MP landets 3:e parti

Att vara rödgrön sympatisör en morgon när Expressen presenterar en opinionsundersökning som ger Miljöpartiet en statistiskt säkerställd opinionssiffra på 10,6 procent är skojigt. Att både (V) och (S) backar något betyder mindre eftersom den tillbakagången ligger inom den berömda ”felmarginalen”.

EX: ”Miljöpartiet ökar med hela tre procentenheter i Expressen/ Demoskops marsmätning och ligger nu på 10,6 procent. Det är den högsta nivån någonsin för MP i Demoskop. – Vi känner medvind, säger språkröret Maria Wetterstrand. Om den så kallade Wetterstrandeffekten, att hennes popularitet drar upp siffrorna, säger hon: – Det kan ju lika väl vara så att jag blivit populär eftersom partiet blivit populärt.”

Samtidigt berättar Aftonbladet att Centerpartiet åter är tillbaka på noll, vilket ska översättas till att de ligger på fyraprocentsspärren, precis som när Maud tog över. Med ett lag som toppas av Maud Olofsson, Åsa Torstensson, Fredrick Federley och Andreas Carlgren har jag svårt att tänka mig att de ska klara spärren vilket sannolikt gör att de hamnar utanför riksdagen i höst.

En lustig detalj är att Federley, som tog sig in via en personvalskampanj, från början stod högt på Stockholmslistan, men i takt med sviktande väljarstöd så har Maud Olofsson tagit över platsen tillsammans med Andreas Carlgren, något som fått till följd att Federley numera står på riksdagslistan i Skåne och Malmö. Jag hoppas att jag förstått saken någor-
lunda rätt, något som också kan förklara en del av Federleys utbrott mot Ilmar Reepalu.

wetterstrand

När det gäller Maria Wetterstrands framgångar med Miljöpartiet så handlar det främst om två saker. Det första och viktigaste är förstås att miljöfrågorna ligger helt rätt i tiden, folk oroar sig för kommande klimatförändringar medans andra tar vädret som intäkt för att klimativrarna har fel. Men Wetterstrands personliga egenskaper spelar också in, hon är en chosefri och viljestark ung kvinna som dessutom har lätt för att formulera sina tankar på ett klart och tydligt sätt. Sådant imponerar, något som säkerligen får någon extra procent väljare att lyssna på vad hon har att säga.

Vi rödgröna gläds med Maria Wetterstrand för hennes framgångar med att göra miljöfrågorna tydliga.

intressant Tags : , , , , , , ex ab dn svd t

  14 comments for “MP landets 3:e parti

 1. Pingback: Sven O
  • 6 mars, 2010 at 09:20

   Dagens, ja månadens mansgrisigaste kommentar.

   Undrar om kvinnliga läsare får lust att släpa ut dig på gården och skjuta dig nu?

 2. 6 mars, 2010 at 09:57

  De som röstar på MP vet inte vad de gör? Bensinen kommer kosta över 30 kr/litern och elen kostar väl 10kr/kilowatten? MP är riktigt otäcka miljöfundamentalister!

  Trots detta vill jag nog se en rödgrön regering efter nästa val.

  Men det blir som ett val mellan pest och kolera som vanligt…

  • 6 mars, 2010 at 14:17

   Jo eller hur! Var har du hört så befängda siffror som 30 kronor litern till att börja med? Att Miljöpartiet vill höja bensinskatten stämmer, men att det skulle resultera i sådana priser är inte aktuellt, åtminstone inte till en början. Den chockhöjning som en del verkar tro ska ske är det ingen som vill ha, inte ens Miljöpartister. Vi vill ha en successiv övergång mot en miljövänligare fordonspark i Sverige, och det ska ges möjlighet för människor att ställa om. Elpriset kommer inte heller det skjuta i höjden eftersom inte MP anser att det är konsumenterna som ska betala för energiomställningen i första hand. Däremot måste vi som konsumenter bli bättre på att tänka energieffektivt och inte låta lampor stå på i onödan då vi inte behöver dem, inte låta TVn stå på standby etc. Jag kan lova dig att människor kommer se den skillnad en riktig Grön politik kommer göra för både småföretagare, arbetstagare, familjer och miljön och jag tror bara att MPs siffror kommer stiga efterhand. När det gäller den sk. ”Wetterstrand-effekten” är den säkerligen en faktor i Miljöpartiets höjda opinionssiffror men jag tror också det faktum att MP är enormt stort bland människor 18-30 år generellt är en rysligt viktig faktor. Unga människor har ett engagemang och hopp om framtiden, och en vilja att det ska finnas en värld att leva i även för oss när vi blir gamla. Det är den allra största anledningen till Miljöpartiets stegring som inte kommer plana ut på ett bra tag tror jag.

   • Daniel
    6 mars, 2010 at 15:01

    Kan du som miljöpartist förklara för mig vilken vision partiet har för glesbygden? Bör den avbefolkas eller befolkas? Anser man att närproducerade varor kommer att vara en viktig del av det hållbara samhället?

 3. Joakim
  6 mars, 2010 at 12:16

  Allt (mp) har gjort är väl att rensa bort allt radikalt & låter numera som alla de andra partierna. Satsar på ”jobb” & vill ha mer byråkrati som kan trolla med statistiken. Allt det unika som gjorde miljöpartiet intressant för vänsterväljare är borta. Jag gissar att det numera är platsen där besvikna alliansröstare & ”kritiska” sossar möts. Känns som en ballong som blåsts upp i högertidningarna, uppskattning för ett väl utfört städarbete…

 4. Sara G
  6 mars, 2010 at 12:28

  Maria Wetterstrand är påläst och duktig, utseendet kommer långt efter det.
  Jag tycker att hon är skicklig, en av de bästa politiker vi har i landet.

 5. Gösta Berling
  6 mars, 2010 at 13:31

  Utseendet ska ju inte ha någon betydelse, däremot tror jag det är väsentligt för många att hon ger ett trevligt intryck. Men naturligtvis är det viktigaste att hon är påläst och god talare. Jag håller inte alltid med hennes analyser men respekterar dem alltid.

 6. 6 mars, 2010 at 14:23

  Har du Jinge läst Alliansfritt Sveriges inlägg om ”Centern ett dött parti”? CDUs ordförande i Västernorrland Stefan Lundqvist hoppar av partiet och läser dessutom en dödsruna över partiet. Han kräver i samband med sin avgång Maud Olofssons avgång, och säger att det är ett gott råd till partiet som han dock tror är dött vad de än hittar på. Luften verkar ha gått ur partiets egna kämpar, inte ens Federley verkar tro på någon framgång längre då han kommenterat på ovan nämnda blogg och erkänt att Anders Utbult har rätt i sina påståenden om partiet. Hur de ska få andra människor att rösta på partiet, när de inte själva verkar vara säkra på att lägga sin röst på centern är en gåta.

 7. 6 mars, 2010 at 18:05

  Många skriver att det bara är en tillfällighet att mp får så starkt stöd. Jag tror knappast det. mp är som Jinge skriver landets tredje största parti och har varit det i nästan varje mätning i flera månader nu.

  Den viktiga förklaringen är att många är gruvligt missnöjda med Alliansens kalle-ankapolitik och mona sahlin. mp står för vad de tycker och det har belönat sig i längden. Jämför gärna med c, m och kd som vänder kappan efter vinden så fort deras välbetalda PR-konsulter skriker bu! (att PR-konsulterna i regel är f.d. politiker utan annan erfarenhet kanske kan förklara att deras dyrbara råd inte heller är särskilt användbara).

 8. 6 mars, 2010 at 19:38

  Maria Wetterstrands styrka är att hon är engagerad. Hon tror på det hon säger. Det gäller f ö också Lars Ohly. Hans pinsamma misstag var ju att säga att han är/var kommunist, vilket gör att han aldrig kommer att få samma trovördighet som Maria Wetterstrand. Oavsett hans egen tolkning av begreppet kommunism är det begreppet redan så färgat av vad som hänt i de s k kommuniststaterna att det aldrig kan få någon annan betydelse. Ett dött begrepp m a o. Att han som politiker och partiledare inte fattade det är ett problem för oss som tycker vänstern är viktig.
  Socialdemokraterna velar för mycket. Allt ska rymmas inom detta parti vilket gör det otydligt och Mona Sahlin vågar inte tydligt stå för något. Det får inte bara hon och socialdemokraterna ta konsekvenserna av, utan också vi som vill ha en vänsterregering. Där ligger mycket av förklaringen till Maria Wetterstrands och miljöpartiets framgångar. Engagemang och tydlighet.

 9. Johnny
  6 mars, 2010 at 22:47

  Håller med om att Maria Wetterstrand är en av våra snyggaste politiker, men MP vill avveckla kärnkraften och därmed Sverige som industri och välfärdsnation, om vi inte fryser ihjäl så kommer vi att svälta och dö. Rena självmordspolitiken.

  Själv vill jag se en storsatsning på kärnkraft där Sverige kan bygga upp en ny lönsam storindustri med egen uran försörjning, upparbetning och moderna kärnkraftverk som leverera all el Europa behöver så att alla svenskar får en miljon Euro i medborgarlön.

  • Martin Forsman
   6 mars, 2010 at 23:15

   Kärnkraftsverken har ju varit avstängda den här vintern av någon oförklarlig anledning, kanske bistande säkerhet, och jag har i varje fall inte fryst ihjäl. Vad gäller din tanke om Sverige som elproducent för Europa så utgår jag i från att det inte är allvarligt menat utan mer ett skämt.

   Vad gäller Mp:s popularitet så är det mycket Wetterstrands förtjänst. Hon är påläst, utåtriktad och framförallt tydlig i vad hon och partiet vill och det är närmast unika egenskaper i svensk politik. Det faktum att Mp också har förmågan att kunna kompromissa utan att förlora sin egna profil är också positivt för dem.

   • Johnny
    7 mars, 2010 at 07:53

    Våra kärnkraftverk börjar bli gamla och behöver bytas ut till nya generationens verk med nebrytning av radiaktivitet från 25.000 år till 250 år och med mycket högre utnyttjande av det radioaktiva materialet.
    Sedan drabbades i alla fall jag enorma prisökningar i vinter och några industrier valde att stänga av bla pappersmaskiner, kanske skulle tillägga först ruinerad, sedan frysa och därefter svält. T o m Greenpeace’s grundare är helt klar på att världen, speciellt U-länderna, måste ha kärnkraft för att producera billig, ren, säker energi, märkligt att MP missat det.

    ABB har uppfunnit ledningar som kan överföra el med mycket små energiförluster, så jag är absolut för att Sverige tar en så stor del av Europas elmarknad som bara går, många länder vill inte vara beroende av rysk gas, samt att Sverige bygger kärnkraftverk i de länder som vill ha egna verk, sköter drift, tar hand om avfall och levererar upparbetat uran. Om vi skulle tjäna en miljon Euro per invånare i medborgarlön är däremot en öppen fråga.

    Hela vitsen med kampanjerna om Global Warming (Climate Change) och Peak-Oil är ju att de fossila bränslena blir allt dyrare och behöver ersättas med energi som minskar CO2 utsläpp och är billig, ren och säker. Det är i alla fall vad världens starkaste lobby organisation, Business Roundtable, vill ha och då brukar det bli så, Obama har ju redan sagt ja till två reaktorer i Georgia. General Elektric (kärnkraft) och Goldman Sachs (cap&trade) är också stora enskilda sponsorer. Nu har ju Greenpeace, WWF och tusentals andra NGOer både bidragit och profiterat på klimathysterin och så har MP.

    Det är hög tid att MP slutar vara ett utvecklingsfientligt parti som vill avveckla Sverige som industri och välfärds nation och blir ett utvecklingsvänligt parti för billig, ren och säker kärnkraftsenergi och slutar vara ett klimathysteriskt parti och blir ett miljövänligt sådant.

Comments are closed.