Mona Sahlins katastrofdagar

Socialdemokraterna fortsätter sin opinionsmäs-
siga kräftgång och stödet för Mona Sahlin minskar. Partiet har tappat över tvåhundratusen väljare den senaste månaden och nu är goda råd dyra.


DN:
”För första gången sedan valdagen är regeringsalliansen i kapp oppositionen i en stor opinionsmätning. De fyra borgerliga partierna får tillsammans 47,2 procent mot 47,1 för de tre oppositionspartierna. I mars ledde den rödgröna alliansen med 49,6–46,0. Det är väljarraset för Socialdemokraterna som har tagit ny fart efter alla turer kring LO-chefen Wanja Lundby-Wedins hantering av AMF-skandalen. Partiet får nu 33,5 procent, mot 37,5 i marsmätningen. Nedgången är statistiskt säkerställd och motsvarar ett tapp på 223.000 väljare på en månad.”

Det socialdemokratiska opinionstappet ser alltmer ut som en självuppfyllande profetia. Den borgerliga majoriteten inom massmedia sågar givetvis social-
demokraternas partiledare jäms med fotknölarna. Att hon sedan själv, med hjälp av Wanja Lundby-Wedin, inte lyckas bidra till en vändning spelar självfallet en stor roll. Det senaste som tillstött är att Margot Wallström inte alls verkar vara intresserad av någon framträdande roll inom partiet när hon nu kommer hem i höst.

Nu ligger det borgerliga blocket före oppositionen i väljarundersökningarna, och det är en ledning som antagligen kommer att bli större i och med EU-
ordförandeskapet. Att sedan vi får ett prinsess-
bröllop 3-4 månader före nästa val kommer inte att underlätta för de rödgröna att synas och höras. Det enda botemedlet mot en total medietystnad vore väl antagligen att göra frågan om införande av republik till en valfråga 2010. Men med en sådan får man bara uppmärksamhet, man vinner inga val.

Att Margot Wallström tackar nej är knappast speciellt förvånande. Hon har ägnat många år åt ett mycket stressigt arbete i EU, när hon nu kommer hem så har hon antagligen ett stort behov av att ta


det lugnt och landa. Men det kommer säkerligen att bli en hel del spekulationer kring frågan om dessa damers förmåga att samarbeta. Eller så är Wallström så politiskt förnuftig att hon avstår möjligheten att bli förlorare i valet 2010 för att i stället bli segare i valet 2014? Mona Sahlin är säkerligen totalt av-
polletterad i det valet om de rödgröna inte vinner valet 2010.

Att den moderata strategin, att låtsas vara social-
demokrater light, har varit lyckosam är ställt utom allt tvivel. Somliga hävdar att det kommer att visa sig vara en felsatsning i och med att arbetslösheten stiger, själv är jag inte lika övertygad. Dessutom är Margot Wallströms besked en stort black om foten för SAP. Nu räcker det troligen inte ens med att kristdemokraterna åker ur riksdagen, nu krävs det underverk.

Andra om: , , , , , , , , , it DN1
234 SvD123 AB123 EX

[tags]Margot Wallström, EU, Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Republik, EU-valet, Val 2010, Högerregeringen, Opinion, Politik[/tags]

  6 comments for “Mona Sahlins katastrofdagar

 1. Arne H
  24 april, 2009 at 09:24

  Ja detta är bara början. Det kommer att gå käpprätt om det inte inträffar något slags underverk.

 2. nature
  24 april, 2009 at 13:24

  @Uno
  Exakt: det finns ingen linje, ingen röd tråd, eller hur man nu vill utrucka det hela. Det är i sig ett annat sätt för att säga att hon saknar den begåvning som behöv – förmågan att se igenom; att lägga ihop olika delar av politiska händelser och kunna dels räkna ut hur framtiden kommer att te sig samt allra viktigaste finna motdrag. Här var Göran en speciallist.

  Vad vi, tyvärr, behöver inom SAP är en realpolitiker: med hjärtat åt vänster, som är smart som Göran samt har samma ödmjuka framtoning som Margot.

 3. 24 april, 2009 at 13:30

  ”Det borde vara en kvinna, men inte Mona”

  Det kan aldrig få vara könet som avgör vem som är den lämpligaste då går det åt skogen, det borde vi väl ha lärt oss vid det här laget.

 4. Torsten
  24 april, 2009 at 15:04

  Ända sedan GP tillkännagav sin abdikation har jag hävdat att den mest kompetenta efterträdaren är Wanja Lundby-Wedin. Det hävdar jag fortfarande och det gäller, märk väl, oavsett kön.

  Och det är nog just i det ljuset drevet mot W L-W skall ses. Kampanjen kommer inte ur intet. Det gäller att förse SAP med en riktigt svag och högerinriktad lednng. Ropen efter Wallström fyller också sin funktion i det sammanhanget.

 5. Anselm
  24 april, 2009 at 15:44

  S har tappat väljare? Möjligen har man tappat i opinion, väljare tappar man i ett val jämfört med valet innan.

 6. blingbling
  24 april, 2009 at 22:44

  … inte ens en transa kan rädda sossarna nu :)

  För övrigt har väl Maggie dragit ihop en skaplig pension nu så att hon kan ägna sig åt att leva utan några bekymmer för ekonomin, det är väl det ett politiskt uppdrag går ut på ?

Comments are closed.