Media ljuger om raketramper


Under de senaste dagarna har jag med stigande förvåning tagit del av medias, i mitt tycke medvetna, ljugande om de raketramper som Israel säger att de är i Gaza för att förstöra. Det finns inga raketramper, och det har aldrig funnits några. De Qasamraketer som vissa militanta avlossar mot Israel skjuts oftast från högst portabla anordningar, en stupränna med stativ är det närmaste man kan komma i beskrivningen.


Personligen skulle jag kunna tillverka
sådana på en kvart med ett par pinnar och en rulle hyfsad tape. Det hindrar inte att det finns mer stabila modeller som den på bilden, men det är definitivt ingenting som kommer ens i närheten av de katyusha-
raketramper som ofta används idag på andra ställen i Mellanöstern.

Michael Winiarski/DN: ”Det som hittills har sipprat ut från den isolerade enklaven, utöver förtvivlade vittnesmål om den inlåsta civilbefolkningens inferno, ger än så länge ingen entydig bild. Men Israels inryckning är ett gigantiskt risktagande, som kan sluta hur som helst. Att den israeliska armén kan tillfoga Hamas svåra skador, och döda ett stort antal av dess nyckelmän, står klart. Anfallet mot Gaza sägs syfta till att förstöra raketramper för att kraftigt minska antalet raketer som skjuts mot Israel. Hur många av de ofta rörliga avskjutningsramperna som kan förstöras återstår att se.”

Winiarski är ärligare i sin beskrivning, ”Ramperna” är normalt bärbara och betydligt lättare än de raketer som skjuts från dem. Dessutom så använder man oftast olika avskjutningsplatser. Modern teknik innebär nämligen att Israel kan avgöra på metern när varifrån raketerna skjuts. Och de har tillgång till det allra senaste i radar- och datorväg. Det är givetvis själva orsaken till att ramperna är portabla. Man tar med sig dessa efter användandet så man slipper återvända till avskjutningsplatsen.

Men likafullt så talar Livni, Olmert och Barak om att det israeliska anfallet är till för att förstöra dessa ramper, förutom talet om att döda Hamasmän. Svenska media rapar villigt upp pressmeddelande efter pressmeddelande från Israel och snart tror väl tidningsläsare, TV-tittare och radiolyssnare att halva Gazaremsan består av stationära ramper för att skjuta raketer mot civilpersoner.

Det är inte svårt att ta avstånd från dessa raketer, det svåra tycks vara att kritiskt granska de israeliska myndigheternas utsagor. Jag kan förstå att halva journalistkåren, den del som aldrig gjort lumpen, inte förstår att de utsätts för falsk information, men jag kan för mitt liv inte begripa varför dessa inte använder Google för att hitta bilder på dessa

ramper. Det de ägnar sig åt är inte journalistik, de skriver bara av de kommunikéer som en av de stridande parterna förser dem med.

Dessutom så förefaller journalistkåren vara tämligen obildad. I hart när varje bok som ges ut om Palestina så nämns det på flera ställen att sionisterna alltid varit klara över att man behöver etniskt rensa ”det heliga landet” från araber/-
palestinier. Det är en politik som fick riktigt fast form i Plan Dalet och som sedan fullföljts gradvis i takt med vad världsopinionen tillåtit. I förrgår hörde jag Tzipi Livni säga på en presskonferens (Israelisk monolog) att Israel slogs mot den ”internationella terrorismen” när de gick in i Gaza. Det är ett absurt påstående. Mellanösternkonflikten handlar om att ett folk tog landet av det folk som redan bodde där. Medverkande i denna landstöld var kolonialmakten Storbritannien, Europa och Nationernas Förbund.

Tänk den dag som svenska och utländska media berättar hur det egentligen förhåller sig. Nu stöder de indirekt en utbyggnad av det nya ”Stor-Israel”, en nation som inte drar sig från att expandera på andras bekostnad, ett pris som betalas i blod.

DN123 SvD123 VG Dbl123 Pol11 it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]livni, olmert, barak, mellanöstern, israel, folkmord, raketramper, gaza, krig, lögner, desinformation, qasamraketer, hamas, palestina, mediekritik, journalister, politik[/tags]


21 svar till “Media ljuger om raketramper”

 1. Dessutom så kan ockupationsmotståndet som medierna kallar ”militanta” avfyra sina raketer via fjärrstyrda anordningar, en lösning som säkert är förklaringen till att de fortfarande skickar iväg samma antal och mer än tidigare.

  En förhållandevis enkel konstruktion med ex.vis två mobiltelefoner där motståndsmannen ”ringer upp” rampen som sedan verkställer ordern automatiskt, själv kan han vara inne i staden och försvara den och dess medborgare samtidigt.Se där! Teknikens under….

  I USA har rapporteringen (som snart också här) urartat totalt utan den minsta tillstymmelse till ens den minsta objektiva bedömning. ”journalisterna” läser direkt upp rapporter från det judiska ockupationsministeriet utan att vare sig lägga till eller dra ifrån, än mindre ifrågasätta, det råder inte längre någon tvekan om hur hårt kontrollerad dessa konglomerat är. Men ändå, och mycket tack vare bloggosfären och internet vägrar flertalet tro annat än att ett folkmord pågår i Gaza.

 2. I allmänhet så undrar man vart all journalister har tagit vägen ? Det verkar i stort sett bara finnas kvar s.k. ”editors” som sätter samman bilder med text tagen från någon organisations site, eller från TT eller liknande.

  Un dersökande journalistik och mer djuplodande analyser är mkt mkt sällsynta i dagens tidningar Ibland dyker det upp intressanta insändare, i tex SVD’s ”brännpunkt” och dylikt – men det kanske är för att det inte är ”journalister” som skriver där ? :)

  /K

 3. Vad fan spelar det för roll om det är stora ramper eller små anordningar. Relativt klart är det väl att de vill föstöra kapaciteten att skjuta sådana. Sedan är det naturligtvis en helt annan sak att detta inte kommer leda till ett bättre förhållande mellan länderna, bägge är förlorare, utom möjligtvis de som vill hålla terroristrekryteringen igång…

 4. En anledning till att jag ännu inte berört Israelernas intåg i Gaza är att det finns andra som är mer insatta och som kan skriva om det så att vi andra förstår. Du är en av de absolut bästa. Om Blogge Bloggelito skrivit ett liknande blogginlägg hade han sannolikt svamlat bort sig i intellektuella termer redan i inledningsstycket. För övrigt var svenska Hiab-Foco en gång i tiden en stor exportör av raketramper till krigförande länder.

 5. Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar på en blogg. Tänker du på det som står här så löper du mindre risk för att få din kommentar refuserad.

  Tänk först, skriv sedan!

  Följande kommentarsregler gäller här:

  1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär att falska mejladresser också är förbjudna.
  2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
  4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
  5. Länka enbart till etablerade mediesiter i löpande text.
  6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.
  7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför något.
  8. Personliga hälsningar och liknande meningslösheter raderas.
  9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden.

  Observera att det inte är en demokratisk rättighet att få kommentera på denna blogg. Precis som på en tidning så är det utgivaren som avgör vad som passar. Följer man inte netiketten så finns det inte en chans…


  Kan du inte se din kommentar när den sparats så har den skickats ut i den binära världsrymden. Det kan vara så att du använt något enstaka ord som inte accepteras, det kan också vara så att du skrivit från ett IP-nummer som inte är tillåtet. Exempel på sådana IP är t.ex. diverse anonymitetsservers. Anser du att det är något fel så bör du maila mig och berätta det. Vid särskilt grova överträdelser lägger jag ut IP-numret.

  Troll raderas direkt!

 6. Man kan ifrågasätta om dessa raketer inte i första hand skall ses som psykologiska vapen? Jag har inte hört talas om att de orsakat speciellt mycket skada. Men det är klart att det är enerverande för de som bor i områden där de slår ner.

 7. Citerar Olmert: -”Resultatet av operationen måste bli att Hamas inte bara slutar skjuta. Det ska heller inte kunna skjuta mer”.

  Hur ska Israel lyckas med det i en av världens mest tätbefolkade stad? När raketerna är portabla och kan placeras var som helst i Gaza, en provins som (enligt Wikipedia) har 1,5 miljoner invånare varav 44.5% av befolkningen är under 14 år.

  Det är 0 grader på natten, fönster är bortsprängda, det finns ingel el, brist på mat, brist på vatten. Detta är folkmord…

 8. När det ”bränner till” i Palestina sker det en ”rättning i ledet” i den till 70% Bonnierägda mediavärlden – TV4(Scherman),DN, Sydsvenskan, Expressen m fl. Att undertrycka nyheter är klassisk metod. Tabun är
  1.Israels skapande – Europas skuld, Västvärldens beroende av Israels motståndare (läs Mearsheimer)och USA/EUs kontraproduktiva politik. Skulle full demokrati (folkvilja) i arabstaterna tillåta nuvarande situation?
  2. USA/EU´s massiva ekonomiska stöd till Israel
  3.Den folkrättsvidriga fördrivningen från av FN erkända gränser(1947) – Läs Ilan Pappe.

 9. Det finns journalister i Gaza av arabisk påbrå, men deras rapportering är inte husren!

  det tragiska är att alla som skriver om konflikten i Sverige, åtminstone i de större medierna är direkt eller indirekt kopplade till den sionistiska lobbyn tentakler.
  Winiarski, Sachar, Edvardson…etc

 10. Under hela mitt liv, och jag menar verkligen att jag minns det sedan jag kröp och inte gick, har jag utsatts för israelisk terror i form av lågflygningar och sprängning av ljudvallen. Jag vet att båda jag, som föddes under 1960-talet, hela min generation och alla andra som föddes efter oss har fått sina nerver söndertrasade av israelisk terror från luften precis när som helst, ibland flera gånger om dagen.

  Qassamraketerna skapade kanske någon sorts terrorbalans, en sorts jämlikhet och Gud förbjude, jämlikhet är något som Guds utvalda folk inte finner sig i över huvud taget. Då ska de ta till storkniven och låta blodfontänerna spruta…

 11. Fofo!

  Det finns inga journalister av arabisk påbrå i Gaza. Det finns palestinska journalister där! Sådana som är uppvuxna i Gaza och kan varenda kvadratcentemeter av den.

  De jobbar dygnet runt och gör ett fantastiskt arbete i mitt tycke. De hinner liksom inte koka ihop historier för de är i direktsändning dygnet runt. De bara visar rätt upp och ner det som händer. Och vet de inget så skäms de inte för att säga ”Jag vet inte”.

 12. Något om nybildade Palestinas ”moderna” historia…
  ”För Palestinas araber innebar åren 1947–49 en total katastrof. Politiskt och diplomatiskt fick de efter nederlaget 1948 inte längre delta i förhandlingar om palestinafrågan. Den tilltänkta palestinaarabiska staten delades upp mellan Israel, Transjordanien och Egypten.”

  Den palestinska befolkningen och deras ledare underkändes av FN och övriga stater som förhandlingsbar part angående sina landområden, dvs behandlades som ”persona non grata” alla redan 1949!

 13. Nu är ju Qassam-raketerna närmast att jämföra med nyårsraketer modell ”Thunder King” som man brukade tända på som tonåring, men den senaste utvecklingen är att Hamas från Gaza har börjat använda GRAD-raketer, alltså samma 122mm-pjäser som Georgierna besköt Sydossetsien med. Dessa har ramper som inte är portabla (RakArt väger satan).

  Svårt att nå 45 kilometer med en Thunder King nämligen…

 14. The question has already arisen as to whether or not Israels response has been disproportionate to the threat they are trying to fend off. A perfectly proportionate response, of course, would have been to fire one missile into Gaza for every missile fired from it. Or, perhaps, proportionality requires calculating the number of missiles per capita raining in on the population of Sderot and its environs, and sending an equivalent number back to terrorize the civilian population of Gaza City. That would give them a taste of their own medicine, wouldn’t it?

 15. Israelvännerna visar i varje fall att de är fullblodsfascister.

  De försvarar alltså detta som pågår.

  Detta kommer aldrig att glömmas. Vi vet vilka ni är.

  Vi har det nedtecknat.

 16. Om vi ska snacka om proportionalitet så skulle rollerna vara omvända nu, dvs. att Israelerna utsätts för 60 år av förnedring, tortyr och terror som de utsatt det palestinska folket. Om det verkligen finns en rättvisa på denna klot och palestinierna hade möjlighet att vända på situationen önskar jag att de så mycket hjärta att de inte hämnas israelerna. Det skulle inte göra dem bättre än deras plågoandar. Israelerna verkar inte bekymrade över vad världen tycker eller framtidens generationer kommer att tycka om dem men de kan vara säkra på att de kommer att vara minst lika brännmärkta som tyskarna blev och som dem fortfarande är efter mer än 60 år. Jag försöker verkligen att ha öppet sinne och försöker förstå detta folk, men för varje dag känns det svårare och då kan man undra hur en palestinier som utsatts för åratals av förnedring känner och tänker. Hur svårt är det att fatta att det som förenar oss är så mycket mycket större än det som skiljer oss? Finns det inget slut på galenskaperna?

 17. Rawia:

  Irans Press tv har ett antal (4 tror jag) reportrar inne i Gaza och sänder direkt live streaming. Några andra reportrar tycks inte finnas förutom de sionistvänliga som BBC FOX & CO som sitter på den israeliska sidan och hurrar…

 18. Vem säger att Hamas-soldater saknar uniform?
  Kolla bilden ovan… alla har likadana kläder och trosbekännelse runt om huvudet!

  PS! Jinge, det är verkligen jag men från en annan data på film-kursen i Kista! :o) Mina lärare från SVT och mina klasskompisar hälsar dig varmt.

 19. På Mossadbloggen påstår Magnus att Hamas var tvungna att slå sönder växthusen för att kunna få upp dessa ”raketramper”!