Mathias Mossberg – I Mörka Vatten – om ubåtsfrågan

Efter att ha läst ett antal böcker om sovjetiska kränkningar av svenskt inre vatten under slutet av 1900-talet så har jag bildat mig en uppfattning. En uppfattning som jag hade redan innan jag läste Mathias Mossbergs bok, I mörka vatten. Jag trodde tidigare att här låg både en och annan hund begraven. Det tror jag idag med. Så här sammanfattar Leopard förlag hans meriter:

Leopard Förlag: ”Ambassadör Mathias Mossberg var huvudsekreterare i 2001 års ubåtsutredning Perspektiv på ubåtsfrågan och i 2002 års Säkerhetspolitiska utredning. Han arbetade som diplomat i Moskva under det kalla kriget och i Utrikesdepartementet med relationerna med Sovjetunionen. Mossberg har även tjänstgjort i New York, London, Amman och Rabat samt arbetat med utrikesminister Sten Andersson i fredsprocessen i Mellanöstern…”

Det är givet att boken väcker mitt intresse, särskilt då undertexten på framsidan lyder ”Hur svenska folket fördes bakom ljuset i ubåtsfrågan”. Därför hade jag högt ställda förväntningar då jag öppnade den, framförallt utifrån att jag redan innan har läst några artiklar i ämnet från Mossbergs penna. Det pös också över lite i fredags då jag började läsa,
så här skrev jag då:

”Diverse ubåtskommissioner har hävdat att de kränkande fartygen kom från Warszawapakten medan det i stället hela tiden rört sig om NATO-fartyg. Bara den enkla frågan om varför en ubåt i fullt dagsljus sticker upp periskopet mitt inne i Hårsfjärden, inne i Sveriges största marinbas, bara några meter från ett par sjömän från marinen kan man lyfta på ögonbrynen åt. Man använder rimligen en ubåt för att man inte vill synas. Och hur kommer det sig att marinledningen redan inom en timme satte igång att förbereda ett presscenter med plats för 500 utländska journalister?

Mathias Mossberg har en utomordentlig inblick i ämnet han skriver om, han har inte heller några tendenser till att ägna sig åt konspirationsteorier. Trots det är det sannolikt det som folk inom marinen kommer att anklaga honom för, i vart fall den grupp som varit inblandade i händelser runt diverse ubåtsincidenter. Men faktum kvarstår, använder man en ubåt för att ta sig in i Sverige så gör man det för att man inte vill bli upptäckt. Går man in i Ostkustens örlogsbas i Berga (Hårsfjärden) och sticker upp periskop och snorkelmast mitt på ljusa dagen så gör man det för att man – vill bli upptäckt.

När sedan vetenskapliga fakta talar för att en absolut majoritet av alla kavitationsljud1 skapats av


Mathias Mossberg

sillstim och minkar så avfördes fyrtiotvå av fyrtiotre säkra rapporter om misstänkta ubåtar av ÖB för att till slut bara bli – en.

De ”säkra” indikationer man haft av ubåtar i svenska farvatten, förutom U-137, har varit tyska, engelska och amerikanska. Något som också stöds av uttalanden från dessa länders f.d. försvars-
ministrar och miltära befälhavare.

Författaren har lyckats med att göra en fakta-
redovisning lika spännande som en deckare. Dessutom visar han upp en alldeles särskilt ful fisk i sammanhanget, en person vars politiska karriär borde varit över för länge sedan. Det är ett stycke nutidshistoria som beskriver hur vi själva helt ovetandes har tvingats att gå en stormakts ärenden i slutet av förra seklet, precis som vi gör idag år 2009.

Har du drabbats av regeringens ekonomiska politik så kan du alltid låna boken på biblioteket, gör det!

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , t

[tags]Mathias Mossberg, I Mörka Vatten, Leopard förlag, ISBN9789173432528, Böcker, Boktips, Ubåtar, Hårsfjärden, Carl Bildt, Desinformation, Manipulation, Sovjetunionen, Ryssland, USA, Kalla kriget, Politik[/tags]

 1. http://sv.wikipedia.org/wiki/Kavitation []

  5 comments for “Mathias Mossberg – I Mörka Vatten – om ubåtsfrågan

 1. Kurt
  27 april, 2009 at 12:29

  Fast än så länge så finns den bara på 4 bibliotek i hela Sverige.

  • 27 april, 2009 at 13:44

   Det brukar alltid ta några veckor. Kolla om tre så får du se att den finns på de flesta.

 2. Marcel
  28 april, 2009 at 09:58

  Det var en engelsk Oberon och det har brittiska marinen medgett. Kom inte med en massa desinformation en gång till, då åker du in i spamfiltret för gott.

  Se oxo till att länka till ngt som bekräftar dina påståenden! / Jinge

  PS Länkar till Carl Bildts fantasier godtas inte. DS

 3. Sara G
  28 april, 2009 at 14:54

  Får jag lov att gissa vem den där politikern, vars karriär borde ha varit över för länge sedan, är? Jag säger det mycket tyst – men avslöjar att hans förnamn börjar på C.
  Det är inte en helt ofarlig fisk, kan jag också drista mig att säga.

  • 28 april, 2009 at 15:17

   Låna boken på bibblan Sara!

Comments are closed.