Mona Sahlin ett Bojsänke?


Nu visar det sig att socialdemokraterna fortsätter att tappa i väljaropinionen. Kristdemokraterna har nu hamnat under fyraprocentsspärren och Centerpartiet är också på väg ner. Det skulle betyda att de främlingsfientliga inte får en vågmästarroll enligt Aftonbladet. Idag är fördelen för de rödgröna 46,9 procent mot 42,3 procent enligt United Minds.

Aftonbladet förutsätter i sitt resonemang att KD åker ut ur riksdagen, men kommer de borgerliga väljarna att stödrösta på KD, vilket är troligt, så ska siffran för högerpartierna kastas om och då får högerpartierna mer än 48 procent av rösterna och SD får den vågmästarroll som de så innerligt hoppas på.

AB: ”I alliansen är C och KD de stora förlorarna. KD tappar en halv procentenhet och ligger åter under riksdagsspärren. – De har jätteproblem. Diskussionen om verklighetens folk verkar inte göra att väljare går till KD. Det är en väldigt teoretisk debatt som vanligt folk inte riktigt förstår, säger Carl Melin. Centerpartiet, som tappat fyra av tio väljare sedan valet, har drabbats hårt av de senaste veckornas debatt om Vattenfall. Men Carl Melin tror också att partiet får betala för den höga arbetslösheten bland unga.”

Miljöpartiet har fortsatta framgångar hos väljaropinionen. Det beror givetvis på flera saker, men centerväljare som nu i praktiken sett vad centerpartiets miljöpolitik innebär ryggar givetvis baklänges, men MP tar också poäng bland borgerliga väljare eftersom man är ett klart borgerligt parti. De som vill vrida socialdemokraterna åt höger har där ett tydligt alternativ, något som möjligen kan bli aktuellt även för vänstern, eftersom en röst på vänsterpartiet vrider skutan mer åt vänster.

Spekulationerna inför valet 2010 kommer att öka för varenda undersökning som presenteras, och de kommer för närvarande varje vecka, något som säkerligen kommer att öka hela tiden fram till valet. Egentligen tycker jag att man borde satsa lite mer pengar på dessa undersökningar, att fråga 1166 personer om hur de skulle rösta om det vore val idag ger egentligen inget förutom att tidningarna får något att skriva om, vilket som synes även gäller bloggare.

En intressant sak är annars att Piratpartiet gått framåt till 2,5 procent. Ett par till sådana framgångar kan ställa till det rejält, för om Piratpartiet blir intressant för missnöjesröstarna så kan valet bli en riktig överraskning.

intressant Andra om: , , , , , , , , ab12 ab:s grafik dn svd ex anders k&å annarkia ilsemarie lasse loke hampus rödam scraber uvröst t


18 svar till “Mona Sahlin ett Bojsänke?”

    • Är det inte bättre att göra det på deras partistämma, tanterna där kan den dagen behöva lite uppmuntran.

  1. Hur man kan tappa nästan en halv miljon väljare sedan sitt tillträdande och fortfarande sitta kvar på ordförandeposten är obegripligt.

    Om partiets högste representant får väljarstöd att försvinna varje gång det kommer ett uttalande så bör man överväga att byta.

  2. Mona SKA vara kvar, hon får under inga omständigheter avgå eller ev ”avgå”!! Aldrig!!
    Bättre valarbetare finns inte!!

  3. Jag kan inte begripa vad sossar tänker med. När det så uppenbart fungerar illa med Sahlin, hur kommer det sig att man inte gör något? Visst är det sent, men man hade ju kunnat byta ut henne nu vid kongeressen?

  4. De är inte enbart Mona Sahlins fel att Sossarna går tillbaka.De har INGEN politik det är det som är felet.
    Hur kan man tro att man vinner val med skattehöjningar.För första gången sedan 50talet har en arbetare i Sverige fått pengar över i börsen efter skatteinbetalningen.En familj med två medelinkomsttagare kan resa med kontantbetalning familjen kan också spara tusenkronor i månaden.Det vill familjen absolut inte ändra på
    därför går rösten till Alliansen

  5. Den här opinionsundersökningen, liksom de flesta andra, visar inte hur många som varken kan eller vill inte uppge partisympatier. Det betyder att vi kan inte se hur många som har sofflocket i åtanke inför det kommande valet
    Jag tror inte att det blir bättre om Sahlin avgår, problemen kvarstår. Deras fallande opinionssiffror är snarare ett svar på den borgerliga politik som hela partiledningen står för.
    Att de som förr kallades kanslihögern manövrerade för att Sahlin skulle bli vald till partiordförande tycker jag blir allt tydligare, det garantera deras positioner i partiet och deras politiska linje.
    Konsekvensen av detta kan vara att vi får en eller två mandatperioder borgerlig sossepolitik, eller en spräckt röd-grön regering när mp inte får som de vill. Vp, är inget att räkna med.

    • Jag tror inte att det blir bättre om Sahlin avgår, problemen kvarstår. Deras fallande opinionssiffror är snarare ett svar på den borgerliga politik som hela partiledningen står för.

      Det verkar vara ett rimligt antagande. Men om sofflocket är intressant info vet jag inte, till valet kanske man ska registrera det som parti?

      Sofflockspartiet…

      • Jo, det finns en poäng att veta det. Låt säga att av s minskning 4% gick 1% till sofflocket kan det ha en viss betydelse för förhållandet mellan blocken ser ut.
        Eftersom det är relativt känt att vänsterväljare inte är lika röstbenägna som borgarna är i varje val, är det rimligt att anta att merparten av sofflocket är missnöjda vänsterväljare.
        För en analytiker och partistrateg till vänster borde det vara intressant och ta reda på varför sofflocket svänger mellan 12-13% till 18-20% i opinionsundersökningarna trots att SD och PP finns.

        Lite intressant skulle kanske bli om blankröster motsvarades av tomma stolar i riksdagen, det är inte omöjligt att SD då blev bara 1½-2½% parti. Skulle tomma stolar räknas så måste även partispärren till riksdagen sänkas med en 1%-enhet.

  6. Du menar att alliansen + SD får tillsammans 48 procent med denna undersökning, givet att Kd inte faller ur riksdagen?

    Otrevligt scenario, som skulle ställa alliansens trovärdighet på sin spets.

  7. Finns och tillåts det inte finnas något parti som representerar majoriteten i folkviljan är det rimligaste att inte gå och rösta alls, att inte legitimera charaden via röstsedeln. Då kan de yla för varandra och den lilla privilegierade skara deras politik riktar sig till.

    Vad ännu värre är, är att de i vilket fall är maktlösa då de avsagt sig denna till Bryssel, och till den slutna maktapparaten saknar eu-medborgarna (eller ”konsumenterna” som det heter på nyliberalska) rösträtt. Så vad vi röstar på är en privilegierad diskussionsklubb och vilka där som skall få delta i huggsexan om feta poster i Bryssel.

    Norrmännen har till skillnad från vad EU-fanatikerna där hotat med, klarat sig alldeles utmärkt med att stå fria från Bryssel och nyliberala tvångströjor, de går t.om mot ett mer demokratiskt samhälle. Det borde vi med…

  8. Hur är det nu med gamle ordförande Persson (jfr gamle Mao)?

    Skall han börja som VD i en halvsuspekt firma eller inte?

    Snacka om bojsten!

  9. Sossarna kasserar nu in belöningen för de senaste 25 åren, det har inte så mycket med Mona eller någon annan att göra, verkar snarare som om folk har genomskådat politiken (eller snarare avsaknaden av en egen politik): Möjligen kan de senare partiledarna ha hjälpt till att accelerera skeendet något, men i det stora hela handlar det om en välbehövlig tillnyktring hos väljarna.

    Väl bekomme.

  10. Problemet inom s är väl att det inte sedan Winbergs tid åtminstone funnits någon vänsterkandidat som släppts fram, t o m Ulvskog är ju numera EUanhängare.

    Inte heller bland högersossarna finns någon egentlig motkandidat. När partiledaren valdes var det ju ingen som ville kandidera, därför valdes Mona trots att hon stod rätt långt ner på valberedningens lista, hon var den ende som verkligen ville bli partiledare.

    • Inte heller bland högersossarna finns någon egentlig motkandidat. När partiledaren valdes var det ju ingen som ville kandidera, därför valdes Mona trots att hon stod rätt långt ner på valberedningens lista, hon var den ende som verkligen ville bli partiledare.

      Det fanns säkerligen fler som ville bli det, men de var inte ens påtänkta. Kanske var de likt Winberg, vänstersossar?

      Att stå ungefär i mitten, eller vara till vänster, gagnar ingen inom partiet och skälen till det är att man sedan decennier lagt de grundläggande värderingarna på hyllan. En lika lustig som illustrativ skildring av detta faktum kan man få om man studerar sossarnas bloggar. Jag ska inte nämna exempel, men det finns gott om borgerliga sossar i bloggosfären. Jag kan bara erinra mig en (1) som jag tror är demokratisk socialist. De andra är, liksom Storpotäten, sociala demokrater.

  11. Det är naturligtvis något som är allvarligt fel på en organisation när ”ingen” vill bli ledare i denna. Alla som har varit påtänkta är personer som har haft rörelsen att tacka för sina karriärer och välbetalda tillvaro. Man skulle kunna tycka att begrepp som solidaritet och att ställa upp för sina kamrater som gjort dem till vad de är skulle ha någon betydelse. Man skulle kunna se oviljan att ställa upp när partiet kallar som ett mycket tydligt symptom på högervridningen, man skiter i kollektivet och bryr sig bara om sig själv. I min värld skall man ha mycket starka personliga eller familjeskäl för att inte ställa upp när de man har allt att tacka för vill att man ställer upp.

    Att det är Mona som är det akuta problemet för SAP:s exempellösa ras i opinionssiffrorna torde det inte var någon större tvekan om. Klart att borgarna jublade när ett så svagt kort som Mona valdes. Att det blev Mona beror förmodligen på det S som Persson skapat, ett S där den ”store” ledaren var alltings nav. Men det verkliga raset kom inte förrän Mona gjorde sin Copy Cat på borgarnas allians. Borgarna har ju på goda grunder haft stora trovärdighetsproblem med sin regeringsduglighet och behövde göra något för att svetsa samman en bild av enighet, några problem med sin bild som regeringsdugliga har inte S haft. När Mona väl kommit till skott har det varit en strategisk katastrof. Allians copy caten, den fullständigt imbecilla att ha skattehöjning i sig som plakatpolitik etc. Det centrala är vad man vill göra, skattehöjning i sig har inget egenvärde.

    Det sades att Mona även skulle göra en Copy Cat på Obama och anlita samma konsulter som denne haft, är resultatet av detta de famösa photoshop bilderna på henne och Marita.

    Om man ser på tappet i opinionssiffror från före Mona kom till skott och visade på vad hon ville att S skulle vara handlar det om ett tapp från 40-45% till nu runt 30%. Mellan tummen och pekfingret mellan 700 tusen till en miljon väljare tappade. Man skulle kunna tycka att det borde ha varit den stora frågan på kongressen. Men man är ”solidarisk” med den ”ofelbare” ledaren.

    Man frågar sig hur de tänker när de har avvecklat alla sina medieintressen, hur tänker man bilda opinion, stå med mössan i hand hos motståndarna? Man må ha sina 9% i Aftonbladet och få tillsätta ledar och kultur bossar men det varar ju bara så länga som Schibsteds anser sig tjäna på det, och när och om Schibsteds säljer Ab lär sådant hänga löst.

    När seriösa välutbildade medlemmar som Wibe lämnar offentligt har man problem.

    ”Nu lämnar jag partiet”
    Sören Wibe – DN 16/4 2008
    Jag vägrar spela med i partiledningens politiska hyckleri. …
    Det finns en gräns för hur mycket den egna övertygelsen kan avvika från den officiella partilinjen. För min del nåddes den gränsen i samband med Lavalfallet i EG-domstolen.

    För att travestera Ringholm verkar partiet fullständigt sakna sjukdomsinsikt.