Österberg pussar hundar!


Idag diskuterar en del tidningar vem som ska efterträda Mona Sahlin som socialdemokraternas nya ordförande, och själv har jag tippat Sven-Erik Österberg, och idag tror jag att det är bevisat att han är den enda kandidaten som kan slå Fredrik Reinfeldt.
[column width=”49%” padding=”2%”]
Jag medger gärna att somliga kan avfärda mitt ”bevis” täm-
ligen lätt, men gör man det så har man inte använt det som sitter ovanför axlarna, han är bevisligen rätt man för uppgiften. Dels har han en stark facklig bakgrund som ordförande för skogsarbetarna, smaka på ordet, genuinare kan det inte bli. Han har säkerligen själv fällt ett och annat träd på vägen dit, och tittar vi hemma i hans garage så finns det nog en gammal motorsåg där också.

1-0 till Österberg med andra ord. Hans huvudkonkurrent i politiken heter Reinfeldt. En person som av de flesta uppfattas som kall och okänslig. Den som minns hans besök i en högstadieklass där en elev berättade hur han hade det, en mycket gripande berättelse, minns också att Reinfeldt inte med ett ord kommenterade elevens berättelse utan fortsatte att mala på om hur moderaterna skulle förändra skolan. Extremt okänsligt med andra ord och 2-0 till Österberg.

3-0, Aftonbladets lilla film är antagligen det som får opinionssiffrorna att gå upp rejält för (S). Man visar en film där Sven-Erik Österberg kommer hem och möts av sin lilla vargättling, en liten vit pudel. Men han är inte som Reinfeldt, han lyfter upp det lilla lurviga djuret och låter sig bli pussad i ansiktet, är det -någon- som läser dessa rader som tror att Fredrik Reinfeldt skulle pussa på en hund eller katt?

De allra flesta svenskar vet att känslor inte är stats-
ministerns bästa gren, hans förmåga till empati med arbets-
lösa, sjuka och pensionärer är precis densamma som hans inställning till husdjur. Och det är en sak som många anser sig veta och förstå, och den som inbillar sig att det är en obetydlig faktor vet nog inte hur folk i allmänhet tänker och reagerar. Det

[/column]
[column width=”49%” padding=”0”]Sven-Erik Österberg

finns idag husdjur i mer än sextio procent av alla svenska hushåll, något som gör att Sven-Erik Österberg nu har tagit en fullpoängare. Lyckas bara sossarna förvalta detta så har de segern 2014, men då måste man göra TV-reklam med en pus-
sande Österberg och en lycklig liten vovve. Dessutom bör han nog mata rådjuren och småfåglarna, och absolut inte ge sig ut på älgjakt.

En reklamfilm med Reinfeldt pussande på en hund skulle få många att ringa polisen och anmäla karlen för djurplågeri. För visst tycker många att Reinfeldt förvaltar landet hyfsat väl, men väljarna vill helst av allt att statsministern ska vara en person som de kan identifiera sig med, och som de tror kan identifiera sig med väljarna.

it , , , , , , , , ab1234 ex123 dn12 svd1
[/column]


21 svar till “Österberg pussar hundar!”

 1. ”Mata rådjuren” … då blir väl horder av rådjursterroriserade trädgårdsinnehavare rasande? Så det gäller att veta vem man skall vara kompis med. Brukar förresten stora starka skogsarbetare pussa hundar? Knähundar dessutom! Då kanske det ryker några stor-stark-arbetare-röster också, tillsammans med rådjursterroriserade-trädgårdsinnehavar-röster om det skall fortsätta så här!

  Men småfåglar verkar OK.

 2. Österberg inte min kandidat (trots skogshuggeriet och empatin) men visst kan du ha rätt. Dock är det väl ett underbetyg åt det politiska klimatet om dina tre punkter (visserligen viktiga i sig) skulle bli det allra mest avgörande för hur väljarna kommer att rösta …

  • Jag tror inte att man någonsin ska underskatta sådana saker. Vi människor är inte konfigurerade som datorer utan vi är mer eller mindre känslomänniskor. Jämförelsen mellan Österberg och Reinfeldt i det här avseendet är så dramatisk att (S) vore idioter om de inte utnyttjade skillnaden. Jag är övertygad om att åtskilliga procent av väljarna bildar sig en uppfattning på känslomässiga grunder, och hundpussare ligger automatiskt riktigt bra till. Att uppfattas som jordnära (skogshuggare) skadar definitivt inte heller, sossarna behöver verkligen en ”arbetare” som partiledare, det skulle betyda enormt mycket.

   Tar (S) tag i detta och agerar taktiskt så kan det bli röstsiffror som motsvarar fornstora dagar, det är min uppfattning. Björn är tveksam till pudlar, men det är fel. Gillar man pudlar så gillar man andra hundar oxo. Men han får inte skaffa ett sådant där dreglande monster…

   • Jodå, OK. Men det är också en förutsättning att hundpussandet o dyl måste upplevas som ett uttryck för äkta känslor och inte som något tillgjort, ett spel för gallerierna.

 3. Misstänker att medias dramaturgi är uppbyggd så att murvlarna själva vet att allt redan är klappat & klart, MEN för att folk ska köpa dyngblaskan så framställs det hela som helt öppet med ”utmanare” som när som helst kan köra om favoriten så gruset sprutar? Denna modell i kombination med mångas besatthet av socialdemokratin (på samma sätt som med monarkin) leder till mängder av sålda blaskor? Gissar att sakernas tillstånd är ganska cementerade hos (s), några få ”players” säger sitt i ett slutet rum & så är det hela klart långt i förväg.

 4. Det är möjligt att du har rätt.
  Men vad är det värt?

  Mitt tips: S ersätter C & KD i alliansregeringen. Sen är vi rökta…

 5. Hoppas du har fel och att det blir Lena Sommestad. Hon har bred kunskap och verkar ödmjukhet. Det gillar människor också. Ja, inte högersossar då förstås. De gillar Moderater.

 6. OK då har du en som kan vinna de ”riktiga” arbetarna samt de känslostyrda som faller för hundpussning och liknande. Men det räcker inte för han är en medelålders man och kommer inte att attrahera medelklasskvinnor och de mer feministiskt inriktade. Därför föreslår jag att han bildar ett tvåmansteam ihop med Lena Sommestad så har vi täckt upp även de sistnämnda grupperna.

  Nej men just, det räcker ju ändå inte, höll på att glömma yngre välutbildade stadsbor och de faller varken för skogshuggare, hundpussare eller medelålders damer. Där måste det in en ung streetsmart människa som kan skörda framgångar i den gruppen. Får jag föreslå en av S verkliga påläggskalvar och en kille som kan bli ett trumfkort i nästa valrörelse, nämligen Charlie Hansson! Ta in honom i en partiledartrojka och S kan plötsligt bli ett alternativ även för unga smarta entreprenörer och företagare.

  Se där då är det i stort sett klappat och klart, med den här uppställningen kan helt enkelt inte S missa segern i nästa valrörelse. Det kommer att bli som en straffspark mot ett mål där det inte ens finns någon målvakt, alliansens dagar är räknade! ;-)

   • ”Varför ogillar stadsbor hundpussare?”
    Ja inte vet jag, fråga dem! ;-)
    Nej men jag tror inte att den yngre generationen öht låter sig förföras av en (fd)skogshuggare som står och pussar på sin hund, men jag kanske har fel. Är f.ö. inte så imponerad av sånt själv får jag säga. Min hund vill gärna pussa och slicka på mig men nej jag slickar inte tillbaka, jag ser till att hunden har det bra istället.

    Nej jag tror alltså mer på Charlie Hansson som en samlande kraft för de unga välutbildade än en hundpussande skogshuggare men om nu S bara ska ha en förgrundsgestalt så får de så klart välja vilken målgrupp som är viktigast för man kan isf ”aldrig vinna dem alla”.

    Men det är deras problem och jag har egentligen inga större förhoppningar om något nytänk när det gäller S.

   • Kanske ska tillägga att jag absolut inte har något emot Sven-Erik Österberg, han verkar mänsklig och skulle nog bli en skapligt bra partiordförande men jag undrar alltså om det räcker för att vinna de röster som behövs i nästa val. S är för svaga hos den välutbildade medelklassen och kan verkligen Österberg vinna den målgruppen?

     • Jo men precis, det är ju just dit jag vill komma. Det behövs fler förgrundsfigurer än en.

      • Kravet är tydligen på blivande partiledaren att han ska kunna vinna val. Måste alltså ha någon form av karisma. Bör alltså framstå på annat sätt än gnällig, sur & borgarsnål. Bör kanske heller inte se ut som en korsning mellan sill & trädgårdstomte?

        • Han som påminner om en pojkaktigt malign gnom med mörkblå nyans under den ”anspråkslösa” sossekavajen, han som får normala strebers att framstå som folkkära idealister redo att ge bort hälften av sina tillgångar till behövande…

         • Fast nu är det ju inte det jag talar om, utan möjligheten att bli vald till sosseledare och i förlängningen statsminister. Pussar man hundar så ökar ens chanser…

 7. S kommer att få en parti ledare som som tror på och har stöd från Timbro och svenskt näringsliv så jag tror på Nuder eller någon annan ultra höger sosse.

  Jag tror att vi kommer att ha höger styre för många decennier nu och vi kommer montera ned hela vår välfärd och ersätta hela vår ekonomi med neo liberalism/feodalism.

  Jag har inget hopp längre för något annat

 8. Det fanns en känd tysk politiker som var en stor djurvän och som gärna fotograferades tillsammans med hundar. Trots detta sympatiska drag så var det många som på goda grunder ogillade hans politik.

  Jag har inget emot Östberg, fast jag tycker att det är konstigt att en person som varit i riksdagen i 15 år och varit minister i två kunnat vara så anonym. Jag ser mig själv som en hyggligt stor mediekonsument som läser ledarsidor/debattartiklar och sånt men jag skulle på rak arm inte kunna redogöra för nån åsikt som karln har.

  Min, säkert totalt omöjliga, kandidat är Lena Sommerstad. Hon är smart, hon har kloka åsikter och framförallt så talar hon om för oss utanför (S) inre krets vad dessa åsikter och tankar är.