Mest inflytelserika Vänsterpartibloggen?


Häromdagen fick jag ett e-postmeddelande som berättade att min egen blogg var den mest inflytelserika Vänsterpartibloggen, allt enligt en ny sida som heter Politometern.se Det finns en hel del att invända mot ett sådant påstående, och jag kan ju börja med det mest uppenbara. Bloggen har flest inlänkar bland V-bloggarna. Det är ingen nyhet, men så har jag också hållit på med bloggandet sedan årsskiftet 2003/4. Att räkna och redovisa antalet inlänkar visar -inget- annat är just antalet inlänkar.

Jag är visserligen medlem i partiet sedan många år, men skulle jag själv kalla mig något så vore det ”Oberoende Vänsterpartist” eftersom jag vare sig företräder partiet eller delar partiets inställning till 100 procent i alla frågor. Jag tycker att det är gott nog med 95-96 procent, i alla fall så är det långt mer än tvåan Miljöpartiet, eller möjligtvis trean Piratpartiet.

Att då hävda att min blogg har mer inflytande än Jonas Sjöstedts, Josefin Brinks, Jens Holms och Ali Esbatis, med flera, är totalt missvisande. Visst, bloggen har fler besök än de flesta inom samma genre, men det är inte samma sak. (För övrigt får bloggen besök 6 000 000 under dagen idag, troligen strax efter lunch eller senast framåt 14.00) Räknaren som håller ordning på antalet besök installerade jag sommaren 2005 vilket visar att bloggen är – välbesökt.

Personligen är jag lätt allergiskmot olika slags bloggtävlingar som den som t.ex. Aftonbladet kör just nu, minns inte vad den heter. Vill man komma bra till i en sådan ”tävling” så är det bara att be besökarna att gå dit och rösta, i vart fall om man har många dagliga besökare. Men egentligen så finns det bara ett sätt att jämföra bloggar, och det är att se hur många läsare de lyckas fånga. Men sådana jämförelser haltar givetvis de också eftersom min blogg har funnits i snart sju år nu.

Förhållandet är likadant med tävlingar som ”Årets Politiska Blogg”, vilket jag tror är en nedlagd företeelse idag. Har man en välbesökt blogg och vill komma bra till i en sådan tävling så är det enkelt, man rekommenderar besökarna att rösta. Att över huvud taget diskutera i former av ”bäst”, ”mest inflytelserik” och liknande för in läsaren på helt fel spår.

Möjligen kan man tänka sig att de mer välbesökta politiska bloggarna har en möjlighet att påverka dagens snackis. Skriver jag och berättar om Spykers affärer i Formel 1 där pengar som skulle gått till F1-stallet istället hamnade i Spykers fickor, ja då är det i bästa fall ett par tusen människor som läser det. Det kan möjligen inspirera några andra bloggare att ta upp ämnet, eller delge andra en annan synvinkel på affären. Och är det någonting som jag märkt så är det att media ofta fiskar upp saker ur bloggosfären. I vissa fall gör de det på ett rent skamligt sätt som i fallet med Magnus Ljungqvist och den orättvisa guldspaden som Expressens journalister snabbt skrev in i sina privata meritlistor.

Bloggosfären är vad den är, en sorts Internets Ring-P1, inget annat.

intressant Tags : , , , , , , , , t


17 svar till “Mest inflytelserika Vänsterpartibloggen?”

  1. Grattis Jinge!

    Det som är kul med din blogg jinge, förutom att den läses av så många, är att den drar till sig
    gräddan av Sveriges skickligaste politiska pennor. Sedan lär man sig en hel de av den också. Slutligen så är jinge.se ett måste för alla yrkespolitiker, då bättre termometer oppositionen mot makthavarna inte finns. Vill politikerna förstå substansen i Sveriges intellektuella kritik av makten, så inte finner de dem i gammelpapegoj medierna inte.

    Keep up good work.

    Nature
    Som harvat texter på jinge i bra många år nu.

  2. Politometern registrerar inte alla politiska bloggar. Oberoende vänsterbloggar är ex inte med. Svenssons blogg en av de
    mest välbesökta och länkade står utanför. Endast riksdagsparoer pch partoer i Eu parlamentet registreras.

    • Är du säker? Att hans inte redovisas bland V-bloggarna är ju i sin ordning, men är han inte alls med så kan de lägga ner Politometern, direkt utan att passera Gå.

  3. Jag tror faktiskt väldigt få människor är ens över 80% överens med det parti man röstar på. Där är alltid en eller annan fråga som man inte håller med om, ibland är de viktiga för ens åsikter och ibland inte.
    I år har jag kommit till en punkt att jag är nog inte överens till över 50% med något parti så jag vet inte vad jag ska rösta på i år (nej, säg inte Piratpartiet).

    • Nej, men har man gått så långt att man betalar medlemsavgift så är procentandelen större tror jag. I mitt fall är det väl 1 1/2 tveksamheter och 20-25 klockrena synpunkter som jag delar partiets uppfattning helt i.

  4. Hej!

    Politometern har idag bara bloggar från bloggare som angett partitillhörighet i riksdagspartierna + pp.

    Från början trodde jag inte att andra bloggare skulle vara så angelägna om att vara med – jag trodde vi skulle vara mera som nördklubben man inte ville associeras med (det är lite min generella erfarenhet av politiken). Men nu har jag fått så enormt många önskemål från de icke partianslutna politiska bloggarna att jag mer eller mindre bestämt att de ska inkluderas. Det kommer dock kräva en del tekniska anpassningar och ta en del tid att få till – och sen kommer jag att behöva massor av hjälp av bloggosfären om jag ska få ihop dem på ett rättvisande sätt. Det är ganska mycket jobb med att samla ihop bloggarna, och om man inte gör det ordentligt så blir det inte bra. Och så måste de kategoriseras på något sätt för att det ska bli intressant.

    Jag jobbar hårt med att få ihop allting!

    Hälsningar Martina

    • Politometern har idag bara bloggar från bloggare som angett partitillhörighet i riksdagspartierna + pp.

      Då är SD-bloggarna med oxo? Ett par av dem har väsentligt fler besökare än alla andra, möjligen bör den ena exkluderas av snygghetsskäl. Att publicera namn och bild på ännu ej dömda är så förbannat oetiskt att man borde slå knut på sladden…

  5. Jag vill också säga att jag tycker att tar upp en viktig poäng i ditt inlägg: få av de ledande bloggarna är håller med sitt parti till hundra procent. De som gör det blir sällan ledande eftersom de inte är tillräckligt intressanta.

    Det varje partis bloggosfär gör, tycker jag, är att visa upp den lite bredare ”idésfär” som finns runt varje parti. Min erfarenhet är att det är den de flesta är ute efter när de engagerar sig, men sen hamnar de i lokalföreningen och ledsnar. På så sätt har bloggosfären gjort partipolitiken inressantare än på många år för den utomstående.

    Det är också självklart så, som du skriver, att det finns politiker i varje parti som är mäktigare än bloggarna. Men om tex Lars Ohly ville få upp något på agendan i bloggosfären eller göra ett v-förslag omdebatterat i bredare grupper, så skulle han nog nästan ha svårare att göra det än du. Det är min bedömning.

    Korrelationen mellan inlänkar och besökare är ganska stark, men en skillnad är att vissa välbesökta bloggar ger väldigt lite ringar på vattnet eller avtryck i debatten.

    • Men om tex Lars Ohly ville få upp något på agendan i bloggosfären eller göra ett v-förslag omdebatterat i bredare grupper, så skulle han nog nästan ha svårare att göra det än du.

      Eller så skulle han maila och be mig och några andra V-bloggar göra det… :-) F.ö. tror jag nog att en partiledare har extremt mycket större chanser att lyckas få ut något. Om inte annat har de debattsidor i tidningarna.

      Jag tror att det krävs en kombination av inlänkar, besöksstatistik och säkerligen något mer om man vill ha en rättvisande bild. Med andra ord mycket pyssel för den som känner sig programmeringssugen.. Sedan kommer man till nästa frågeställning, – till vilken nytta? Exakta uträkningar är jag inte kapabel till, men sammantaget så var det ingen överraskning. Och hur göra för att eliminera sådana som enbart länkar pga knuff/google/twingly-ranking?

      Länkar man till min blogg så länkar jag ofta tillbaka om det inte är någon vars politiska uppfattning är vedervärdig…

  6. SD är inte med. Policyn är nu att man ska vara etablerad (över spärren) i nationella val eller högre. Min erfarenhet är att debattsidor funkar ganska annorlunda idag än tidigare. Förut ”ägde” man nyhetscykeln om man var med i Rapport 19.30 eller DN Debatt. Idag är det mycket mer komplext, och de medierna är mycket svagare (vilket jag tycker är väldigt sunt). Om Lars Ohly är smart så skulle han som du säger kontakta v-bloggarna. Men förvånansvärt få debattörer är så smarta.

  7. Jag tror inte heller på det där. Jag testade min egna blogg och den gav ett mycket högt utslag i inflytande. Jag ser nu också att min blogg ligger på 66:e plats i inflytande. Det är alldeles för högt enligt min spontana uppfattning.

  8. Fast jag tror iofs den kan vara rätt nära sanningen. Anledningen till att Jinge har så många läsare och hamnar så högt upp är nog för att jag tror här är förhållandevis fler läsare från andra partier (både vänster- och höger-partier) än vad t ex de officiella vänster-bloggarna har. Men det är bara en gissning.

  9. Jag tror inte att någon medlem i vänsterpartiet håller med partiet i allt. Partier är av nödvändighet ett resultat av kompromisser mellan olika människors viljor. Föreställningen att man måste hålla med ett parti om allt för att vara medlem är direkt skadlig och odemokratisk. Om det vore på det sättet fanns det inte så stor poäng med att ha partikongresser.

    • Fast nån jävla ordning måste det vara i ett parti sa C H Hermansson.. :-)

      Jovisst är det så. (V) står närmast mig i de allra flesta frågor, men det hindrar inte att jag ibland kan tycka att Månas parti har rätt i något, eller skogsmullarna… :-P

      • ”Jovisst är det så. (V) står närmast mig i de allra flesta frågor, men det hindrar inte att jag ibland kan tycka att Månas parti har rätt i något, eller skogsmullarna… :-P” – Det händer ju att partier över blockgränserna har samma åsikter i en eller annan fråga också. Tricket är ju att hitta det parti som har flest åsikter som man stödjer utan att de också har flest åsikter som man ogillar…
        Mitt största problem med de existerande partierna nu är nog de allianser de ingått i; det liknar mer och mer ett två-partisystem. Vem ska jag egentligen rösta på om partiet jag gillar har allierat sig med ett parti som jag skarpt ogillar?