[column width=”49%” padding=”2%”]
Ser man till olika opinionsundersökningar så är trenden tydlig, vi får ett regeringsskifte i september, det vi ännu inte vet är vilka partier som fortfarande har platsen kvar i Sveriges Riksdag efteråt.
AB: ”I morgon drar riksdagen igång arbetsåret. På onsdag blir det partiledardebatt. Den blir startskottet för en politisk supervecka där partiledarna kommer att mötas i flera olika debatter. Uppmärksamheten kommer självklart att riktas mot Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin.”
En sak som man bortser ifrån i Aftonbladet är vilken hjälp som de rödgröna kommer att få från sina vallokomotiv, Olofsson, Carlgren, Erlandsson, Husmark Pehrsson, Littorin och ytterligare några av dem som misslyckats totalt med att fylla ut en statsrådskostym. Vi vet inte heller hur resten av regeringsledamöterna kommer agera fram emot valet, det vi känner till är deras tillkortakommanden fram till idag.
Vi har sett den militära alliansfriheten fara ut genom ett öppnat fönster och även om vi idag inte är Natomedlemmar så är vi en fast deltagare i den transatlantiska säkerhetspakten och har trupper i Afghanistan. För första gången på 200 år så befinner sig svenska soldater i regelrätta strider även om det ännu inte är dagligen.
Högeralliansen har gjort omfattande förmögenhetstrans-
fereringar från de sämst ställda till dem som redan har. Något som kan visa sig vara ett misstag därför att även de som har ett arbete och hyfsad lön vet att de kan ligga på sjukhus, eller vara permitterade, redan i morgon.
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]
Det rödgröna gänget, håller de?
Mest oroad är jag ändå för socialdemokraterna. Uppgifter i media den senaste veckan tyder på att (S) redan har talat med de borgerliga om att få deras stöd när det gäller t.ex. Afghanistan, men om de rödgröna inte duger till annat än att se till att Mona Sahlin blir statsminister så är risken stor för att en rödgrön regering inte sitter tiden ut.
Nu är det svårt att avgöra vad som är borgerlig spin och vad som är verklighet, men under alla omständigheter så kommer vissa partier att få problem med trovärdigheten om de uppvisar alltför stor pragmatism. De närmaste veckorna kommer kanske att räta ut en del frågetecken, vi får hoppas på det.
intressant Tags : Olofsson, Carlgren, Erlandsson, Husmark Pehrsson, Littorin, Reinfeldt, Sahlin, Politik, Val 2010, Spin ab dn svd t
[/column]
14 svar till “Nu börjar valrörelsen”
Du menar alltså att Mona gör upp med borgarna då hon inte kan få med sig sina koalitionspartners?
Jag är rädd för det.
Intressant. Finns det ingen som kan se till att sänket Mona försvinner eller åtminstånde avsäger sig sin våta dröm att bli statsminister? (Det är bara Marita Ulvskog som skulle kunna vara ett sämre val.) Personligen anser jag att det Mona och Ohly är de största hindren till att de flesta kommer ta Alliansen i fyra år till än att välja något så vanvettigt till att styra landet.
Varför gräver inte journalisterna i aliansfrihetsbyken?
Varför gräver de inte heller i vem som avskaffade tryggheten på arbetsmakanden?
Likaså vem har fått mentaliteten på Sveriges arbetsplatser mer och mer likna mentaliteten på arbetsplatser i gamla östblocket?
I årets valrörelse hägrar många nyheter som tidigare aldrig varit aktuella. Kristdemokraterna, Centern samt Vänstern kan åka ur riksdagen. Jag hoppas att det blir så, samt att Kristdemokraterna och Centern som politiska rörelser självdör i och med detta samt att en ny vänster uppstår. Hela vänstern måste nydanas. Jag tror att en ny Vänster med icke maktkorrumperade ledare, som verkligen, verkligen kämpar och profilerar sig för rättvisa samt solidaritet skulle kunna bli hur stora som helst. I dag har vänstern en ledare som skickar sin dotter till privatskola samtidigt som han säger sig värna om den kommunala skolan. En ledare som säger sig värna om hyresrätten, men som själv bor i en stor bostadsrätt på södermalm. Vad Vänstern måste våga är att helt släppa samarbetet med Socialdemokraterna. Sverigedemokraterna kan komma in från kylan. Detta kommer att få helt avgörande inflytande på samhället. Ju större ultrahöger blir, ju större behov av en Vänster.
Sittande regeringen har egentligen de bästa förutsättningarna att avgöra hur valet ska gå. Men just nu sitter dom med Svarte Petter på hand efter allt tjafs om arbetslinjen och utförsäkrade och A-kassa. Hur ska Allianspartierna kunna återställa förtroendet? Lyckas dom återta en del av den mark de tappat hos oss väljare, får dom en stabilare grund att driva valrörelse ifrån. Av tradition är också väljarnas minne kort. Valet avgörs troligen de sista två veckorna före valet, ja kanske efter den sista teve-debatten typ 14 september. Spännande!
Vi har börjat se vad avregleringen av apoteket har gjort och jag tror att borgarna har själv dödat sina chanser till vinna nästa val, men det beror ju helt på vad borgarnas bästa valarbetare (Mona Sahlin) gör.
Det var en minister (!) som invigningstalade när apoteken avreglerades… Helt otroligt, regeringsledamöter ska ju tala för landet och inte för privatkapitalet!
I övrigt tror jag inte på att en ny och bättre vänster uppstår om den nuvarande åker ur riksdagen, hoppas kan man ju men det troliga är nog att det bara blir kaos och förvirring istället.
Vad som gäller nu är att ersätta den borgerliga regeringen, och då behövs hela det s k vänsterblocket, trots de uppenbara bristerna hos alla tre partierna och deras ledare, värre än nu kan det ju ändå inte bli.
Och det är inte något man ser fram emot precis.
”Högeralliansen har gjort omfattande förmögenhetstransfereringar från de sämst ställda till dem som redan har.”
Vi kan väl hålla retoriken ärlig och säga som det är, de har Minskat världens högsta transfereringsnivåer Något, men inte tillräckligt för att vi ens skall förlora förstaplatsen i den ligan.
Något? Spara på retoriken? :-)
Tja, 2006 låg det genomsnittliga skattetrycket på 49%, 2008 låg det på 47.1%. 2009 års statistik är inte utkommen än, men det första jobbskatteavdraget var ju det första, så jag skulle gissa på att takten med vilken skattetrycket minskar har minskat 2009 och att detsamma kommer gälla för 2010, men det är spekulationer, och vi får vänta och se när statistiken kommer.
Om vi då tills dess antar att takten på skattesänkningarna förblir oförändrad mandatperioden ut så hamnar vi på runt 45% i totalt skattetryck, vilket fortfarande är 5%-enheter över EU-15 snittet, vilket ej med någon retorisk ärlighet kan beskrivas som den ”massiva nedmontering av välfärden” vi hör om dag in och dag ut. M.a.o skulle vi inte ens efter ytterligare en eventuell mandatperiod med samma skattesänkningstakt hamna under EU-15 snittet.
Med detta i åtanke, vilka ”omfattande förmögenhetstransfereringar” menar du har rört sig Från de sämst ställda Till ”de som redan har”?
Dessa procent har gått till dem som redan har, pensionärer, arbetslösa och sjuka har fått allt mindre. Dessutom skippade man förmögenhetsskatten och fastighetsskatten. Då kan man verkligen tala om omfattande förmögenhetstransfereringar.
Tyvärr tas det sällan med avgifterna, de fasta avgifterna och obligatoriska sjuk- och skadeförsäkringar, när skattetrycket jämförs. Det är inte så sällan andra länders medborgare får betala mer av sin inkomst i sammanlagda avgifter och skatter än vad som tas ut i sverige.
Ta Danmark som är ett högskatteland har nästan inga avgifter och så vitt jag vet inga obligatoriska avgifter.
Lägg ner tramset nu! / Jinge