Löfven ser om sitt fögderi


Stefan Löfven är ute på en rundresa i landet, han har börjat i Kalmar län och Dagens Nyheter följer honom på resan. Antagligen så kommer han att besöka hela landet, även om det kanske inte sker i ett enda svep. Och än slå länge gar det inte funnits något behov av att göra en ”förlåt-turné”.

DN: ”Nye S-ledaren tillämpar en helt annan strategi än sin företrädare, som med glödande retorik beskrev klassklyftor, uttalade sig i vitt skilda ämnen och syntes överallt.

– Varken jag eller partiet har något behov av att jag syns ständigt och jämt, förklarar Stefan Löfven på sin norrländska.

– Det är inte så att partiet bildades i och med att jag valdes, utan det finns ju en politik sedan förut. Det finns inget behov av någon 180 graders vändning eller ”total makeover”, däremot finns det ett antal områden som vi ska utveckla. Men det görs inte så här, säger han och knäpper ljudligt med fingrarna.” (bildskaparen vill vara anonym)

I tidningen Östran säger man att Löfvens höga förtroendesiffror beror på att media i Stockholm inte utsatt honom för någon närmare granskning än, givetvis ett konstaterade som vi alla kan hålla med om. Samtidigt finns det skäl att påpeka att Håkan Juholt utsattes för ett rekordartat mediedrev, ett drev som hade sitt epicentrum i Aftonbladets hus vid Klarabergsviadukten. Juholt hade trampat ett antal höger-
sossar på tårna och de satte igång en enorm ryktesspridning, något som till slut ledde till att han fick kasta in handduken.

En annan faktor är förstås att man därmed drog undan praktiskt taget allt av det redan förlorade förtroendet man hade hos läsare och tittare. SVT:s politiska ”reportrar” förtjänade sina första citattecken runt sina yrkestitlar och ska man se till motsvarande funktioner på vissa kvällstidningar så får tecknen månfaldigas. Med andra ord så har pressen inte råd med en sådan förtalskampanj till. (forts nedan..)

Därför så har Löfven det tämligen välordnat, politiska och opolitiska journalister har krattat manegen åt honom och Knutsons försök att trycka ner Löfven genom att sätta en kontorsstol på ett antal tegelstenar i Agendastudion, för att komma högre än honom i intervjusituationen var nog ett misstag som få kommer ta efter.

Alldeles bortsett från det så har Löfven fått rejäl hjälp från regeringen. Reinfeldt inger allt utom förtroende, Borg svamlar och svamlar men gör aldrig något, Björklund åker på en propp av en israelisk bosättare och Annie Lööf, nja henne har jag ju skrivit om en gång redan tidigare idag. Löfven är att gratulera..

it Andra om: , , , , , , dn1 sr ab1 svd