Nyheter från Bangkok isf Afghanistan?

Att nyhetsvärdering är ett ämne som tenderar att bli lika oöverskådligt som UFO-fantasternas argumentation för att det redan finns små gröna gubbar på jorden vet vi, än mer konstigt blir det när ett antal ”rödskjortor” i Thailand får betydligt större rubriker än alla våldsdåd i Afghanistan och Irak.

DN: ”En kraftig explosion nära det afghanska parlamentet i Kabul dödade minst 12 civila och 5 utländska Natosoldater på tisdagsmorgonen. En talesman för polisen sade att en kolonn Natofordon utsatts för en självmordsattack. Enligt officiella källor rör det sig om sammanlagt 17 döda, 12 civila och 5 soldater. Därtill har 47 personer skadats. Dödssiffran kan dock komma att stiga. Enligt en källa rörde det sig om 7 döda soldater – 5 amerikaner och 2 kanadensare. Nato bekräftar än så länge bara att en fordonskolonn utsatts för ett attentat. President Hamid Karzai säger i ett uttalande att det fanns såväl Natopersonal som kvinnor och skolbarn bland offren.”

Jag tycker att uppgifterna från Thailand förskräcker. Vem som har minst/mest rätt eller fel är svårt att avgöra, men som vanligt är väl knappast svaret speciellt entydigt. Men det som förvånar mig mest är att stridigheterna i Bangkok får större utrymme i svenska tidningar än kriget mot Afghanistan där det dagligen krävs betydligt fler offer än i Thailand, för att inte tala om Irak där bilbomber återigen blivit en del av vardagen.

Jag läste Pierre Schoris nya bok i förra veckan, Vägen ut ur Afghanistan, och det är bara att konstatera att den f.d. kabinettssekreteraren och FN-ambassadören är mycket avogt inställd till det faktum att Sverige, efter 200 år av fred, återigen är i krig, och nu under USA-befäl. Svenskarna har Natouniformer med märken som visar att de är Natosoldater, de har inget märke som ens antyder att deras närvaro har något med FN att göra. Att berätta att Pierre Schori är negativ till kriget och kritisk mot regeringen behövs antagligen inte. Men läs boken och förundras än mer över tidningarnas svarta Thailandsrubriker,

Jag menar inte att media ska vara tysta om Thailand, men jag tycker att det är märkligt att behöva konstatera att det faktum att svenska soldater var inblandade i skottlossning häromdagen bara blir en notis i de större tidningarna.

Visste du att dödade soldater först placeras i bodybags för att sedan flyttas till en flaggförsedd pappkartong när de ska flygas hem. När de lastas av på hemmaflygplatsen har de bytt fodral till flaggförsedda träkistor.

i Tags: , , , , , , dn1 svd1 ex1 ab12 t

  8 comments for “Nyheter från Bangkok isf Afghanistan?

Comments are closed.