Obamas halvsanningar

Det är fullt möjligt att det finns krafter inom olika befrielseorganisationer, motståndsrörelser och andra underjordiska hel- och halvmilitära grupper, som agerar för att få tag i material för att bygga en smutsig bomb, en bomb som med sin radioaktivitet skulle kunna döda tusentals eller hundratusentals oskyldiga människor. Ingen kan veta säkert, men det är möjligt.


Expressen:
”- Två decennier efter kalla krigets slut står vi inför en grym historisk ironi: risken för en kärnvapenkonfrontation mellan nationer har minskat – men risken för en kärnvapenattack har ökat, sade president Barack Obama på toppmötet som avslutades på tisdagen. Obama varnade för terroristers försök att få tag i ingredienser till kärnvapen: – Skulle de lyckas med det vore det en katastrof för världen.”

Om en nation har kärnvapen så ska dessa givetvis förvaras så att ingen har möjlighet att komma åt dem på något sätt, inte ens i samband med en militär attack mot platsen där de förvaras. Den sortens säkerhet krävs givetvis också när det gäller förråd eller industrier som innehar plutonium, uran och andra metaller som kan användas för att sprida en långvarig radioaktiv strålning. Samma sak borde gälla de länder som använder utarmat uran i sina projektiler. Idag vet vi att folk i Irak, Afghanistan och nu även i Gaza, kan förvänta sig att medellivslängden sjunker eftersom de har beskjutits med ammunition som trots sin ”utarmning” är dödlig långt efter det att konflikten upphört.

En annan sak som jag personligen stör mig på är USA:s roll i världen. När Barack Obama talar om risken för en kärnvapenattack så glömmer han medvetet och avsiktligt USA:s egen roll i detta. Om Amerikas förenta stater kunde backa ett par steg från sina egna hegemoniska strävanden så skulle risken för den sortens händelser minska. Dessutom så skulle den minska rejält. De skäggiga individer som slåss mot

Usama bin Laden

ockupationen av Afghanistan skulle inte ha någon anledning att bekämpa annat än varandra om inte landet var ockuperat av hundratusentals slätrakade utlänningar, soldater som är beväpnade till tänderna.

Hillary Clinton sade igår på samma möte att ”– Frånvaron av en fredsprocess i Mellanösternkonflikten är det absolut största hotet mot en fred i hela Mellanöstern”, fritt citerat från Ekot. Jag är övertygad om att hon har rätt, och ska man bry sig om världens olika konflikter och olika presumtiva terroristers agerande, så ska man börja med att agera i den konflikt som sedan decennier skapar mest osämja och split i världen. Den konflikt som används som argument av odödliga vålnader som t.ex. Usama bin Laden och hans efterföljare. Mellanösternkonflikten är central för världsfreden, den är ingenting som berör bara två folkgrupper i Palestina och Israel.

intressant Tags: , , , , , , , ex dn12 svd12 ab12 t

  4 comments for “Obamas halvsanningar

 1. 14 april, 2010 at 15:59

  Lyssna på lördagens Konflikt. Det behandlar just det du skriver om, men som vanligt med en helt annan vinkel än vad Ekot och alla andra förljugna medier gör.
  ”Den amerikanske vännen USA:s vänskap prövas i Jerusalem. Reportage från bostäderna bråket handlar om. Colin Powells närmaste man, överste Wilkerson, är en av flera ledande amerikaner som säger verklig vänskap måste ställa krav på Israel. Och den mäktiga israellobbyn i USA utmanas av en ny judisk rörelse som kräver krafttag mot Israel, för Israels skull. Och sist professorerna som provocerade med påståenden om USA:s politiker som proisraelisk gisslan.”

  Att ett program i Sveriges Radio bekräftar Israellobbyns absoluta makt över USA:s Israelpolitik så som det gör i programmet är ren dynamit. Trots denan lobby tycks tålamodet med Israels överträdelser av mänskliga rättigheter och folkrättsbrott nu börja tryta för USA:s administration och inte minst bland militäreliten.
  Hämta ner podversionen: http://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/2303875.mp3

 2. Sara G
  14 april, 2010 at 16:22

  Jag tror att den amerikanske presidenten riktar sig främst mot Nordkorea och Iran. Kanske för att underlätta för israel att lättare kunna attackera Iran vid rätt tillfälle? Jag tror inte alls att USA är särskilt angeläget att skapa fred i Mellanöstern och se till att det blir en fruktsam dialog mellan israel och palestinierna. Spänningarna och döläget är vitalt för USA:s stora oljeintresse i området. För vi är snart nära ”Peak oil”, det vet alla som tänker lite och inser hur galet det är att världen är så extremt beoende av den ändliga oljan. USA behöver desperat de sista oljereserverna och dom finns i just det området, 65 procent, tror jag.
  israel har en stor kärnvapenarsenal och den kan man både hota och använda om det skulle krisa till ordentligt.

 3. Albin
  15 april, 2010 at 20:05

  Alltså det här med smutsiga bomber. Jag oroar mig inte, helt enkelt för att det verkar så enkelt att fixa. Det är bara att åka till Transnistrien och punga upp $100 000 eller vad det var. Så om någon verkligen ville känns det som att de redan skulle gjort det. Eller?

 4. Jan-Ake
  17 april, 2010 at 14:53

  Varför får vi inte läsa om Ahmadinejads atom-möte som hålls lör-sön 17-18 april i stormedia?
  Varför får vi inte läsa att flera större oljebolag (bla) nu inte längre gör affärer med Iran (AP, Daimler, Petronas etc) pga av påtryckningar från diverse lobbys? Usa + Israel är ett skämt när man försöker gå till krig på samma lösa grunder som i Irak.

Comments are closed.