Nu blir det ÄNNU värre!

För en vecka sedan skrev jag ett inlägg med rubriken – ”Ohly skyller ifrån sig”, ett inlägg som hade sin upprinnelse i att Vänsterpartiet bara backar och backar, oavsett om det handlar om olika val, som de fem senaste, eller om det handlar om opinionsmätningar. Den direkta orsaken till min artikel var det faktum att Lars Ohly skrivit en debatt-
artikel i DN
där han skyllde det rödgröna misslyckandet på socialdemokraterna och miljöpartiet. Han hävdade att socialdemokraterna har blivit ett räddhågset parti, och flyttade därmed över fokus till vänsterpartiets samarbets-
partners i det rödgröna samarbetet.

Själv anser jag att Vänsterpartiets hela ledning bör ställa sina platser till förfogande, det bör vara medlemmarna själva som avgör vilka som bör få förtroendet att föra partiet fram emot nästa val i september 2014. En av kommentarerna gick ut på att Sverige bör dra tillbaka sina trupper från Afghanistan för att det är ett förstörelsekrig istället för ett befrielsekrig, och att vi måste justera skatterna för att få ett rättvissare skattesystem. På den kommentaren replikerade signaturen Kamelsilaren:

Kamelsilaren: ”Håller med föregående talaren. Jag förespråkar även någon sorts samhällslön. Fler och fler hamnar hos socialkontoret. En institutionaliserad samhällslön skulle mildra den förnedringssituation som det nuvarande försörjningsstödet uppammar, genom dess byråkratiska kontroll och misstänkliggörande. Felet ligger inte hos dem som inte får jobb eller inte klarar av det moderna arbetslivet, utan hos en samhällelig produktion som har fått spel, och där endast de utan minsta lilla skavank platsar (av vilka många ändå går i väggen förr eller senare). Medborgaren kan avvara mycket av de produkter som vräks ut på marknaden, prylhysterin har blivit en religion, med reklamfolket som skoningslösa präster, det påminner om Påskön på 1000-talet, där urinnevånarna jobbade ihjäl sig på att bygga meningslösa statyer till någon guds ära, och glömde bort att leva.”

I Aftonbladet idag så hävdar Lena Mellin att Försäkringskassan är en rättsosäker myndighet, något som stämmer enligt Justitieombudsmannen.

Lena Mellin/AB: ”Försäkringskassan kollar dig. Men ingen kollar kassan. Det är, för att uttrycka sig som JO, häpnads-
väckande. Försäkringskassan har ett enormt inflytande över utsatta människors ekonomi. En sjukskrivning kan vara skillnaden mellan mat på bordet eller ett liv i misär. Det kan, som för Mattias Pettersson, betyda en blygsam inkomst. Eller ingen alls. En trea tillsammans med flickvännen eller en enrummare. Men trots den stora betydelsen som Försäkringskassan har för enskilda människor opererar kassan utan ett särskilt tillsynsorgan. Den som är missnöjd med kassans beslut får vända sig till förvaltningsdomstolarna. Det kan vara dyrt eftersom det i många fall krävs hjälp av advokat. Om detta missförhållande slår justitieombudsman, JO, Cecilia Nordenfelt larm om i Justitieombudsmännens senaste ämbetsberättelse, en skrift vars spridning tyvärr måste betraktas som mycket begränsad. Når den Socialdepartementet?”

Att den nuvarande regeringen gör vad den kan för att avrusta den svenska välfärden vet de flesta av oss, många har trots detta valt att låta dem fortsätta att regera. Orsaken är givetvis de skattesänkningar som genomförts för dem som har arbete, att det inneburit en kraftig standardsänkning för pensionärer, sjuka och arbetslösa har man slagit ifrån sig eftersom de som är friska och har arbete naturligt nog ser de fördelar de själva fått. Antagligen relaterar man inte till det faktum att de själva kan befinna sig i den situationen i morgon.

Och nu blir det ännu värre, från och med nyår så ska försäkringskassans personal avgöra vem som är sjuk och vem som är frisk nog att arbeta. Läkarförbundets ordförande Marie Wedin säger till Aftonbladet att läkares ord kommer att väga lättare, samt att risken finns att fler patienter kommer att få en orättvis och byråkratisk bedömning. Det är en snabb avlövning av de system som vi kallat för välfärd, det påminner starkt om Påskön på 1000-talet, där urinnevånarna jobbade ihjäl sig på att bygga meningslösa statyer till någon guds ära, och glömde bort att leva. – Eller hur?

it , , , , , , ab1 ex svd dn

  27 comments for “Nu blir det ÄNNU värre!

 1. Isa
  25 december, 2010 at 07:13

  Hur har dom tänkt nu. En handläggare utan någon som helst medicinsk bakgrund ska besluta om medicinska fall?!

  Låt läkare, sjukgymnaster, psykologer etc vara just det.

  • Martin Forsman
   25 december, 2010 at 08:12

   Sveriges läkarkår måste ju vara ’infekterad’ av kommunister eftersom defenitionen av kommunist enligt Allianzens anhängare är någon som visar medkänsla. Bättre att låta handläggare utan medicinsk utbildning avgöra vem som är sjuk eller inte. Skulle inte förvåna mig om handläggarna på FK får provision efter hur många de nekar sjukersättning.

   • Nina
    25 december, 2010 at 09:12

    Tanken på provision har slagit mig också. För vem vid sina sinnes fulla bruk kan neka hjälp till människor som verkligen behöver det om det inte finns en stark morot i slutändan som hjälper hålla skygglapparna på plats?

   • Per F
    25 december, 2010 at 10:38

    Läkarna och vården ska försöka hålla friska friska och bota sjuka. Läkare och vården ska inte bestämma över människors privat ekonomi.

    S står inte längre på de svagaste sida. S står numera för att ge till dem som redan har. Vi har LAS som prioriterar dem som har haft anställlnng länge och nu har vi en debatt där S, inte står för att de utförsäkrade måste få drägligare villkor, utan för att den som har haft ett välbetalt jobb ska få behålla nästan hela sin ekonomiska standard vid arbetslöshet och A-kassa.

    S stora vision nuförtiden verkar vara att vi som har ett jobb ska få en bekväm tillvaro även när vi av någon anledning inte längre kan arbeta. Det handlar om högre ersättning i A-kassan och lägre avgift, det handlar om att det ska bli lättare att vara sjukskriven länge, det handlar inte om att reformera arbetsmarknaden så att det skapas fler jobb och även jobb för dem som inte kan prestera 110%.

    För varje minskning av skillnaden i inkomst mellan dem som arbetar och dem som inte arbetar så minskar välfärden för dem som arbetar och ökar för dem som inte arbetar. Inte undra på att S tappar sympatier hos oss som arbetar.

 2. Märta Hedlund
  25 december, 2010 at 08:28

  Lägre inkomstskatt = nånstans måste blodspengarna tas.

 3. Esbjörn
  25 december, 2010 at 08:52

  Rasister är EJ välkomna här! / Jinge

  • Esbjörn
   25 december, 2010 at 13:48

   Rasister är inte välkomna ser jag

 4. N
  25 december, 2010 at 09:41

  Jag skulle vilja veta hur det gick för de som utförsäkrats. Hur många av dem har tagit livet av sig? Det är ingen som sitter och räknar så klart.

  En kvinna jag känner ramlade från en trappa, slog sig fördärvad, hål i skallen och kraftig hjärnskakning och blå märken över allt och fick inte ens vara sjukskriven en vecka. Hon var sned i kroppen och kunde inte stå upprätt när hon tvingades till jobbet. Här talar vi om en kvinna som är en energiknippe, två jobb och barn och aldrig varit sjuk. Ändå behandlades hon så fruktansvärt. Läkare vågar helt enkelt inte sjukskriva folk längre. Snart blir vi som Japan på 1980-talet. Folk kommer att dö på tunnelbanan på väg till eller från jobbet som flugor.

  • Ken
   25 december, 2010 at 11:49

   Jo borgarna vill ha alla pengarna för sig själva.

  • Lasse Winberg
   25 december, 2010 at 12:23

   ” Hur många av dem har tagit livet av sig ”. Är nyfiken om du ställde samma fråga 2005 när dina kompisar hade makten ? Dn 2006-02 11 : ” Förra året ( 2005 ) fick nästan 20.000 personer avslag från Försäkringskassan på sin sjukskrivning. Det är läkaren som gör dedömningen men Försäkringskassan som bestämmer… Större delen av de 18.898 fall det är frågan om miste sin sjukskrivning VID OMPRÖVNING AV EN PÅGÅENDE SJUKPENNING.” Men nu när HERRELÖSA -bidragspartiet har bara hyckleriet kvar i sin politik, nu kryper alla bidragstagarna fram med sina livsöden och frågar ” Varför får jag inte leva med bidrag från vaggan till graven ”. Alla våra grannländer Danmark, Finland, Norge och Island har en sjukförsäkring som har en bortre parantes mellan 260-300 dagar och ingen av deras sjuka gråter när dagarna ta slut och AF är nästa hållplats, vi har i Sverige 550 dagar och för cancersjuka obegränsad tid med 80 procent. Felet ligger inte i regelverk eller FK:s personal utan svenska folket som har blivit så bidragsberoende under S-regeringar att de har ingen ryggrad att försöka försörja sig själv. Alla som har legat hemma med sina påhittade diagnoser borde tänka att varje krona som dem har fått, är stöld av äldreomsorgen, riktigt sjuka, barnomsorgen, skolan, och andra skattebetalare, är väl nånting att tänka nu juletiden.

   • Kamelsilaren
    25 december, 2010 at 15:02

    Många av dem som ”ligger hemma med ”påhittade diagnoser” är utslitna människor i låginkomstyrken. Men det förstår nog inte de som sällan har behövt lyfta något tyngre än en A4-pärm, men som likafullt, på mycket diskutabla grunder, anses värda en lön 3-4 gånger högre än t.ex. en städerskas.
    Och de sjukskrivna stjäl inte en krona från äldreomsorgen, barnomsorgen etc. Faktum är att det är precis tvärsom: det överskott som sjukförsäkringssystemet varje år sedan 2002 ger, slussas (regelvidrigt) över till andra poster i statsbudgeten.

   • N
    25 december, 2010 at 18:36

    Jag förstår att det svårt lasse, men försök förstå att det finns många fler nedbrytande sjukdomar än cancer och det finns sjukdomar som läkare inte förstår sig på. Men det viktiga är att folk blir inte frista av att de förlorar sin försäkring som de betalat för i decennier. De blir inte friska av inte kunna betala sin hyra eller avstå från medecin därför att de inte har råd med det. Visst, det finns en högkostnadsskydd men det ska till 1800 kronor först. Min granne har just avstått från att köpa en medicin därför att den kostar 900 kronor.

   • Elin
    26 december, 2010 at 12:04

    Vore det inte för sossarna skulle vi inte ha någon välfärd över huvud taget. Sådant vi tar för givet i dag, som tillexempel 8 timmars arbetsdag, betald semester, allmän rösträtt, allt sådant har Moderaterna konsekvent sagt nej till, detta eftersom de aldrig har värnat den lilla människan. Så är fakta.
    Flertalet sjukskrivna skulle klara sig på sitt sjukbidrag om de inte kastades ut från försäkringssystemet – av högern. Folk blir inte friskare pga att politikerna har bestämt sig för att de blivit det. Moderaterna förespråkar sköt dig själv och skit i andra, och det låter ju bra, så länge inte du själv blir drabbad. Sköt dig själv och skit i andra, tänk på den ifall du blir sjuk eller kursar.

    Vill man att Sverige ska vara ett välfärdsland där ALLA har det bra så måste man gemensamt bidra till det genom en rättvis och jämlik politik som motverkar klassklyftor, inte genom att sänka skatter för rika, försämra anställningsvillkoren för anställda eller att piska sjuka människor till arbete.
    Det är inte bara Alliansen som önskar fler arbeten – det är metoden som skiljer – och Alliansens metod är inte mänsklig. De hyser noll och ingen empati för de svaga i samhället.
    Jag hyllar inte allt som sossarna gör eller har beslutat, är inte ens sosse, men deras grundstomme är solidaritet och välfärd, vilket jag tycker är viktigt.

    Äldreomsorgen osv får ju inte mer pengar nu då vi har sänkt skatten, det har tillochmed min tolvårige lillebror förstått. Det är så otroligt många sjuka som har blivit utförsäkrade, och jo, felet ligger i regelverket. Sjuka tvingas arbeta, trots läkarintyg. Det är inte försäkringskassans fel, de går efter kritier som regeringen har skapat. Det här är bara några extremt få exempel, jag vet att det finns många fler:
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8309963.ab
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8327059.ab
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8249841.ab
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8263931.ab
    Enligt en undersökning så har det visat sig att det bara är 0,5% som fuskar, resten är verkligen sjuka/kan verkligen inte få jobb. Självklart kan man inte lita fullt ut på den undersökningen, men bidragsfusket ligger på cirka 12 miljarder kronor om året, medan skattefusket uppnår över 100 miljarder, man kan ju fråga sig vilket man bör prioritera. Är så jävla förbannad, hur i helvete kan inte en vuxen människa ha förstått detta? Men en dag så kommer karma att skita dig på huvudet, och du kommer att förstå.

 5. Morgan
  25 december, 2010 at 11:54

  Sverige halkar nedåt på välfärdslistan, pinsamt för Reinfeldt!

 6. KalleB
  25 december, 2010 at 13:55

  Läste regeringens sk regleringsbrev till AF häromdan.

  Mer kontroll av vad artbetslösa presterar,mer utlokalisering till privata aktörer typ ”coacher” är min tolkning.
  Hur AF tolkar får vi se under våren.

  Men det är ganska klart att det pågår en medveten rasering av ”välfärden” mot privata ”alternativ” på alla områden där dessa kan sko sig på skattepengar. Se ”Private Equities”.

  I övrigt tycker jag att en medborgarlön är en trevlig sak. Tänk vad många konsultarvoden staten kunde spara! ;)

 7. Gripen
  25 december, 2010 at 15:49

  Jag har nu varit sjukskriven över ett år på grund av depression och jag har nu varit utan ersättning i 6 månader. Anledning är att jag har hamnat mellan stolarna. Jag har ingen sjukpenning grundad inkomst för jag var studerande, Jag kan inte bli arbetslös för jag är för sjuk för att kunna vara en aktiv arbetssökande och jag kan inte få socialbidrag för min fru är studerande och hon ska låna mer pengar för att försörja mig.

  Detta börjar rent av bli sjukt, jag hade inte klarat mig och min familj om inte min syster och bror hade slängt åt mig lite pengar då och då.

  Jag förstår att vi är runt 20000 som har hamnat mellan stolarna nu, jag gissar att det är total katastrof för alla av dem.

  Något måste hända och det ser inte ut som att något kommer att hända men som tur har jag frikort på medicinen som ökade i 20-30% i kostnad när apoteket privatiserades så skattebetalarna får en mycket högre börda att betala.

  • Mariam
   25 december, 2010 at 18:39

   Mitt apotek som privatiserades nyligen har av någon anledning svårt att räkna efter högkostnadesvillkoren. Man krävde mig på 551 kronor för min astmamedicin. När jag protesterade visade det sig att jag inte behövde betala mer än 49 kronor.

 8. nature
  25 december, 2010 at 15:56

  Ja … Hoten mot individen ökar. Själv verkar det som mitt, minst sagt, struliga liv håller på att ordna upp sig fast på ett helt annat sätt än jag räknade med. Jag kan stundom åtnjuta medelklassens trygga fasoner, då jag plötsligen efter alla år ”har råd med det”.

  Jag lät min yngsta dotter läsa Orwells ”Ned för räkning Paris och London”, fast på originalspråket engelska då. Jag känner igen, delvis igen mig, från hans liv. Förnedringen att vara fattig ligger i att det gör ONT i magen av hunger när du går och lägger dig, Sådant bryter ner människor.

  • Gripen
   25 december, 2010 at 18:12

   Jag rekommenderar Orwells ”Homage to Caledonia” alla hans böcker kan man läsa grattis online och hans klassiska 1984 har mer eller mindre slagit in i min frus hemland USA. http://www.george-orwell.org är en bra link till Orwells verk

   Jag är fattig men jag är inte hungrig för mat finns det alltid hemma men man har blivit kedjad till hemmet för man kan inte göra något, allt kostar pengar att göra och utan pengar har man ingen frihet här i Sverige.

   • nature
    25 december, 2010 at 21:32

    Ahh … Det tog en stund innan jag fattade att Homage to Caledonia = ”Hyllning till Katalonien.”

    Den boken har jag läst. Det tog mig fem försök att komma så långt som till mitten – så tråkig var den – men just den femte gången kom jag igenom och då LYFTE boken verkligen. Nu bär jag boken med mig vart jag än går här i livet.

    De är, ni vet de där, typiska Orweelska svart vita miljöer. Karga, kala, våta, frusna, hungriga och dödande miljöer som texten vandrar runt i. Har man läst ”Hyllning till Katalonien”, så VET man vad Krig är. Typ 95% väntan, eller så.

   • nature
    25 december, 2010 at 21:34

    Vad då för hemland? Din frus alltså …?

    • Gripen
     25 december, 2010 at 22:04

     Virginia USA

 9. 26 december, 2010 at 01:36

  Man undrar ju om de där som snodde vapen av högvakterna kanske börjar ordna eldkraft inför dagen vi störtar borgarna. Är inte utan att man själv funderat på att ta vapen i hand om det går för långt, och jag är en extrempacifist som inte vill skada vare sig människa eller djur.

 10. Marcus R
  28 december, 2010 at 01:01

  Försäkringskassan är den sämsta myndigheten i Sverige (kanske delar plats med CSN – iaf om man är student eller har en studieskuld). Finns där någon som själva eller känner någon som haft att göra med Fk de senate 20 åren och som inte har minst en rejält negativ historia om det?

  Det är väldigt enkelt att skylla på sittande regering om man har en politisk åsikt som är åt andra hållet; men det är knappast så att folk inte råkade ut då S styrde.
  Läser man http://www.expressen.se/debatt/1.1938165/bjorn-johnson-och-daniel-melen-jakten-pa-sjuka-startades-av-s och http://www.sydsvenskan.se/sverige/article621111/rdquoFor-generosrdquo-bedomning-av-F-kassan.html så verkar det ju bara som att sittande regering fortsätter det S påbörjade.
  V reagerade på det även då och det ställdes frågor till S ang. målet att halvera antalet utbetalade dagar till 2008 jämfört med 2002: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=67&dtyp=f&rm=2005/06&nr=907&dok_id=GT11907 och http://www.fria.nu/artikel/7403

  Urval av artiklar om folk som råkat illa ut innan sittande regering:
  http://www.vk.se/Article.jsp?article=30407 (Från 22 Okt 2005)
  http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/article169996/Vantade-pa-sjukkassa-i-tva-ar—fick-avslag.html (Från 5 Jul 2006 – notera att Regeringen Reinfeldt inte tillträdde förräns i Okt 2006)
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article282709.ab (Från 29 April 2005)
  http://www.amalgamskadefonden.se/Oppet_brev_till_vard_och_aldreomsorgsminister_ylva_johansson.shtml (under ”Från inkompetens i amalgamfrågan till självmord”)
  http://www.dn.se/nyheter/politik/mor-nekades-sjukskrivning-vid-dotterns-sjalvmord-1.354054 (Från 7 Feb 2005)

 11. FredrikN
  2 januari, 2011 at 11:33

  Är det verkligen så att man måste ha advokat för att överklaga försäkringskassans beslut? Låter konstigt tycker jag.

  • 2 januari, 2011 at 11:40

   Så är det givetvis inte. Det räcker med att skriva ner orsaken till överklagan på ett papper och skriva vilken FK det gäller och sedan sitt eget personnummer och adress.

   • Emelie
    9 januari, 2011 at 22:41

    Sen ska man ju ha sån tur också, att ens överklagan blir tagen på allvar. Om den nu ens blir läst… Så mycket förtroende har jag för förskingringskassan.

Comments are closed.