MP landets 3:e parti

Att vara rödgrön sympatisör en morgon när Expressen presenterar en opinionsundersökning som ger Miljöpartiet en statistiskt säkerställd opinionssiffra på 10,6 procent är skojigt. Att både (V) och (S) backar något betyder mindre eftersom den tillbakagången ligger inom den berömda ”felmarginalen”.

EX: ”Miljöpartiet ökar med hela tre procentenheter i Expressen/ Demoskops marsmätning och ligger nu på 10,6 procent. Det är den högsta nivån någonsin för MP i Demoskop. – Vi känner medvind, säger språkröret Maria Wetterstrand. Om den så kallade Wetterstrandeffekten, att hennes popularitet drar upp siffrorna, säger hon: – Det kan ju lika väl vara så att jag blivit populär eftersom partiet blivit populärt.”

Samtidigt berättar Aftonbladet att Centerpartiet åter är tillbaka på noll, vilket ska översättas till att de ligger på fyraprocentsspärren, precis som när Maud tog över. Med ett lag som toppas av Maud Olofsson, Åsa Torstensson, Fredrick Federley och Andreas Carlgren har jag svårt att tänka mig att de ska klara spärren vilket sannolikt gör att de hamnar utanför riksdagen i höst.

En lustig detalj är att Federley, som tog sig in via en personvalskampanj, från början stod högt på Stockholmslistan, men i takt med sviktande väljarstöd så har Maud Olofsson tagit över platsen tillsammans med Andreas Carlgren, något som fått till följd att Federley numera står på riksdagslistan i Skåne och Malmö. Jag hoppas att jag förstått saken någor-
lunda rätt, något som också kan förklara en del av Federleys utbrott mot Ilmar Reepalu.

wetterstrand

När det gäller Maria Wetterstrands framgångar med Miljöpartiet så handlar det främst om två saker. Det första och viktigaste är förstås att miljöfrågorna ligger helt rätt i tiden, folk oroar sig för kommande klimatförändringar medans andra tar vädret som intäkt för att klimativrarna har fel. Men Wetterstrands personliga egenskaper spelar också in, hon är en chosefri och viljestark ung kvinna som dessutom har lätt för att formulera sina tankar på ett klart och tydligt sätt. Sådant imponerar, något som säkerligen får någon extra procent väljare att lyssna på vad hon har att säga.

Vi rödgröna gläds med Maria Wetterstrand för hennes framgångar med att göra miljöfrågorna tydliga.

intressant Tags : , , , , , , ex ab dn svd t

  14 comments for “MP landets 3:e parti

  1. Pingback: Sven O

Comments are closed.