Vadslagning om Sahlin blir kvar?


Idag hade Ekot ett inslag från miljöpartiets kongress där de intervjuade Maria Wetterstrand som frankt berättade att vänsterpartiet fick tas med i diskussionen efter valet, om inte (s) och (mp) hade en egen majoritet.

Ekot: ”Socialdemokraternas Mona Sahlin har sagt att hon inte vill utestänga vänsterpartiet ett röd-grönt regeringsalternativ. Men miljöpartiets Maria Wetterstrand anser att det redan är för sent för vänsterpartiet att vara med.

Vänsterpartiet kan bara vara med i ett samarbete först efter valet, enligt Wetterstrand.

– Börjar man ta fram förslag till en gemensam regeringsplattform med arbetsgrupper som har börjat arbeta, då är diskussionerna i så fall efter valet. Om det röd-gröna samarbetet inte skulle få majoritet som vi tror att det kan, säger Maria Wetterstrand.”

Det är en intressant uppgift hon kommer med eftersom den visar hur diskussionen gått mellan Mona Sahlin och miljöpartiets ledning. Det ställer därmed allt på sin spets och placerar vänsterpartiet på läktaren. Oavsett vad Mona Sahlin kan tänkas säga, oavsett om Wetterstrand tvingas till en pudel, så är det fakta och inget annat än fakta. Nu tänker jag inte dra några växlar på vad partiernas egna medlemmar kan tänkas säga, eller för den delen LO. Men jag konstaterar att Fredrik Reinfeldt och högeralliansen skördar opinionsmässiga segrar och nöjt samlar på sig massor av argument inför valet 2010.

Att Sahlin har sagt att dörren är öppen, men att det finns ett antal villkor, försätter vänsterpartiet i en utomordentligt intressant situation. Utan att veta säkert så tror jag att temperaturen idag är på kokpunkten. Partiet ställer upp på samarbete utan att ställa ultimata krav enligt media, men kommer ändå att visas på porten.

Jag kan konstatera att detta dubbelspel från Sahlins sida kommer att göra att skandalen växer för varje dag som går nu. Hon kommer inte att klara upp den här situationen. Kom inte och säg annat än att valrörelsen redan har börjat, snart nog börjar vadslagningen om hur länge Sahlin ska bli kvar.

Ekot AB1 DN123 SvD123 it

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Maria Wetterstrand, Mona Sahlin, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Pudel, Dubbelspel, Intriger, Valrörelsen, Högeralliansen, Val 2010, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Lars Ohly, Politik[/tags]


22 svar till “Vadslagning om Sahlin blir kvar?”

  1. Hade det inte varit för valet hade hon åkt till kongressen. Nu är det mindre säkert.

    Förhoppningsvis tar Winberg eller Pagrotsky över.

  2. Ja vem ska ta över efter Sahlin, det är något att spekulera om.

    Jag håller med om att Winberg och Pagrotsky skulle vara bra val.

    I riktigt gillar Pagrotsky, men nu bestämde dig sig för att det måste vara en kvinna.

    Vilka nötter, enligt mig ska det vara den som är bäst lämpad inte vilket kön som ska styra vem som styr partiet.

    Paggan kan vara lite tråkig men han är alltid väll inläst och kunnig.

  3. Även om jag är mörkblå politiskt så tycker jag synd om sossarna som har fått en sådan veritabel katastrof som partiledare. Man är ju inte värda det, speciellt inte efter GP. Ni pratar om Margareta Winberg och Pagrotsky…? Tacka vet jag Jan Nygren!

  4. Jag hoppas Mona klarar sig till fram till valet. Hon är trots allt alliansens största tillgång.

  5. Pagrotsky skulle vara lysande men han saknar nog tillräckligt stöd internt.

    Margot Wallström skulle vara en vinnare i alla avseenden, men frågan är om hon är beredd att ändra sitt tidigare beslut då hon sa nej.

    @ Surgubben

    Skulle tro att Reinfeldt tycker samma sak!

  6. Sahlin kan bara halla till val 2014 hogst. Folk har inget fortroende for henne, och folk kommer ha mindre fortroende for sossarna om sossarna vinner nasta val.

    Jag hoppas att sossarna vinner trots att jag ar liberal. Om dom antligen blir tvungna att sta for sin ekonomiska politik sa kommer folk forsta hur daliga dom ar pa att skota ekonomin istallet for att dom skyller sina misstag pa hogern.

    Sjalv har jag blivit mer skeptisk till hur de borgliga skott makten, och hoppas att nagon har modet att ge tillbaka makten till riksdagen dar den har hemma istallet for att koncentrera den pa regeringen.

  7. Arebir: Hon hade inget val an att saga nej for enligt eu-lag kan hon inte vara mer an EU-parlamentariker i sina politiska uppdrag…

  8. Bra att du är rationell idenna fråga Jinge.
    Själv tror jag Tomas Bodström blir nästa partiledare för S innan nästa val.
    Igenom honom tror jag sossarna skapar en enpartiregering.

  9. Jag kan inte på rak arm komma på en bra kandidat. Möjligen Tomas Bodström. Övriga föreslagna kandidater kan jag bara betrakta som ett skämt. Menar ni verkligen allvar?

  10. @ Tobias

    Jo det vet jag men frågan är om hon kan vara beredd att säga upp sin plats i kommissionen. Tror tyvärr inte att hon vill det. Som med Svennis så känns Sverige för litet när man väl gjort karriär utomlands!

  11. Tomas Bodström är näste man. Han är en mästare i dubbelspel, och utan skrupler, dessa egenskaper besitter inte gröngölingen Mona Sahlin.

    Det skulle passa honom som handen i handsken, då han sytt ihopp alla FRA-lagar.

    Hmm, med FRA-lagarna på plats kan han tjyvlyssna på oppositionen ifall de är så dumma att de tillåter det.

    Ett sådant dukat bord finns det mycket få människor som kan motstå. Därför är jag oroad.

  12. Tomas Bodström? Menar DU allvar?

    Sossarna har ärligt talat inte många bra att välja bland, ingen känns klockren. Paggan är väl skön men den ende sossen jag egentligen gillar är Greider, och han är ju inte politiker.

  13. Mona Sahlin är en katastrof. Varför hon utesluter (v) behöver vi inte tvivla på. Hon HATAR socialism och vill kunna sko sig själv utan att folk lägger sig i.

  14. Mona Sahlin inger inte förtroende och hon känns förbrukad som politiker. Det vore trevligt om vi kunde få en riktig arbetar regeringen som inte beskattar skiten ur arbetarna, företagarna och investerarna som är de viktigaste välståndsskapande krafterna.

    En regering som tog bort arbetsgivaravgiften på 33%, sänkte löneskatten från 55-30% till 25% och tog bort momsen på arbete som är 25%. Sedan ta bort skatt på ränta och aktie utdelning och sänka reavinstbeskattningen till 25%. Sänka bolagsskatten från 28% till 25% och höja den skattefria avsättningen från 30% till 50% så att bolagen får mer kapital att investera och klara lågkonjungturer med. Avskaffa grundavdrag, reseavdrag och ränteavdrag (varför skall folk som bor i hyreshus subventionera villaägares bostadskonsumtion?). Ta ut skatten på konsumtion genom att höja momsen till 25% på allting och extra skatter på skadlig konsumtion. Aveckla subventioner av tidningar och jordbruk och skära bort alla onödiga utgifter i budgeten.

    Arbetare (anställda), företagare och investerare och staten sitter i samma båt, när det går bra för vår exportindustri så finns det utrymme för högre löner, högre utdelning och högre skatteintäkter och alla vinner. Det gäller att få fart på Sveriges usla tillväxt på 1-2% per år sedan sextio-taletoch få upp den till åtminstone 5-6% per år.

    Men varken vänster eller höger i svensk politik är intresserade av att tillhandahålla de förutsättningar som behövs för att Sverige skall vinna på världsmarknaden och återta ledningen som världens rikaste land. Det saknas insikt om problemen och därmed får vi ingen dynamisk tillväxtpolitik i Sverige.

    Finns det ingen sosse som är entreprenör som drivit upp några framgångsrika företag som kan ta över ledarposten?

  15. Johnny, du borde sluta tramsa och läsa lite politisk ekonomi istället.
    Då kanske du skulle upptäcka att det som är gemensamt för alla utvecklade länder är att de har ett utvecklat skattesystem och att det gemensamma för alla outvecklade länder att de har outvecklade skattesystem.

  16. Christer W: Du borde undersöka verkligheten lite noggrannare innan du uttalar dig och inte bara spotta ur dig gamla socilademokratiska floskler som du svalt som sanningar.

    Det är bara att kolla vilka länder som har högst tillväxt i världen och de har inte högst skattetryck. Europa med sitt höga skattetryck presterar en tillväxt på 1-2% och har hög arbetslöshet och dålig konkurrenskraft. USA har något lägre skattetryck och presterar i högkonjungtur 6% tillväxt medan Sverige lyckades med 3%, hur kommer det sig du som har läst ekonomisk politik?

  17. @ Johnny

    Kännetecknande för länder med extremt höga tillväxtsiffror är att det är länder med låga arbetskraftskostnader som snabbt utvecklar sina ekonomier. Vad som också är kännetecknande är att det är länder där staten inte tagit på sig stora åtaganden, till stor del pga att medborgarna inte krävt detta! Med tiden ökar arbetskraftskostnaderna och medborgarnas krav på bättre miljö, säkerhet, offentlig service m.m. likaså. I takt med att samhället utvecklas ökar också statens åtaganden, och därmed ökar också behovet av större skatteintäkter.

    Sveriges tillväxtsiffror efter 90-talskrisen har varit goda för en utvecklad ekonomi och bättre än genomsnittet för EU. Detta trots att vårt skattetryck är högre än EU:s genomsnittliga.

    I USA har ekonomin varit ”dopad” med billiga krediter och kraftig penningexpansion. Statens utgifter har ökat och samtidigt har man sänkt skatterna. Nu har den brutala verkligheten hunnit ifatt vilket kommer spegla sig i tillväxtsifforna! Och verkligheten består ju av både låg- och högkonjunktur!