Mona Sahlin borde väckas NU


Igår när jag såg att Jörg Haider gjorde comeback i stor stil i Österrike så tänkte jag på – Mona Sahlin. Jag tänkte på henne som den person som indirekt kan betyda att Sverige får in ett rasistparti i riksdagen, och dessutom kan bli orsak till att de blir kvar där.


AB:
”Det hade varit lätt att säga att extrem-
högerns framgångar i Österrike är en varnings-
klocka. Tyvärr ringde den klockan redan för omkring tio år sedan, när Jörg Haiders Frihetsparti vann sina första nationella framgångar…

… Det visar också att Europas politiker ännu inte hittat några fungerande metoder för att handskas med den oro människor känner inför globaliseringen och EU-projektet. Två i grunden positiva processer, som ändå kan exploateras av extremhögern eftersom många känner att de förlorat i trygghet.”

Min inledning är verkligen inte långsökt. Idag har vi en borgering högerregering där moderaterna övertagit en del av socialdemo-
kratins argument, och gjort dem till sina. Vis-
serligen ett falskspel utan motstycke, men det lyckades tack vare att Göran Persson fungerade som ett sänke för partiet. En roll som Mona Sahlin kommer att axla om mindre än två år.

Det högerpopulistiska, rasistiska eller fascistiska (välj själv) lilla Sverigedemokraterna kan lugnt bida sin tid. När vi är framme vid valdagen 2010 så kommer högeralliansen som vanligt att skjuta in sig mot (s) och använda triangulering. Problemet med detta är att Mona Sahlin än så länge svarat nej på frågan om en ”återställare”, hon har dessutom både själv och genom andra framträdande företrädare gjort sig till tolk för åsikter som är tydligt inspirerade av högeralliansens politik. Ledande personer inom (s) har till och med börjat använda samma terminologi – arbetslinjen.

I opinionsmätningarna går det mycket bra för (s). Skulle valet vara idag, 29 september 2008, så kunde hon ta ut riktningen mot Rosenbad direkt. Men om två år så har den ideologilösa socialdemokratin bäddat för de främlings-
fientliga. Dessa har inte någon ideologi, de behöver bara stöna – Öööh, ut med blattarna…

Att det blivit på det sättet beror givetvis på avsaknaden av en genomtänkt och genomförd flykting- och invandrarpolitik, en situation som knappast ändrats med högeralliansen vid makten. Ser man dessutom till det tafatta program för att bemöta (sd) som sossarna gjort

Blåtunga

till sina egna lokalpolitiker och valarbetare så blir ordet tafatt satt i blixtbelysning. Alla kan se att kejsaren är naken, socialdemokraterna har inte längre någon ideologi.

Orden Solidaritet, Jämlikhet, Broderskap, är numera undanstuvade i någon pappkartong i arbetarrörelsens arkiv. Det räcker inte längre med att Aftonbladet på ledarplats försöker vara lite ”vänster”, eller att Dagens Arena gör sina små tappra. Inte ens SSU:s lilla försök med sitt utfästande av belöning till den som ”förgiftat” maten på en restaurang för näringslivet är speciellt kul, och framförallt så är det inget som visar på något som ens kommer i närheten av begreppet demokratisk socialism.

Det är bara trappsteg på vägen mot en utveckling som för gott kommer att förändra förutsättningarna för politik som vi är vana att se den. Kan ingen berätta det för den social-
demokratiska partiledningen så kan man rensa arkivet på arbetarrörelsen och flytta det till något museum. Det är bara vi sextioplussare som kan dra oss till minnes en politik som kan kallas socialdemokratisk, effekten av detta kommer synas tydligt redan i nästa val. Ordet Blåtunga kan komma att bli synonymt med Mona Sahlin.

AB SDS1 DN1 SvD Dbl Pol t

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Blåtunga, Socialdemokraterna, Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt, Högerregeringen, Val 2010, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Politik, Sofflocket, Pragmatism, Pragmatism, Lars Ohly, Jämlikhet, Solidaritet, Broderskap, Ideologilöshet[/tags]


6 svar till “Mona Sahlin borde väckas NU”

 1. ”Orden Solidaritet, Jämlikhet, Broderskap, är numera undanstuvade i någon pappkartong i arbetarrörelsens arkiv.”

  Instämmer med din uppfattning. Socialdemokraterna och arbetarrörelsen famlar osäkert och tafatt i dessa frågor! Partiet föredrar att sticka huvudet i sanden och hoppas på att problemen ska försvinna av sig självt.

  Jämförelsen med hur Palme & arbetarrörelsen en gång agerade, är pinsamt avslöjande. Lyssnade igår på Palmes kända tal ”Under ytan – fördomar” (finns på Youtube). Man kan undra om författarna till S-programmet, om att bemöta SD, lyssnat på detta tal… Talet har många år på nacken men är lika gällande idag som då!

  Det handlar om att se på frågorna med engagemang och övertygelse. Något som både Mona och Reinfeldt saknar! En beslutsfattare får inte sticka huvudet i sanden när demokratins grundläggande värderingar är hotade. Som beslutsfattare har man en skyldighet – inte valmöjligheten – att försvara vår demokrati och tanken om människors lika värde! För socialdemokraterna så verkar det allra enklaste – våra grundläggande värderingar – ha blivit oerhört komplicerat!

 2. Okej, jag bröt mot regel #5, sorry. Jag tänkte bara ange källan så att jag inte bröt mot regel #6 : )

  Kort och gott, jag anser – tvärtemot din åsikt – att problemet med socialdemokraterna inte är deras övergivande av klassiska vänstervärderingar, ett påstående jag inte anser stämma då de – åtminstone i teorin – är väldigt idealistiska.

  Jag anser personligen att sossarna har blivit för radikala för att de ska få mitt förtroende.

  Mvh

 3. Nejdå Jinge, jag är bara 30-plussare, och även jag kan dra mig den till minnes.

  Men du har helt rätt. Sossarna har inte längre någon ideologi och det har inte LO heller. Sätter en tusenlapp på att sossarna inte firar Första maj om tio-femton år mer.

 4. Mona Sahlin ser ut att ha rensat sitt parti från Göran Persson loyalister och vänster falangen.

  Mona är och kommer alltid att vara en små fifflar och i min fars ögon en förädare men han bryr sig inte längre för han säger att han inte har så många år till så inget kan skada honnom längre.

  För mig så tvingar Mona Sahlin mig längre vänster en vad jag tycker är bra. Men om jag kan trösta mig med att vänster partiet går mer höger också, om det skulle vara något bra i det.