Ny Wanja-affär drabbar (S)


Nu drabbas socialdemokraterna av ytterligare en Wanja-affär. Denna gång handlar det om en betald semester i Italien för henne och maken, hon och maken flög antagligen ner på LO-medlemmarnas bekostnad för ett ”styrelsesammanträde” som tog tre dagar. Hur många styrelser sammanträder tre dagar?

Att hon och de andra styrelseledamöterna har gratis mat och boende i sju dagar på den italienska västkusten är inget annat än en dold förmån som hon har som LO-ordförande, en förmån som dessutom innefattar ett arvode på närmare femtio tusen kronor. När Expressens journalist frågar så säger hon att det bara finns dubbelrum, något som hotelldirektören rättar henne på eftersom det finns femton enkelrum.

Lämpligt nog förläggs dessa ”styrelsemöten” alltid till Maj månad varje år. Wanja Lundby-Wedin hade säkerligen inte tagit semester under uppdraget så man kan räkna med att fackmedlemmarna även fick betala hennes lön. Under AMF-skandalen så fick hela Sverige veta att fackets ledning ska behandlas som näringslivets direktörer, nu får de se hur det gick med Wanjas tal om att dra ner på styrelseupp-
dragen.

Wanja Lundby-Wedin är den som gjort fackets pampvälde tydligast sedan Transports ordförande, Hasse Ericsson, poserade i badbyxor med en paraplydrink i handen på Mallorca en gång i tiden. Det är bara att gratulera Fredrik Reinfeldt.

i Andra om: , , , , , , , , t EX12 DPS AB DN SvD

[tags]Wanja Lundby-Wedin, LO, Socialdemokraterna, Mona Sahlin, Fackföreningsrörelsen, Val 2010, Facket, Skandaler, Politik[/tags]


24 svar till “Ny Wanja-affär drabbar (S)”

 1. Typiska makthavare, jag ska gå ur facket, det är ingen idé att betala avgiften när den går till ledningens semestrar.

 2. Erik Blatte sa…
  Jag sätter en hundring på att Wanja och Mona har avgått inom 2 veckor. Någon som sätter emot?

  Uppenbarligen hade jag fel

 3. Vad är det som händer efter ett tag inuti huvudet på maktens präster och prästinnor? Det är som om de inte längre kan förutse konsekvenserna av sina egna övertramp.
  Något som vore hur lätt som helst för en vanlig dödlig.
  Men nu får dom plötsligt hjärnsläpp och visar glatt upp sitt korrumperade jag, som om den blivit en självklar del
  av personligheten och det nuvarande livet – och inget alls att skämmas över.
  Har dom börjat dricka för mycket under representationerna alkohol och låtit spriten ta överhand över moral och tankar, eller vad farao är det?!

 4. Rättelse – för mycket alkohol under representationerna och låtit spriten…..

 5. Det var inte forsta gangen Wanja besokte semesteranlaggningen.
  Har hon utnyttjat den pa samma satt tidigare och da hon sager att hon inte kannde till skattereglerna har hon val inte heller betalt den formansskatt som alla andra far betala.

 6. Det är fantastisk vad sosse- och fackpampar kommer undan med jämt. Hon skulle trappa ner på styrelseuppdragen men så verkar inte ha skett. Styrelsemöte på ett lyxhotell i en vecka är väl ändå lite magstarkt?

 7. AVGÅ WANJA!

  margot–> Fortsätt vara med i facket! Det är VÅRA fackföreningar, inte Wanjas! Vi får ge dom sparken helt enkelt :)

  Jinge–> Styrelsemöten på tre dagar är nog vanligare än vad du tror :) Vet dock inte hur det funkar i affärsvärlden och i LO-toppen, men jag har suttit i styrelser som har möten som ibland varar tre dar,.

 8. Beskattas i Italien? Det verkar märkligt att en person som jobbar i sverige och gör några dagars tjänsteresor till utlandet inte skattar för inkomsten där i sverige.
  För mig blir det allt fler frågetecken över arbetarrörelsens toppskikt och vem partierna till vänster och facket är till för.

 9. Nu så skriver inte skribenten Petter vilken typ av företag hans erfarenheter av styrelse arbete kommer ifrån.

  Jag har suttit i styrelsen för ett fackförbundsägt företag som representant för de anställda. Rune Molin var ordförande. Innan styrelsemötet fick man alla underlag och ofta kändes det som om alla beslut redan var accepterade av ledamöterna innan mötet. Så när själva mötet hölls var alla förberedda och det mesta klubbades igeom utan större problem.

  Jag håller med Jinge att deklarerar man i Italien borde man vara medveten om det. Det känns som Wanja skulle behöva hjälp att hitta på ursäkter, de hon själv kommer på verkar helt tagna ur luften.

  Wanja har väl minst två gånger gått ut med att hon avsäger sig styrelseuppdrag. Första gången så avsade hon sig alla som inte var arvoderade och sedan resten. När jag läst tidningar nu så fick jag uppfattningen att hon bara satt i styrelsen för LO samt någon internationell löntagarorganisation. Men 46000 lockar tydligen mer än förtroendet av medlemmarna.

  /Micke W

 10. Transports ordförande Hasse Ericsson ska vi komma i håg för att han höjde medlemmarnas löner x 5 (och inflationen x 10) samt att den avgörande bilden från Mallorca var en typiskt arrangerad honungsfälla när inte arbetsgivarsidan kunde svara på annat sätt.

  Till hans försvar ska sägas att han, utan att låta sig mutas, alltid lät alltid arbetsgivarsidan betala för sina pampfasoner — även Mallorcaresan!
  Där är skillnaden mot Wanja Lundby-Wedins pampvälde total i och med att hon låter medlemmarna betala för sina utsvävningar så i en jämförelse mellan de båda framstår Hasse Ericsson som ytterst effektiv och 100% lojal mot medlemmarna.

  Ordspråket säger att pennan är vassare än svärdet men jag vill påstå att bilden kan vara ännu vassare och att bilden från Mallorca är ett exempel på vad vi, som var med, aldrig glömmer — nästan i klass med bilderna på de brinnande barnen i Song My och den när polischefen i Hanoi skjuter skallen av en bakbunden civilperson. Avgörande bilder.

  Vart tog alla smarta fotografer vägen?
  En enda bild av Wanja & Co på den italienska västkusten hade avgjort all diskussion i ämnet och hennes lämpliga framtid hade varit given.

  Jinge!
  Som gammal pressfotograf på den tiden när bilder kunde påverka och omvända — även de högsta maktutövarna… — saknar du inte något i dag?

  • Som gammal pressfotograf på den tiden när bilder kunde påverka och omvända — även de högsta maktutövarna… — saknar du inte något i dag?

   Så är det nog idag oxo Biz, i alla fall till viss del. Jag använde bilder i det syftet när det gällde Gaza, och gör det rätt ofta på bloggen. Expressen berättade att hon var mycket på stranden och på restauranger, rimligen borde de ha bilder. Att de isf inte publicerar dessa är märkligt, eller så har de inga.

   Och Wanja borde vara ett lika fett mål som Hasse E, jag medger gärna att den bilden är UnDeRbAr… :P

   Men pressen kan även nu, minns bara bilderna på Schenström med TV4-”journalisten” på krogen. Så jag tror faktiskt att Expressen inte har några användbara bilder. Har de bilder så är de tagna med mobiltelefoner eller nåt..

   Men visst, en bild på Wanja på stranden med en Pina Colada skulle kanske sätta lite fart på debatten. Men Hans E hade ett överhäng som hjälpte till att sänka honom, glöm inte det.

 11. Googlar man på Hans Ericsson så inser man att han semesterade på Gran Canaria på SAF’s anläggning Rocas Rojas. Samtidigt som LO:s styrelse hade uppmanat till bojkott av det Francostyrda Spanien. Tydligen så betalade Scanair flygresan ned till att börja med, det är lite oklart om Hasse efter avslöjandet fick betala själv.

  Anledningen till att han blev avsatt var stora krognotor och lån till lägenhetsköp. Så det var mycket som medlemmarna fick betala.

  Något som jag inte hittade med Google men jag minns var att Hasse och några medarbetare inte tog ut semester och sedan stämde förbundet Transport och fick ideellt skadestånd som är skattefritt.

  /Micke W

 12. Jinge #14

  Gott. Om Expressen har användbara bilder i detta syfte lär de inte visa dem om de inte tjänar sin uppdragsgivares intressen…

  Ämnar nu meditera till en favoritbild som ger kontrasternas perspektiv en mening och efter en stund hör man koltrastens sång! :-)

 13. Micke W #15

  Visst hittar vi mycket som är användbart och i bland rent av trovärdigt på Google men om du kan visa att medlemmarna förlorade ett enda öre under Hasse Ericssons ledning ska du också bevisa detta.
  I Wanjas fall är det bara att räkna i hop resekostnader, krognotor mm som betalats med medlemsavgifter och relatera till utfallet. Hur mycket, kr och ören, tjänade de försörjande medlemmarna på italienresan?

 14. Jag tror att Margot aldrig varit med från början, det är nog lugnt. Typiskt provokatörer att skriva så.

  Det är dock helt sant att det är VÅRA fackföreningar! Jag är med för min och gubbarnas skull och inte för några jävla sossepampars!

  Har gått så långt att jag knappt tål att se den där krossade tomaten de har som logga på stan i valrörelsen, och då var det ändå inte länge sedan jag var med i det eländiga partiet!

 15. Undrar just vad en socialdemokratisk eller kommunistisk press, med samma resurser och samma inställning till journalistik som de stora borgerliga drakarna har, skulle kunna gräva fram om de borgerliga politikerna och skandalisera dessa med.Jag gissar att det inte skulle vara så stiligt det som då kom fram.

  Problemet är inte att Wanja Lundby Wedin är eländig, utan att de flesta i toppen är det och att media bara skriver om eländiga socialdemokrater och kommunister.

 16. Skandalerna i Storbritannien, om politikernas avdrag, har ju grävts fram av John Wick, som arbetar för ett säkerhetsföretag, förmodligen på uppdrag av de konservativa. I Sverige grävs det inget alls.

 17. @Biz
  Redaktionerna har en helt annat hållning gentemot bildens betydelse, än vad de tidigare hade. Nu uppmanar man bara läsarna att sända in sina mobilbilder – ju billigare ju bättre!

 18. @Kurt
  Det är väl den lättaste saken i världen att gräva upp skandaler i Sverige; det räcker med att titta på Bonniers bara: de kritiserar och agerar mot monopol men bygger dem givetvis själva. De kritiserar presstödet, men tar själva emot pengar. Utåt diskuterar inte Bonnier sin egen monopolställning överhuvudtaget, vad det gör att anställa chefer, lobbyister, redaktörer och journalister som gör jobbet åt dem. Börja där och gräv. Problemet är bra VAR skall du få ditt uppgrävda material publicerat??? Låt oss säga att du kan få det publicerat någonstans. Vad händer sedan? Nada.

  PS om du sedan någon gång i livet vill arbeta inom media, så kan du kyssa den drömmen godbay DS

 19. Jag undrar om Wanja jobbar för Moderaterna? Precis när Alliansens opinionsframgångar mattats av så kommer nästa dumhet. Enligt Aftonbladet hänvisar hon till Italiensk lag, dvs att hennes man kan ha skattefria förmåner eftersom de skulle vara skattefria där. Jag trodde att just det – att utnyttja ett annat lands skattelagstiftning för att tillskansa sig förmåner – var en av Socialdemokratin illa sätt verksamhet.

 20. 3 dagars styrelsemöte + 3 dagars inspektion av företaget (från poolkanten ?)
  Hur länge varade styrelsemötet 4 tim /dag ?
  12 tim =45 000
  Är det någon som undrar varför wanja behöll just detta uppdrag!
  För komplicerat för ngn annan ?

  Är det någon som undrar varför alla i styrelsen tar med sig familjen- styrelsemötena kanske inte var så långa

  ”men jag är trots allt bara en undersköterska” !!!!!