Miljöpartiet – Framtidspartiet?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Nu angrips Miljöpartiet av Svenska Dagbladet i en artikel som fått rubriken En tom latteliberalism. Det man uppenbarligen inte kunnat ta till sig är att (MP) redan är ett seriöst alternativ för de socialliberaler som känner sig missnöjda med den samhällsomvandling som höger-
alliansen driver och den sorts ”liberalism” som höger-
partierna fäktar för.

SvD: ”Det pågår en flirt mellan Miljöpartiet och de som definieras som liberala unga storstadsväljare. I veckan slängde även språkröret Maria Wetterstrand ut en krok i en debattartikel på Newsmill.se (17/11), där hon förklarade att Miljöpartiet är en naturlig hemvist främst för socialliberaler. När vi kommit så långt att också partitopparna gör närmanden finns det anledning att reda ut den här flirten något. Att liberaler skickar inviter till MP är inte så konstigt. Miljöpartiet har sedan starten liberala inslag – områden där MP alltid har varit mer överens med borgerligheten än med vänsterblocket: friskolor, Las, arbetskraftsinvandring etcetera.”

Att alliansens partier slår sina lovar runt Wetterstrand och Eriksson är fullt naturligt, partiet är borgerligt och för i de allra flesta avseenden en borgerlig politik. Det Svenska Dagbladet inte har begripit är att ju större uppmärksamhet man ger MP, desto bättre kommer det gå i valet för dem. Att välja att lansera ett nytt begrepp som ”Latteliberalism” är lika välfunnet som kontraproduktivt. Många attraheras av ordet, framförallt i alla storstadsområden, ställen där socialdemokraterna tappat mark.

De som tycker att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är för mycket vänster hittar ett liberalt parti som inte kan inordnas

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]mp
under olika nedsättande omdömen som t.ex. bombliberaler, ett parti som inte använder krigshets och invandrarfientlighet som röstmagneter, och som klart tar avstånd från luddiga resonemang om ”utanförskap”. Plus den sortens kartläggning som man nu förbereder mot fackets förtroendemän.

Av Sanna Raymans artikel framgår att hon identifierat Miljöpartiet som ett borgerligt problembarn, det är bra därför att det leder till att ännu fler får upp ögonen för MP, ett skäl att se framtiden an med viss tillförsikt.

intressant Andra om: , , , , , , , , svd dn ex ab1 t
[/column]


12 svar till “Miljöpartiet – Framtidspartiet?”

  1. Om Miljöpartiet har några funderingar på att ingå i en borgerlig regering, så får man hoppas att Maria Wetterstrand, via sin man, har lärt sig något från det finska miljöpartiet. Det finska miljöpartiet sitter som gisslan i en borgerlig regering, som inte alls är lika hökaktig som den svenska borgerliga regeringen, och ändå har det finska miljöpartiet inte fått igenom något av sin politik i den borgerliga regeringen. En svensk borgerlig regering, med stöd från SD efter hemliga förhandlingar, vore definitivt spiken i kistan för MP.

  2. Tror på din analys. Raymans ovanligt tunna artikel tyder på att borgarna verkligen saknar starka argument för varför socialliberaler inte ska rösta på Mp istället.

    Däremot vore det befriande om du skrev ”Rayman” eller ”SvD:s ledarsida” istället för bara SvD. Så tröttsamt när folk inte skiljer redaktionellt material från politiskt. Det minskar dessutom förtroendet för medierna…

  3. Hmmm… deet verkar som att MP vädrar morgonluft när de ser alla desillusionerade väljare till både höger och vänster. Kommer ihåg när Pohanka fiskade röster på 80-talet. Då var de gröna kommunister med lidelse för miljön men idag har de blivit väldigt allround och troligen ser sina möjligheter att sno till sig en massa röster bl.a. från C efter Mååds Vattenfallfummel.
    Jag tippar att de traditionella partierna kommer gå tillbaka kraftigt i nästa val och MP, SD men även PP kommer gå framåt. SD kommer tråkigt nog få vågmästarrollen på fler ställen än vad som är hälsosamt.

  4. Det enskilt största argumentet mot MP som liberala är naturligtvis planekonomen Ohly. Förutom MPs socialistiska kamrater så är även deras miljöpolitik snarare socialistisk än liberal.

    • Planekonomen Ohly?

      Vi behöver en blandekonomi, inte planekonomi. Och Ohlys politiska hemvist visar att han är för en blandekonomi, och inget annat. Din kommentar visar att du inte har förstått.

  5. ”Liberalerna” i de partier inom alliansen som påstår sig vara liberala visade vad dom verkligen står och sålde ut sina påstådda värderingar i FRA-debaclet. Dessutom så försöker man ta över många av SDs frågor med inspel som svenskhetskontrakt, ”hårdare tag” och språktester. Därför kan MP locka över unga liberala väljare från C och FP. Svårare än så är det inte.

  6. Förstår att de borgliga partierna är rädda för Mp då de faktiskt numera utgör ett trovärdigt alternativ för socialliberaler som tröttnat på Fp:s främlingsfientlighet och de övrigas brist på empati och känsla för mänskliga värden.

    Att Mp:s medverkan i den allt mer högerinriktade vänsteralliansen skulle vara ett skäl att inte rösta på dem för liberaler är ren propaganda från den övriga högern. Hoppas framförallt Fp går kraftigt bakåt då de övergivit alla de socialliberala värden de en gång hade som faktiskt gjorde dem till ett trovärdigt hogerparti.

  7. Svenskans ledarsida har blivit helt mörkblå – t.o.m. svart när Gudmundson drar sina valser – och kommer med det ena fantastiska utfallet efter det andra. Verkar sikta in sig på den allra yttersta högern, vilka numera verkar tillhöra Centern och Fp. att ge sig på MP är nog inte så klokt i dessa de yttersta dagar vad gäller klimatpolitiken och Centerns blamager med Vattenfall och energipolitiken.