Obama – Krigshetsaren


Barack Obama sänder 17 000 soldater och 4000 instruktörer till Afghanistan. Dessutom hoppas han kunna involvera Indien, Kina, Ryssland och Iran i ansträngningarna för att utplåna al-Qaida.

AB: ”USA:s nya strategi för Afghanistan inriktas på att förstöra gömställen i Pakistan där Usama bin Ladin och andra al-Qaidaledare planerar nya attacker mot USA, och hejda talibanernas framfart, säger källor i Vita huset. President Barack Obama ska under fredagen avslöja sin nya strategi för kriget i Afghanistan. För första gången ska USA betrakta Afghanistan och Pakistan som ett gemensamt arbetsfält med en huvuduppgift – att störa, avveckla och slutligen förstöra alla al-Qaidafästen i Pakistan och hindra terrornätverket från att etablera nya gömställen i Afghanistan.”

Att den nya amerikanska presidenten dessutom hoppas på en massiv satsning från EU-länderna och NATO är ingen hemlighet. Vår regering har redan anpassat ”försvarspolitiken” till de amerikanska kraven, man har avskaffat värnplikten och vill istället ha en yrkesarmé. Helt oblygt talar man numera om att Sveriges försvar behöver ha en stor mobilitet så vi kan försvara oss i t.ex. Afghanistan eller Afrika som också nämns.

Att man samtidigt gör försvarsmakten helt kompatibel med Nato är i och för sig ingen ny trend. Det har de socialdemokratiska regeringarna jobbat på i decennier redan. Men det är givetvis oroande att unga svenskar ska slåss på den amerikanska sidan i allt fler konflikter. Nu talar man i media om begrepp som ”Talibanmilisen” vilket är ett utomordentligt oklart begrepp. Någon egentlig milis handlar det inte om, det är snarare olika krigsherrars paramilitära styrkor, några som i första hand används i deras inbördes konflikter.

Ordet Talibanmilis tyder på något slags organiserade styrkor, och det är minst sagt tveksamt om det finns. Dessutom så nämner man allt oftare att man från USA:s sida avser att gå in i Pakistan och jaga Usama bin Laden. Jag tror att han är död sedan många år tillbaka, men oavsett vilket så kommer man inte med säkerhet att slå ut människorna i de Pakistanska och Afghanska bergen

med mindre än att man använder kemiska vapen och dödar allt levande.

Det är en omöjlighet att ge sig efter ett antal skäggiga typer i dessa berg, det finns som bekant andra som redan har försökt. Det är bara att se tillbaka på Sovjetunionens misslyckande. Att Barack Obamas tillträde på presidentposten skulle innebära en mindre kolonial politik från USA:s sida var det säkerligen många som hoppades. Men i praktiken så kommer USA:s politik att fortsätta precis som vanligt. När de säger att de ska tömma Guantanamo så kräver de att EU ska vara med och ta hand om f.d. fångar.

Att själva ta ansvar för vad man ställer till med tycks inte ingå i den amerikanska tankevärlden. Upptrappningen i Afghanistan/Pakistan är bara en fortsättning på George W Bushs politik. Vad sedan Pakistan tycker om att bli betraktade som ett ”gemensamt arbetsfält” kan man ju undra, men en gissning måste ju bli att det bara förstärker de mer extrema islamisternas ställning.

Andra om: , , , , , , , , , , , it DN1 Ex SvD Hd Ab

[tags]al-Qaida, Usama bin Laden, Obama, Pakistan, Afghanistan, Sverige, Vato, EU, Kolonialism, Högerregeringen, Islamism, Politik[/tags]


9 svar till “Obama – Krigshetsaren”

 1. Lyssnar just nu på Stil i p1. Blir helt fascinerad av det depraverade språket, vilken jävla yta med alla iiiiin och yiiiin. Och vilka avstav-ning-ar i snacket! Häftigt, det är som att lyssna till en annan planet. På vår håller USA fortfarande på och röjer hit och dit. Funkar inte. De är medvetna om det, men vill gärna göra av med vapen för sin egen industris skull. 30-talets kris räddades av Hitler, nu gör de samma sväng mot Afghanistan. Helt ofarligt, tycker de, men glömmer att afghaner och muslimer finns överallt, och blir de tillräckligt förbannande så… Bra bloggat igen!!! Uno

 2. Jag tror att de leker med elden om de går in i Pakistan också. Asiatiska muslimer är inte alls lika mesiga som araberna vid gulfstaterna. Det kan starta krig som inte slutar om man inte utrotar befolkningen i hela regionen och det är inte få miljoner vi talar om här.

 3. Ja Raheel. Araberna är lika jävla mesiga som europeerna. Man säger ibland att Europa sviker palestinierna, men vad faaan gör araberna?

 4. Det blir i så fall ett krig över gränserna mellan Pakistan och Afghanistan mot uppåt 40 miljoner pashtuner, sunnitiska muslimer som stöder talibanerna.
  Pashtunerna är delade i mängder av klaner och underklaner vars stammar styrs av en khan som tidigare utsågs, var och en, av den afghanske emiren som själv kom från den största stammen Durani.

  Att med vapenmakt gå in och ”demokratisera” detta område med tiotals miljoner talibanfanatiker är naturligtvis omöjligt och helt vansinnigt. Endast USA kan komma på en så usel idé och ännu sämre är att de lyckas få NATO-anhängarnas stöd.

  Ytterst handlar det naturligtvis om intervention för kontroll av olja och pipelines som USA vill säkra åt sina oljebolag men de kunde lika gärna nöja sig med köpa oljan och hyra mark för pipelines och annat av dem som i dag äger marken.

  Varför inte, helt enkelt, köpa och betala för det de behöver? Allt är till salu till rätt pris — och dollartryckeriet är ju numera en evighetsmaskin som säkert överlever oljetillgångarna.

 5. Det är en liten störig fascistoid minoritet som är ”talibanfanatiker”. Men att som yttre fiende gå in med vapenmakt kommer givetvis att ändra allt.

 6. Minoritet, — ja. Men de är trots allt minst 10% av Afghanistan och Pakistans gemensamma befolkning på ca 200 miljoner som är till 97% sunnimuslimsk. Området är helt utom kontroll för vare sig marionettregimerna i Afghanistan eller Pakistan.

 7. Ja, men att gå in med vapenmakt och börja döda kommer garanterat att göra minst 90 procent av beflkningarna där till talibaner.

  Titta bara på Hamas. Från en liten besvärlig grupp har de idag mognat till arbvärldens mest respekterade och önskvärda av regeringar. Till och med kommunisterna som aldrig tålt religiösa räknar sig till Hamas främsta allierade idag.

  Snacka om kontraproduktivt. Och glöm ej att Pakistan har atomvapen.

  • Raheel: Ja, men att gå in med vapenmakt och börja döda kommer garanterat att göra minst 90 procent av beflkningarna där till talibaner.

   Just min åsikt. Skrev för två minuter sedan ytterligare en bloggpost på samma tema…

 8. Obama har ingen egentlig plan för afghanistan bara att han ska sända dit mer trupper. Har också set en ökad media distortion om afghanistan kriget i US media. Mer och mer folk skyller misslyckandet på deras NATO allierade i afghanistan, att de inte sänder tillräckligt med trupper och resurser.

  Och att hela afghanistan kriget är för att stoppa talibanerna från att få sina händer på pakistans kärnvapen.

  Jag tror att de är på väg att driva pakistans kärnvapen i händerna på talibanerna om de fortsätter denna kurs.

  Jag säger att all Nato allierade och svenskar ska lämna afghanistan och förberada sig på att repare skadan USA kommer att göra när de blint utan en riktig plan och med en fallande ekonomi ökar sina krigs insatser.

  Mina amerikaska vänner delar min syn på att USA är på väg att självförstöra sig.

  Jag och frugan har talat om att ta hit hennes föräldrar och låta dem leva med oss och få hennes syskon att lämna USA för något bättre land som kanada.