Muhammedteckningar och deras konsekvenser

Jag tycker inte synd om Kurt Westergaard som nu tvingas flytta från det hotell där han och hans familj bott, eller snarare gömt sig.

DN: ”Kurt Westergaard, mannen som tecknade Muhammed med en bomb i turbanen, får inte stanna på det hotell där han bor med sin hustru sedan en tid. Hotellet anser att han är en säkerhetsrisk för de andra gästerna, uppger Westergaard i tidningen Berlingske Tidende. Han och hustrun ska därför ha lämnat hotellet senast på torsdag.”

Däremot tycker jag synd om hans familj. Det kan inte vara lätt att vara gift med en man som gör sitt yttersta för att reta upp en mängd muslimer. Dessutom anser jag att den bild han gjort är rätt så tafflig, att rita profeten med en bomb i turbanen är inte en speciellt rättvisande bild. Visserligen var möjligen Muhammed en osedvanligt krigisk person, men i så fall hade det varit bättre att avbilda honom med kroksabel.

DN SvD HD SDS

Andra om , , , , , , ,

[tags]Kurt Westergaard, Muhammedkarikatyrer, Konsekvenser, Provokation, Islam, Muslimer, Danmark, Politik[/tags]

  89 comments for “Muhammedteckningar och deras konsekvenser

 1. Rawia Morra
  20 februari, 2008 at 15:12

  Big bang ska det vara

 2. 20 februari, 2008 at 16:42

  Från och med nu kommer jag att moderera kommentarerna på denna bloggpost mer hårdhänt. Jag tycker att somliga debattörer faller närmare och närmare lägstanivån. / Jinge

 3. 20 februari, 2008 at 17:52

  Christer W, jag hade visserligen ett par Jehovas som en gång i tiden brukade väcka mig varje lördag morgon. Nu kan jag inte minnas att de brukade kräva att jag skulle underkasta mig deras värderingar och tro. De viftade inte med crucifix när jag visade dem Nostradamus profetior och de läste inte psalmer i vrede när de såg mitt pentagram.

  Överlag var de ganska söta i sin religiösa entusiasm och tämligen ödmjuka. Till skillnad från många ateister som kräver att religiösa inte ska få bära sina religiösa symboler, få vara i TV eller bygga mötesplatser. Och som med glädje kränker alla religiösa bara för att de kan det.

  DÄR kan vi snacka om att tvinga folk att underkasta sig värderingar!

 4. Erik
  20 februari, 2008 at 18:05

  Läs igenom kommentarsreglerna! / Jinge

 5. 20 februari, 2008 at 18:26

  Detta gäller här:

  § Din kommentar måste följa netiketten.
  § Du får inte skriva så andra kan uppleva det som kränkande.
  § Länka till egen hemsida i rutan för URL, ingen annanstans.
  § Du måste fylla i en fungerande mailadress.
  § Provocerande kommentarer raderas 
  
  Din kommentar får inte innehålla:
  
  § Hets mot folkgrupp och liknande uttalanden.
  § Uppmaningar till brott.
  § Kränkande formuleringar, hot, obsceniteter eller stötande uttalanden.
  § Länkar till andra sidor än till erkända medieföretag.
  § Använd INTE kommentarsfunktionen som brevlåda till mig. 
  § Håll dig till ämnet för bloggposten.
  
  Det är ingen mänsklig rättighet att få kommentera här, inte heller 
  ingår det i någon slags yttrandefrihet. Följer din kommentar 
  ovanstående och dessutom vett och etikett så kommer den att 
  visas så snart den godkänts. 

 6. Christer W
  20 februari, 2008 at 18:30

  Hampus, om de var söta utanför din dörr handlade det om du inte hade sett ljuset och fortfarande går att rädda. Men du kanske skulle ta reda på hur de behandlar varandra intern och hur de behandlar avhoppare.

 7. 20 februari, 2008 at 18:36

  Leila: jag hänger inte med….satans verser?

  Erik: allvarligt talat, hur låga tankar har du egentligen om dina opponenter? Dina inlägg har inte varit några mysterium och din provokation är lika lättläst som en öppen bok!

  För övrigt så vill jag ge en eloge till Hampus som slår huvudet på spiken! Många av debattörernas attityd påminner om det allra extrema man kan hitta inom religiösa/politiska/livsideologier. Denna hänsybnslösa blinda aggressivitet i en hyperarrogant sits över alla andra, där de utan några som helt skrupler tilldelar sig själva den moraliska och ansvarstagande mentaliteten. Samtidigt pressas alla andra, som inte sällar sig till hyllningskörerna, ner så de är i lagom höjd att sparka på. det är det vad jag ser, de vill sudda ut all divergens, och det är sånt som får mig att förstå hur djup visdomen i KORANEN är när den lär mig att – de kommer inte att låta bli dig förrän du blir en av dem.
  Det är alltid samma visa, de slår sig gärna för bröstet när de ska kritisera andra, men vice versa så står de över kritik. De är alltid någon annans fel, det är någon annans hund som har ihjäl alla katter, det är någon annans son som super och kör ihjäl ungdomar på en busstation, det är någon annans ideologi som kväver världen.
  Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen:
  hade världen härskats av denna typ av människosyn och livsåskådning under lika lång tid, i samma omfattning och under samma förutsättningar som religiösa övertygelser har gjort – så hade värdlen varit en bra mycket sämre sophög än vad den är idag.

 8. 20 februari, 2008 at 18:44

  Bananen!

  Den västa arrogansen är stoppad nu, den delen av diskussionen tillför – noll och inget annat. Somliga gör vad de kan för att så split och sprida etter, man får ett par kommentarer strukna sedan hamnar man i spamfiltret. Har man tur slipper man därifrån efter några veckor, fortsätter man då så limmar jag fast dem där.. :-)

 9. Christer W
  20 februari, 2008 at 18:56

  Rawia, vackra sagor kan vara förledande, eller hur?

 10. Leila,
  20 februari, 2008 at 18:57

  The Banana, Rawia menade nog de verser som strukits ur Koranen därför att profeten kände att de viskats till honom av satan och inte av ängeln gabriel. Jag minns inte från vilken sura de ströks, gissar på kon eller kvinnornas… låt mig återkomma senare…

  Men de verserna fanns i äldre kopior av koranen och ströks sedan bort. Det är inget helt kapitel utan bara ett par rader.

  Men var håller Abd al-Wahid hus? Han bör väl kunna bistå oss i den frågan…

 11. Leila,
  20 februari, 2008 at 19:02

  Förresten Banana,

  Frågan om satans verser är en mycket inflammerad fråga bland muslimer som inte många vill ta i. De lärde känner mycket väl till det men det är nästan bara icke religiösa som talar öppet om det.

 12. 20 februari, 2008 at 19:19

  Leila! Jag läste boken om Satansverserna för ett antal år sedan, jag tyckte inte att den var något att läsa.

  Men ngn mulla i Iran utfärdade en fatwa, författaren skulle dödas för att han hädade islam.

  Det är en sak som de flesta svenskar finner svårt att anpassa till vår verklighet, precis på samma sätt som när det uttalas dödshot för några teckningar på en profet.

  En ren kulturkollision helt enkelt. Tyvärr så göder denna kulturkollision folks skeva uppfattning om islam och därmed om muslimska invandrare. Vem som helst kan rita gud/jesus och sedan urinera på bilden. Osmakligt och nedrigt, visst, men ingen skulle skada den som gjorde det, bara förakta eller se ner på.

  Jag tycker att det är helt ok att använda teckningar/karikatyrer/nidteckningar om man vill få fram ett budskap, skillnaden är möjligen att man bör undvika det när det gäller människor som inte är vana vid den sortens frispråkighet.

  T.ex. skulle jag inte dra mig en sekund om jag visste att en nidbild bara sågs av svenskar som konverterat till islam. Dessa förstår exakt vilka fri och rättigheter vi har, men kommer man hit som flykting eller invandrare så kanske det först är barnbarnen som till fullo insett vilka traditioner vi har, och då omfattar de själva dessa.

 13. 20 februari, 2008 at 19:26

  Leila:

  det finns inget reellt eller spekulativt fog för att ”satansverserna” öht ska ha existerat. Jag känner till detta men har aldrig settnågot dokument som kunnat påvisa att dessa har existerat. Dessutom går det emot hela den teologiska strukturen som islam grundat sig på.
  Många kan blanda dessa med uppdateringen av vissa meningar i koranen som skedde kontinuerligt under koranens fullbordande. Den skulle utvecklas från lärdom för en grupp människor lokalt på en plats under en viss tid till en bok för alla i alla tider.

 14. Leila,
  20 februari, 2008 at 20:05

  Banana, Jag har sett verserna. De finns tillgängliga tydligen fast det är mycket hysch hysch om det.

  Jinge, det finns så många tokiga människor att man blir mörkrädd.

  Vi som kommer från Mellanöstern har stor respekt för andra religioners symboler för vi VET att det kan leda till långvariga krig annars eller till utraderandet av hela kulturer i en viss del av världen.

  I många århundraden klarade vi av att leva sida vid sida, i samma by och stad, moskén bredvid kyrkan, utan att ta död på varandra.

  Jag och många andra tycker att det är självklart som du säger. Men vi vet att folk är inte mogna för det. Det går inte att tvinga fram sådan mognad. Först när man etablerat respekten och den goda viljans grundvalar i ett samhälle, kan man börja skoja med varandra. Hade vi inte gjort det, hade kristendomen varit ett minne blott i Mellanöstern.

  I ett samhälle med segregation, frenetiska ansträngningar för att göra muslimer till en underklass i alla avseenden, genom att sortera bort dem som söker job efter namn om de heter Muahammed eller Fatima, i ett sådant samhälle finns inget utrymme för att pissa på muslimernas profet. Varken i Paris, Köpenhamn eller Stockholm.

  Särskilt om Muhammed och Fatima är födda i Sverige, har läst Pippi Långstrump och Pettson och Findus och känner sig rakt igenom svenska… de kommer inte att reagera på kränkningarna som deras föräldrar gjorde. Genom att gå undan. De ser ingen anledning för att gå undan.

  Därför ska man vänta med att pissa på saker och ting tills vi har ett samhälle där alla känner att de är en del av. När alla är trygga i sin del av samhället kan man börja skoja.

  Du och jag skulle kunna skoja om i stortsett vad som helst, antar jag. Men vi kan inte tvinga Hammoudi som blöder inombords av våra skämt, att delta i dem.

 15. 20 februari, 2008 at 20:09

  Nej Leila, det förstår vi båda två, där är vi ense och det är en lång bit att vandra. Det är just därför man ska avstå från att använda provokation.

 16. Rawia Morra
  20 februari, 2008 at 20:21

  Ett exempel på det som Leila talar om hände faktiskt nu i helgen i Jordanien. SAMTLIGA kyrkor gick ut och krävde att man förbjuder skumma kyrkor som kommer från USA och värvar folk med dirverse suspekta methoder, som ekonomiska bidrag och löner och annat, till Kristen Zionism.

  Att höra dessa kyrkors överhuvuden tala, gjorde mig förbryllad. Deras lojalitet med de samhällen där de bor, deras arabiska kristna identitet i ett i övrigt muslimskt samhälle, var inte av denna värld.

  Det fanns ingen som helst tvekan om var dessa människor hörde hemma någon stans. De kände sig trygga bland muslimer, men inte bland suspekta kristna kyrkor som kommit för att ta ifrån dem deras kyrkomedlemmar. De bad muslimerna om hjälp och förklarade att: Ni måste hindra dessa människor att verka här för de ödelägger våra kyrkor och kommer att ödelägga våra band till samhället. Särskilt med att vi inte känner till dessa kyrkor och att de inte hör till kyrkornas världssamfund.

  Där, i Jordanien exempelvis, tror jag att man kan skoja med varandra. Inte här!

 17. Christer W
  20 februari, 2008 at 20:23

  Jinge och Leila, nu är ni ute och cyklar. Var är de häftigaste reaktionerna, var är någonstans blåses reaktionerna upp. Inte i sverige utan i Iran, Egypten och i de islamska länder där det finns mycket att önska om mänsklig hänsyn och rättigheter.
  Skulle vi ha resonerat i europa som ni gör så skulle inte demokratin, arbetarrörelsen, frikyrkorörelsen och annat inte överhuvudtaget växt fram och existerat i dag. Dessa rörelsers framväxt var då en provokation utan like.

 18. 20 februari, 2008 at 20:33

  Man skulle ju kunna önska att alla förstod, men du förstår inte Leilas budskap och det är tråkigt.

 19. Rawia Morra
  20 februari, 2008 at 20:39

  Christer,

  Jag förstår att du slår vakt om demokratin, arbetarrörelsen etc… Det gör jag med! Men det är jag som blev skjuten när jag var tio år! Av en en välgödd kristen milisman som hade ett jätteguldkors runt halsen, enbart för att jag är född muslim! En tioårig flicka! I vitt linne och rosa shorts och vita gympaskor! Hur farligt kunde jag ha sett ut då?

  Kan du förklara det för mig?

 20. 20 februari, 2008 at 20:42

  Leila:

  du får gärna hänvisa mig till en källa. Den officiellt äldsta koranexemplaret som fortfarande existerar är i Tashkent och den är från Uthmans tid.

 21. Rawia Morra
  20 februari, 2008 at 20:55

  Christer W,

  Det jag ville ha sagt att steget mellan att förakta den andre, till att börja skjuta på hans barn, är väldigt, väldigt kort!

 22. 20 februari, 2008 at 21:03

  Christer: vilka är dessa ”ni” som du hänvisar till?

 23. Leila
  20 februari, 2008 at 21:09

  Banana,

  En vän till mig har dem. Han visade mig dem och exakt var de hade stått. Jag ska försöka skaffa fram dem till dig och förmedla genom Jinge. Jag har aldrig sett de på nätet exempelvis.

 24. Rawia Morra
  20 februari, 2008 at 21:20

  Banana,

  Christer W har ingen aning hur fel han har trots att han har rätt!

  Visst finns det en hel del att önska sig när det gäller alla dessa länder som han räknar upp? Men fakum är att Kristendomen har överlevt och med bibehållen respekt och värdighet i Egypten, Libanon, Palestina, Syrien och Irak.

  Trots alla brister som dessa samhällen har, så har de skött sina kristna minoriteter exemplariskt. Så exemplariskt att en massa kopter gick ut nyligen och bad utländska organisationer att hålla käften, när man påstod att kopterna är förtyckta i Egypten. Det var faktiskt både höga präster och mannen på gatan som gjorde det. Och de namngav koptiska figurer som tjänar multum i Väst och lever på att hitta på en massa förtryck mot Kopterna i Egypten. Dessa ”kämpar” har allt att frukta av sina trosbröder i Egypten, mer än de har att frukta av diktaturen! :-)

 25. 20 februari, 2008 at 21:33

  Jag vill först och främst veta vilka dessa ”ni” är och vad gemensamma nämnaren står för…

 26. 20 februari, 2008 at 21:44

  Christer W (#71), vad är motsägelsen? Jinge och Leila skriver om att respekten finns inom länderna mellan de olika religionerna. Du skriver om att när vi utlandet, som inte lärt oss att respektera andra, från en överhöghetsposition hånar deras religion så reagerar de.

  Var i är det konstiga?

 27. Christer W
  20 februari, 2008 at 22:37

  Banan, det är bara två personer jag nämner vid namn i inlägget, så hur känner du dig träffad.

 28. Christer W
  20 februari, 2008 at 23:04

  Det Iran, Egypten m.fl. gör är det klassiska, när det finns inre problem fokusera då på något yttre hot eller något misshagligt.
  Finns det ingen yttre att angripa skapa ett inre, t.ex. som nazisterna gjorde med judarna, zigenare, sossar, kommunister.
  Vi vet ju också att nazisterna försökte tysta kritisk press i andra länder med argument som kränkande och förnedrande.
  Falklandskrigets dynamik byggde helt och hållet på att fokusera vem som hade rätten till öarna och argentina som historiskt förorättad, juntan och tacher hade börjat bli i frågasatta och behövde något att avleda medborgarna med, tacher överlevde politiskt några år till.
  Us krig mot terror bygger delvis också på den dynamik, se till att folket har en yttre fiende att enas omkring.

 29. 21 februari, 2008 at 06:44

  CW:

  jag känner mig inte träffad, men uttrycket ”ni” var luddigt i sammanhanget. Säger du att det handlade om de 2 personerna så får jag lita på dina ord, även om jag inte håller med.

 30. Leo
  21 februari, 2008 at 10:00

  Soleyman Ghasemiani har skrivit en hel del intressant i anslutning till ett EU-projekt 2005 om religiösa krav och deras konsekvenser om man inte skiljer på det privata(religionsfriheten) från samhällets lagar och individuella rättigheter
  (och kräver egna ”frizoner” av religösa skäl)
  och tar här skolan som ett exempel:

  Det var just de tydliga ”rågångar” jag i tidigare inlägg argumenterade för att man måste ha i ett demokratiskt kunskapssamhälle..

  http://www.paraplyprojektet.se/nyheter/religiosa-krav-styr-i-skolan/

  Jag tror att det skulle vara en bra idé för alla som deltagit i denna debatt att läsa igenom Soleyman text och reflektera en stund.

 31. 21 februari, 2008 at 15:09

  Inte så lysande artikel, Leo. Personen som sitter och tar emot alla klagomål om att religionen går först säger att han aldrig varit med om att den inte gått först. Nej, det är ju för att hans organisation inte blir uppringd då. Den person som däremot har en övergreppsbild säger att man löser det bra på skolorna. Det handlar överhuvudtaget endast om några fall per år.

  Inte så mycket att oroa sig för. Undrar också vadtusan detta nu har med den här debatten att göra. Annars är det väl en självklarhet att vi inte ska ha religiösa skolor. Det tror jag alla förstår. Själv är jag emot religiösa dagis och fritids också.

 32. Rawia Morra
  21 februari, 2008 at 15:22

  Christer W,

  Jag,idag bryr sig inte Egypten om yttre kritik. De är upp över öronen upptagna med att fängsla, tortera och hindra ett helt skikt inom samhället från att spela någon som helst politisk roll, nämligen: Muslimska brödraskapet.

  Egyptierna blir förvirrade när Västländerna betalar de för att de ska fängsla och tortera islamister, för att sedan skicka på dem sina människorättsorganisationer och aktivister som kritiserar dem för välutfört arbete :-)

 33. Christer W
  21 februari, 2008 at 19:26

  Rawia, det var bland annat det jag skrev om. Fokusera på något eller något annat för att leda bort uppmärksamheten från det regimen inte vill att den egna befolkning ska se. Och som du skriver, egypten har inre problem långt upp över öronen.
  De som betalar för att få folk fängslade och torterade är inte samma som de som är med i människorättsorganisationer.
  Det är ju till och med så att de som är med i människorättsorgansationer anses som suspekta av de som betalar och de som får betalt.
  Och visst, de måste ju vara suspekta när de försvara andra människor utan ha någon vinning avdet. ;)

 34. Rawia Morra
  21 februari, 2008 at 20:15

  Ja, Krister, Du och jag vet att det inte är frågan om samma människor. Men de som utsätts för det ser inte det. Arabiska människorättsorganisationer har ett helvete. De ses som lakejer för Väst. De får försvara sig själva mer än vad de hinner försvara andra.

  Det blir inte bättre av att stora organisationer som HRW gör bort sig, som när de ville att motståndsrörelsen i Libanon ska ställas inför internationell domstol därför att de försvarade sitt land mot den invaderande israeliska armén.

  Israel bombade Libanon sönder och samman, lämnade efter sig 3000 000 klusterbomber som fortfarande skördar liv, och så är det libaneserna som ska ställas inför rätta!

  Det här orkar jag inte ens le åt!

 35. Rawia Morra
  21 februari, 2008 at 20:17

  Förlåt, Christer ska det vara. Jag är så himla trött att jag inte ser vad jag skriver.

  Men det är ju det jag reagerar på med vår utrikesminister. Han värnar om demokratin och bidrar till att begrava demokratin i Palestina. Araberna säger att valen i Palestina var historiska och en milstolpe i arabisk historia därför att de var raktigenom demokratiska. Vad får palestinierna ut av det? Ond bråd död! Men leende utrikesministrar från Väst som grädde på moset!

 36. Viveka
  23 februari, 2008 at 18:48

  kommentarsreglerna…

 37. moe
  23 februari, 2008 at 19:05

  Jag bara undrar: vad har exempelvis muslimska brödraskapet gjort mot väst för att förtjäna den dåliga klangen deras namn framkallar? aah, just det 1. de har ordet muslim i sitt namn. 2. De kritiserar och kämpar mot en grym diktator som väst älskar (nickedocka). 3. de kritiserar västlänsk tänkande (Brukar vi inte kalla det för yttrandefrihet här i Europa typ i Danmark). Men så är det med de flesta muslimska organisationerna, vi vet inte varför vi hatar de, men de låter grymma och deras ledare har en lång skägg och därför måste vi hata de. Sen vill jag bara säga att danskar går visst att provocera, Man behöver bara tillverka en mini matta och kalla den ett danskt namn, då blir det liv i luckan. HeHe http://sydsvenskan.se/oresund/article301933.ece

 38. 23 februari, 2008 at 19:25

  Moe!

  Jag tvivlar starkt på att vi i väst ”hatar” muslimer. Fascisterna är en sak, men de är inte liktydliga med oss i väst. När det gäller fördomar mot islam och muslimer så gäller det att ha klart för sig att dessa är anbefallna av USA. Vad väst gör mot muslimer och islam får jag skämmas för, och jag är inte den enda svensken som skäms för det…

 39. moe
  23 februari, 2008 at 21:33

  Det är klart att när jag säger väst så menar jag den allmänna uppfattningen, och jag kan hålla med dig på en punkt, tiden har förändrats och människorna i väst har slutat att lita på media som TV och tidningar och börjat leta efter kunskap på internet,och därefter bilda sin egen uppfattning. Det går inte längre att dölja saker och ting och på det sättet försköna ett grymt krig. Så för demokrati är internet ovärderligt men för de som påstår sig vill sprida demokrati är den en katastrof eftersom de bli avslöjade med sina lögner.

Comments are closed.