Mona Sahlin måste bort

Man behöver sannerligen inte vara spåman, nåjd eller någon sorts schaman för att se att socialdemokraterna nu fullbordat den katastrof som varit på väg under några månader. Nu har Aftonbladet mätt förtroendet för partiledarna igen, och Mona Sahlin har mindre än hälften av det förtroende bland väljarna som Fredrik Reinfeldt har. Att lars Ohly dessutom ligger sist beror sannolikt på att Vänsterpartiet beslutat sig för att samarbeta med (S) och (VP) i en gemensam valplattform.

AB: ”Sahlin hamnar näst sist, bara Lars Ohly (V) ligger sämre till. Förtroendet för Sahlin ligger nu klart under den nivå hon låg på när hon valdes till partiledare våren 2007. Det har minskat fyra mätningar i rad. Förklaringen är Socialdemokraternas uddlösa oppositionspolitik, de förvirrande turerna kring vilka partier Sahlin ville samarbeta med. Och AMF-skandalen där Sahlin verkade vilja skylla det sviktande väljarstödet på LO-basen Wanja Lundby-Wedin.”

Jag kollade på den intervju som Sahlin och Lundby-Wedin gjorde i morgon-TV på webben, det verkar helt klart att dessa damer struntar helt i reaktionerna hos medlemmarna och då är det bara att konstatera att det är kört. En majoritet av LO-medlemmarna saknar förtroende för sin ordförande, och siffrorna är likadana inom socialdemokraterna. Det är bara att försöka smälta att EU-valet är förlorat precis som riksdagsvalet 2010.

Socialdemokraterna gick ut starkt omedelbart efter valet, men alla turer som varit sedan dess har skadat partiet, kanske t.o.m. på ett irreparabelt sätt. Jag känner mig långt ifrån övertygad om att de någonsin kommer igen. Orsaken är förstås att (S) sedan årtionden tappat sin ideologi, något som har fått till följd att många gått med i partiet för att göra politisk karriär, inte på grund av att deras politiska övertygelse varit densamma som arbetarrörelsens.

Att samtidigt Vänsterpartiets
ledare åker på stryk i samma undersökning tillskriver jag valsamarbetet och den gemensamma plattformen. När socialdemokratin tappat sin politiska kompass så är behovet av ett starkt vänsterparti större än någonsin, men nu har man hamnat i olika

arbetsgrupper som ska anpassa den politiska framtoningen så att den passar socialdemokraterna. Det passar knappast vänsterpartister.

Miljöpartiets båda språkrörs förtroende har förblivit oförändrat, men jag tror inte att det skulle ha blivit fallet om man hade ett bättre statistiskt urval. Jag tror att omsvängningen i EU-frågan drabbar partiet hårt i t.ex. EU-valet.

Nu kommer det att bli en massa spekulationer i media om möjligheterna att komma igen till 2010, jag ser det som en omöjlighet. Det skulle möjligtvis kunna fungera om man omedelbart lade ner allt tal om en röd-grön allians, då skulle kanske (V) kunna nå upp till tio procent, eller mer eftersom (S) inte längre ser ut som ett alternativ. Men sossarna kommer sannolikt att fortsätta sin opinionsmässiga kräftgång ända till den dagen man har bytt partiledare.

Men om socialdemokraterna ska ha en chans att komma tillbaka så måste man för en gångs skull välja en sosse till partiledare. Det fungerar inte annars.

Andra om: , , , , , , , , , , it AB12 DN1234 SvD1234

[tags]Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Opinion, Ohly, Vänsterpartiet, Lundby-Wedin, LO, Pampvälde, EU-valet, val 2010, Politik[/tags]

  35 comments for “Mona Sahlin måste bort

 1. Kjell
  8 april, 2009 at 10:31

  Ja det här håller inte längre. Snart känns det helt meningslöst att fundera på hur det ska kunna gå 2010, i alla fall kommer inte Sahlin finnas kvar. Jag tycker inte heller att Ohly kommit ut i debatten, hela vänsterpartiet är tysta som möss. Ok, äger inga tidningar, men jag tycker att de verkar ha tröttnat. I vilket fall så kommer EU-valet att gå käpprätt, var det inte du som funderade på Norge Jinge?

 2. Micke R
  8 april, 2009 at 10:38

  Du är nog blåögd Jinge. Vänsterns problem heter Lars Ohly. Man kommer aldrig att nå några framgångar med honom som partiledare. In med Josefin Brink så kommer folk att lyssna på (v) igen!

 3. bob
  8 april, 2009 at 10:46

  Alla (utom S partiledning) inser att Mona Sahlin ar inkompetent som partiledare.
  Att ett antal overtgade Socialdemokrater pa bloggar och i tidningar hojer henne tillskyarna och forsoker bevisa att hon ar duktig och kunnig har fatt direkt motsatt effekt mot den avsedda da hon vid varje framtradande eller yttrnade fororsakar ett fall i opponionssiffrorna.
  Dessutom har forsvaret for Mona Sahlin varit att det ar Alliansen som attakerar henne da det i sjalv verket ar missnojda S sympatisorer som tidigt insett att hon ar oduglig som statt for kritiken.
  Partiledningen ar for svag och handlingsforlamad och kommer inte att byta ut henne da det overgar deras kapacitet aven om det skulle vara det basta for partiet. Vand er pa andra sidan och sov vidare.

 4. elina
  8 april, 2009 at 10:47

  Det där sista var bra, men hur hittar man en SOSSE i partitoppen dessa tider? Haha ..

 5. 8 april, 2009 at 10:59

  För att en ny partiledare skall ha en chans i valet 2010 så måste Mona Sahlin avgå ganska snabbt. Är hon inte borta inom 6 månader så är loppet kört! Då blir det en svidande förlust för alla de människor som satt sin tilltro till ett vänsterblock inom svensk politik. Min gissning är att Sossarna aldrig mer kommer till makten om de förlorar valet 2010…

 6. 8 april, 2009 at 11:24

  Givetvis beror en hel del av det ”drev” som pågår på att högerpartierna äger media. De sätter därmed agendan även om de borgerliga tidningarna hävdar att deras nyhetsredaktioner fattar självständiga beslut.

  Men det som har hänt är faktiskt anmärkningsvärt sett ur många aspekter. Att LO ena dagen morrar åt bonusar och löneförmåner för direktörerna, samtidigt som WLW sitter i AMF:s styrelse och godkänner förmåner på 60 miljoner är hårresande. Oavsett vad det än beror på.

  Socialdemokraterna har helt tappat styrfarten och det beror verkligen inte bara på Mona. Men eftersom de inte har någon ideologi så är det en skuta utan rorsman. Kom t.ex. Göran Persson tillbaka idag så skulle partiet vända opinionsmässigt, trots herrgård och konsultuppdrag åt näringslivet…

 7. bob
  8 april, 2009 at 11:46

  George Bush maste starta ett stort krig for att lyckas fa lika daliga opponionssiffror som Mona Sahlin

  • 8 april, 2009 at 11:52

   George Bush maste starta ett stort krig for att lyckas fa lika daliga opponionssiffror som Mona Sahlin

   Har du inte hört att han har gått i pension?

 8. nature
  8 april, 2009 at 11:49

  @Jinge: men alla turer som varit sedan dess har skadat partiet, kanske t.o.m. på ett irreparabelt sätt.

  Du tog orden i från min mun!

 9. Anders
  8 april, 2009 at 12:04

  Jinge, du gillar inte de där tanterna va? :-)

  • 8 april, 2009 at 12:08

   Tror du att det finns någon som gör det bortsett från högerregeringens folk?

 10. Namne
  8 april, 2009 at 12:49

  Sossarna med Mona Sahlin i spetsen är inget jag vill se styra Sverige. Även om jag inte gillar den nuvarande regeringens politik så känns det ändå bättre att fortsätta med dem. Tyvärr kommer hela Sveriges ha sålts av och lagts ut på entreprenad innan socialdemokraterna lyckas vända upp och börja fundera på vad de verkligen vill. För mycket känslor och för lite tanke känns det som nu.

 11. AndersÖ
  8 april, 2009 at 13:12

  Jag tycker du ägnar dig åt en hel del önsketänkande här. För det första har förtroende för partiledarna antagligen ganska lite med politikens innehåll att göra och desto mer med mediaframtoningen. Framförallt belönas de som ses som ansvarsfulla, stabila och samtidigt framåtsyftande, och osäkerhet, oseriositet och bakåtsträvande straffar sig.

  Vänsterpartiets problem beror på att man framstår som konservativt och bakåtsträvande och att Ohly odlar en image som närmast en pajas, som han tror ska råda bot på kommuniststämpeln. In med Brink eller varför inte Sjöstedt som nu är tillbaka i Sverige så fort som möjligt.

  Att det rödgröna samarbetet skulle vara dåligt för oppositionspartierna ser jag inga som helst belägg för. Det har igen och igen visat sig att väljare vill ha förutsägbara och stabila alternativ. Schabblet kring samarbetet däremot straffade sig nog rejält.

 12. Lasse U
  8 april, 2009 at 13:21

  Jag håller inte med om att det är alldeles natta i kolboxen. Byter de bara snabbt ut Sahlin och Lundby-Wedin så kan nog sossarna få vind i seglen igen. Men det gäller att visa dådkraft och fan vet om någon i den nuvarande S-ledningen äger en sådan att tala om. Det tycks som om Persson gjorde ett omsorgsfullt arbete när han vispade undan de alltför ambitiösa och självständigt tänkande påläggskalvarna från S-högkvarteret på Sveavägen.

 13. uno
  8 april, 2009 at 13:43

  Så är det. Mona S. skulle aldrig ha varit där. Men en kvinna behövs, och var finns hon? Wanja är ju också bränd. Och en viss EU-politiker vill vara där pengarna finns, dvs i Bryssel. En annan har gift sig med en glasmiljonär. Faktum är att det aldrig har varit så tomt i sossegänget. Inte en enda profil!!! Så himla tråkigt. Inte minsta Schyman i sikte. Blir det ännu ett walk over i nästa val? Persson ville ju inte ens vinna. Den enda jag kan tänka mig är Göteborgs starka dam. Hon cyklar i alla fall. Annelie Hulthén alltså. En klart duktig dam i Göran Johanssons riktning – dvs en riktig sosse. I vart fall måste Mona S. bort, snacka om stolpskott!!! Ohly borde nog ta tillbaka sin Schyman, bästa vänsterdebattören i landet sedan Olof Palme!!! Uno

 14. Richard
  8 april, 2009 at 14:22

  Antingen måste V bryta med sossarna eller måste det bildas ett modernt vänsteralternativ. Jag ser inte Mp o S som riktiga alternativ till sittande regering. Lite billigare a-kassa, lite högre skatter men ingen ideologiskt viktig skillnad.

 15. Erik K
  8 april, 2009 at 14:28

  Mona är en katastrof.

 16. 8 april, 2009 at 15:05

  Jag vet inte hur kan man i ett demokratiskt land som Sverige sätta på maktstolen ett partiledare enbart enligt bedömning av ex-stadsministern Göran Persson?

  Trots att han blev i makten i 12 år, trött och uttråkad, samt ny kär människa som tänkte bara på sitt privatliv och villabygge – fick han ändå bestämma om sossarnas framtid! 10 år efter honom kommer man att bära konsekvenserna.

  Jag ser inte att vi är av med honom!

 17. Mr Biz
  8 april, 2009 at 15:08

  Alternativ till den härskande politiken har nu försvunnit helt.

  Det var ett misstag av Ohly att sätta sig i knät hos (S) och (MP) samtidigt som det kapitalistiska systemet imploderar över hela världen.
  Det är nu eller aldrig som (V) har en chans att formulera en politik för framtiden och, som Micke R #2 skriver, satsa för det första på Josefin Brink.
  För det andra måste de göra en tydlig punktlista på alla de fel som Alliansen gör och har gjort samt förklara varför det är fel och vad (V) kan och ska göra för att ställa till rätta och ge oss ett bättre alternativ.
  För det tredje ska detta alternativ hamras in tills alla vet att det finns men här finns det ett hinder, som Jinge #6 nämner, då högerpartierna äger all media.
  Det problemet kompenseras emellertid av att högerpartierna fortsätter att göra fel och behovet av ett alternativ blir därför allt tydligare över tid.
  Låt dem fortsätta över nästa val och ge dem all tid som behövs tills de en dag klart framstår som de förrädare de faktiskt är och alternativet blir då självklart.
  Men det måste finnas, — det gör det inte nu och Sverige är värt möjligheten till alternativ politik om ingen längre kan räkna med (S).

 18. Richard
  8 april, 2009 at 16:02

  Mr Biz, jag tror du har grundläggande fel på en punkt: en lista på allt alliansen har gjort fel? Detta har varit de rödgrönas fel i decennier, ja t.o.m. när man satt på makten var man mer intresserad av borgarnas brister än sina egna fördelar. Alliansen är vid makten och gör, trots den internationella krisen, i stort sett de man kunde förvänta sig av den. Dvs detsamma som sossarna gjort. Generositeten krymper med ansvaret, eller hur. Det handlar om att visa på en alternativ ideologi, en modern kritik av kapitalismen. S och Mp kan inte utforma en sådan ideologi, de älskar makten för mycket.

 19. Esse
  8 april, 2009 at 16:04

  Det är några som kommenterar angående Göran Persson och att han utsåg Mona S till efterträdare. Det är fel, han utsåg Anna Lindh och jag är övertygad om att hon varit statsminister i dag om det inte hade varit för det som hände henne.

  Mona S blev den enda kvinna (för det var aldrig tal om annat än en kvinnlig partiledare, vilket är helt OK) som blev kvar då Margot Wallström helt förståeligt inte visat sig intresserad. Mona S är sålunda ett tredjehandsval.

  Hon och Socialdemokraterna har baserat sin taktik på att borgarna skulle göra bort sig själva. Och när det visar sig inte fungera så har man ingen egen politik.

  Jag har röstat på S i hela mitt liv men det finns inte en chans att jag röstar fram Mona S som statsminister. Om hon kan klanta bort ett opinionsöverläge motsvarande en 5-0 ledning i halvtid så kan man bara undra över hur hon ska kunna hantera Sverige som nation i regeringsställning. Kan ni se henne framgångsrikt föra Sveriges talan i EU gentemot Merkel och Sarkozy till exempel? Skulle inte tro det.
  Hon klarar inte av jobbet. Byt ut henne och hennes innersta krets (som inte heller direkt verkar vara några stjärnskott) mot kunniga, kompetenta och ideologiskt tydliga socialdemokrater – för det finns sådana också – så får S min röst. Annars blir det blankt 2010.

 20. 8 april, 2009 at 16:34

  Esse @21

  ”Det är några som kommenterar angående Göran Persson och att han utsåg Mona S till efterträdare. Det är fel, han utsåg Anna Lindh och jag är övertygad om att hon varit statsminister i dag om det inte hade varit för det som hände henne.”

  Personer som har kommenterat på så sätt har sina namn. Det är oviktigt om han satte upp Mona, ville sätta på stolen Anna Lindh och har bjudit även Margot W!
  Viktigast av allt är:
  Hur kan man tillåta att människa som avgår från makten ”väljer”, ”sätter upp andra” och ”erbjuder andra” sin egen stol..?!

  Jag är jätte nyfiken att någon förklarar för mig den där Jantelagens funktionen.

 21. Mr Biz
  8 april, 2009 at 16:54

  Richard #20,

  Med en ”lista” menar jag inte en förteckning avsedd att endast framhålla motpartens fel utan en slags inventering för ett arbetsunderlag som kan ge möjlighet att presentera något som är bättre.
  Jag påstår att problemområdet är så pass stort att det måste sammanfattas, struktureras och bearbetas metodiskt för att precis som du skriver: ”visa på en alternativ ideologi, en modern kritik av kapitalismen.”

 22. Bengt Nilsson
  8 april, 2009 at 18:32

  Det är bara för högern att traska patrull fram till valet allt medan kommentatorerna här på sidorna och Jinge skjuter sina egna.

 23. Esse
  8 april, 2009 at 18:48

  @ Ida D och Maria:

  Det finns inte en chans att det skulle ha blivit något annat än en kvinnlig partiledare efter Göran P. Och först på listan var Anna Lindh. Personliga preferenser eller ej så var GP realpolitiker främst, och han visste mycket väl att Anna Lindh var den enda reella kandidaten.

  Att tro något annat är naivt och om inte annat så visar processen efter GPs avgång detta, då det över huvud taget inte fanns någon Nuder eller annan man med i diskussionerna – trots Anna Lindhs bortgång. I stället diskuterade man 3 kvinnor in på mållinjen, Wallström, Mona S och Karin Jämtin.

  För övrigt så har GP mig veterligen aldrig bekräftat att Nuder var den som han såg som sin efterträdare, trots Winbergs påstående.

  Kan hända att jag uttryckte mig otydligt gällande GPs ”val”, jag är fullt medveten om att S partikongress väljer partiledare och inte den avgående statsministern i demokratisk ordning.

  Bottom line: Många tunga S-politiker har varit öppet skeptiska mot Mona S och menat på att hon inte är kvalificerad för statministerposten, både på grund av bristande kvalifikationer kompetensmässigt och även på grund av brister i personlig lämplighet.

  Jag håller med och vill inte se Mona S på statsministerposten. Hon är inte bra nog, tyvärr.

 24. Robert W
  8 april, 2009 at 19:20

  Mona Sahlin är den bästa partiledaren socialdemokraterna kan ha. Det finns nämligen ingen bättre…

 25. bob
  8 april, 2009 at 21:58

  Det finns manga tusental insandare i media och hunratusental andra som alla onskar /kraver /ber Mona Sahlin och Wanja att avga.
  Wanja for att hon betalt hundrafytio miljoner i fantasiersattningar till direktorer och Mona Sahlin for att hon ar totalt inkompetent.
  Men ingen av dem avgar frivillig , Wanja sager hon har medlemmarnas fortroende och Mona Sahlin for att hon tror hon utrattar nagot vilket ar totalt fel i bada fallen,
  Det enda sattet att fa bort dem ar med tvang d v s de maste rostas bort av medlemmarna eller i Monas fall avsattas av en extrakongress.
  Bada av dem ar helt okannsliga for kritik och ett hanflin ar enda svar nar nagon av dem da ar avlonade att arbeta for eller media sager nagot som inte passar dem

 26. TB
  8 april, 2009 at 22:45

  Mona Sahlin var körd som partiledare redan i mitten på 90-talet. Det som är outgrundligt är att socialdemokraterna, då efterträdare skulle utses efter G. Persson, utser en föredetting. Konsekvensen av dett är väl ganska tydligt nu.

  När man sedan utser en partisekreterare, som säkert är en snäll person, men som är i total avsaknad av utstrålning måste man fråga sig vad socialdemokraterna håller på med.

  Om man till detta lägger besserwissern och politrucken Östros vars retorik mot regeringen är så ihålig att det är tveksamt om han ens tror den själv, ja då är den socialdemokratiska katastrofen fullbordat.

  Om man varit socialdemokratisk partistrateg skulle högsta prioritet vara att verka för ett utbyte av hela denna trojka.

  Lyckligtvis är man varken socialdemokrat eller partistrateg vilket ger möjlighet att observera det hela från sidan. Men visst blir man förvånad när man ser svagheten i det socialdemokratiska ledarskapet och det taffliga sättet att agera. Alliansen kan nog se framtiden an med tillförsikt men det vore farligt att redan inteckna valsegern. Dock det är alltid lättare att gå en i en kamp med vinden i ryggen.

 27. Joakim
  8 april, 2009 at 23:19

  Det är ju den ekonomiska politiken som sätter stopp för vilken partiledare som helst, om den byttes skulle en apa eller ett kvastskaft framgångsrikt kunna leda (s), men det är tyvärr inte aktuellt. (s) anpassar sig efter kapitalets krav: behöver kapitalet massarbetskraft skapar (s) välfärdssamhälle, behövs det inga riktiga arbetare väntande vid fabriksgrindarna så tar man bort ”välfärdsgodiset”. Det är vad det handlar om. Det är därför vi har det som vi har det.

 28. 9 april, 2009 at 03:57

  Inte gjorde Sahlin bra ifrån sig i början inte. Det var alliansen som gjorde bort sig totalt. Men folk minns ju inte mer än tre månader!

 29. 9 april, 2009 at 11:09

  Slutklämmen var bra!

 30. jimmy
  9 april, 2009 at 22:37

  jag hoppas att någon annan att styra Sverige för nu värka det bara att ta så mycket pengar det gå och låta vanliga arbetare och sjukskrivna och arbetslösa stå för det och vi har inget att ta i från oss.så vi får åka och sätta oss vid fängelset och vänta på våran tur för nåt fel har vi gjort eller eller att gjöra

 31. 10 april, 2009 at 10:03

  Nej du Jinge, jag tror att du underskattar folks kritiska tänkande. Självklart har Sahlins schabbel förvärrat situationen, men jag tror att vänsterns nedgång till stor del beror på att folk är oroliga för LANDETS ekonomi i första hand – inte sin egen plånbok i det korta loppet. Alliansen försöker i alla fall hålla sig kalla och tänka på budgeten, vilket ger förtroende, medan vänstern inte tycks bry sig om budgetunderskott och långsiktig ekonomi alls utan bara mal på om ökade bidrag.

 32. Gary
  11 april, 2009 at 00:04

  Jag tycker det är skitbra att (s) och LO krånglar till det. Lite borgeligt regeringsinnehav är vitaliserande för demokratin. Dessutom slipper man en massa obekväma men nödvändiga beslut, som nu fattas av den moderatledda regeringen. Räkna inte med att så där väldigt mycket kommer att ”återställas”. Ni socialister må drömma men där ute finns en krass verklighet.

  För övrigt, Jinge, Du klagar på den borgeliga pressen. Det fanns en tid när jag faktiskt läste Stockholmstidningen, som var (s)-märkt. För att uttrycka sig med min gamla skånska ”sån’t mög”. Kan man inte driva en tidning med vinst ska man ägna sig åt något annat. Dessutom, (s) har haft regeringsmakten så många år utan att ”ta itu” med borgarpressen.

  Ibland känns det oerhört befriande att betrakta den svenska ankdammen på lite avstånd och att ha säkrat (på laglig väg) sin förmögenhet från klåfingriga socialister.

  • 11 april, 2009 at 00:09

   Då tycker du att man ska lägga ner SvD då?

   Alla tidningar som får tidningsstöd?

   Vad är det för regering i Portugal då?

   Partido Socialista är väl största parti på Azorerna oxo?

   Ur askan i elden…

Comments are closed.