Legosoldater i Mazar-e-Sharif?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Jag satt nyss och läste lite om det svenska deltagandet i kriget mot talibanerna, eller kriget mot terrorismen som George W Bush har döpt det till. Jag hittade en uppgift om att det tydligen finns gott om legosoldater i Afghanistan, eventuellt också i Mazar-e-Sharif där de svenska soldaterna är förlagda. Det skulle vara intressant att höra den svenska synen på det eftersom samma sorts folk finns i Irak med känt resultat.


Sayed Ibrahimi in Mazar-e-Sharif (2007): “Private security companies are contributing to the rising tide of lawlessness, according to both Afghan and international experts. Former commanders, ex-special forces, demobilised militias at times it seems like the streets of Kabul are crammed full of strongmen looking to capitalise on their most marketable skill the ability and readiness to fight. Many have gravitated towards the new industry of private security firms, which guard banks, embassies, international organisations, and even some of the trendier restaurants in the capital.”

Jag tittade runt lite för att se om jag kunde hitta någon lämplig video att använda som illustration till dessa rader, men tyvärr fann jag ingen. De enda var de traditionella där Mujahedin spränger något militärfordon i luften och jublande utbrister ”Gud är stor”. Sedan är dessutom musiken som används tämligen bedrövlig, det handlar om något slags religiösa hyllningar till profeten och efter att ha sett ett antal sådana filmer så har jag numera utvecklat allergi mot företeelsen.

Dessutom finns alltid risken att någon av de anhöriga till de soldater som befinner sig på plats just nu hittar videon, något som garanterat inte gagnar nattsömnen. En lustig sak idag är annars att Usama bin Ladin återigen iklätt sig rollen som den vandrande vålnaden. Den här gången så distribuerades inte ljudbandet av spion- och propagandaföretagen Memri eller Site Institute utan det var Aljazeera som sände bandet. Eventuellt så kommer det på nyheterna ikväll. ”Han” lär i alla fall ha berättat att kalsongbombaren i julas tillhörde al-Qaida, något som möjligen visar på att rekryteringen av terrorister inte går speciellt bra.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]afghanistan
I radioprogrammet Korrespondenterna idag så beskrev man hur det går till när dödade soldater från Storbritannien kommer hem. I programmet intervjuades några veteraner som fick säga att de var stolta över dessa ungdomar som offrade livet, fast för vad de offrade livet fick vi inga besked om. Vi kanske borde ta efter den vanan så att vi nästa gång det kommer hem sprängda svenskar borde gå man ur huse för att säga till omvärlden att vi är stolta för de svenska ungdomar som offrar livet, men då måste vi givetvis få reda på vad de offrar livet för. Det kan bli lätt pinsamt annars om någon dristar sig till att fråga.

Vi är i Afghanistan för att befria kvinnorna har jag förstått. Frågan är om det inte vore listigare att lyfta ut dem i någon sorts luftbro. Vi får hoppas på att en rödgrön regering i alla fall förmår att sätta ett bortre datum för vår medverkan. Det måste i så fall vara ett datum minst ett år före nästkommande val, vi får hoppas att så många som möjligt överlever fram till dess.

intressant Tags : , , , , , , , dn12 svd1 ab12 t
[/column]


8 svar till “Legosoldater i Mazar-e-Sharif?”

 1. Vi kommer aldrig att få se sossarna ta bort trupperna ur Afghanistan om det inte händer något mycket dramatiskt, 7-8 svenskar dödas tex. och -det- kommer att bli ett problem för VP!

  • Ja det ska bli intressant om vi får regeringsskifte :-) Hur fasen ska Ohly greja det där?

  • Minns du det? Är du så gammal?

   Jag minns lite av diskussionerna. 19-20 dog, två återfanns aldrig. Man sa att de var uppätna…

   • Det där är intressant och inget jag hade en aning om. Idag används Balubas som slang för tusenlappar (iaf där jag kommer från). Att ett ord kan byta betydelse så mycket över så kort tid är rätt intressant.

 2. De sa kallade legoknektarna utfor for det mesta livvaktsuppdrag at diplomater och hjalporganisationer och eskorterar konvojer med fornodenheter. De deltar inte i strider. Daremot forsvarar de sig om de blir angripna av talibaner.

 3. Afghanistan har inte attackerat Sverige. Sverige är inte medlem i NATO. Det är inte vårt krig. Svensk militär skall försvara Sverige. Därför skall vi inte offra våra söners liv i Afghanistan, däremot skall vi bekämpa pirater som hotar våra sjöfartstransporter. Det är en fight vi är tvingade att ta, men Afghanistan är det inte.

  • Man undrar varför alla svenska riksdagspartier, med undantag för VP, har röstat för att fortsätta/utvidga den sveska insatsen i Afghanistan? Miljöpartiet inväntar en utvärdering med sossarna 2011. De sistnämnda vill ta hem de svenska trupperna när landet kan styra sig själv, vilket vilket i nuvarande läge framstår som synonymt med evig militär närvaro i det dammiga bergslandet…