Mubarak och Internet


Att Hosni Mubarak stängt av mobiltelefonin och Internet är antagligen ett misstag, alltfler beskriver det som nu händer som en start på en – revolution. Min oro för ett blodbad känns mer än berättigad och de som inte skadas eller dödas hamnar i fängelse. Nyss visade Rapport en filmsekvens där en demonstrant sköts ner i Suez, en ung man som var obeväpnad och det enda han hade gjort var att delta i en demonstration. Hade han gjort något mer så framgick det i alla fall inte.

Ibland talar man om den ”arabiska gatan” och menar då folk i allmänhet i arabvärlden. Själv kan jag inte påstå att jag känner många egyptier, men jag vet så pass att Mubarak endast är populär hos den politiska och militära ledningen och det relativa fåtal människor som har ordnad ekonomi och inte behöver oroa sig för sin egen försörjning. Det betyder i praktiken att över nittio procent av medborgarna i landet är missnöjda med landets ledning.

Stänger man av deras möjligheter att kommunicera med varandra via mobiltelefon, SMS och via Internet så kommer de knappast att bli lugnare, inte heller kommer deras krav på demokrati att minska. Med andra ord så är jag rätt så hoppfull när det gäller möjligheten för egyptierna att bli av med Mubarak, problemet är dock att tiden fram till det att han flyr landet kommer fyllas av blod.

När jag talade med en arabiskspråkig vän på telefonen så berättade arabiska Aljazeera att ElBaradeis följe angreps av några ett antal människor, utan att ha sett några bilder så kan man ju ändå anta att det är folk från säkerhetstjänsten eller polisen och Aljazeera uppger nu att han gripits av polis Men ju hårdare Mubarak slår ner på det egna folket, ju hårdare blir deras dom. När han tvingas lämna landet så tror jag att denna revolt snabbt kommer att spridas. Det tragiska är att mängder kan komma att dö på vägen mot demokrati.

Att regeringen stänger ner människors möjlighet att kommunicera illustrerar bara det vi redan visste, Egypten är verkligen så långt från demokrati som man kan komma, och dessvärre ser det ut som om vägen kommer att bli lång och – blodig. Wolfgang Hansson skrev en klok sak i Aftonbladet, faller en så faller alla…

it , , , , , , , , ab123 ex12 dn12 svd12 svt123 gp1 Läs oxo: annarkia 1 zaramis 1 k&å 1 2


30 svar till “Mubarak och Internet”

  • Finns om jag inte misstar mig förslag och då möjligheter att även USAs president skall kunna klippa nätet i händelse av vissa situationer. Ser dock ut som att förslaget ligger på is tills vidare. Hur det praktiskt skulle slå är jag osäker på. Men under några timmar förra året låg alla domäner under .se nere då IIS gjort ett fel i en uppdatering.

   Sedan har vi alla förslag som vissa inom EU försöker få igenom som att blockera delar man inte vill att folk skall besöka. Så den frihet och öppenhet som följer med internet försöker beskäras av regeringar i nästan alla länder inklusive Sverige. Så det var väntat att Egypten gör det.

 1. Inte bara Egypten, Jinge.

  Austrailien har redan övat nödstopp av nätet och vita huset har länge krävt möjlighet att nödstoppa Internet vid behov.

 2. Utvecklingen i Nordafrika ställer till det ordentligt för EU och USA också. De har på olika sätt stött diktaturerna i hela Nordafrika från Marocko till Jordanien och Saudi Arabien och vet nu inte vilket ben de ska stå på. Frankrike erbjöd till och med militärt stöd till Tunisiens regering för att hjälpa dem slå ner demonstrationerna, något de nog lär ångra nu. Mycker intressant att se vad som händer i Egypten då Mubarak har varit en stark bundsförvant till USA i Mellanösternkonflikten mellan Israel och palestinierna. Världen håller tydligen på att förändras i en takt som vi inte kunde drömma om för bara 10 år sedan.

 3. Egyptierna är inte ett dugg imponerade av Clintons tal tydligen. De vill INTE har någon jädra partnerskap med henne och hennes rasistland som hållit diktatorn under armarna i decennier.

 4. Mubarak skulle hålla tal för 2 timmar sedan men ingenting ännu.
  Armen har åkt in i Alexandria, Suez och Kairo men de gör absolut ingenting förutom att hälsa på demonstranterna.
  I Suez åker förband in och ut i staden. Kravall polisen är borta.
  Det jag tror händer är att de höga officerarna beordrar enheterna att slå ner upproret men dom vägrar! Dessa timmar är helt avgörande.
  Helt säkert är det ett jävla liv just nu hos Mubarak och armen!

 5. Nu har israelerna sagt sitt: Israel Has Faith Mubarak Will Prevail.

  With a deep investment in the status quo, Israel is watching what a senior official calls ”an earthquake in the Middle East” with growing concern. The official says the Jewish state has faith in the security apparatus of its most formidable Arab neighbor, Egypt, to suppress the street demonstrations that threaten the dictatorial rule of President Hosni Mubarak. The harder question is what comes next.

  ”We believe that Egypt is going to overcome the current wave of demonstrations, but we have to look to the future,” says the minister in the government of Prime Minister Benjamin Netanyahu. Israel enjoys diplomatic relations and security cooperation with both Egypt and Jordan, the only neighboring states that have signed treaties with the Jewish state. But while it may be more efficient to deal in with a strongman in Cairo — Mubarak has ruled for 30 years — and a king in Amman, democracies make better neighbors, ”because democracies do not initiate wars,” he says.

  ”Having said that, I’m not sure the time is right for the Arab region to go through the democratic process.”

  http://www.time.com/time/world/article/0,8599,2044929,00.html#ixzz1CM6kBc57

  Vilken pajas, israelerna pratar mycket strunt men det här tar priset. Det är klart var de har sina sympatier. En demokratisk arabvärld är ett hot mot deras fortsatta tyranni mot palestinierna.

  • Ett demokratiskt Egypten kommer att kräva ett fritt Palestina.
   Och ett Israel styrt av högerextrema rasister som Liebermann och Nethanyahu är en nationell säkerhetsrisk för Egypten som måste hanteras.

  • Vilket jävla skitprat! Snacka om kluven tunga! Om jag var en israelisk ledare skulle jag behöva blöja inatt!

  • ”Having said that, I’m not sure the time is right for the Arab region to go through the democratic process.”

   Visst, det är bara rätt tid för slaktarna av Jenin och Gaza som att tala om demokrati :-D fnys!

 6. Jag tror det, men han har nog fullt upp. Han är rökt, hur detta än går är Mubarak historia.
  Rädslan för hans regim är borta.
  Armen skjuter inte, polisen får stryk och alla hatar aset. Kanske han kan åka til Tel Aviv?

 7. Egyptierna samlar souvenirer! Tomhylsor och behållare för den ammunition som använts mot dem de senaste dagarna. Det står ”Made in USA” på rubbet både på engelska och arabiska. De är inte speciellt glada över det.

 8. Hajarna, den ekonomiska och politiska överklassen i Egypten har börjat fly. Det är ingen synd om dem för de åker privata flygplan.

  • Dom ska nog hämtas hem snart, de har lite att betala tillbaka och dömmas för förräderi

 9. Obekräftade rykten är att Mubarak har flytt! Fösöker få klarhet i detta.
  Arme enheterna i Kairo är presidentla gard, alltså hans mest trogna styrka. Och de lyder inte hans order!!!!