Låt Wanja stanna!

Jag börjar fundera på om det inte egentligen är lika bra att Wanja Lundby-Wedin klamrar sig fast vid sina förmåner och styrelseuppdrag. Det kanske vore en vitamininjektion för svensk politik om vi fick ytterligare fyra år med högerregering?

Åsa Linderborg/AB: ”Bonushärvan kring Wanja Lundby-Wedin är ett symptom på socialdemokratins kris: ingen ideologi, ingen politik, ingen strategi. Inget civilkurage. Frågan rör vid samhällskroppens nervsystem: motsättningen mellan arbete och kapital. När klassklyftorna och den folkliga vreden växer har arbetarrörelsen ett gyllene tillfälle att flytta fram sina positioner. Men i stället för mobilisering lyckas man lysa upp den nattsvarta himlen med en enda fråga: Varför ska man alls rösta på Socialdemokraterna?”

Åsa Linderborg beskriver frågan på ett bra sätt. Man kan utan vidare utöka den med att tillägga Miljöpartiet och Vänsterpartiet. För oavsett vilket av partierna man röstar på så blir resultatet detsamma i händelse av att de rödgröna vinner. Det blir ingen ideologi, ingen politik, ingen strategi, inget civil-
kurage, och med Mona Sahlin som ledare för soppan.

Låt Wanja stanna så att socialdemokratins rätta ansikte får lysa upp den nattsvarta himlen.

Andra om: , , , , , it AB112 EX123 DN12 SvD123

[tags]Wanja Lundby-Wedin, LO, Socialdemokraterna, Val 2010, Mona Sahlin, Politik[/tags]

  22 comments for “Låt Wanja stanna!

 1. Gripen
  30 mars, 2009 at 17:56

  Jag har inte råd med en till period med höger regeringen, inte för att jag tror att den röd-gröna rörar blir något bättre.

  Som en student med små barn så har de just dödat min ekonomi. De hödje studie bidraget med 400kr men de gjorde så man bara får det för 4 år. Jag har kvaddat ett par terminer för jag fick diabetes och min utbildning tar 4,5 år.

  Så nu vet jag inte vad jag ska göra längre, förlorar jag studie bidraget och lånet så är det slut med studierna, jag har inte tid med mina små barn och jobba och gå tillbaka till mitt gammla jobb är kan inte bli aktuellt för jag började studerar för min hälsa krashade.

  Så det blir studie skulder och dags att jobba som obehörig lärare.

  Jag är en av de stora förlorarna under denna höger regim.

 2. Mr Biz
  30 mars, 2009 at 19:24

  Låter de Wanja stanna begår de ett medvetet, och i så fall avsiktligt, politiskt självmord. Kanske vill de ha det så. Det verkar som att de tröttnat på politik, på sig själva och på väljarna. Kanske har politiken reducerats till en födkrok, ett jobb som alla andra med skillnaden att så här får de sin lön utan egentliga arbetsuppgifter.
  De bara sitter där, på alla sina stolar, och får ändå betalt för att det är ett stort ansvar att sitta på en stol.
  Om några veckor ska de ut och hålla 1-majtal och vad kan det handla om? Att man ska rösta på dem? — Därför att…??

 3. blingbling
  30 mars, 2009 at 19:31

  Det har varit läge för en uppstädning i sosseleden länge nu, det som har kommit i dagen är bara en bråkdel av vad som faktiskt har förekommit och fortfarande förekommer (även om magnituden på den egna vinningen varierar förstås). Att detta sedan är en kampanj med syfte att vända opinionssiffrorna som vi nu har tillfälle att bevittna gör ju egentligen inte någon större skillnad, rötan som läggs i dagen är minst lika reell ändå.

  Det ska bli lite intressant att se om inte Rosengren hinner utmärka sig en gång till innan valet, där finns en del ytterligare att upptäcka för den som orkar gräva.

 4. Styret
  30 mars, 2009 at 20:01

  Håller med.
  Läs kompisens Helle Kleins ledare idag. En kompis som får sin digra lön o bonus av Wanja. Finns det ingen skam i kroppen ens hos en präst.
  I det vetenskapliga samhället kallas det för JÄV och ingen kommentar borde tillåtas.

  Det finns en gammal låt från prog tiden som blir allt mer aktuell

  ”Fy på dig sosse vad det luktar skit ”

 5. Ken
  30 mars, 2009 at 20:35

  Vilken jäkla soppa den där ”affären” är. Alla verkar vara lika skyldiga.

 6. 30 mars, 2009 at 20:43

  Redan när Marita Ulvskog jämförde maktskifte med att bli våldtagen så var det skrämmande klart att Sverige behövde flera på varandra följande mandatperioder utan S i ledarposition.

  Det kanske rent av är bra för Sverige om S faller bort som största parti – vi kanske kan få lite verklighet in i debatten då.

 7. 30 mars, 2009 at 20:57

  Äsch, det där var ju tämligen klart för länge sedan – det blir bara skit med den där rödgröna alliansen. V håller sig inte flytande genom att hänga om halsen på socialdemokraterna, man kommer att sjunka tillsammans med dem i stället. Och det är dj-t illa tänkt och handlat av Ohly och partistyrelsen. De borde skratta lite mindre och avgå lite mer – om nu det hjälper?

 8. Christer W
  30 mars, 2009 at 21:40

  ”För oavsett vilket av partierna man röstar på så blir resultatet detsamma i händelse av att de rödgröna vinner.”
  Attan också, att det tog så lång tid att förstå det simpla Jinge.
  Frågan är hur vi ändrar på det. Går det att göra något inom nuvarande valsystem. För mig är svaret nej.
  Det räcker inte med att bara kunna rösta på parti utan vi måste kunna rösta in de politiker vi vill ha och bort dem som inte intresserar oss. Partierna ska inte ha i det närmaste exklusiv rätt att bestämma vilka som ska sitta i riksdag och regering.
  Enda sättet att bryta det är att införa fullständigt personval på partivalsedlarna och flytta makten till väljarna.

 9. 30 mars, 2009 at 22:02

  Som sagt – frågan är om inte V borde stått utanför.
  Då hade nog resultatet blivit en minoritetsregering där V fått stödja S på egna villkor.

  eller en fortsatt alliansregering – men det får man väl hoppas på att det blir nu också ;)

  /K

 10. Daniel
  30 mars, 2009 at 22:54

  Det verkar, precis som du säger, som att det bästa för socialdemokratin och arbetarrörelsen vore ett nära förestående haveri. Det är väl egentligen det Wanja kan bidra med i det här läget. Det går inte att driva en folkrörelse som ett toppstyrt företaget med en drös jamande mellanchefer. Inser Wanja och Mona inte detta nu, så är det ett tecken på att de har kommit så långt från grundidéen att organisationen inte är värd att bevara.

  Vanligt folk måste bli såpass uppretade att de börjar aktivera sig igen, för arbetarrörelsens förruttnelse börjar redan på gräsrotsnivå. Det var längesedan som fackligt engagemang handlade om att hjälpa arbetarna som grupp. På något sätt, jag vet inte hur, har fackrörelsen alltmer kommit att handla om jakten på de egna förmånerna.

  Jag är oroad. Något i den svenska demokratin är inte bra. Ilska skall inte behöva vara en förutsättning för en levande folkrörelse. Kanske kan det bristande engagemanget i många avseenden härledas till socialdemokratins och fackrörelsens problem. Jag är dock inte säker på att detta är hela sanningen.

  Helt apropå:
  Är det förresten bara jag som tycker att man väldigt sällan får läsa om fredliga demonstrationer i pressen? Det är snart så att man börjar misstänka att man vill svartmåla de som faktiskt drivs av annat än personlig vinning.

 11. Charlie
  31 mars, 2009 at 00:55

  Jag kommer inte att rösta i det här valet heller.

 12. Den tjocke konsulten
  31 mars, 2009 at 04:31

  Gripen får ta och läsa det nya förslaget till studiemedelsregler en gång till.

  Om du under dina fyra första studieår klarat av motsvarande tre år av en längre utbildning så får du lån och bidrag även till resten, upp till max sju (7) år totalt.

 13. 31 mars, 2009 at 06:26

  @Gripen: Det är bara generellt som det begränsas till 4 år – går du en längre utbildning så ansöker du om längre period – och skall också få det om du sköter dina studier !

  @Charlie: Rösta då blankt istället – en ”icke” röst är sämre eftersom det krävs en lång period med många många sådana innan det uppfattas som ”fel på politiken” eftersom det lika gärna kan vara folk som är ointresserade/lata osv…
  Röstar du blankt eller på ”Talanade tomma stolar i riksdagen” – så markerar du ditt missnöje !

  /K

 14. Anna
  31 mars, 2009 at 07:43

  xxxxx

 15. Marcus R
  31 mars, 2009 at 08:37

  #11 Charlie – Röstar man inte har man ingen rätt att klaga sedan. :)

  #13 Klas – Blankröster är väl inte en missnöjesröst längre och har väl inte varit på ett tag? De räknas väl inte ens?

 16. Anders
  31 mars, 2009 at 08:59

  Varför skulle man rösta Marcus?

 17. Marcus R
  31 mars, 2009 at 09:18

  #16 Anders – För att ta sitt ansvar och även så att man kan gnälla sedan för att allt inte är ”som förr”. ;)

 18. bob
  31 mars, 2009 at 12:27

  Alla som last Lars Tornmans debattartikel pa webben och Goran Greidners i Dalademokraten inser att nu ar det fardigsprattlat for Wanja. Dessa tva ar klara vansteanhangare med brett folkligt stod och den lilla klick av valbetalda LO politrucker och Mona Sahlin som Wanja forlitar sig pa ar nollor i sammanhanget.
  Adjo Wanja och Mona Sahlin , det ar inte manga som saknar er.

 19. johan
  31 mars, 2009 at 17:08

  marcus:

  2006 registrerades 96 922 röster som ”blanka”, av totalt 5 551 278 röster. (cirka 1,74%)

 20. 31 mars, 2009 at 19:07

  Vanja gå stärkt ut detta ? nä ! Fy ! Det är inget annat än ett fegt försök att med spridd dimridå försöka krångla sig ur ansvar ! Ta istället ansvar och avgå det vore på sin plats !

  Men troligen är det förmånga insyltade som inte vågar öppna käft i denna rena kapitalistiska våldtäckt, som själva kanske skulle riskera att förlora ett fett avtal om dom skulle kräva hennes avgång

  Aftonbladet har sedan tidigare spelat ut sin roll som seriösa, dom inger noll trovärdigt, Aftonbladet har ju bla Vanja i styret,en större fräckhet av Vanja och LO är att använda egna verktyg för att försöka tvaga sig och samtidigt lura det stackars folket som i sista änden får stå för notan.
  Nej, epoken med logebröder och hålla varandra bakom ryggen ren frimuraranda och maffiosostil är nog lyckligtvis på upphällningen.
  Sverige har blivit ett egoistiskt och själviskt land med en mentalitet som börjar bli otäck.

 21. Marcus R
  31 mars, 2009 at 20:00

  #19 johan – Ah, det ändrades tydligen 2006 så att blanka röster faktiskt registreras som blanka och inte som ogiltiga.
  Tycker fortfarande att man ska göra ett val och rösta ordentligt – om blanka röster hade varit ett parti så hade de inte ens kommit in i Riksdagen. Så många är alltså inte missnöjda egentligen. ;)

 22. Vlad-Drakul
  13 april, 2009 at 13:22

  xxx

Comments are closed.