Obamas smekmånad över


När det gäller Barack Obamas första tid som president så har man från olika mediehåll hävdat att den smekmånad som en nytillträdd president kan tänkas ha är – upp till ett år. Personligen tvivlar jag starkt på att han ens kommer att ha en månad.


AB: ”Representanthuset i den amerikanska kongressen röstade på onsdagen ja till det ekonomiska stimulanspaket som president Barack Obama föreslagit för att få fart på USA:s ekonomi. Paketet som kostar runt 825 miljarder dollar antogs med röstsiffrorna 244-188. Det går nu vidare till senaten som väntas börja debattera åtgärderna i nästa vecka. Det innehåller både skattesänkningar och satsningar som ska få hjulen att rulla igen.”

En av de första sakerna han skulle ta itu med, förutom den ekonomiska krisen, var Mellanöstern-
konflikten. Vi var visserligen några miljoner som hoppades på just det även om de flesta givetvis var skeptiker. Idag vet vi att det är business as usual. Israel bombar i Gaza för andra dagen i rad, och israeliska soldater har t.o.m. avlossat skott mot en konvoj av diplomater vid gränsen mot Gaza.

Gränsen är stängd och tillförseln av mat, medicin och andra förnödenheter är starkt begränsade. Det leder i sin tur till att de instängda i Gaza försöker ta in saker via tunnlar vid den egyptiska gränsen, vilket i sin tur ger israelerna möjlighet att bomba dessa tunnlar.

Den som hade hoppats att Barack Obama skulle sätta ner foten gentemot Israel hoppades förgäves. Han sände Mitchell, och efter det så har det meddelats varje dag att detta kommer att ta tid. Dessutom utgår man ifrån att Mahmoud Abbas representerar palestinierna vilket han inte gör.

De flesta som vet något om USA och MÖ-konflikten hade knappast förväntat sig något annat heller. I USA är Israellobbyn, med dess AIPAC i spetsen, en mycket starkt maktfaktor. Dessutom är den styrkt av några miljoner judiska medborgare, varav de flesta är starkt Israelvänliga. Utöver det så är landet, med våra mått mätt, extremt religiöst vilket leder till en israelvänlighet som i våra ögon ter sig rent absurd.

Jag blir alltmer övertygad om att effekten av den nya presidentens tillträde kommer att vara den motsatta mot det man hade kunnat hoppas på. Tack vare Obamas förmåga att säga ”rätt” saker så lutar sig folk bakåt och hoppas på att deras nya rorsman ska föra dem till målet, en förbättrad ekonomi och en fredligare värld.

I frihetens förlovade land så kan man inte ens se den stora nyhetskanalen Aljazeera. Det är oklart varför, jag har inte lyckats ta reda på det, men enligt uppgift är det bara i en stat som kanalen visas. Det betyder i sin tur att amerikanerna är illa informerade om att det jäser i den muslimska världen. De amerikanska myndigheterna vet givetvis, men den vetskapen sprids inte till nyhetsförmedlarna.

Metamedia som bloggosfären finns förstås, men ingen privat hemsida kan någonsin berätta vad som händer och få något verkligt genomslag. För att sådant ska ske så måste det vara riktiga tidningar, radion eller allra helst televisionen. I nuläget drivs en politik som göder de islamistiska grupperna i praktiskt taget alla muslimska länder. Det är möjligen ett demokratiskt problem, jag vet inte riktigt, men jag inser att den dagen det är militanta och fundamentalistiska islamister runt Israel så står de inför ett reellt problem.

Den dagen är Israel ett minne blott, en skapelse som enbart finns i historieböckerna. Västvärlden har presenterat vad väst anser vara ”demokrati”. Det man visat ger många i den muslimska världen uppkastningar, att Barack Obama sagt att han vill samverka med den muslimska världen kommer inte ge honom mer än några dagars respit. Jag är övertygad om att folk, inte bara där, nu vill se verkstad i stället för att höra en massa snack.

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , it AB123 SvD123 DN1234 DBL12

[tags]Obama, USA, Israel, Metamedia, Bloggosfären, Demokrati, Islam, Arabvärlden, Mellanösternkonflikten, Gaza, Demokrati, Islamism, Smekmånad, Förväntningar, Politik[/tags]


17 svar till “Obamas smekmånad över”

 1. Obama, dvs den amerikanska förvaltningen, ställer fortsatt krav på Hamas. Erkänn Israels rätt att existera, ta avstånd från militärt försvar och acceptera alla överenskommelser som signerats mellan Israel och den palestinska myndigheten.
  Man har intet lärt eller förstått eller snarare tror det vara i sitt intresse att Hamas inte deltar i någon som helst politisk process för fred. Dessutom hör jag på radion att Obama hävdar att Palestinakonflikten måste förstås i sitt sammanhang, dvs Syrien och Iran är bovarna som styr motståndet mot Israels ockupation.
  Enda hoppet nu är väl att USA blir så ekonomiskt försvagat att dess inflytande avtar i världen.

 2. Jag tror åxå att Obamas tid snart är över. Det handlar om 1) finanskrisen 2) Mellanösternkonflikten och 3) Afghanistan. Nu ska militärindustrin fortsätta att tillverka flygplan och bomber, men i stället för att få avsättning för produktionen i Iraq ska man ösa bomberna över ett litet bergigt land.

 3. Om det skall ske en förändring i USAs inrikes- samt utrikespolitik, så måste maktstrukturen i grunden förändras. Makten måste flytts från amerikanska storföretags intressen, till förmån till ett tvärsnitt av befolkningens. Vad många inte inser är att Presidentämbetet i USA inte ÄR makten, utan endast en aspekt av den. USAs president representerar inte befolkningens behov, utan amerikanska storföretags behov. Vad som är bra för amerikanska storföretag, är vad presidenten arbetar för – vad presidenten officiellt säger är en annan sak: vi kallar det för politik. Jag kallar för för lögner! Det är här som medierna kommer in i USA. Medierna i USA drivs nämligen som storindustrier, och kan därför aldrig ifrågasätta makten i grunden. Medierna för endast fram ett snävt perspektiv av debatten, och undervikar alltid allt som kan tänkas hota storföretagen.

 4. Obama sitter är kvar så länge som han representerar storföretagens intressen. Skulle han inte gör det; dvs om han skulle hota dem på något sätt, så försvinner han bums.

 5. Vad förväntar ni er efter ett några veckor? Det är ganska sanslöst att tro att åratal av en doktrin ersätt över en natt. Kanske tidigast om ett år kommer vi kunna se om det har skett någon större förändring i us utrikespolitik.
  Dessutom är inte Obamas största problem just nu palestina-israel, det är inrikespolitiskt, den fritt fallande ekonomin och den alltmer utblottade befolkningen.

 6. Att på något sätt påverka kursen på det fartyg du illustrerar posten med tar tid.

  Det är ingenting konstigt med det. Den enveckors smekmånad du gav Obama är ganska orimlig.

  Jag har inga illusioner om en dramatiskt förändrad utrikespolitik från USA. Det borde ingen ha, man blir bara besviken.
  Blir det en kursändring (vilket jag tror) så kommer den nog först att märkas i USA:s inrikespolitik. USA:s utrikespolitik är ju intimt hopbunden med denna.

 7. Tror att hans tid som president skulle bli mycket kort om han går utanför Tel-avivs direktiv. Antingen skickar man in en ny praktikant alá Lewinsky eller så kryddar man hans favorithamburgare med diverse kemiska föreningar. Han lever farligt och det tror jag han är mycket medveten om. Gubben har båda händerna bakbundna, det enda han kan göra är att hoppa när Israel säger hoppa.

 8. Postade detta på ett av dina av dina artiklar tidigare, men fortfarande relevant, uppdaterat med lite nytt längst ner.

  Om man ser till de han tillsatt i maktposition vilket är en blandning av ”Clinton light” och ”Bush light” och med Pelsoi fortfarande som talman, så blir den enda förändring just Obama själv inte mycket annat har förändrats.

  Han har redan ”tappat fart” som jag ser genom sina personval.

  Med den största militärbudgeten i historien en ofattbart stor summa pengar, så finns alltid möjligheten att man försöker ”fixa till” den vacklande ekonomin med ett ytterligare ett krig, tyvärr lär ett sådant bli betydligt mer omfattande än krigen hitintills.
  Googla raden nedan, (detta ”slank” med ”bailouten”)
  bailout bill defense budget trillion

  Dessutom med mer och mer röster i det politiska livet för obligatorisk värnplikt (18-25år) något som Bush aldrig skulle kunna ha fått igenom, men Obama skulle nog kunna lyckas med det konststycket.

  Så ingen större förändring som jag ser det, men jag hoppas jag har fel.

  Intressant är också om man ser till hans tunna bakgrund, från bokstavligt ingenstans till President, superhypad i media som jag ser det är han ett riktigt etablissemangs ”hack”.

  Jag tror att USA kommer att gå mot ett mer totalitärt samhälle under Obama, mängder med indikationer för detta.

  Dock tror jag att världen kommer att vara lite säkrare under det närmaste året som Obamas ”smekmånad” varar vilket är bra.

  Uppdatering,
  Man kan nu ”döma” lite efter de handlingar som han nu faktiskt har hunnit med som president,

  – Stor eskalering i Afghanistan, inga trupper hem här inte,

  – Ytterst ansvarig för vad som måste ses som en krigshandling med beskjutning i Pakistan med hjälp av obemannat flygplan med ca 20 döda (tror det var den siffran) varav ett flertal civila. En extremt känslig situation för världsfreden.

  – Med Joe Biden, Hillary Clinton och Rahm Emanuel så kommer garanterat ingen policy förändring i Palestina frågan som jag ser det, alla tre är super pro Israel.

  Så någon policy skillnad i stort blir det inte heller och något annat var heller inte att vänta med det kabinett som utsetts.

  Glöm inte,
  Och glöm nu inte alla tankfartyg (många) som nu ligger med fulla lastrum och väntar på att oljepriset ska stiga, enorma värden som bara behöver någon liten gnista i mellanöstern för att priset ska skjuta genom taket igen, en stor ekonomisk motivation för att skapa oroligheter någonstans, för ytterst handlar allt bara om pengar och kontroll.

  Lite spekulation,
  Kanske är det så att Israels ovilja att släppa hjälp, hjälparbetare, journalister och förnödenheter är för att man inte var ”färdiga” med Gaza, kanske kommer dom att eskalera mot Libanon eller t.o.m. Iran och då kommer den rapporteringen att dränka rapporteringen från Gaza.

  Sist,
  Trist att se hur det nu droppat i rapportering, trots att det är nu det borde skrivas som mest om framförallt om försvårandet för hjälpinsatserna vilket är oförsvarbart, men som tyvärr bara kan läggas till en låååång lista övergrepp och oförrätter.

 9. Med AIPAC i spetsen så kommer det aldrig bli någon förändring.

  De vet hur dem ska spela på omvärldens känslor.
  Det räcker med att skrämma dem med massa propaganda om Hamas. Eftersom de flesta redan är så uppskrämda av muslimer så är det så lätt att ställa krav på Hamas.
  Man har i åratal nu gjort massa propaganda om muslimer som demoner och fundamentala barbarer!
  Det är så EU och resten ser på Hamas.
  synd verkligen att dem inte kan öppna sitt sinne mer. Men men, de är ju sionister själva så..
  Jaha, så varför ställs det inte krav på sionisterna?
  Vet inte människor om att i knesset finns det dem som INTE accepterar en Palestinsk stat utan vill så gärna utplåna alla palestinier.
  Dwt räcker med Liebermans uttalande om att släppa atombomber över Gaza.

  Denna världen är allt konstig och hycklig

 10. Man kan utgå ifrån att Barack Obama är en katastrof. Ingen amerikan borde få bli president i det landet.

 11. @Christer W #5
  Det går om man vill! Hur förklarar du annars att USA kan bomba tillbaka vilket land som helst till digerdöds nivå på några månader? Eller hur förklarar du varför går det att invadera ett land på ett par månader, men att det alltid tar år att dra sig ur samma land?

  @Mansour # 10
  Det behöver inte bli så dramatiskt. Nixon hotade på sin tid den ekonomiska makten och vips så fick en sådan skitsak som en ynka inbrott, utan något som helst värde, honom på fall. Vad Watergate egentligen handlade om var att dölja det det faktum att Cointelpro (Counterintelligence Program, alltså kontraspionageprogramet i USA) bedrivit omfattande operationer till syfta att undergräva den politiska friheten i USA enda sedan Resevolts dagar; hit räknas bland annat mord i ren Gestapostil t ex på ledare för de Svarta Pantrarna, Fred Hampton! Vidare omfattande attacker på mot indianrörelsen, kvinnorörelsen samt inte mins 15 års trakasserier mot Socialist Workers Party som lett till att USA inte har ett enda socialistisk parti i landet, osv osv! Hur mycket har medierna i USA skrivit om dessa sensationella avslöjanden som får Watergate att framstå som ett snatteri jämfört med högmålsbrott.

  Nej, vi kommer ALDRIG att se en förändring, för än hela jorden går under. Och då kommer makthavarna att sitta trygga i sin underjordiska hålor och blogga : -)

 12. Obama sa ” låt mig vara tydlig USA har åtagit sig Israel säkerhet och vi kommer alltid att stödja Israel till att försvara sig ” , inte ett ord om palestiniernas säkerhet eller självförsvar, detta man kalla för svek mot det palestinska folket
  Obama vill bara förhandla med palestinas president Mahmmud Abbas och hans premiärminister Fayyad detta kan man också kalla för förakt mot den palestinska demokratin
  Obama sa ingenting om Israels dagliga attacker mot palestinierna och han har inte heller nämnt massakern i Gaza , Han använder samma metod som Georg Bush gjorde och som resulterade till att Israel angrepp Gaza
  Obama talade om två stater men han sa aldrig var och hur och nämnde aldrig FN resolutionerna och bosättningarna , han vill låta Israel bestämma självt liksom alla andra amerikanska politiker
  Obama har i en intervju till den arabiska och pro sionistiska kanalen Al Arabia sagt att han vill hålla ett tal till den muslimska världen i någon arabisk huvudstad men utan att nämna var
  Som Israelerna säger Obama kommer så småningom att inse att tiden är inte mogen än för att skapa fred i mellan öster och det är precis vad Israel vill höra

 13. Nature, nu är du omåttlig enkelspårig, och det brukar du inte vara.
  Mycket av det som har skett sista månaden har planerats före presidentbytet och tyvärr är många av de sena besluten från bush & Co något av ett självspelande piano ett tag till. Det kan ta upp till ett år innan vi kommer börja se några verkliga effekter av presidentbytet, även om vi kommer kanske få sett ett annat radikalt beslut under tiden.

  Dessutom som jag påpekade i mitt tidigare inlägg så är de ekonomiska inrikesfrågorna prioritet nr 1 för Obama. Det kan vi som europer, asiater, afrikaner etc, tycka vad fasen vi vill om men om han inte löser de ekonomiska problemen så blir hans tid som president kort (och demokraternas dominans ett minne blott).
  Det betyder att andra nationer och deras medborgare är för närvarande är inte av någon större betydelse för Obama och hans administration.

 14. Självklart kommer Obama lägga det allra mest av sin energi på försöka få ekonomin på fötter USA. Det är där hans väljare finns, den som förväntar sig något annat är nog naiv.

  Lite förvånad är jag över det lite uppgivna ”ingenting kommer att förändras”. För inte så länge sedan fick Bush välförtjänt skulden för mängder av jävlelskap som han har ställt till med. Menar ni uppgivna verkligen att Bush var en marionett?
  Nu pekas det mera maktstrukturen i USA som får på skallen och den stackars Obama kan inte ändra något. Argument som att att inte har hunnit ändra något den första vecka köper jag inte som realsitiskt.

  Jinge jag tror det är en enkel kapitalistisk förklaring till att Aljazeera inte finns tillgängligt överallt. Kabel-TV och Satelit-TV bolagen känner inget sug från tittarna och därmed är det inga pengar att tjäna. för något år sedan lyckades några påverka mitt kabel-TV bolag att visa Scandinavian channel, inga kunder gjorde att den togs bort ur sortimentet. Däremot har vi en italiensk, flera koreanska, flera kinesiska och massor av spansktalande kanaler. BBC world finns också. För att ta in andra vinklingar är det internet som gäller tillsvidare

 15. Christer W #16
  Må så vara, men när när praktiska argument åberopas i politiska syften, så kan det vara värt att påminna att det i andra praktiska göranden, är bristen på handlingsförlamning total, med andra ord: Vad som kan göras eller inte kan göras en en politisk fråga – inte en fråga om vad som är möjligt eller omöjligt att göra!

  Sedan H2, läste du inte vad jag skrev om Obamas förutsättningar: ”Vad som är bra för amerikanska storföretag, är vad presidenten arbetar för – vad presidenten officiellt säger är en annan sak: vi kallar det för politik. Jag kallar för för lögner”!
  Ta följande ex: ”Obalans skräder inte orden när han kritiserar höga chefer som tar hem miljarder i bonusar medan skattebetalarna räddar deras bolag”.

  Vad han utåt säger en en sak, man vad han GÖR är något annat! Inse skillnaden. Han kritiserar utåt, men vad GÖR han åt det? NADA! Ville Obama omfördela orättvisa resurser så kunde han göra det i morgon dag, genom att göra som alla presidenter gjort före honom nämligen bryta mot lagen och komma undan med det: Göra samma sak som kontraspionageprogramet i USA gjorde mot: Svarta Pantrarnas Fred Hampton eller indianrörelsen, kvinnorörelsen samt göra som de gjorde mot Socialist Workers Party! Inse att han kommer att göra NADA! För han har INTE den makten. Den ligger inte i hand hand. Hur svårt är det egentligen att förstå detta?