Obamas och andras nyårslöften

Jag kan här först rapportera om en vetenskaplig artikel ”Håller vårdpersonal sina nyårslöften”? av unge professorn och barnläkaren Jonas Ludvigsson, son till mig jämnårige professorn och barnläkaren Johnny Ludvigsson. http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Kultur/Kultur/2015/12/Haller-vardpersonal-sina-nyarsloften/
(Johnny tillhörde ÄK (Äldre kursen) när jag läste medicin i Uppsala. Allmänt betraktad som stor begåvning och kommande stjärna redan då – och han blev snabbt professor i det ämne han valde. (Han kunde genomföra en obduktion på 30 minuter medan jag behövde 1,5 timmar då vi var amanuenser i patologi)).

Medan Johnny skriver kloka ord (som vanligt) på sid 2359-2360 i senaste numret av Läkartidningen under titeln ”Åldersbestämning är inte rasism” att ”Det åligger oss barnläkare att bidra till att besluten – i aktuell omdiskuterad fråga – blir så välgrundade som möjligt” http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2015/12/Aldersbestamning-av-flyktingar-ar-inte-rasism/ skriver sonen med glimten i ögat artikeln om nyårslöften på sid 2361-62.

I sin unika undersökning om nyårslöften hos vårdpersonal intervjuade Jonas L 41 anställda på barnkliniken i Örebro i december 2013. Av dessa menade alla utom en att de säkert eller troligen skulle hålla sitt nyårslöfte. Huvudresultatet var att 27 (66 %) bröt nyårslöftet under årets första tio månader skriver Ludvigsson junior. Med klädsam blygsamhet noterar han ”Under senare år har allt flera röster höjts för att svensk forskning håller på att halka efter internationellt. Med den här studien visar vi att Sverige kan bedriva spjutspetsforskning. Vad vi vet har ingen tidigare studerat nyårslöften bland vårdpersonal i stor skala.” Programförklaringen för denna blogg medför att jag måste delge den värderade läsaren juniorprofessorns slutkläm ”Enligt en studie i Journal of Clinical Psychology (2014) citerad via Huffington Post bryter 54 procent av alla amerikaner sina nyårslöften inom 6 månader. Motsvarande siffra var 46 procent bland svensk vårdpersonal – så mycket talar ändå för att vi slår amerikanerna på fingrarna.” http://www.huffingtonpost.com/tasha-eurich-phd/new-years-resolutions_b_4512944.html

Jonas Ludvigssons forskning har stimulerat mig till en fallstudie, en kvalitativ narrativ berättelse av nyårslöftet hos en person, nämligen presidenten Barack Obama. Hur ska det gå med det? Jag får väl återkomma i höst..

Som gammal brevvän med Michelle Obama kan jag rapportera att Obama efter några ganska sömnlösa nätter (bortsett från Michelles snarkningar fram på småtimmarna har hon berättat) tänker att inför folket i USA och världen be om ursäkt för några saker:
Michelle Obama
-Det fortsatta krigen i Irak och Afghanistan som lett till att över 1 miljon människor dödats. USA ska betala för uppbyggnaden av landet genom att kraftigt minska skattekostnaderna för militären och kraftigt öka beskattningen med en progressiv skatt för de 5 % rikaste. En grupp republikanska kongressmän under ledningen av senator McCain kommer att som volontärer delta i uppbyggnaden under Kongressens ferier efter en snabbkurs i ånger och byggnation vi West Point som ombildas för dylik utbildningsverksamhet. Fastighetsmagnaten Trumf lanserar ett nytt kasino med övervinster för alla som spelar. (Obama har förankrat sitt tal i Kongressen och hos förre presidenten – mer nedan). Några miljoner arbetslösa som nu lever på matkuponger i USA kommer att efter utbildning anställas för uppbyggnaden.
Obama president_official_portrait_hires

-Interventionen i Syrien via ombud. Även här ska USA betala sin del av kostnaden och via CIA:s välutvecklade kanaler försöka förmå buddies i al-Qaida och IS att ta sitt ansvar. IS ska erbjudas två spadar och 100 liter skifferolja för varje volontär. Assad ska bjudas in till Vita huset och få tala i kongressen.
-Stödet till Israels krig och dess apartheidpolitik ska helt upphöra och i ett särskilt tal vid AIPAC:s kongress ska Israels politik starkt kritiseras och staten Palestina erkännas. (Obama kommer dock att bära den judiska huvudbonaden, dels av taktiska skäl och dels för att det brukar vara så kallt på AIPAC:s möten. Man brukar snåla med värmen för att kunna skicka ned mer pengar till stackar Bibi N.)
-En särskild ursäkt ska framföras för stödet till statskuppen i Ukraina. Stödet till Ukrainas regering för dess krigspolitik upphör.
-En alldeles särskild ursäkt riktas till president Putin, vars roll för att främja fred och stabilitet prisas. Rysslands rätt till Krim garanteras och Putin ska också inbjudas att tala i kongressen och får sitta bredvid Michelle vid presidentmiddagen.
Vissa beslut ska tas:
-Alla illegala sanktioner mot Ryssland, Iran och andra länder ska genast upphöra.
-En kraftig nedrustning av främst kärnvapen inleds.
-TTIP & TTP tippas totalt!
-Guantanamo stängs, fångarna får skadestånd. De kommer att inbjudas till festmåltid hemma hos förre presidenten GW Bush på dennes ranch i Texas. Den som genomgått flest waterboardningar får hedersplats bredvid förre vicepresidenten Cheney, som lovat be för fångarnas familjer.
-Dollarn ska ersättas med ett rättvist betalningssystem och en annan världsvaluta (fast Obama ser gärna som amerikansk patriot att någon USA-person finns på en av sedlarna, kanske G Washington, eller en kulturperson som Kalle Anka eller Batman).
-Nobels fredspris återlämnas och Barack kommer verkligen att be om ursäkt för att han tycker att han vanhedrat priset.
-Sweden erbjuds bli 51:a delstat, där man kan inrätta semesterhem för alla generaler, domare, jurister, skådespelare och journalister med mer än fyra år i politiken. Hela Mormonkyrkans stab lämnar Utah och bosätter sig i Boden.

Talet kommer att hållas på nyårsaftonen kväll lokal Washington-tid i Ovala rummet. Det var tänkt att presidenten skulle bära tagelskjorta, men sådan saknades bland de 1461 presidentiella tjänsteskjortorna (en per dag under 4 år).

PS. Barack har via M. bett att få återge talet som ett gästblogginlägg här efter talet, och jag OK:at det under villkoret att jag får det översatt till svenska också. Jag är så less på att översätta alla dessa skumma vänsterartiklar från engelska. (Barack påstår till och med att bloggen påverkat hans beslut, men det är kanske bara amerikansk artighet.) DS

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , ,

Huffington Post

  5 comments for “Obamas och andras nyårslöften

 1. Ola Bog
  31 december, 2015 at 10:01

  ”Sweden erbjuds bli 51:a delstat”
  En liten glipp her i en ellers bra artikkel.
  Norge har vært #51 siden sånn cirka 1945.
  Så Sverige blir eventuelt #52.
  Mvh Ola Bog, Oslo

 2. 31 december, 2015 at 10:21

  Tack för viktig korrigering! Är Ukraina den 53:dje

  • Nyårs önskning
   31 december, 2015 at 12:02

   Att få se begravningen av Israel som apartheidstat!

 3. Leif Stålhammer
  31 december, 2015 at 12:07

  Nog borde man väl komma under 30 minuter för en obduktion. Kontakta SCAN, där finns kunskaper.
  I övrigt alldeles utmärkta löften! Saknar kanske något om miljön, kunde inte fru Obama som är söt, göra nåt åt havens försurning? Jag menar, hon får väl också anstränga sig lite .

 4. 1 januari, 2016 at 14:56

  Ja, att obducera USA:s och Obamas politik behöver inte alls ta 30 minuter, särskilt inte om man läser denna blogg (Skryt?) eller Clarté. Ska framföra ditt utmärkta förslag i nästa brev till Michelle. Kanske ska man engagera arrangörerna av tävlingar som ”Miss World” etc?

Comments are closed.