Militären och Islamistena går vidare

Igår frågade jag hur det gick i Egypten, idag vet vi. Islamisten Mohammed Mursi har fått flest röster med flygvapengeneralen Ahmed Shafiq på andra plats. Det blir lite märkligt för mig, för i det sammanhanget så hoppas jag att det blir Muslimska Brödraskapet som vinner det avgörande valet i juni.

Det känns inte helt klockrent att stödja islamister men en flygvapengeneral som stått Mubarak nära klarar jag inte av. Så hålls det någon tumme hos mig så blir det för Mohammed Mursi. Om honom sägs det att han ska vara en ”moderat” islamist, och själv kallar han sig för ”liberal”. Jag känner kalla kårar inför sådant tal även om ordet moderat inte ska tolkas som det görs här hemma. Möjligen betyder liberal i detta sammanhang att han inte kommer agera för att kvinnor ska behöva använda burka om de inte vill, och rimligen kommer väl turister på besök i landet få lov att dricka alkohol inne på hotellen.

Det lär i alla fall behövas om de ska kunna få tillbaka turistnäringen till det skick den var i innan Mubarak störtades. Men som sagt, jag bryr mig inte nämnvärt om den saken, jag bara hoppas att egyptiernas revolution fortsätter och att folket faktiskt får en riktig demokrati och att det inte införs sharialagar. Ett av Egyptens problem i nuläget är förföljelserna mot de kristna kopterna, det har varit regelbundna aktioner mot dem och under fjolåret så mördades flera hundra av dem.

En sak som jag har funderat på är hur landets inställning kommer bli mot pale-
stinierna i Gaza. Kommer en islamistisk president öppna gränsen helt till Gaza eller kommer man fortsätta att följa direktiven från Israel/USA? Och hur kommer man göra med gasleveranserna till Israel? Blir det Mohammed Mursi som vinner valet så kommer det att resas krav mot honom direkt både internt och externt, frågan är hur han agerar i ett sådant läge. Vi lär få reda på det för det är många som hävdar att flygvapen-
generalen Ahmed Shafiq inte har en chans att vinna det avgörande valet.

Jag vet i alla fall en regering som tycker att det faktum att det lutar åt att Muslimska Brödraskapet tar makten i Egypten är det allra sämsta som kunnat hända. Möjligen är det fler regeringar som är rörande eniga på den punkten till och med..

it Andra om: , , , , , , , , ekot dn1234 gp1 ab123 svd123 dagen

  16 comments for “Militären och Islamistena går vidare

 1. Jan
  26 maj, 2012 at 13:11

  Varför skulle de öppna gränsen till Gaza? Kanske åt ena hållet. Men de flesta islamister vill inte att palestinier flyr därifrån. Det är ju just det Israel vill så de kan börja bygga bosättningar i Gaza igen utan att allt för många protesterar.

  • 26 maj, 2012 at 13:33

   DE BEHÖVER ju inte fly om gränserna öppnas helt, då kan Gazaborna importera/exportera och Gaza skulle börja fungera igen trots Israels alla bomber och granater. Bara det faktum att man får in byggnadsmaterial så att man kan reparera allt det Israel förstört vore ju bra. Palestinierna vill ju inte fly om de kan skaffa mat åt deras barn och kan resa som de vill.

   • Jan
    26 maj, 2012 at 14:07

    Jag tror många skulle vilja fly Israels bomber och granater om de kunde, även om de hade massa resurser. Jag tror islamisterna (och även andra araber) är rädda för att för många palestinier lämnar Gaza om gränserna öppnas på vid gavel. Deras krig mot Israel är viktigare än palestiniernas liv.

    Vi får väl se.

    • mfa
     26 maj, 2012 at 20:50

     Det må vara du men vi ger aldrig upp och kommer att fortsätta kämpa. Att Israel angriper civila är skam för hela världen som tillåter det hända. Du har verkligen underlig syn på det hela. Varför skulle islamister frukta palestinier som flyr? Tro mig om palestinierna lämnade Palestina skulle muslimer från hela världen ta deras plats. Islamister och muslimer som är bekanta med vad Palestina är vet om detta likaså praktiskt taget alla palestiner så de finns ingen oro för vad du tror. Gränsen måste öppnas så att folk kan leva istället för att kvävas långsamt till döds.

 2. Helena
  26 maj, 2012 at 14:17

  Författaren Nawal El Saadawi fick ju Degerman-priset och AB publicerade en artikel, var hon säger, att kvinnorna gick för att rösta på befallning av sina män, för att rösta på män, av rädsla för män. Hon skrev, att en lydig undergiven människa är rädd, pratar tyst, stammar etc. ”Lydnad är en dödlig gift” skriver hon, men man kan undra om kvinnorna vågar vara olydiga mot sina män i Egypten, trots att hälften av befolkningen är just kvinnor! Så jag tror kvinnornas rättigheter skulle verkligen behöva förstärkas innan demokratiska val kan ens diskuteras, nu kallas väl dessa val för demokratiska iaf.
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article14833794.ab

  • 26 maj, 2012 at 14:28

   Möjligt, men det faktum att det ÄR val är en framgång..

   • Helena
    26 maj, 2012 at 14:36

    Det är klart positivt, det kanske finns några stycken upplysta solidariska män också i Egypten! Och Nawal El Saadawis artikel publicerades i Egypten, i tidningen Al- Masry Al-Youm 20120110! Bara det är stort för demokratin och kvinnornas rättigheter i Egypten.

  • mfa
   26 maj, 2012 at 20:54

   Ja propagandan flödar särskilt sådan som betonar och förstärker västvärldens stereotyper om muslimska män och kvinnor. Vad finns drt för bevis för hennes påståenden förutom faktum att brödraskapet gjorde starkt val och västvärlden vill tro på eeta?

 3. Marwan
  26 maj, 2012 at 15:05

  Omröstningen hyllades som en historisk prestation av de internationella observatörer
  Brödraskapet säger att Egypten skulle vara i fara om Ahmad Shafiq vinner och betonar att han vill återkalla det gamla regimen samtidigt har egyptierna anklagat bägge kandidaterna för att tjäla revolutionens framtid

  Shafiq beskriver de brödraskapet som farliga och vill skapa en islamisk imperium samtidigt kallar han Muris för att vara islamisk fascist men brödraskapet anklagade Shafiq för att vara en militär fascist

  Shaiq vill ha samma Islam som det var under Mubarak men han anklagas av sin rival för att vara en varelse av det gamla sekulära regimen , Shafiq fick stöd av de som är rädda för islamisk övertagande
  Bägge är katastrofala för Egypten , den ena vill ta Egypten 1400 år tillbaka och det andra kommer att fortsätta samma politik som Mubarak

  Vill avsluta med att säga en viktig sak , det egyptiska parlamentet som domineras av brödraskapet vill diskutera kvinno omskärelse och vill ha en lag som tillåter detta . varje kvinna som har klitoris måste gå och gömma sig

  • 26 maj, 2012 at 15:13

   Ja sådant måste ju folket ta ställning till, men tror du att sådana idioter är i majoritet inom brödraskapet?

   • Marwan
    26 maj, 2012 at 15:29

    Jag tror att brödraskapet har tre fjärdedelar av det egyptiska parlamentet och de kommer säkert att få igenom den nya lagen
    Att vara en fundamentalist är det samma som att vara en idiot som bara tänker på sig själv och vill tvinga andra till underkastelse i guds namn

    • 26 maj, 2012 at 15:33

     Men egyptierna inser väl att omvärlden skulle bli förbannat upprörda?

  • Marcus R
   26 maj, 2012 at 19:37

   Kvinnlig omskärelse finns ju varken i bibeln eller i koranen väl? Jag trodde att var en helt och hållen kulturell företeelse från delar av Afrika som ligger söder om Egypten?

 4. Alfons
  26 maj, 2012 at 16:17

  någon mer än jag som tänker ”pest eller kolera”?
  Mursi må vara ”liberal”, men hur ”liberal”?

  • 26 maj, 2012 at 16:32

   Den andra från brödraskapet som ställde upp i valet är den mest liberale, men han blev inte vald. Men jag undrar om de verkligen vill göra sig osams med hela västvärlden. Men som sagt, jag vet inte. Men vi lär få reda på det i mitten av juni för gubben kommer bli vald.

 5. Martin
  26 maj, 2012 at 20:43

  Vänta och se säger jag angående MB:s kandidat och den troliga framtida presidenten. Man ska komma ihåg att Turkiet som ses som ett av de mer ’sekulära’ muslimska länderna faktiskt numera styrs av ett ’islamistiskt’ parti som mig veterligen inte har infört vare sig sharia eller burqatvång sedan man fick makten.

  Hetsen mot MB är till del frammanad av den gamla makteliten i Egypten samt deras allierade i €U, USA och Israel. Av vad jag förstått har också MB:s kandidat ett visst stöd hos de kristna kopterna just för att han inte framstår som en bindgalen fundamentalist men framtiden får väl utvisa hur det blir.

  Slutligen måste jag ju också påpeka att det HELT AVGÖRANDE efter presidentvalet blir hurvida militären ger ifrån sig makten som de har lovat. Om så inte sker spelar det ingen som helst roll vem som blir president.

Comments are closed.