Media – Den Nya Statsmakten?


Jag blir lika rädd som förfärad när jag konstaterar att begreppet den tredje statsmakten kan avskrivas som ett tomt och innehållslöst uttryck, ett begrepp som inte betyder ett dugg mer än ett antal bokstäver som slumpvis ställts upp bredvid varandra.

Idag kan vi nämligen konstatera att mediedrevet sätter agendan och driver sina egna frågor och man gör det med en enorm slagkraft. Bilden till höger är endast en bråkdel av nätets löpsedlar, som ni ser saknas Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter bland löpsedlarna, och skulle jag vara lite noggrann så fick bilden göras tio gånger så stor för att få med de flesta mediernas förstasidor på nätet.

En överraskande detalj är att Sveriges Television har det mest omfattande webblöpet, de har mer än dubbelt så många länkar till artiklar och olika TV-inslag än sina konkurrenter. Alla artiklar lika ifrågasättande och fördömande, så det vi måste göra i nuläget är att stanna upp och rynka våra pannor. Hur kommer det sig egentligen att alla tidningar klankar ner på Håkan Juholt, och hur kommer det sig att vår Public Service-TV gör det. Och vår Public Service-Radio?

Är det inte längre meningen att Public Service ska rapportera så opartiskt som möjligt? Jo vi har alla sett den förre moderatmedlemmen Mats Knutssons expertkommentarer från politiken, han lyckas inte speciellt väl, men de flesta vet att han var medlem i moderaterna innan han blev TV-kändis så de sorterar bort mycket av hans tyckande. Dessutom har vi ju sett hur de politiska partierna skulle ställas upp inför partiledardebatten i TV, så att Alliansen har tagit kommandot över SVT är uppenbart.

Men Sveriges Radio då? Själv lyssnar jag praktiskt taget dagligen i någon timme på Ekot och P1-morgon, likaså lyssnar jag då jag kan på eftermiddagen på P1:s nyhetsblock, fast då heter det Studio ett. Normalt så tycker jag att radion är den mest pålitliga när det gäller nyheter, men det finns givetvis undantag även där.

Men när samtliga media gaddar ihop sig för att försöka få en socialdemokratisk partiledare avsatt, då är det något som har hänt. Frågan berör egentligen bara det socialdemokratiska partiet, men nu har det gjorts till en riksangelägenhet som slår ut all annan nyhetsbevakning. Det är utomordentligt märkligt, för visst ska media rapportera, men det bör väl vara satt i relation till en nyhets faktiska format?

Nu känns det som om Juholts eventuella misstag är en världsnyhet, att jorden ska träffas av en komet och att vi ännu inte vet var? Förmår inte media uppskatta en nyhets proportioner längre, eller är alla verkligen springpojkar åt Timbro och Alliansen? (forts nedan..)

Idag skriver Lena Mellin att ”Sorgligt att se S falla isär” i Aftonbladet, men vi som är politiskt intresserade vet att hon inte kan tänka sig att rösta på socialdemokraterna, så hennes spelade sorg är inget att ta på allvar. Men inte ens Aftonbladets ledarsida berör idag det märkliga som sker. Man börjar undra om alla agerar på order uppifrån?

Den enda slutsats man kan dra i nuläget är att vi nu måste öka den kritiska granskningen av media, så många som möjligt behöver säga till när media missköter sin uppgift, och man bör säga till så att det hörs. Var och en av oss måste börja fundera på vems agenda som styr media, nu verkar det som de på fullt allvar aspirerar på titeln ”Den Enda Statsmakten”.

it Andra om: , , , , , ab1 sr1 svt dn1 svd1 ex1 gp


16 svar till “Media – Den Nya Statsmakten?”

 1. Ja det är mycket som är konstigt med detta. När det gäller Mats Knutsson måste jag bara fråga om det är någon mer än jag som undrat över varför han alltid har ett snett leende när han rapporterar i TV? :-)

  • Karl är fullständigt olidlig. En inkarnation av det obehaglig brattsverige vi lever i.

   Ni lever i menar jag, jag bor någon annan stans

   hursomhelst

  • Själv har jag inga åsikter om Knutsons (med fleras) politiska bakgrund, men för förståelsen av det här är det viktigt att minnas historien. Borgarna i allmänhet och Moderaterna i synnerhet har länge kritiserat SVT stenhårt för att vara sossetillvänt.

   Politiska kommentatorer, som regelbundet sitter i studion och spekulerar om aktuella politiska händelser, är ett relativt nytt grepp. Även om K-G Bergström var lite av en föregångare redan tidigare började SVT och SR aktivt med detta först på 2000-talet. Nyordningen infördes i en tid då public-service-medierna var extra mycket angripna högerifrån.

   Givetvis har rekryteringen av politiska reportrar och kommentatorer skett med detta i åtanke. I borgerliga ögon och öron är journalistik opartisk bara om den oftare väger över till egen fördel. Genom att sätta medarbetare med tydligt borgerligt perspektiv på dessa jobb har man lyckats dämpa den gamla kritiken lite.

   Knutson, Silberstein och allt vad de heter är helt enkelt alibin. Så länge de får hålla på mullrar det inte lika mycket uppe i Moderaternas partihögkvarter. Vem vet, kanske har det till och med räddat TV-licensen under de gångna fem åren.

 2. Paret Juholt, Juholt plus sambo, har ju uppenbarligen redan en bostad och bor i Stockholmsregionen så Juholt har väl egentligen ingen rätt alls till den bostadsersättning som är avsedd för de Riksdagsledamöter som inte har någon övernattningslägenhet alls i Stockholmsregionen?

 3. Media har blivit en stat i staten som styr den politiska utvecklingen i stället för medborgarna. När man inser vem/vilka som äger media klarnar det hela – detta är bara ett nytt sätt för de kapitalstarka att styra samhället. Ska vi ha något som är värt namnet demokrati så gäller det därför att ta kontrollen över media.

  • Jag för min del känner motbjudenhet inför Etablerade Media. Skulle inte köpa, än mindre läsa, en tidning om så jag fick betalt för det. Folk verkar tro att allt som står i tidningen är sant bara för att det står i tidningen. Etablerade Media har blivit en cancersvulst på samhället vars like pastor Green inte ens i sina vildaste martyrdrömmar hade kunnat ana. Lögner som avslöjas vara lögner har ingen makt, men lögner som skrivits i media blir heligförklarade bara för att de står i en tidning, ”hur kan det vara lögn, det står ju i tidningen”. Är media idag vad bibeln förr var bland allmogen? Vill man idag sätta punkt för en debatt med ett orubbligt uttalande behöver man bara citera en dagstidning. ”SvD 13:4”, ”AB 34:4”, ”DN 7:2”.

 4. Från en tidigare kommentar i en av alla ekots nyheter.

  Det här borda vara relevant att granska ordentligt.

  ”Först fälls domen (i media) seden kommer granskningen.

  Om det visar sig att Håkan Juholt har en annan ledarstil än många andra och inte toppstyr partiet. :

  Libyen. Juholt framför en åsikt. Sedan får han synpunkter fram partiet och framför då den åsikten. Varpå det blir starka reaktioner och paritet går på den den första linjen.

  Budgetmotionen. Juholt har själv sagt att han vill prova en annan modell. Ett ofullständigt förslag läggs som utgångspunkt för diskussion, här kan Wadelich ha en medverkan. Juholt vill få en diskussion kring det. Eftersom den vanliga ordningen är att det är ett färdigt förslag blir det kritik på de premisserna. Dvs med utgångspunkt i hur budgetprocessen brukar se ut. Juholt har talat om sin åsikt men det är partiet som avgör politiken.

  Hyresbidraget. Det har nu framkommit att det inte fanns några rutor att kryssa i och det fanns inga regler. Rapporteringen kring det här har då varit helt felaktig. Utifrån de uppgifter som media målar upp och inte minst Aftonbladet som använder stora rubriker – bostadsfusk. På de grunderna görs en opinionsundersökning där förtroendet för Juholt har rasat.

  Resebidrag. 2 resor av ett hundratal kan vara felaktiga. forts.

  forts.

  TIllfälliga medborgarskap. Först hette det att Morgan Johansson pratat med Håkan Juholt, sedan heter det att han pratat med Juholts stab. Det här är inte klarlagt hur det gått till.

  Debatten som Svt ordnat så att de rödgröna skulle stå som en samlad opposition med SD. Åsa Romson har framfört sin åsikt om det här i Expressen. Svt försvar sin hållning med att de rödgröna då i stort sett i varje inlägg ska göra det klart för tittarna att det inte förhåller sig så och det finns inte en samlad opposition. En debatt som inte sker på lika villkor.

  Om det visar sig att media har fällt alternativt allvarligt skadat en oppositionspolitiker på osakliga och spekulativa grunder då är det en allvarlig kris för demokratin. Politiker och personer som vill skada det största oppositionspartiet har visat att de inte har något intresse av att det här sker korrekt. Medias roll är en helt annan. De ska granska samtliga politiker och partier på samma villkor.

  Har media kritiskt och välunderbyggd granskat makthavare, eller har media agerat med politiska motiv i sittande regerings tjänst?”

 5. Det är också rätt intressant att notera vad media i n t e berättar…
  Normalt, i ett drev som detta, skulle vi fått se bilder på ”lyxboendet”, där huvudpersonen förmodades framleva ett liv i lyx och överflöd.
  Men eftersom det i det aktuella fallet handlar om en mycket ordinär hyrekåk i en söderförort, publiceras ingen visuell info om detta.
  Inget skall få störa bilden av en korrupt ”dead man walking”…

  /Lars

 6. Varför så tyst om de besökande vapenhandlarna från Saudiarabien..
  Är det bara Svenska Freds som vågar protestera?
  I radion kör de bara bandade klipp från Juholt hela dan.
  Var gömmer sig de ansvariga?
  Tolgfors, Bildt och Björling.

 7. Sverige är på väg att bli en enpartistat, det ska tydligen bli förbjudet att vara S-ledare. Men diktatur har vi inte! Nej icke! Säger man något sådant så är man ju konspiratoriskt lagd, lika konspiratorisk som de som ifrågasatte Hitler innan hans tillträde…

  Public service är numer statlig propaganda-TV, vilket Alliansen strävat efter ända sedan sitt tillträde.

  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/ar-det-tillatet-att-vara-s-ledare

 8. Slående är att samtliga budgetmotioner/propostioner har fått utrymme att förklaras av partierna i Studio ett. Alla utom en, Vänsterpartiets.

 9. Jag förstår att Lena Mellin och hennes arbetskamrater på Aftonbladet vrider sig av ångest nu när det visar sig att Håkan Juholt tydligen inte gjort något fel, när han ansökt om bidrag för sitt boende i Stockholm. Dessutom är väl hennes tipsare inom partiet alldeles tillintetgjorda för tillfället. Men de kommer igen – var så säker! För de och de svenska journalister, som bestämt sig för att skada Juholt och partiet, kommer att på något sätt komma åt honom även i framtiden. Medierna är den tredje statsmakten – det har många sagt före mig. Men att de stödjer alliansens önskemål är ju helt tydligt!!

 10. Gott att Du finns, Jinge. Vissa dagar kan man ju förtvivla över massmedia och vad där undertrycks i sanningar och fakta.

  Finner tröst i att det finns bloggare som Du. Håll ut!