Ubåtsincidenter med Nato-båtar

Jag sitter och läser Mathias Mossbergs bok ”I mörka vatten” och är totalt fascinerad. Jag ska återkomma i ämnet och skriva en längre text om boken i morgon eller på söndag, men jag kan inte undgå att fundera på varför den svenska militärledningen ljugit och lagt ut rökridåer på det sätt man gjort.

Diverse ubåtskommissioner har hävdat att de kränkande fartygen kom från Warszawapakten medan det istället hela tiden rört sig om NATO-
fartyg. Bara den enkla frågan om varför en ubåt i fullt dagsljus sticker upp periskopet mitt inne i Hårsfjärden, inne i Sveriges största marinbas, bara några meter från ett par sjömän från marinen kan man lyfta på ögonbrynen åt. Man använder rimligen en ubåt för att man inte vill synas. Och hur kommer det sig att marinledningen redan inom en timme satte igång att förbereda ett presscenter med plats för 500 utländska journalister?

Jag kommer väl inte ha alla svar när jag läst färdigt boken, men det är inte utan att jag redan har synpunkter på vartåt det lutar. Återkommer…


En sovjetisk ubåt av whiskeyklass, samma som U-137

Andra om: , , , , , , , it

[tags]Mathias Mossberg, I Mörka Vatten, Hårsfjärden, Ubåtsfrågan, Mörkläggning, Bedrägeri, Budgetubåtar, Politik[/tags]

  12 comments for “Ubåtsincidenter med Nato-båtar

 1. 24 april, 2009 at 18:53

  Det är väl ganska lätt att se skillnaden mellan NATO- respektive WP-ubåtar om man håller sig till den riktigt viktiga aspekten, nämligen budgetaspekten. Kom ihåg uttrycket ”budgetubåtar”! De så att säga dök upp lagom till när militären skulle begära anslag för kommande år, och naturligtvis måste de komma från öst. Hade militären gått ut och tjoat om att ”vi vill ha nya fina vapen för att kunna bomba NATO-ubåtar” hade det nog inte blivit några anslag.

 2. 24 april, 2009 at 20:13

  Ja det där med sanning och sådant är ju ständigt under omprövning? Jag är en rabiat motståndare till allt vad USA och Nato heter. Min favoritdiktatur Nordkorea moppsar upp sig duktigt mot amerikanerna. Jag bytte bort en taskig laptop mot en kortvågsradio. Funderade på att försöka ratta in Nordkoreas satelit Kwangmyongsong-2 men vet absolut ingenting om kortvågsradio så det kan bli lite komplicerat. Men vad gör man när man tycker att McDonaldsrestauranger är det fulaste man vet….

  • 24 april, 2009 at 20:18

   Jag betvivlar att en satellit verkligen sänder på kortvåg… :-) De sänder sannolikt på betytligt kortare våglängd…

   Problemet med ditt tycke när det gäller McDonalds kan du inte lösa genom att lyssna på koreanska, det är ungefär lika begripligt som kinesiska. Men jag undrar om inte de sänder webbradio, de är ju angelägna att så många som möjligt ska höra deras budskap.

 3. 24 april, 2009 at 20:32

  Jinge: Det vore kul om de verkligen fått upp en satelit som de påstår? Den skall sända revolutionära sånger om den store ledaren tydligen :-)

  UHF 470 MHz ?

  Tja, jag är ju inte vidare bra på Kortvågsradio och sånt…

  • 24 april, 2009 at 20:43

   UHF-bandet låter mer troligt, fast jag undrar om man inte kliver ner till GHz-bandet. Från och till så brukar man prata på amatörbandet två meter (145 MHz) från rymdfärjan. (Iaf då en sändaramatör är med ombord) Jag har lyssnat på den kommunikationen en gång när de var över mellersta Europa. När det gäller telekommunikation så tror jag ändå att det är vanligare med GHz.

 4. MX
  24 april, 2009 at 21:03

  Tidiga satelliter sände på kortvåg så att man kunne följa dom även när dom var på andra sidan av planeten.
  Kwangmyongsong-2 är dock en annan sorts vidunder:

  It is sending to the earth the melodies of the immortal revolutionary paeans ”Song of General Kim Il Sung” and ”Song of General Kim Jong Il” and measured information at 470 MHz. By the use of the satellite the relay communications is now underway by UHF frequency band.

  Fast enligt NORAD så kommer musiken visst nån helt annanstans ifrån?

  • 24 april, 2009 at 22:27

   Underbart MX! Det är ca 70 cm våglängd, då kan säkert ngn radioamatör fiska upp signalen och distrubuera musiken till oss alla… :-)

 5. Mr Biz
  24 april, 2009 at 23:41

  Kwangmyongsong-1 sänder fortfarande på 27 MHz enl KCNA men respektlösa skeptiker tvivlar då ingen hört de ärofulla revolutionssångerna från rymden:

  So if we can believe the North Korean media, there are now TWO satellites in orbit broadcasting the “Song of General Kim il Sung” and the “Song of General Kin Jong il” at 27 MHz and 470 MHz. Too bad short wave radios are so rare in the DPRK

  Då sångerna hörs över hela jorden kan man emellertid anta att de sänds på ubåtarnas lågfrekvens, 15-30 kHz, och att raketerna i själva verket används för att snabbt placera ubåtar till havs.
  On-topic again..:-)

  • 24 april, 2009 at 23:43

   FM-modulerat?

 6. Mr Biz
  24 april, 2009 at 23:52

  Extrem lågfrekvens: elf-modulerad!

 7. 25 april, 2009 at 01:24

  Jag är tämligen säker på, att jag såg ett periskop sticka upp i vår WC-stol, så så långt in i landet var de alltså. Klart att det var ryska U-båtar i Hårsfjärden. Nato, eller USA,
  hade ju aldrig kränkt vår integritet på det sättet – så klart.

 8. Martin Forsman
  25 april, 2009 at 15:50

  Med tanke på det hot de talrika kränknigarna av Sveriges nationella integritet som NATOs ubåtar innebär borde vi snarast söka en allians med våra ryska grannar (EU är av förklarliga skäl inte att lita på i sammanhanget).

  Så här skulle det låta om jag som NATO-kritiker använde mig av NATO-kramarnas krigsretorik.

  Sanningen är självklart att trots att NATOs kränknigar bör kritiseras så utgör de i dagsläget inget hot mot oss i Sverige, vilket inte heller ryska ubåtar skulle gjort OM de hade gjort sig skyldiga till detsamma.

Comments are closed.