Egentligen så vore det praktiskt kunna använda samma inledning varje gång man skriver om en ny opinionsmätning under ett valår, inte därför att de visar på samma sak, för det gör de inte, utan för det motsatta. Igår var det rödgrön ledning och rasisterna var utanför riksdagen, idag är det borgerlig ledning och rasisterna finns i riksdagen. Om det finns något samband med dessa fakta överlåter jag åt andra att klura på.
Att media gör egna undersökningar är knappast förvånande. Det handlar om att erbjuda sina läsare någon slags service, oklart dock vilken. Det kostar pengar att göra opinions-
mätningar vilket i sin tur innebär att en stor undersökning kostar många pengar, en liten kostar analogt med detta färre penningar. Nackdelen med mindre undersökningar är förstås att tillförlitligheten sjunker, men eftersom den sjunker lika mycket som utgifterna för undersökningen så spelar det mindre roll för rubrikerna minskar definitivt inte som ett resultat av den lägre kostnaden.
Det finns trots allt en del påståenden som sticker ut.
SvD: ”Vänsterpartiet är det minst entusiastiska partiet i den rödgröna samarbetet, och väljarna håller med. Ett vänsterparti som inte lyckas mobilisera under borgerlig regering och skyhög arbetslöshet gör inget bra jobb. Och nu hotar ett mardrömscenario: alla plågsamma kompromisser belönas med fortsatt opposition.”
Det är kanske sant, men budbäraren är Göran Eriksson på Svenska Dagbladet. Det är ett faktum som inte är avsett att misstänkliggöra vare sig skribenten eller hans tidning, det är bara ett konstaterande. Dagens Nyheter publicerar en artikel från TT som hävdar att rasisterna blir vågmästare om det här skulle vara valresultatet
Svenska Dagbladet har en ”Valkompass” som jag testade nu på morgonen. Resultatet överraskade mig inte eftersom Vänsterpartiet vann med 81 procents övervikt, tvåa blev Feministiskt initiativ med 71 procent, trea Miljöpartiet med 64 procent och sedan kom Socialdemokraterna med med 53 procent. Jag kan tänka mig att det är ett hyfsat rättvisande resultat även om platserna i övrigt blir allt mindre relevanta eftersom det endast handlar om tendenser. Men det är tillräckligt roligt för att jag ska rekommendera läsarna att testa själva.
En intressant bieffekt är att partiledaren för det parti som vinner ens hjärta plötsligen börjar prata i en förinspelad videosnutt. Det innebar att mina grannar fick höra Lars Ohlys stämma eka 05.30 i morse, jag hade glömt bort att jag använde ljudanläggningen för musik sent på lördagskvällen, vilket innebar att volymen var uppskruvad på max.
i Opinionsmätning, Sifo, Ohly, Vänsterpartiet, Valkompass, Val 2010, Politik, Mediekritik svd1 ab1 dn1 ex1 t
22 svar till “Lars Ohly Ekar!!”
Volymen på sidan var ju ganska hög också. Stackars liberala granne som kanske inte kunde somna om efter den veckningen. ”HEJ! VAD KUL ATT DU BLEV VÄNSTERPARTIST!” hohoho
Ja han skrämde mig… :-)
Det är trender hit och dit samt 20 % osäkra i den som kom tidigare i veckan. Dock är SD nära eller i riksdagen i båda. Det lutar åt ett ”hunged parlament” a la suéde. Det blir mycket intressant att se hur de svenska partierna hanterar en nödvändig blocköverskridande regering. En högodsare är väll M+S. Byter miljöpartiet sida? Ja vem vet. Jag är inte lika förvånad över att det svänger hit och dit som du verkar vara. 3.9 % eller 4.3 % för SD är statistiskt samma sak. När det gäller C, Kd och V som skulle kunna ramla ut räddas dom av Bonde, Broder och Kamrat 4 %, dvs taktikröstande svenskar. De har dessutom en stabil grundgrupp bakom sig.
SCB väckte en del förhoppningar i görnröda lägret. De är störst och därför mest tillförlitliga – tror man. En stor mätning tar tid, lång tid och det som hände var att de grönröda började tala om vad de skulle göra. Tidigare hade man i stort sett klagat på ”skattesänkningar för de rika” och ”ökade klyftor” plus ”sämre välfärd”.
Så säger man vad man tänker göra (eller vad det vad Ohly ville göra? Eller Maria W? Sossarna liksom försvann i röran) och nedgången inleds (raset enligt vissa uppgifter men man får ha fasligt små anspråk på ras för att det ska stämma).
Egentligen är det uppenbart att de rödgröna inte erbjuder det alternativ till alliansen som människor vill se och skulle ansluta sig till. Den typ av socialism och välfärd som man för fram tror inte människor på längre, dess tid är ute. Men har man tagit Ohly i båten får man ro honom i land heter det nuförtiden. Den enda möjligheten för de grönröda att vända detta är att lyfta ut Ohly i kylan och försöka med ett slags miljöprogram som innebär sänkt standard men högre livskvalitet. Men det tillåter inte facket för då känner fackpamparna sin ställning hotad.
Summan av detta kommer att bli en sakta ökande ledning för alliansen. Händer sedan något spektakulärt i Rosengård eller Tensta dagarna före valet kan SD komma in på åtta – tio procent.
Under alla omständigheter blir det intressant att se augustisiffrorna.
Jag tror du har fel. Min analys till ’Vänsterns’ dalande opinionssiffror är att de inte är särskilt vänster längre. För mig känns det som att de ’rödgröna’ vill gå till val på fortsatt allianspolitik fast med högre skatt och det känns ju inte särskilt sexigt. Jag förväntar mig att valresultatet blir SD in i riksdagen och lägre valdeltagande än på mycket länge.
Om det är som du säger att vänsterpolitik med bra välfärd är ’ute’ så är det väl bara att acceptera det. Vänstern får inte bli höger bara för att man tror det är vad folk vill ha och för att vinna val. Då har vi snart ett amerikanskt samhälle där den politiska debatten är obefintlig och folket har fövandlats till apolitiska nickedockor.
Jag anser att Vänstern ska föra en vänsterpolitik och vill inte svenska folket ha det så får vi inrikta oss på att övertala dem. Om det inte lyckas så är det bara att gratulera högern till valsegern.
SVMP gar till val pa ett gemensamt program som ar en framforhandlad kompromisslosning, att den fargas mest av S ar inte sa konstigt med tanke pa att de ar det storsta partiet.
Jag har svart att se att Socialdemokraterna skulle vanstervrida sin politik, da det inte finns manga roster vanster ut, och de rosterna som finns vanster ut fangas upp av Vansterpartiet anda. Sa for Socialdemokraterna galler upp till kamp om mitten rosterna.
Enda sattet att fa mer vansterpolitik ar att vansterpartiet far mer sympatisorer.
Vänsterns problem är att de inte förnyat sig. Det talas om förnyelse och en eller annan fransk brevbärare dyker upp och förefaller tanka lite nytt men det är egentligen samma visa som tidigare.
Jag kommer ihåg Hilding Hagberg från min ungdomstid. Den klassiske vänstermannen som hade ett slags patos under femtiotalet men förlorade sig i sin egen klassretorik.
Efter det att ”folkhemmet” var mer eller mindre färdigt i början av sextiotalet skulle vänstern ha börjat värna om den enskilda människans rätt att själv utforma sitt liv. I stället drog man igång detta med högre lön och kortare arbetstid och på den vägen är det sedan dess.
Resultatet är att man tappat ett helt idépaket till miljöpartiet och man spelar industrin i händerna genom att pengarna kommer därifrån. Industrins pampar kan säga ”Visst, ni får bättre betalt men vi måste kunna konkurrera så vi måste vara effektivare”.
Vänstern i sin nuvarande utformning och med den politik man de facto driver är att såga av den gren man sitter på. Hela diskussionen hör hemma i den epok under vilken industrin växer fram och etableras. Nu har vi ett helt annat näringsliv men vänstern har ingen politik som kan utmana det. Man är diskussionsmässigt kvar i den epok då Sverige industrialiserades och då får man inget fäste i debatten.
Man är tämligen ense om att nya arbeten kommer genom småföretagen. Vänsterpartiet är i absoluta toppen när de mest attraktiva förbättringsförslagen för småföretag.Det visar att det definitivt finns nytänkande inom vänstern.
Borgarnas sänka-skatten-idé kan knappast anses som nytänkande. Det har de gafflat om i alla tider och räkningen för sänkningarna har alltid skjutits till andra att betala både i nutid och framtid. Det gäller även denna gång.
”i början av sextiotalet skulle vänstern ha börjat värna om den enskilda människans rätt att själv utforma sitt liv. I stället drog man igång detta med högre lön och kortare arbetstid och på den vägen är det sedan dess.”
Ja ja, mer fritid och pengar har förstås ingenting med rätten att själv kunna utforma sitt liv? Maken till dumheter får man leta efter.
Du skriver ”Maken till dumheter får man leta efter” och visar hur fast du sitter i trettiotalets tänkande. Just detta ”högre lön – mer fritid” är just den eviga ekonomiska expansionen som vänstern annars är pigg på att kritisera. Ni vänstermänniskor märker inte hur fast ni är i industriepoken och så länge ni sitter där är ni ofarliga för de som har den egentliga makten.
Vad ska du ha högre lön till? Jo betala på de lån du (eller en typisk löntagare) tagit för bostad, sommarställe, bil och eller liknande saker som behövs för att fylla den lediga tiden. Vem tjänar på att folk köper bostäder, sommarställe och allt det där. Först och främst bankerna, sedan de som producerar sakerna så till sist alla de som producerar tillbehör som kantgräsklippare, grillar och allt som behövs.
Snacka om att vara manipulerad.
Slående hur du undviker just det faktum att V tillsammans med MP står för de mest attraktiva förslagen för småföretag, där jobben skall växa.
Men du visar iof tydligt att du inte vet ett smack om vad vänstern vill, utan enbart rapar upp standardnidbilden, den som man lägger ner stora resurser att underhålla från högerhåll. I ditt fall faller deras propagandainsatserna väl ut, minst sagt.
I den borgerliga tankevärlden är mer fritid och högre lön enbart något förbehållet välbärgade. Det är gammalt snömos från långt före 30-talet som fortfarande lanseras som ”nytänkande”. Det kan man göra då högern och dess megafoner aldrig talar om sin egen historia.
”Snacka om att vara manipulerad.”
På klassiskt borgerligt maner pekar du finger framför en spegel utan veta om det. Patetiskt.
Den här diskussionen är död befarar jag men i alla fall. Skattesänkningar på konstgödsel: vem var emot? Vem vill höja bränslepriserna? Är det småföretagarvänligt? Snabbtåg? ”Investera i välfärden” Är det småföretagarvänligt plus RUT avdraget? Det finns komponenter men det stora problemet för småföretag är LAS. Ett litet företag kan gå omkull på EN felanställning så de är enormt försiktiga med att anställa. Vem vill behålla LAS
Du missförstod kanske detta med fritid. Läser du ”Flamman” och ”Arbetaren” så märker du att i botten är det kortare arbetstid och högre lön som är de dominerande inslagen. Då är du tillbaka till åtminstone femtiotalet. Till det kommer LAS och ”rätt till heltid”. Det har varit ett privilegium för de ”bättre klasserna” men det är inte den viktiga frågan nu.
Vänstern är kvar i den tid då de stora industrierna byggdes upp. Då hade man arbetslag och förmän som var små Übersturmbansfyrers plus en ”Ingenjör” som ansåg sig näst Gud eller snäppet bättre. Det är inte så nu på långa vägar. Chefen är en ”tränare” som sätter samman sitt lag och ingenjören vet vad som behöver göras men vet också att han inte kan göra det själv.
Det är lite synd att vänstern ska vara så konservativ. Nu kommer den att hamna på Skansen i något av husen i stadskvarteren. Den hade kunnat utvecklas bättre.
Blir så less på alla ”opinionsundersökning” som dimper ner vegen får man svar.
cka efter vecka beställda av alliansen. Som man ropar i
skogen får man svar, så enkelt är det…
Rättelse, som dimper ned vecka efter vecka. Som man ropar i skogen får man svar…
som dimper ner vegen får man svar.
Problemet med den ”vänsterpolitik” som för av s och vp är att det är en backspegelspolitik, den är inte särskilt framtidsinriktad. Vad det visar är att båda partierna är obsoleta och därmed ointressanta för en alldeles för stor grupp, för tillsammans får det inte ens 35% av den möjliga valmanskåren i dag och det säger en hel del.
Partifolket är inte heller intresserad av att utveckla politiken och både den externa och interna demokratin, de vill gärna ha garanterade platser i parlamenten och tryggad försörjning.
jag skulle snarare beskriva situationen sa att variationerna innom Svensk partipolitik ar valdigt sma. Socialdemokraterna har inte bedrivit ”vansterpolitik” pa valdigt lange. De har under en langre tid bedrivit ett pragmatiskt forvaltningsarbete av folkhemmet at den breda medelklassen. Ju mer valmaende medelklass ju mindre vanster i Soicialdemokraternas realpolitik. Problemet for Socialdemokraterna ar att de nya Moderaterna konkurera rakt pa, ytterst likartad politik mot samma malgrupp. Moderaterna har dessutom lyckats halla i hatten nar det har stormat pa den internationella finansmarknaden, samtidigt som Mona ger ett svagt intryck.
Du, vad är det båda partierna ständigt hänvisar till, sina gamla vänsteranor. Efter ett maktskifte får folk höra att det inte finns utrymme för det partierna vill och att statsfinanserna måste räddas.
Inget av partierna och dess politiker har vare sig vilja eller beredskap för att forma framtidens vänster eller förbättra villkoren, de är nöjda med det dom har och får.
Rent ut sagt så tror jag att det som var kännetecknade för dessa partierna förut saknas i dag, en intellektuell debatt om var de skulle gå och hur det skulle genomföras.
Frågan är, borde inte folket förtjäna bättre politiker än dem de redan har.
OK, da ar jag med pa noterna vad du menar. Jag haller dock inte med dig. Man kan inte dra bada partierna over en kam.
Situationerna for Vansterpartiet och Socialdemokraterna har varit fundamentalt olika aven om de bada partierna kanske har en gemensamt ideologiskt bakgrund. Vansterpartiet och dess foregangare har aldrig suttit i en regeringen. Den pagaende valrorelsen ar den forsta dar partiet har realla mojligheter att komma med i en regering. Situationen for Socialdemokraterna ar den raka motsatta, man har inte bara suttit i manga regeringar utan har i verkligheten varit det statsbarande partiet i Sverige i manga genarationer.
Sa med andra ord har det aldrig varit upp till bevis for Vansterpartiet om deras politik funkar i verkligheten eller inte, medans Socialdemokraterna har verklighets testat sin politik ar ut och ar in.
Sa om Socialdemokraterna har varit ideologiskt lagmalda ar forstaligt, men Vansterpartiet borde kunna vara betydligt mer kreativ och ta ut de ideologiska svangarna betydligt mer.
Efter Bildts regering var vp direkt aktiv i den socialdemokratiska regeringspolitiken, bland annat var Lönnroth och Bäckis med och formade Göran Perssons saneringsprogram. Ett saneringsprogram som godkändes av riksdagsgruppen.
Det fanns vänsterpartister i stort sett i vart enda departement, det enda de inte var var ministrar.
Så nog har det redan varit upp till bevis för vp, och rent reellt, jag ser ingen skillnad i dag på vp,s agerande då och i dag.
Blev också vänsterpartist i undersökningen ett par procent före miljöpartiet och nästan alla i min bekantskapskrets har blivit det, även de som röstar borgerligt. Valkompassen har kritiserats för att den gynnar partier med mer extrema åsikter som vänsterpartiet och missgynnar partier med mer måttliga åsikter som sossarna. I en undersökning tror jag att 20% blev vänsterpartister medan sossarna inte ens skulle klara fyraprocentsspärren. Sedan undrar jag hur man blir piratpartist? De har ju bara en egentlig åsikt i 3-4 av frågorna som förekommer i testet och det går inte att klicka vet ej på mer än fem frågor.
Det är en kul idé med valkompasser men man ska ta dem med en nypa salt… Jag blev centerpartist inför valet -98 men röstade inte på dem den gången =)
Hmm, jag tror ovan brister hos SVDs valkompass är fixade nu, efter stor kritik.
Annars så kan du kolla in en piratpartists justerade version på valkompass punkt se.
Så här skriver Henrik Oscarsson i sin blogg. http://xxxxxx
”Tillägg: Beräkningarna ovan bygger på att 1 906 personer intervjuats. Problemet är att 15,1 procent av Sifos respondenter inte uppger något parti och därför inte ingår i procentbasen. Basen för partiernas röststöd är inte 1 906 utan snarare nånstans i närheten av 1 618 personer. Gör man om testerna ovan med den lägre procentbasen kan Alliansens röststöd inte sägas vara statistiskt skilt från de rödgrönas röststöd (sannolikheten att Alliansen är större än de rödgröna minskar till .9447 vilket alltså är lägre än den magiska .95-gränsen). ”