Nyhetsjournalistiken blir alltmer politisk


Nu berättar Aftonbladet att vissa anser att det finns risk för att Vänsterpartiet, Centern och/eller Kristdemokraterna hamnar utanför riksdagen i September. Om de två sistnämnda vet jag inte, men att Vänsterpartiet skulle få respass känns som helt uteslutet, i varje fall i höstens val.

AB: ”De senaste opinionsmätningarna talar samma språk – tre partier ligger illa till inför valet. I en Sifo-mätning som presenterades i Svenska Dagbladet i går fick Centerpartiet 5,1 procent av rösterna, Vänsterpartiet 4,3 procent och Kristdemokraterna låg utanför riksdagsspärren på 3,5 procent. – Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har en tradition av att rösta i gränslandet. De är vana med att tampas med fyraprocentarna, säger Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och debattör. I båda fallen brukar blockkamraterna rycka in och stötta. Kamrat fyra procent för Vänstern och Broder fyra procent för KD.”

Igår berättade jag att ett par vänsterpartister jag känner hävdat att de inte kan rösta på (V) på grund av oklarheten när det gäller Afghanistan. Jag skrev också ”det är i alla fall vad de säger även om osvuret är bäst.” Med det ville jag för-
medla mina egna tvivel inför den sortens utsaga. För även om man kan fundera över konsekven-
serna med det rödgröna samarbetet så är det ett faktum att viljan att bli av med högerregeringen är stark, mycket stark. Den som lägger sin röst på Piratpartiet eller Feministiskt initiativ lägger i praktiken sin röst på den borgerliga regeringen.

Och skulle det visa sig att procentsiffran är låg när valet närmar sig så är det många som väljer att taktikrösta. Jag tror dessutom att det förhåller sig på samma sätt med de flesta partierna, visar det sig att partiet går dåligt i opinionsmätningarna så kommer sofflocken att bli tämligen tomma 19 september. Samtidigt som både Centern och Kristdemokraterna oroar sig över det kommande valresultatet så gäller säkerligen samma sak där. Om något parti ramlar ur riksdagen så är valet troligen avgjort, vilket givetvis betyder att en hel bunt med moderata kärnväljare stöttar (KD) eller (C) och att sofflocket kan bli ovanligt tomt.

Det kan låta som en förhoppning eller en besvärjelse, men jag oroar mig faktiskt inte i nuläget. Det jag däremot reagerar på är snarare arten och graden av politisk spinn ju närmare valet vi kommer. Högerministrarnas plötsliga utfall om Toblerone var ingen spontan händelse och det pågår säkerligen olika slags planering just nu, planering för hur man ska kunna ändra den politiska agendan eller få media att skriva om olika pseudonyheter.

I stället för att opartiskt värdera och redovisa nyheter så kan media låta sig styras av politiska intressen och genom det riskera att avgöra valet. De flesta av oss vill att våra nyhetskällor ska redovisa nyheter i stället för att skapa nyheter själva, eller vinkla alldagliga händelser så att det ser ut som något helt annat. Vissa journalister har en så uppenbar agenda att de inte borde kallas journalister. Det är långt ifrån nytt men det ökar för varje val, ja för varje år.

i Tags: , , , , , , , , ab12 ex1 svd1 dn1 Lasse


7 svar till “Nyhetsjournalistiken blir alltmer politisk”

  1. För första gången i mitt liv, kommer jag att rösta på V… Undrar hur många fler som gör detsamma, kanske inga alls? kanske fler går över till MP? just nu verkar det mer troligt efter jag sätt denna ”Sifo-mätning” som kom nu. Vad vet jag? hoppas bara på det bästa, att den nuvarande regering försvinner.
    Sverige behöver ett lugnare klimat annars blir det revolution inom en snar framtid, det är vad jag tror iaf.

  2. Du skriver ”men jag oroar mig faktiskt inte i nuläget”. Rent rösttaktiskt så kanske du har rätt – men framtiden? Drygt 4 % idag – men hur ser det ut om två år? Två år tillsammans med högersossen Sahlin och de gröna liberalerna – låter som en opinionsmässig katastrof.
    Henrik

    • Ja det är väl närmast det som oroar, man riskerar att få en svek-debatt. Jag oroar mig inte för valet 2010 menar jag, men 2014 så kommer det antingen gå jättebra eller bli rena katastrofen.

  3. Vad jag oroar mig för är vilket block som vinner nu i höst, hur konstigt det än må verka, så kan alliansen komma att vinna på nytt…

    Att ha en annan statsministerkandidat än sossarnas partiledare är ju inte tänkbart, så relativt små som både v och även mp är, men det skulle ha varit någon annan… Jag tror att sossarna underskattar det genuina förakt och rentav hat som många många gräsrötter bär på gentemot Sahlin. Det är förstås på många sätt orättvist, även om hon står alldeles för långt åt höger för min smak så är hon ändå inte usel rätt igenom ! Och i varje fall inte i närheten av Reinfeldt/Olofsson …. Men många ser ju inte det. Har träffat många som pga yrke, social ställning o dyl ”borde” rösta på s eller v, men t o m de tar hellre alliansen än en regering med Sahlin som statsminister.

    Som sagt, orättvist. Men jag tror det är ett faktum att om sossarna hade valt i stort sett vem annan som helst än just Mona Sahlin, så hade vi tagit hem en promenadseger. Men som det är nu måste vi ha tur… Även om v klarar sig kvar, vilket jag också tror.

    • ”Att ha en annan statsministerkandidat än sossarnas partiledare är ju inte tänkbart, så relativt små som både v och även mp är, men det skulle ha varit någon annan… Jag tror att sossarna underskattar det genuina förakt och rentav hat som många många gräsrötter bär på gentemot Sahlin. Det är förstås på många sätt orättvist, även om hon står alldeles för långt åt höger för min smak så är hon ändå inte usel rätt igenom ! Och i varje fall inte i närheten av Reinfeldt/Olofsson …. Men många ser ju inte det. Har träffat många som pga yrke, social ställning o dyl ”borde” rösta på s eller v, men t o m de tar hellre alliansen än en regering med Sahlin som statsminister.”

      Jag har hört många som resonerar på det sättet, och jag tror att det ligger en del i det. Det är förstås bekymmersamt, framförallt sett utifrån fakta, (S) har inte någon given alternativkandidat till jobbet som partiledare eller statsminister. Även om majoritetsläget bland de rödgröna vore omkastat så kan man inte säga att det finns en annan kandidat i ett annat parti heller.

      Visst gullar opinionen med Wetterstrand, men fullföljer (MP) sin politik om arbetstid och tillväxt så tar vi många kliv bakåt. Där är faktiskt (V) mer pragmatiska även om man tvangs skriva in en del saker i sitt valmanifest.

      Ekvationen är tämligen enkel. Desto äldre befolkningen blir, ju större utgifter får vi i form av pensioner, sjukvård och äldreomsorg. Dessa utgifter ska betalas via skattemedel, då går det inte att de allt färre som arbetar klarar uppgiften med en sänkning av arbetstiden till sex timmar. Det är svårt att få ihop detta, och det blir inte enklare av att samma åsikter skälls för att vara planterade av de borgerliga.

      Att dessutom jobben i allt raskare takt flyttar österut vet vi redan. Man får väl införa ättestupa för att lösa problemet med att färre ska försörja alltfler. Nolltillväxt är i alla händelser inte namnet på lösningen.

  4. Apropå Kamrat resp. Broder 4%, finns det någon ”Solidaritets-stekare 4%” som kan rycka in och rädda Stureplanscentern, månne?

  5. Tyvärr jag tror att det stämmer
    V kommer att ha svårt att hålla sig kvar i Riksdagen det är risken de tog genom att samarbeta med MP och S,, Många av deras väljare är besvikna (jag t.ex) andra föredrar att ge sin röst till S (de är ju ändå i samma pakt) men många kommer nog att rösta blankt eller andra vänsterpartier….. alltså mer åt vänster

    När det gäller den politiska journalistiken och vilka politiska intressen den styrs av, kan jag bara säga att det är ett nytt fenomen i Sverige men ganska vanlig i övriga Europa. Journalister som skriver i de styrandes eller arbetsgivarens intressen och samtidigt hävdar att vara neutrala.
    Det vore mer rätt om dessa journalister visar sin egen politiska ställning och då kan man själv som läsare bedöma deras tolkningar