Medias agerande fortfarande ett mysterium


Jag har varit genuint skeptisk till hur tidningarna behandlat nyheterna från Gaza under veckan, det startade i onsdags och först igår mitt på dagen så kom det fram på förstasidorna.

De flesta som besöker den här
sidan läser också, precis som undertecknad, nyheter på webben med jämna mellanrum. Svenska tidningar har på ett generellt plan varit fel ställe att söka information hos om man är intresserad av Mellanösternkonflikten. Man har av någon anledning ansett att praktiskt taget allt varit av större intresse. Har man, som jag själv, ett stort intresse för var som händer i konflikten mellan Israel och Palestina så har man fått vända sig till utländska medier.

Sent ska syndaren vakna, brukar det heta, och nu berättar tidningarna vad som händer. Givetvis utifrån den reservationen att inte alla har korrespondenter på plats vilket innebär goda tider för TT och andra nyhetsbyråer.

Men mina funderingar över hur tidningarna kunde missa att rapportera från den eskalering av dödande som började redan i onsdags har inte gett något resultat. Jag har läst rapporter som talar om ”några” dödade barn samt att de flesta offren var beväpnade hamasmedlemmar. Rapporten från en läkare på ett sjukhus i Gaza att över nittio procent var oskyldiga civila har jag inte läst i en svensk tidning.

Tids nog får väl tidningarna gå igenom sitt eget agerande för att komma på vilka saker som utgjort hinder i rapporteringen. Medierna är oerhört viktiga för att vi ska kunna få den information vi behöver för att navigera i en alltmer rörig verklighet, själv har jag valt att inte ha TV men jag har läst allt på nätet. Det är lätt att konstatera att Sveriges Radio och Dagens

Eko varit bäst i klassen alla kategorier. De har rapporterat hela tiden, och sedan igår natt har konflikten toppat varje nyhetssändning.

Är tidningarna verkligen så underbemannade?

SvD1 AB DN1 Dagen1

Andra om , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Mediekritik, EU, Fatah, FN, Folkmord, Gaza, Genèvekonventionen, George W Bush, Hamas, Hassan Nasrallah, Israel, Krigsförbrytelser, Palestina, Palestinier, USA, Mellanösternkonflikten, Politik[/tags]


7 svar till “Medias agerande fortfarande ett mysterium”

  1. Och vad äger den svenska regeringen? Hur bekymrad är utrikesministern? Fast det är ju i Gaza, och är finns väl ingen olja, å det här är väl inget större bekymmer.

  2. Att alla tidningar går mot sensationsjournalistik är ju ingen direkt nyhet. Tidningarna vill rapportera dom nyheterna som dom tror att folk är intresserade av. Men man kan ju alltid titta på svd:s hemsida om man vill ha deras nyhetsinslag. Tyvärr är jag inte tillräkligt insatt för att säga om dom är bra eller dåliga.
    Nu står det t.ex. att FN håller krismöte p.g.a. bombningarna som israel håller på med.
    Samtidigt får man reda på lite om dom amerikanska presidentkandidaternas inställning till konflikten.

  3. Hmm googlar man på ”platinpaladin” finner man en bloggkommentar med sionistisk vinkel. Låtsas Oscar bara vara antisemit?

  4. ”Mahmoud Abbas har till skillnad från svensk media fått tummen ur. Han instämmer med den israeliska ministern att mördarattackerna utgör en Förintelse”.
    Ständig denna Abbas, hans alltid instämma med de israeliska ministrarna.