Loreen lyckades, men hur gick det i Egypten?


Valet att skicka Loreen till finalen i European Song Contest var antagligen mycket enklare än det val som det egyptiska folket haft att ta ställning till de senaste två dagarna. Men det kanske är mer förståeligt men ännu finns det inga egentliga rapporter förutom dem som Ekot och DN förmedlar.

Samtidigt så tror jag att svårighetsgraden är mindre i ECB, Loreen är bra och låten likaså. Fast hur hon ska kunna få fler röster än de ryska Babusjkorna vet jag inte, de är nämligen minst lika söta som Loreen, och de är många fler..

Ekot om Egypten: ”Det finns inga tillförlitliga prognoser ännu, men en möjlig indikation är kandidaternas egna kommentarer efter första dagen, där brödraskapets kandidat Mursi var segerviss, den liberale islamisten Aboulfotouh lät bekymrad, liksom Amr Moussa – som enligt flera källor gjort sämre ifrån sig än väntat. Ahmed Shafiq, som utsattes för skokastning i går kväll, vägrade att kommentera.”

DN om Egypten: ”Presidentkandidaten Ahmed Shafiq utsattes för sten- och skokastning när han själv skulle rösta i en vallokal i Kairo på onsdagen. En grupp aktivister hade samlats utanför vallokalen i Kairo och skrek: ”Ner med militärstyre” och ”Ner med regimen”. När Ahmed Shafiq anlände till vallokalen i bil ropade några av aktivisterna: ”Den fege är här, den kriminelle är här”, rapporterar Reuters.”

Själv ser jag vissa svårigheter framför mig, ett par av kandidaterna kommer från Mubaraks tidigare diktatur, för tack vare att de var ”regeringsmedlemmar” så kan deras demokratiska meriter starkt ifrågasättas. Men det kan man säkert med de andra bägge huvudkandidaterna också, de beskrivs som islamister. För mig ter sig det som ett val mellan pest och kolera, å andra sidan så har vi väl vissa paralleller även här i Sverige, även om jag inte ger mig till att exemplifiera just nu.

Jag får tillräckliga problem ändå inför lördagen, ja vi kommer väl inte få rösta på vår egen kandidat, det blir med andra ord svårt att låta bli att rösta på Babusjkorna, å andra sidan så är valet i ECB bara underhållning. Jag tvivlar på att egyptierna kan ta lika lätt på sitt val…

it Andra om: , , , , , , , , , ekot12 dn1234 ab1234 gp12 svd123


9 svar till “Loreen lyckades, men hur gick det i Egypten?”

 1. För en gångs skull tror jag att jag ska titta på ESC, jag sitter annars hellre med en god bok när det är tävlingar i något som inte går att tävla i. Men jag har blivit så nyfiken på de ryska gummorna, att jag nog måste titta på lördag i alla fall. Visst kan man ju leta upp deras låt på youtube, men jag har inga högtalare till min dator, så då får jag nöja mig med att se dem och inte höra dem.

  Den egyptiska våren berörde mig starkt, jag kände verkligt hopp när jag på diverse nyhetsrapporteringar såg hur folk gick man och kvinna ur huse för att protestera mot Mubarak. Men nu är det som du skriver, ett val mellan pest eller kolera.

 2. Och på TV4 nyheterna igår hävdade deras utsände reporter att det egyptiska folket (på landsbygden) är för obildat för att kunna ta ansvar i ett demokratiskt val.
  Annat var det på den tiden då man satt i London och tog ansvar för Egyptens affärer Åtminstone de affärer (kanalen och bomull t. ex) som gav profiter till demokraterna i City.

 3. I skrivandet stund finns det inga tecken på valfusk åtminstone hittills , Man säger att valet var transparant , fri och rättvis
  Brödraskapet kandidat anklagas för att han fyllt på valsedeln och delade ut till folket för att påverka valresultatet

  Nu gäller det rösträkningarna och tillkännagivandet av presidenten men först måste alla partier erkänna att valet gick rätt till och ingen av de ska ifrågasätta detta val , det gäller också att rösträkningar ska gå rätt till

  Vissa amerikanska experter säger att valet i Egypten kommer inte att leda till någon färsändring i Egypten men det kan leda till förändring i mellanöstern som helhet och det det kommer att påverka USA politik i mellanöstern

  Jag själv tror att Egypten kommer att vara en lydstat åt USA i fortsättningen och egyptierna kommer inte att få det bättre , Egypten är totalt beroende av amerikansk militär och ekonomisk bistånd och här kommer USA att sätta press på de nya politiker i Egypten

  • skrämmande att egypten får så mkt bistånd, med tanke på oljan de har, som de tidigare sålde för vrakpriser till Israel, men som de nu säljer till enligt marknadspriser, någonstans där finns ju pengar för staten att ta i form av skatt och sedan kunna bygga ut välfärden med:)

   tänk om vi i Sverige haft massa olja och skickliga politiker, 15% skatt med sosse styre och tillförlitlig välfärd:)

   nu har vi varken det ena eller det andra, och kommer troligen aldrig få det:(