Nyhetsrapportering Live på Twitter
Det är väl knappast någon som inte har läst eller hört om twittrandet från Thairtorget i Kairo eller från den mängd platser där folk samlas oavsett orsakerna. Nu på morgonen finns nedanstående rader i Dagens Nyheter.

DN: ”CNN beskriver i ett twitter hur deras reporter på plats hört tre explosioner och hur han slagits omkull av tryckvågen från en av dem på 100 meters avstånd. Enligt samma källa ska amerikanska trupper ha anlänt till hotellet strax före explosionerna.

Al-Jazeera skriver på sitt twitter att striderna började utanför hotellet vid 18.50-tiden svensk tid. Hotellet och kvarteren omkring mörklades sedan polisen slagit av strömmen.”

DN:s text handlar om det terroristangrepp som talibaner sägs ha gjort mot Intercontinental Hotel i Afghanistan, ett hotell där ofta utlänningar och journalister bodde eftersom det betraktats som ”säkert” tack vare de omfattande säkerhetssatsningar som man gjort. Nu visade det sig, föga överraskande, att det inte var så säkert och det totala antalet dödsoffer kommer väl antagligen att bli klart under dagen.

Att de stora nyhetsbyråerna och TV-kanalerna använder Twitter är knappast speciellt förvånande. Det är som att skicka ett SMS, fast med skillnaden att hela världen kan läsa detta meddelande inom någon sekund. På det sättet är faktiskt Twitter en överlägsen nyhetsbärare, definitivt snabbare än vilken TV-kanal som helst.

Själv ”följer jag” de stora nyhetsbyråerna och TV-kanalerna, dessutom så följer jag en del svenska tidningar, TT plus en hel del individuella journalister. Mitt senaste twittrande syns under twitterskylten längst upp till höger på sidan. Just nu står det på http://twitter.com/Jinges ”Jag hittade The Twitter Song på YouTube och visst, det ligger nåt i budskapet.. :-) http://t.co/3xVnuct 08:10:58 e m juni 28, 2011” Man bör nog vara vaken för ironin i texten som han sjunger.

Så kan det se ut, men det kan också vara helt andra tips av olika slag. Själv så kommer jag inte att följa Almedalen, jag ska försöka filtrera bort alla som twittrar från kalkstens-Hawaii. Hittar jag en bra metod så twittrar jag ett tips om den…

it Andra om: , , , , , , , , , , , dn1 svd1 ex1 ab1 sr gp


Ett svar till “Nyhetsrapportering Live på Twitter”

  1. Jag följer CNN, SKY, Ekot, BBC, Aljazera och några till. Alla har breaking news-kanaler i twitter.