Mubarak, Egyptens sista Farao?


Mubarak beter sig som en Farao, sa en vän till mig i telefon nu på förmiddagen. Han ska ha stängt Aljazeeras kontor i landet och dragit tillbaka journalisternas tillstånd, men det kommer givetvis inte hindra information om diktatorn och hans förehavanden från att sippra ut.

Frågan är väl närmast vad Barack Obama gör. Han kan rimligen inte tillåta att en allierad beter sig hur som helst, å andra sidan finns det väl skäl att anta att Obama själv har tillåtit Mubarak att slänga ut Aljazeera. Klart är i alla fall att Mubaraks handlande skuggar de länder som tidigare stött honom, och efter vars pipa han dansat.

Personligen känner jag en så stark aversion mot karlen att jag avstår från att skriva eller ens antyda vad jag innerst inne tänker, känner och tycker. Det är faktiskt meningen att barn ska kunna ramla in på den här hemsidan, det skulle inte vara speciellt lämpligt om jag uttryckte mig klart och tydligt. Något att tänka på för dem som kommenterar också.

Nu berättar tidningarna att tusentals fångar är ”på rymmen”. Man undrar givetvis vem som har släppt ut dem. En annan av tidningarna berättar att krypskyttar skjuter mot civilpersoner. SvD berättar att dokument läckta av Wikileaks avslöjar att ”Mubarak har goda relationer med Israel”. Man kan ju undra vilka de tror inte redan visste det? Visserligen så beror inte de upplopp vi nu bevittnar i första hand på det, men alla i arabvärlden vet det sedan många år tillbaka, så vart han än försöker slå ner sina bopålar så behöver han en massiv bevakning för att inte råka illa ut. Mubarak är med andra ord redan stekt, hoppas att han inte tar fler med sig.

Nu börjar det kännas aktuellt att ta hem alla svenska turister ifrån landet, nu direkt, något som inte enskilda flygbolag klarar av. Men hur kommunicerar man med tusentals svenskar när galningen stängt av Internet?

it , , , , , , , , ab12345678 ex1234 svd1234 dn123456 svt1 gp123456


21 svar till “Mubarak, Egyptens sista Farao?”

  • Varsågod! Det var dagens dummaste kommentar, kanske hela januaris. Jag vet inte om du anser att Sverige är en demokrati, men skulle inte vi ha polis plötsligt så skulle samma sak ske här. Men du menar förstås att ”muslimer” inte är mogna för demokrati. Den sortens människosyn vill jag inte ska skräpa ner här!

   Dessutom – använd SAMMA namn varje gång du kommenterar!

  • De rånare, mördare och mordbrännare som hittils tagits fast visar sig vara hemliga polisen och säkerhetstjänst. Egyptiska teven visar en del ungdomar som stulit skor. Hade de haft skor så skulle de inte stjäla några? De tjuvar som är farligare är ju de som plundrar ett helt land, som mördar livsgnistan hos en hel nation.

 1. Det var ett bra svar till Bo.

  Dessvärre kan Mubarak motivera att öka sitt våld med motivering att han måste stoppa plundrarna.

  Men det kan inte finnas någon framtid för den diktatorn. Ju fortare han försvinner desto bättre.

  Makthavare världen över måste vakna och inse att det här bara är början på folkliga uppror i diktaturstater.

  Jag ber en bön utan att tro på någon Gud att det ska bli så oblodigt som möjligt.

  Speciellt Kina oroar mig.

  • Jag ber en bön utan att tro på någon Gud att det ska bli så oblodigt som möjligt.

   Be åt mig oxo! :-)

   Kina oroar inte mig, möjligen i framtiden men definitivt inte än.

 2. Kinas enda räddning är att de inser faran och klarar av att demokratisera.

  Utvecklingen är densamma som i Tunisien fast i större skala, att otroliga mängder moderna och välutbildade människor får allt svårare att få jobb och inflytande.

 3. Ja, och precis därför måste omvärlden göra allt för att stödja de demokratiska krafterna i Egypten och övertala Mubarak att avgål.

 4. Vad jag förstår det som så är det ökande klyftor i samhället som gett upphov till oroligheterna i de nordafrikanska staterna och krav på demokratisering. Vad är det som säger att det INTE skulle kunna inträffa även i Kina, där klyftorna just nu bara blir större och större?

  Tredje världskriget snart kanske?

  • Och vad är det som säger att det inte skulle kunna inträffa i Sverige?

   Och då menar jag inte någon muslimsk revolt utan en helt vanlig svensk!

   Rhenfelt & al bygger ju upp förutsättningarna skickligt.

   Måhända jobskatteavdraget inte räcker som vaccin?

   • Försämrad sjukvård, privatiserad sjukvård, sämre för pensionärer, sjuka och arbetslösa. Höjda elpriser, allt ska marknadsutsättas…

    Jag tror att jobbskatteavdraget duger som vaccin för lätt insjuknade, inte svårt sjuka…

 5. Som någon sa vi är inte förvånade över Mubarak , Han är ju balsamerad av israeliska begravningsbyrå och han kan bara röra sig med hjälp av amerikanska servo experter , det är väldigt dyr
  Mubarak är en senil och paranoid en våldshärskare vars enda bekymmer är att hålla makten
  Han är rädd för sin egen skugga och har hållet 30 år undantagslag för att krossa all opposition och han har förberett sin son för att efterträda honom

  Mubarak klamrar sig vid makten , han ser sitt brinnande land ändå insisterar att sitta kvar och utfärda dekret
  Han har skapat en enpartistat , en maffia stat men en arme och visar att han är den värsta epok i Egyptens historia
  Alla politiska oppositionen förtrycks , aldrig i Egypten har funnits så många politiska fångar och många andra som har försvunnit

  Mubarak har två miljoner säkerhetspoliser för att skydda sig själv och bara 460 ,000 soldater för att skydda landet , alla som är missnöjda förtrycks och 80% av egyptierna lever på mindre är två dollar om dagen och alla har en dröm att komma ut ur landet
  Många tvivlar att Mubarak någonsin kommer att avgå trots sin höga ålder

 6. Det ska bli intressant att se hur USA hanterar detta – och EU också för den delen. Det är stora förändringar på gång i världen just nu. Den ekonomiska makten förskjuts snabbt från USA till Kina och även Indien. Nu faller kanske de nordafrikanska ländernas diktaturer som har varit USA:s allierade och som helt har varit beroende av USA:s såväl ekonomiska som politiska stöd. Även EU har ju haft sin fingrar med i den smutsiga byken. Egypten är ju särskilt viktigt med tanke på USA:s roll för att hålla Israel under armarna. Om det nu kommer mer demokratiska regeringar till makten i t.ex. Tunisien och Egypten samtidigt som Irak får en fungerande icke USA-styrd regering kan förhållandena helt komma att ändras i Mellanöstern.

 7. Läste just att flygplan och helikoptrar hovrar ovanför Tahrir Square. Har ännu inte hunnit bekräfta det genom andra sidor.

  Jag fattar inte att vi inte har alla EU ledare på rad krävande att han avgår och lämnar landet omgående. Tomma ord blir det när allt sätts på sin spets.

  • Al jazeera sände det ju live så då får man väl betrakta som bekräftat såvida man inte tror att dom manipulerar bildarna vilket man nog inte tror om Al jazeera

  • Folk som ringt till aljazeera från Kairo har berättat detta flera gånger. De berättade det därför att anställda på flygplatsen lär ha skvallrat att han hade med sig HUNDRA 100 resväskor.

 8. Eftersom SvD bekräftar att Mobarak har goda relationer med Israel så betyder det kanske att han ska leva i exil någonstans i Tel Aviv?

  Varför inte?

  Goda vänner måste hjälpas åt. :)