Mona Sahlin säger: – Räck upp handen om du vill något!


Den nuvarande Sahlinaffären rullar på och bränslet kommer givetvis inte bara från alliansen och de borgerliga tidningarna, även sossar deltar flitigt i att kasta ny ved på brasan.

Mona Sahlin har beskyllts för att vara odemokratisk eftersom hennes beslut att kasta ut vänsterpartiet ur det rödgröna samarbetet innebar att hon gick bakom ryggen på partikongressen, verkställande utskottet och partistyrelsen. Idag försöker Nalin Pekgul, en kvinna som länge ifrågasatts inom partiet, rädda Sahlins skinn i en intervju i Svenska Dagbladet, men det jag fäste mig vid var en liten detalj i det hon framförde.

SvD: ”På mötet, berättar Nalin Pekgul, redogjorde Mona Sahlin för hur diskussionerna med miljöpartiet framskred och redovisade också ”alla bekymmer” med vänsterpartiets inställning till de ekonomiska ramverken.

–Hon var öppen med att det kommer att bli svårt med vänsterpartiet. Jag räckte upp handen och sade att jag tycker att det är viktigt att vänsterpartiet är med. Men i denna församling var det inte många som uttryckte det klart.”

Uppenbarligen kräver Mona Sahlin att folk som ska uttala sig på partistyrelsemöten och liknande ska räcka upp handen innan de talar. Att man följer en talarordning på ett möte är inte konstigt, ett mötes ordförande brukar hålla koll på vem som vill yttra sig men i den socialdemokratiska partistyrelsen så verkar det som om deltagarna ska räcka upp handen, precis som de fortfarande gick i skolan.

Nu finns det kanske ingen anledning att oroa sig för hur medinflytandet inom det socialdemokratiska partiet går till, man har antagligen lärt sig under åren med Persson att det är partiledaren som bestämmer allt. Vill inte partiets kongressledamöter, och olika styrelse- och utskottsmedlemmar vara med och bestämma så är det givetvis upp till dem själva. De ska säkerligen också göras till supportrar och sitta på läktaren och applådera Sahlins mål, eller snarare självmål.

I mina ögon är det en rätt så otäck tendens när ett politiskt parti blir så topp- och centralstyrt att inte ens partistyrelsens egna medlemmar har inflytande över den förda politiken. Det är också intressant att se hur detta avspeglas i bloggosfären. Högerbloggare står upp på barrikaderna och försvarar Sahlin, vänstersossar kritiserar. Flera bloggare tar avstånd från begreppet demokratisk socialism, detta trots att partiet själv inte gjort det.

Nu byter vi månad på lördag, sedan dröjer det inte länge innan vi får ytterligare opinionsundersökningar redovisade i media. Socialdemokraterna kommer att fortsätta att backa, men det är inte säkert att det syns någon större skillnad på Sverigedemokraternas ställning, men det handlar i så fall om Bradley-
effekten ((http://sv.wikipedia.org/wiki/Bradley-effekten)) det också. Folk vill inte berätta att de har för avsikt att rösta på ett rasistparti när de blir uppringda av en främmande människa, därför svarar de på ett politiskt korrekt sätt.

Med andra ord så är jag övertygad om att socialdemokraterna kommer att få väsentligt mindre väljarandel än vad de har fått i opinionsunder-
sökningarna. Omvänt gäller också, Sverige-
demokraterna ligger och pendlar runt 4 procent, i praktiken har de redan säkrat 6-8 procent.

POLL i högerkolumnen! —>

Och det tack vare det politikerförakt som brer ut sig alltmer, ett politikerförakt som kommer att forstsätta att öka under Sahlins styre i det socialdemokratiska arbetarpartiet. -> SvD123
AB1 Newsdesk HD SDS it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Politikerförakt, Mona Sahlin, Egenmäktighet, Odemokratisk, Högersossar, Sverigedemokraterna, Missnöjesröster, Rasistparti, Val 2010, Politik[/tags]


6 svar till “Mona Sahlin säger: – Räck upp handen om du vill något!”

 1. Ja du Jinge, ditt Sahlinhat når nya höjder för varje dag. Hoppas det gynnar vänstern på något sätt men just nu undrar jag om inte du är en av SD-dragarna av rang och det är ju olyckligt eftersom jag vet att du avskyr deras politik lika mycket som jag.

  I högerspalten kan man nu läsa i anslutning till den här postningen, inte mindre än 5 liknande poster med rubriker som:
  # Mona Sahlin är ovarsam med sanningen!
  # Mona Sahlins stora misstag
  # Mona Sahlins ledarstil
  # Mona Sahlin – Sossarnas Kvarnsten
  Man skulle kunna tro att ditt fokus på Sahlin är baserat på en förhoppning om fyra nya år med Reinfeldt.

  Jag har ingen anledning att försvara Sahlin när hon gör saker som inte är bra men den bashing som förekommer nu är baserat på en radda lögner och medvetna missuppfattningar. Exempelvis detta enkla att partistyrelsen skulle varit överkört, nonsens.
  Och du, jag vet inte hur ni gör i de ”demokratiska” kretsar du rör dig men för att påkalla ordförandens uppmärksamhet i ett möte så är det vanligt att man viftar lite med en arm i luften tills man sett att ordf. eller sekreterare noterat detta. Ni kastar kanske sten på ordföranden eller nåt, jag vet inte. Men det blir synnerligen löjligt med sådana formuleringar som du använder i inlägget ovan-
  V. Erik Laakso

 2. Det som relateras i högerspalten är resultatet av en plugin som känner av ämne och ärende, det är ingenting som jag valt ska visas. Jodå Erik, jag tänkte på dig eftersom du är en av dem som tagit avstånd från demokratisk socialism.

  Sedan är det förstås rörande att du tror att en sketen liten blogg är en av ”sd-dragarna av rang”, jag borde kanske känna mig smickrad, men det visar väl i första hand vilken oklar uppfattning du har om opinionsbildande.

  Först kommer TV.
  Sedan kommer tidningar och radio.
  Först någonstans i bakvattnet av dessa stora nyhetsförmedlare kommer bloggar och liknande.

  Idag kommer min blogg att ha ca 5000 besök, av dessa så är ca 2000 unika besök. Av DEM så kan jag räkna med att 3-500 personer faktiskt läser posten om Sahlin.

  Men likafullt hävdar du att jag är en av ”SD-dragarna av rang” :-)

  Du visar med det upp en betydande oförmåga att överblicka sakers rätta proportioner. Om jag är optimist så kanske 4-5000 personer jag läst vad jag tidigare skrivit om Sahlin. DAGLIGEN så bildar sig flera miljoner människor sin uppfattning av vad de ser på TV, hör i radio och läser i tidningarna.

  Och Sahlinaffären är som bekant inte någonting som bara jag skriver om. Denna skandalartade såpa har valsat i vartenda nyhetsprogram och skapat, och skapar fortfarande, ett allt ökande politikerförakt.

  Att du då kallar en sketen liten bloggare för ”SD-dragare av rang” visar då att du i din iver att försvara en person som för länge sedan övergett det som står i det socialdemokratiska partiprogrammet, inte ens bemödar dig att tänka. Du handlar på reflex.

  Precis som Mona Sahlin.

  Att du dessutom tror att en blogg som handlar om politik skulle ha färre texter än fem om landets största parti står för sig själv, om man säger så. Fyra nya år med Reinfeldt? Skulle DET vara ngn skillnad menar du? Högerpolitik som högerpolitik…

  Såhär ser det ut när jag skrivit om Josefin Brink och Per Gudmundson.

  * Vänsterkongress med Josefin
  * Per-Gudmundz svänggäng
  * Per Gudmundson på SvD är djupt okunnig
  * Per Gudmundson
  * Per Gudmundson vs Jan Guillou

 3. Man kan undra hur snacket går internt inom socialdemokratin. Jag har en morbror som är aktiv sosse sedan många år och sist jag träffade honom var dagarna efter MP & S:s regeringsutspel. Han var skitförbannad och sade att partiet förlorade minst tio procent av sina väljare på en sådan idioti. Han tyckte att partiet skulle fullföljt den linje man haft under tidigare regeringar. Samverkan, inte mer.

 4. Jag är övertygad om att det är en korrekt beskrivning och tolkning av händelseförloppet som Nalin Pekgul gör.

  Göran Persson gjorde som han ville utan att förankra sina beslut och ingen vågade kritisera honom för detta (som Nalin också skriver). Monas position är mycket svagare. Hon vill förankra sina beslut till följd av att hon känner sig osäker på sin position som partiledare. Hon trodde sig ha gjort detta vad gällde att utveckla ett samarbete med MP och hålla V utanför. För övrigt också den postion som MP haft från första början!

  Att Mona gjorde det här misstaget beror på att partistyrelsen inte protesterade eller krävde V:s deltagande när frågan diskuterades. Att de sedan i efterhand gick ut och hävdade detta visar bara på en osedvanlig karaktärslös hållning!

  Efter Persson långa regim har ledamöterna i partistyrelsen lärt sig att vara försiktiga med att ta öppen ställning kring viktiga frågor. Det är en tystnadens kultur som gäller. Så om deras inflytande är begränsat är det i högsta grad självförvållat!

  Det ändrar inte på det faktumet att Mona är en katastrof för partiet men faktum är att partiet fått den ledare man förtjänar! Arbetarrörelsen saknar en klar ideologi och ett tydligt ledarskap. Det är ett tydligt tecken på svagt ledarskap – och då avses inte bara Monas ledarskap!

 5. Jag tror att det är en tidsfråga innan sossarna får ta och stampa upp någon annan partiledare, annars är det upplagt för en splittring av partiet efter nästa valförlust. Kanske skulle en splittring i en höger- och en vänsterflank trots allt vara det bästa för de presumtiva väljarna så att man tydligt kan se vad slags politik man röstar på, att försöka att till varje pris försöka hålla ihop ett parti som spretar på det härgviset kan inte fungera i längden.

  Märkligt är att man från partiledningen tydligen ännu inte lyckats inse att valförlusten berodde på Perssons tydliga högerorientering och totala brist på lyhördhet för reaktionerna från partikongressen och väljarna ?

 6. Micke R: Jag är övertygad att S vill regera ensamma, men Mp har nu gjort klart för dem att de kan de gjömma om de inte har en egen majoritet, så då kan inte V gå med på att vara enbart stödparti heller, och jag har mycket svårt för att se att något borgerligt parti skulle acceptera en sådan degradering efter att ha varit i regeringsställning med alliansen. De dagar då S kunde regera ensamt är över, och din morfars önskan är inte ens en teoretisk möjlighet. Mona kunde ha skött det hela mer demokratiskt, men hon har de facto inget annat val än att hitta en regeringspartner.