När Euron rasar, vad händer då?


Nu berättar tidningarna att den brittiska regeringen rustar för en Eurokris. Englands ambassader har fått order att förbereda sig på upplopp, kravaller och våldsamma demonstrationer.

SvD: ”Storbritanniens regering räknar med att det bara är en tidsfråga innan euron kollapsar. Landets ambassader i euroländerna har fått instruktioner att planera för extrema scenarier med social oro och upplopp… …Utrikesdepartementet, Foreign Office, har enligt tidningen gett sina ambassader och konsulat i euroländerna instruktioner att ta fram planer för att det till och med utbryter social oro och upplopp i eurokollapsens spår. Diplomaterna har också instruerats att förbereda sig för att kunna hjälpa tiotusentals brittiska medborgare vid en omfattannde finansiell krasch, som i värsta fall skulle kunna göra det svårt att ta ut pengar eller komma åt bankkonton.”

Vi är nog många som har ett ”Vad var det jag sa?” på tungan, men få av oss har något säkert begrepp om vad det kommer att innebära för oss här i Sverige om ett stort antal europeiska länder plötsligen inte har en fungerande valuta. Vilka konsekvenser får det för oss på både kort och lång sikt? Jag vet inte svaret på det, men jag vet att vi slipper det värsta scenariot eftersom vi har en egen valuta.

Men recession blir det, det är helt klart. För om inte svensk industris kunder kan betala i Euro så kommer vår egen produktion att bromsa upp rejält, för de företag vars kontrakt är skrivna i dollar är det antagligen ingen större skillnad. Möjligen är företag runt Europa redan sysselsatta med att köpa så mycket dollar de kan, men om de därmed klarar sig undan den värsta krisen vet jag inte.

Nu talas det i SvD:s artikel om att den engelska regeringen förbereder sig, men rimligen gäller det varenda regering inom EU. Möjligen med undantag för den svenska, där har nämligen Borg gått ut och lovat att Sverige ska hjälpa till med ett stort antal miljarder, detta trots att Reinfeldt sagt offentligt att svenskarnas skattepengar inte ska gå till krisande banker i Europa. Nu vet vi med andra ord att vår statsminister pratar en massa strunt, precis som vi inte visste det innan…

it Andra om: , , , , , , svd1 svt sr ex dn1 e24 ab1


16 svar till “När Euron rasar, vad händer då?”

 1. Intressant att många tidigare ja-sägare den senaste tiden gått ut offentligt och ”trotsigt” meddelat att de tycker likadant idag & vill gå med! Kanske dom själva kan ansluta sig & börja betala andras ekonomiska lättsinnighet, det vore väl det allra bästa? ”Nej” då verkar bli ”aldrig” senare. Så kan det gå. Så ”oundvikligt” var det med en saken! Nu är väl dessutom bästa tiden för en slutgiltig folkomröstning i frågan, märkligt att man inte hör krav på detta? Det är ju en perfekt tidpunkt..

 2. Man får ju hoppas att de mindre begåvade sluitar sälja av allt guld de ärvt från sina far- och morföräldrar nu då. Det går injte en dag utan att jag ser reklamen om ”sälj ditt gul” osv. Man behöver ju inte vara alltför intelligent för att inse vilka olika företag som vill hamstra guld just nu, allt för att hålla sig ovanför ytan och undgå 30-talets öde. Jag tror guldet behövs bättre i folkets ägo.

 3. Bara engelsk propaganda så alla vill köpa deras sterling pound och att deras egen valuta stärks istället. Euron rasar aldrig, men möjligen engelsmännens pund på grund av deras taskiga affärer i kriget.

   • Trots att dollarns värde är uppblåst som en ballong. Visserligen att oljehandeln sker i dollar, men jag är ganska säker på att dollarns värde är artificiellt. Nu lånar ju USA av federal reserve för att betala av räntorna på deras lån. Det skapas ”nya” dollar genom federal reserve… Läste för ett tag sedan att Federal Reserve har dessutom gått om Kina som USAs största långivare. Ho ho snacka om att trycka upp dollar..

    Intressant om både euron och dollarn brakar sönder, vilken tar då över som ”världsvaluta”? Yen? Yuan?

    • Det ska bli intressant att se den dagen det sker. Kina är väl det land som äger flest dollar, de KAN inte låta dollarn falla.

     En torpstuga med jordkällare och eget potatisland skulle kännas bra idag…

     • Kina håller på och gör sig av med sina $varte Petter-tillgångar för brinnande livet, i första hand via företagsuppköp och investeringar i Europa och Afrika, på så sätt får dom iallafall något för pengarna och när konsolideringen är avslutad gissar jag att Onkel $ får avsevärda problem.

  • ”Eurogeddon”… Haha. Dagens bästa ord helt klart. Eurons kollaps ser jag verkligen fram emot.

 4. Eller detta: Andreas Cervenka, svd.se – Brittiska diplomater rustar för eurokaos:
  Utrikesdepartementet, Foreign Office, har enligt tidningen gett sina ambassader och konsulat i euroländerna instruktioner att ta fram planer för att det till och med utbryter social oro och upplopp i eurokollapsens spår.
  Diplomaterna har också instruerats att förbereda sig för att kunna hjälpa tiotusentals brittiska medborgare vid en omfattande finansiell krasch, som i värsta fall skulle kunna göra det svårt att ta ut pengar eller komma åt bankkonton.

 5. Å ena sidan: Euron får inte falla! Att återgå till lokala valutor vore ätter värre.
  Spekulationsekonomin skulle hurra och klappa tugga och svälja om det skedde.
  Tänk vad pengar finanssektorn skulle tjäna om vi återgår till att spekulera
  i europeiska svaga valutor.

  Å andra sidan: Nämn någon internationell valutaunion som någonsin fungerat?
  Har den:
  Asiatiska valutaunionen fungerat?
  Nordamerikanska valutaunionen fungerat?
  Ryska valutaunionen fungerat?
  Västafrikanska monetära unionen fungerat?
  Eller kommer den Östafrikanska valutaunionen att fungera när den införs 2013
  eller kommer den Afrikanska valutaunionen att fungera, när den realiseras 2028?

  Hur många gånger har Europa försök att enats: militärt, kulturellt, politiskt, språkligt eller ekonomiskt? Vad jag vet över 100 gånger – det har alltid misslyckats.