar riksdagen främst som en tribun.”

Det känns obehagligt att Etzler ger sig på Feiler med ett rent personangrepp, dess-
utom försöker han påverka ett antal vänsterväljare att bortse från den möjlighet de har att kryssa fram en kandidat som de anser vara bättre än dem som är placerade före på valsedeln. När han dessutom tar upp att det fortsätter ”en av de bittraste striderna inom Vänsterpartiet i huvudstaden” utan att informera läsarna om vad dessa strider bestått av så tycker jag att det är oetiskt.

Säga vad man vill om Ali Esbati, men någon okontroversiell representant för partiet är han inte. Dessutom har han väl själv varit en av deltagarna i de ”bittra strider” som nått ända fram till mina öron, detta trots att min aktivitet i partiet har varit nästan noll. Nu ger sig Etzler in i debatten och han gör det på ett obehagligt sätt, och det säger jag inte för att jag öppet deklarerat att jag redan har kryssat Dror Feiler i mitt val som jag gjorde redan första dagen. Mitt personkryss på Feiler är ifyllt utan en sekunds tanke på Esbati, och jag tror inte heller att andra tänker så.

Aron Etzlers inhopp i debatten riskerar att skada partiet som jag ser saken, först duger inte valberedningens förslag, sedan duger inte medlemmarna själva och deras personvalskampanjer.

Kommentarsmöjligheten avstängd!

it , , , , , , , ab123 svd123 dn123 ex123 Läs gärna: pamflett k&å annarkia anna hampus lennart dror lasse ulf zaramis svt


18 svar till “Obehaglig kampanj inom Vänsterpartiet”

 1. Trevligt att se att Feiler ägnar sig åt något annat än musik. Bara detta är en stor omtanke om sina medmänniskor.

 2. Jag har inget emot Esbati, jag gillade honom som ordförande i ungdomsförbundet. Han höll hög profil, vilket är bra, men jag tycker han har hållit sig i bakgrunden sedan dess. Dror har haft en hög profil på sistone och jag hoppas han fortsätter så.

 3. Dror är bra, att skriva i Flamman att han enbart har tänkt använda Riksdagen som tribun är skitsnack i den högre skolan. Indirekt menar han väl att risken finns att han skulle använda parlamentet för att göra nåt slags konstmanifestationer. Ska hade tänkt rösta på (V), men nu får jag fundera på om det inte ska bli (FI) trots allt.

 4. Feilers kandidatur är väl en av de få saker som kan få en att sätta ett kryss på en valsedel och rösta på V. Inte för att jag vet om han är rätt man att slita byxbaken i ett utskott i Riksdagen, däremot kan han nog vara bra på att riva brallorna av eventuella företrädare för israellobbyn som vågar mopsa upp sig. Jag noterade nyligen att en viss Lasse Wilhelmson har hoppat på Feiler (och andra judar som deltog i Ship to Gaza), så möjligen ser man det här som en risk från israeliskt håll.

 5. Förvånad. Inte alls. Partiernas valberedningar är ju till för inbördes beundran och vänskapskorruption.

 6. Hej Jinge och alla här!
  Jag lämnar en och annan kommentar här ibland, men är en trogen läsare. Ibland kan jag hålla med och en del gånger suckar jag. Jag läste en skrivelse och anmälan av Sveriges regering som är gjord av en som jag anser mycket modig kvinna, hon gör det som jag hade hoppats att politiker och partier skulle gjort, I övrigt förvärvar jag otroligt mycket kunskap och roliga debatter här.

  Pssst…jag vet att jag avviker lite men bara lite från ämnet ;)

 7. Jag har svårt för det här med personvalskampanjer.
  Om partiet i demokratisk ordning fastställer riksdagslistan, så skall väl inte enskilda medlemmar (kandidater) försöka ändra på den på eget bevåg. Det förminskar den demokratiska processen.

  Med detta sagt så tycker jag ändå att det är Vänsterpartiets eget problem att deras kandidater bedriver personvalskampanjer. Kanske lite sorgligt att de skall behöva bråka om saken i den offentliga pressen. Har de inget internorgan?

  • Karin Svensson-Smith gjorde ju så i Skåne. När ”gubbarna” i Skåne vägrade att sätta henne på valbar plats gjorde hon en personvalskampanj och kom in. Efter två år kände hon sig så utfryst att hon blev miljöpartist,

 8. Skulle hellre läga min röst på Feiler, men nu kunde jag inte göra det då jag inte bor i Stockholm. Esbati är bra och är säkert en bättre talare osv än Feiler, men Feiler är en sådan som säkert kan ta tag i saker, saker som inte är att sitta på möten och snacka, utan vara ute bland folk, något han visade när han demonstrerade mot SD.