Maud Olofsson ljuger ut sig ur regeringen?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Maud Olofsson stod idag i Sveriges Riksdag och blåljög inför den sittande församlingen om sin egen roll i Vattenfallskandalen. Hon hävdade bland annat att det var hon som upptäckte att Vattenfall pantsatt alla Sveriges utbyggda älvar och andra tillgångar i händelse av en kärnkraftsolycka i Tyskland.

Dessutom fortsatte hon ljugandet inför journalisterna efteråt, till Ekots utsände sade hon att man nu agerat utifrån det som framkommit och att man nu bytt ut ordförande och delar av styrelsen. Men inte ens det var sant, det mesta av det skedde redan i våras, långt innan detta upptäcktes.

SR/Ekot: ”Oppositionen kommer att lämna in en anmälan till KU, konstitutionsutskottet i nästa vecka. Maud Olofsson sade i en riksdagsdebatt i dag att Vattenfalls ledning inte förstod att bolaget blev ekonomiskt ansvarigt för en eventuell kärnkraftsolycka i Tyskland genom en ändring av det interna ägandet av den tyska kärnkraften. Hon sade att det var hon som upptäckte att Vattenfall blev ansvarigt. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tror inte på den beskrivningen. – Den som till slut anade något var Maud Olofsson. Hon ställde frågor och sanningen kom fram. Jag kan bara säga att jag inte tror på den historiebeskrivningen. Jag tycker att den verkar fullständigt osannolik. Jag tror att det kommer att bli nödvändigt för Konstitutionsutskottet att granska den saken. Jag tror inte att Maud Olofsson talar sanning, sade Peter Eriksson.”

Jag måste medge att jag normalt kan känna viss för-
ståelse för politiker som slingrar sig när de ställs inför en bunt journalister som vill veta allt om deras tillkortakommanden, men det är aldrig en lösning att ljuga, och absolut inte ljuga så att folk förstår att de ljuger. Men Maud Olofsson tycks vara så stressad att självbevarelsedriften satts helt ur spel. Att ställa sig framför ett antal mikrofoner kopplande till bandspelare eller TV-kameror utan att ens reflektera över det faktum att journalisterna direkt inser att hon ljuger, det är något som i slutändan hamnar på statsminister Reinfeldts bord.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Ekot

Jag har nämnt det tidigare, men t.o.m. undertecknad kände till de misstag som Vattenfall begått i Tyskland, och det långt innan näringsministern började förneka fakta i olika intervjuer. Nu hävdar hon att det var hon själv som ägarrepresentant avslöjade denna härva, och när hon påstår något sådant så snärjer hon in sig till den grad att hon inte kan ta sig loss. Peter Eriksson säger, från riksdagens talarstol, att Maud Olofsson ljuger och han har helt rätt. Hon gör det för att rädda sitt eget skinn, men hon inser uppenbarligen inte att samtliga som följt denna skandal vet att hon far med osanning.

Nu kan man hävda att det hade varit långt bättre om hon hade köpt Toblerone på skattebetalarnas bekostnad, det eftersom väljarna möjligen förlåta sådant, men samma väljare har nog betydligt högre krav på sanning än det som Maud Olofsson kan prestera. Gå till Ekots hemsida och läs och lyssna på intervjun!

intressant Andra om: , , , , , , ab12 svd1 dn12 ex1 t
[/column]


6 svar till “Maud Olofsson ljuger ut sig ur regeringen?”

 1. En sak som jag funderar på som kanske mer indirekt har med Vattenfall att göra.

  Kan Sverige i längden ha ett eget pris på el eller måste det EU-anpassas?

  1.50 kilowatten ?!? kan göra mycket i valet 2010…

 2. Att erkänna fel är kanske den starkaste känslan som människan kan göra
  Att aldrig ha fel skulle betyda gudomlighet och det kanske Maud Olofsson är en sådan

  Att erkänna ett fel gör inte människan till en svagare person utan tvärtom , politikerna måste föregå med gott exempel och leva som de lär
  Vissa politiker tror att de är frälsare och herre över folket och i så fall de måste petas ut

 3. Bränder i kärnkraftverk, skitiga kolkraftverk – Vattenfall har sedan flera år utomordentligt dåligt anseende i Tyskland. Svenska miljömaffian har skitat ner Sverige länge nog. Här i Göteborg är vi många som fått nog av 3G-master och Göteborgs stads kriminella misskötsel av naturen i Göteborg. Nu har det gått för långt. Park- och naturnämdens beslut att de tropiska fåglarna i Slottskogens skall avlivas om ingen annan är villiga att ta sig an dom är rent kriminellt och ett skamlöst försök till utpressning. Chefen för Slottskogen, Per Åberg, säger att det är för dyrt att värma upp det lilla fågelhuset på vintern. Samtidigt anlitar Park- och Natur dyra privata företag för att utföra sina tjänster. Man kan fråga sig vilka som driver dessa företag? Fungerar kommunen nu också som stafettläkarbranschen där man hyr ut sin egen privata verksamhet i form av sig själv till sin egen arbetsgivare i offentlig sektor och därigenom lyfter dubbel lön utan att lämna sin arbetsplats? Vad händer i det här landet? Vem låter all denna kriminella verksamhet infiltrera och förstöra den offentliga sektorn?

 4. Att det är just Centerpartiet själva som genom Olofssons statssekreterare Ola Alterå godkänt detta vansinniga avtal måste väl då bero på att de själva alltid drivit just kravet att kärnkraftsbolagen ska ha det fulla ansvaret. — Precis som i Tyskland.
  Ansvarsskyldigheten har varit klart inskriven i varje årsredovisning sedan 2002 så det är väl lite sent att ”upptäcka” det nu…

  Det är ingen tröst att Vattenfall därmed är osäljbart men avtalet måste sägas upp omedelbart för i ett värsta scenarie är det inte bara Vattenfalls tillgångar som ryker utan även alla vårt lands tillgångar pga det statliga ägandet.