Medborgarna är landets farligaste personer


Utan större buller och bång, utan talkörer utanför Rosenbad, så händer nu det som alla insåg från början. FRA ska spionera åt Säpo, men även åt Rikspolisstyrelsen. Det betyder att alla avdelningar inom polisen har tillgång till din och min dator- och telefontrafik, så fort vi kopplar upp oss mot nätet så kan myndigheterna se vilka sidor vi besöker, vad vi skriver i vår e-post, och vilka vi har kontakt med.

Man skulle kunna tro att grupper som t.ex. Piratpartiet nu byggde barrikader på Helgeandsholmen, att vänster- och miljöpartierna mobiliserade sina integritetsivrande medlemskadrer, att halva det socialdemokratiska partiet svor och knöt nävarna, men praktisk taget ingenting hörs från dessa grupper. Jodå, visst är det några som har skrivit både på nätet och i tidningarna, men den mesta aktiviteten har bestått av diverse pressmeddelanden.

De riksdagsledamöter som tidigare stod på barrikaderna mot FRA, vart har det tagit vägen? Gråtnissen är tyst, likaså de folkpartister som uttalade sig kraftfullt om integriteten, men nu är de knäpptysta trots att FRA utvecklats exakt dit de själva befarade, och hade fått löften från Reinfeldt om att det inte skulle ske.

Men visst borde väl Piratpartiets alla bloggare orsaka bloggbävning efter bloggbävning? Nejdå, även om det inte är tyst som i graven så verkar det som om alla av dem blivit pokerspelare och sitter nöjda. Det kanske inte är en viktig fråga längre, eller så inser man att högerregeringen struntar i vad de tycker. Skulle de drista sig till att samlas utanför Rosenbad så har högerregeringen maktmonopol och kan dirigera dit stadens församlade poliskår för att rensa upp.

Och skulle det börja talas om demonstrationer och barrikadbyggande, ja då har regeringen informationen i realtid. Man talade tidigare om att FRA enbart skulle kontrollera informationen som gick in och ut ur Sverige, och med det lät sig alla nöja. Nu har man byggt klart systemet och nu pratar man om inre säkerhet, att fiska på nätet efter brott som rör Rikspolisstyrelsen vilket innebär samtliga brott i landet. Till det kommer Säpo som man vet inte kommer att berätta någonting för någon. (forts under reklamen..)

Att dra upp Orwell i sammanhanget känns barnsligt, han hade aldrig kunnat förutse hur individens personliga integritet skulle komma att offras, och i förrgår citerade jag en forskare på FOI som berättade: ”Efter sommarens terrordåd i Norge har arbetet med att avslöja terrorister som agerar på egen hand aktualiserats. Bland annat försöker forskare runtom i världen upptäcka spår terroristerna lämnar på internet. Lisa Kaati är en av de svenska forskarna som är knuten till Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

– Eftersom de arbeta ensamma kan man inte infiltrera dem eller lyssna på telefonsamtal eller utföra traditionellt polisarbete. Då måste man titta på väldigt svaga signaler som personerna sänder ut. Sedan ska man väga ihop den informationen och se om man har möjlighet att identifiera potentiella personer som man skulle kunna övervaka på närmare håll, säger hon.”

Man ska således satsa skattepengar på att spåra grupper av människor som är samhällskritiska, och man ska förfina sina verktyg och metoder för att hitta enskilda personer som är negativa till samhällsutvecklingen och som inte pratar med andra om sina åsikter, men som man antar kan avslöja sig genom sitt nätbeteende. Vilka sidor besöker de, vad Googlar de på, vilka tidningar och artiklar intresserar de sig för?

Vart tog Piratpartiet vägen undrar jag, var det bara ett antal människor med flaggor och T-tröjor? Varför är det enda man ser av dem idag några bloggar och ett antal pressreleaser?

it Andra om: , , , , , , , , , , , , sr12 svt dn12 svd1 ex1 ab1


13 svar till “Medborgarna är landets farligaste personer”

  • En hel del, demonstrationer, barrikader, talkörer, flaggor… :-) Jag tycker att PP har varit tysta, och det trots att jag får alla pressmeddelanden. Visst, kanske media är mer svårflirtade idag, men nu genomför regeringen det som alla varnade för. Ordnar ni en demonstration så kommer jag..

 1. Då var det dags att köra all surfning via TOR då. Fast min internetleverantör erbjuder även en anonymiseringslösning, som förmodligen är snabbare än TOR. Dags att öppna plånboken kanske.

  Men tekniska lösningar på skapade problem är verkligen inte en väg frammåt.

  • Nej det är bra, det krävs mer. Plötsligt så är de passiva, det är inte ok. Jag tror att de mår bra av lite kritik.

  • Jo, visst är det taskigt. Det är ju så många som gör fel i frågan i politiken. Men som avant garde i den här frågan så följer ett ansvar. Problemet när de kommer i kontakt med etablissemanget, de tror de kan påverka politikerna direkt och samtalet och engegemanget tillsammans med sin egen bas mattas av.

   Konstruktiv kritik, på inget sätt vill jag att PP misslyckas med sitt mål om att avskaffa övervakningssamhället, tvärt om. Jag fick reda på det här bara väldigt kort innan det blev verklighet, jag tycker mig ändå läsa rätt mycket på nätet om engegemang i olika frågor, men jag inte sett nått upprop för något under upptakten. Nu står vi inför fullbordat faktum, vad skall vi då demonstrera? Vår egen oförmåga att ligga steget för fienden? Luften går lite ur en såna här dagar.

 2. Piratpartiet sa ju redan från början att det skulle bli så här. Så från vår sida är det ju ingen överraskning, utan snarare ett ”jaha, där var det”.

  Man kan göras ansvarig för att man inte varnar för något, men om det blir exakt så som varnade för så är det väl inte den som varnade som skall klandras?

  Förstår inte riktigt hur du tänker här.

  • Tycker att Martin uttrycker det rätt väl. Jag personligen hade väl förväntat mig för mycket av PP. Det är bara att tugga i sig det antar jag..

 3. Bättre att lägga krutet på det som väntar i framtiden än att se sig tillbaka och gnälla i efterhand. Politik som bara är gnäll över redan spilld mjölk är inte politik.

 4. Vad det handlar om är att när resurserna tryter och tillväxten minskar, måste den finansiella eliten slå vakt om att få ha de största delen av kakan under kontroll. Med ett FRA i Egypten hade inte den arabiska våren kunnat hända. Ekonomi handlar grovt taget om två saker: att ”göra” pengar samt fördela dem; och ju mindre det finns att fördela ju girigare kommer den besuttna klicken bli. Det är vad vi ser hända nu i USA och vad vi kommer att kan förvänta oss framöver här. Finanseliten kan inte längre lite på oss som goda konsumenter; ty ju mindre pengar vi har ju ointressantare vi blir för dem. Då är det med en stark stat som de kan ge order om vem som fienden är – kommer FRA in i bilden.

 5. Jag har byggt en terroristdetektor! Den visar med 100% säkerhet en röd lysdiod när en terrorist passerar igenom den. Problemet är bara det stora antalet falsklarm.

  Skämt åsido, det är just det som är problemet när man skall leta efter ”väldigt svaga signaler som personerna sänder ut.”

  En tankelek: Anta att ett allomfattande FRA-system kan hitta 50% av alla verkliga terrorister i Sverige. Anta att systemet är så perfekt att det bara pekar ut 0.1% procent felaktigt (ett fel på tusen är väldigt optimistiskt). Det finns 100 terrorister i Sverige och det finns 9 millioner övriga som vistas här. 9000 människor kommer felaktigt att pekas ut som terrorister. 50 terrorister kommer att korrekt. pekas ut som, terrorister. Av 9050 som utpekats, är det bara 50 som är terrorister, eller 0,55%.

  En del invänder att man kan använda andra metoder för att granska personerna i en andra omgång, men hur mycket avlyssning med dolda mikrofoner, etc, är försvarbart när sannolikheten är mindre än 1 procent, att personen är skyldig? Detta till priset av att man övervakar ALLA på nätet.

  Systemet kan bara försvaras om man antar att det finns flera terrorister i varje stad, men i så fall verkar det vara väldigt lata terrorister.

  Eller om syftet är något annat. Politiska motståndare finns det betydligt fler av.

  En tredje förklaring är helt enkelt misstag hos försvararna. Om man sätter läkare på prov, så misslyckas de förvånande ofta, på uppgifter som matematiskt liknar denna räkneövning.

  Rätta mig gärna om jag har räknat fel eller tänkt fel.

  • Politiska motståndare är väl just terrorister så länge man vill göra sig av med dem?

   Nu har vi både propagandaministär, övervakning av motståndare samt ”arbetslinjen” i sverige. Jag drar iallafall många skrämmande paralleller till tredje riket…

   :) …