Nuder eller Österberg?


Frågar man mig så tycker jag att bägge är lika illa, högersossar, och den ende som har en egentlig chans att bli ett vallokomotiv är Sven-Erik Österberg av skäl som jag tidigare varit inne på här.

I veckan har jag last flera kommentarer som går ut på att de borgerliga troligen kommer att få behålla regeringsmakten i decennier framåt, själv tror jag att det tyvärr kan ligga mycket i det på grund av stilleståndet inom det som borde vara en aktiv vänster inom både (S) och (V). Att över huvud taget Nuder förekommer i diskussionen är ett grovt underbetyg åt det socialdemokratiska partiet, på samma sätt som talet om partiledarbyte först 2012 är ett underbetyg för Vänsterpartiet enligt min uppfattning.

Karin Pettersson/AB: ”Pär Nuder förnekar att han är kandidat till partiordförande för socialdemokraterna. Han menar kanske vad han säger. En del av Pär Nuder vill förmodligen väldigt gärna bli partiledare. Han vet dock att i samma sekund han öppet kandiderar så plockar motståndarna fram de långa knivarna. Han går in i en gigantisk röntgenmaskin. Allt han gjort, allt han sagt, kommer fram. Socialdemokraterna är svenska mästare på brutala interna konflikter.”

Att politiker värnar om sina egna positioner är inte så märkligt, många av dem kan ingenting förutom det de lärt sig inom politiken. De har endast sällan haft ett riktigt jobb utan istället på olika sätt lyckats bli försörjda av först partiet, och sedan med allmänna medel som yrkespolitiker. Det är inte alla som har ett arbete att gå tillbaka till efter en lång riksdagskarriär som t.ex. Lars Ohly.

Sådant befrämjar tyvärr stelheten, något som Miljöpartiet försökt åtgärda genom att språkrörens mandat per automatik blir tidsbegränsat. Den modellen borde anammas av flera partier kan jag tycka, och det är väl antagligen en bidragande orsak till att Miljöpartiet känns ungt och fräscht.

Samtidigt som de nuvarande charaderna pågår så aktualiseras frågan om antalet riksdagsledamöter. Varför vi ska ha 349 heltidsanställda politiker har jag svårt att förstå. Etthundrafyrtionio stycken borde rimligtvis räcka, och det finns argument som talar för färre än så.

it , , , , , , , , , , , , , svt ex1 ab dn12 svd


11 svar till “Nuder eller Österberg?”

 1. Hur kan socialdemokraterna bara tänka tanken att föra fram Per Nuder som partiledarkandidat. En känslokall och arrogant man. En Fredrik Reinfeldt men med socialdemokratisk etikett. Hans uttalande om pensionärerna som ”ett köttberg” och en börda för samhället och ekonomin var inte några förflugna ord. Som Göran Persson då ville ursäkta honom med. De kom ur hans personlighet. Ingen vettig socialdemokrat säger något sådant. Bör inte ens tänka tanken. ”Köttberg”! Man bör varna socialdemokraternas valberedning: tag inte upp den mannen! Med honom som ledare kommer i varje politisk debatt detta ”köttberg” att användas mot honom. Värre än Mona Sahlins Toblerone. Som högern hade sådan nytta av ivaldebatterna i höstas. Hans arroganta framtoning kommer ju därtill att stöta bort alla ”vanliga vardagsmänniskor”. Men socialdemokraterna lyssnar nog inte på varningar. Har tydligen förlorat all sans. De har ju en hel del bra kandidater till posten som partiledare. Men tar så fram Per Nuder! Som är flitigt uppbackad av Aftonbladets Lena Mellin. – Vilket säger mycket. Jag försökte idag kommentera på Aftonbladets ledare. Som tar upp Nuders kandidatur. Kritiserade Nuder. Och kommentaren blev struken!
  Ulla Johansson

  • Men jag sätter 10 yuan på att Sverige slipper Nuder som ny sosseledare. Karin Pettersson har rätt, han begriper att han kommer malas ner under ett mäktigt köttberg så snart han fått kronan på huvudet. Nuder är klokare än de som vill leda upp honom till schavotten.

 2. Att ens Per Nuder nämns som tänkbar kandidat till partiledarposten är för mig obegripligt, och att man funderar på att välja en som inte sitter i riksdagen också märkligt i mina ögon. Nu är jag inte rätt man att välja (S) nye partiledare som tur är eftersom jag inte är socialdemokrat men hade jag varit det hade jag absolut föredragit Veronica Palm. Hon är för ung säger säkert gråsossarna men kan Miljöpartiet troligtvis välja Fridolin till språkrör borde det inte vara några problem för Palm att bli partiledare. Men det är Sossarnas problem och nu återgår jag till mitt parti igen :)

 3. Stort problem det där, har en känsla av att sossarna målat in sig i ett hörn. Man har behållit den socialdemokratiska retoriken men i praktiken själva varit med på mycket av det man kritiserar de borgerliga för. Och det har nu många väljare upptäckt. Och skulle man korrigera kursen (inklusive partiledare) till att bli ”riktig socialdemokrati” får man en enormt svår pedagogisk uppgift i att förklara för väljarna varför inte avregleringarna, privatiseringarna mm alltid är det optimalt goda. Ty den politiska medvetenheten är inte så stor, många tenderar att gilla det som ser bra ut, snarare än det som också är bra. För hela samhället.

  Varken Österberg eller Nuder tillhör mina favoriter, även om jag kanske har lättare att anknyta till Österberg. Och tror också att han har större chans att vinna ett val. När det gäller Nuder tror jag dock inte att han är riktigt så högervriden som många tror, det tillhör nog mest hans roll som f d finansminister och ekonomisk talesman. Men jag är rädd att han kan få lika svårt med sitt famösa yttrande om ”köttberg” som Sahlin med sin Toblerone … Motståndarna hugger direkt och använder det i sin agitation.

  Min uppfattning är att även en urvattnad socialdemokrati är mindre dålig än en uttalad borgerlighet. Och vi måste ha ett maktskifte för att möjliggöra att samhällsnormen ska kunna gå åt vänster … I detta är det sossarna som har bollen, även om Vänsterpartiet förstås inte är ett elitparti i marxistisk mening så kommer det inte heller, inom överskådlig tid, att kunna bli statsbärande, väljarnas fördomar och förutfattade meningar är för starka. Även om det lokalt (Degerfors, Fagersta) ser annorlunda ut,.

 4. Ännu ett steg närmare enpartistaten Sverige; det var roligare när partierna faktiskt hade sina egna åsikter.

 5. Apropå högersossar. Här är en ytterligare en förklädd Moderat.
  Magnus Hedberg, ordförande för sossarna i Täby skriver i ”aktuellt i politiken” att S bör lära av Tony Blair och både ”tillfredsställa de framgångsrikas strävanden och lugna de utslagnas farhågor.”

  Lugna de utslagna farhågor medan de välbeställda tillfredsställs. Finfin sosse det.

   • På wikipedia står att hans yrke är metallarbetare
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Tomas_Eneroth
    ”Han är till yrket metallarbetare, men har även bedrivit studier vid Växjö universitet inom statsvetenskap och sociologi. Lanserade under sin aktiva tid i SSU begreppet egenmakt i boken ”Egenmakt och social ekonomi”, 1993 som utgavs på Frihets Förlag i anslutning till den Socialdemokratiska partikongressen samma år.”

    Man borde kanske läsa hans bok innan man bestämmer sig men det jag sett av honom i debatter och även i mailkommunikation med honom så verkar han seriös, kunnig och ärligt engagerad.
    Så hittills är han mitt bästa förslag i alla fall.

 6. Hela apcirkusen om sosseriets högsta höns är ju rent ut sagt vämjelig.
  ”Säg nej o mena ja, säg ja o mena nej”. Vad f-n skall det vara till för?

  Om man haft lite stake i den föreningen så hade man kört ett rakt medlemsval
  och frågat s-rötterna hur dom vill ha det efter att man hade skakat fram 3-4 villiga kandidater.
  Situationen är ju faktiskt lite prekär för det partiets framtid – låt medlemmarna få bestämma!

  Eller vågar man inte det?