Kvällspressens recept på spiksoppa


Igår tog jag upp Aftonbladets senaste opinionsundersökning där man drog långtgående slutsatser på en undersökning där drygt tusen svenskar skattat socialdemokraterna högre än moderaterna.

Lustigt nog så försvarades vederhäftigheten i undersök-
ningen av socialdemokrater, men övriga tycktes vara negativa. Idag fortsätter tidningen och spinner vidare på samma tråd, nu med skillnaden att man denna gång siktar på fem politiska under-
områden, varav (S) har högst förtroende i fyra. Men det är samma antal människor vilket gör att en person motsvarar ungefär 0,1 procent i redovisningen.

AB: ”Under april har Aftonbladet/United Minds låtit väljarna rangordna vilken regering, ledd av M eller S, som de har störst förtroende för.

Och framgångarna för Socialdemokraternas Stefan Löfven fortsätter. S vinner i fyra av fem tunga politiska frågor: jobben, vården, skolan och miljön.

– När man frågar väljarna är jobbfrågan den viktigaste. Och här har det skett störst förändring, jobben var den fråga som gjorde att alliansen vann 2006, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.”

Själv så fäster jag inget större avseende vid vad United Minds redovisar för undersökningsresultat. Det måste vara ett större underlag om man ska kunna lita på opinionsundersökningar, nu tenderar dessa snarast att tillhöra underhållningsindustrin, man kan lika gärna skriva om ett antal kändisar istället för att presentera statistiska undersökningar rörande väljaropinionen. Dessutom bör ni gå till artikeln ifråga och kika särskilt på bilden. Den är mycket noga utvald bara för att bekräfta hur oroliga och ledsna moderaterna känner sig i nuläget. Att bilden togs för två år sedan spelar ju mindre roll.

I princip så handlar det om lurendrejeri, man har en sopig undersökning som inte är värd att lita på, till det sätter man en gammal ögonblicksbild från någon riksdagsdebatt. Att de bägge ministrarna tittar ner på bilden och ser allt annat än muntra ut passar bra, tyckte man. Att de andra bilderna från det tillfället visar sprudlande glada ministrar passar ju inte riktigt in, om man säger så..

Det handlar om att koka soppa på en spik, det kanske fungerar som underhållning men provar man receptet hemma så har möjligtvis smaken en lätt bismak av metall.

it Andra om: , , , , ab1234 svt1 dn123 svd123


6 svar till “Kvällspressens recept på spiksoppa”

 1. Man har stängt in frågor som upptar en metafysisk rymd, i ett linjärt ”continuum”, linjärt och felaktigt tänkande. Det finns inte tillstymmelse till vetenskap i det hela. Det finns inte tillstymmelse till sanning i det hela. Det är ett förakt för människan att tro att det enda som de klarar av att förstå är en dimension. Det är snarare så att journalister och politiker har svårt med mer än en dimension. Vi andra klarar minst 4 st redan i småskoleåldern.

 2. Visst, förpackningen är en del i den story som just nu är att Löfven går som tåget. Men innehållsmässigt är det ändå intressant. Även om man får räkna med stora felmarginaler så säger det ändå något, särskilt ifall tendenser från tidigare undersökningar håller i sig och förstärks. På samma sätt som partiernas opinionssiffror nästan alltid är inom felmarginalen – men fem undersökningar åt samma håll säger ändå något trovärdigt.

  Dessutom handlar det ju för en gångs skull om politik, inte om person i första hand. Det är kul!

 3. Yepp, men nu har vi faktiskt kommit dit som (exempelvis) jag har förutspått här. Nu är det inte längre ”inne” att haussa den borgerliga regeringen. Nu har den massmediala dramaturgin nått en vändpunkt då det blir mer intressant att beskriva en tidigare vinnare som förlorare – och vice versa.

  De rundpallat genomförda opinionsundersökningar och medvetet negativa bildval som tidigare använts mot Socialdemokraternas partiledning kommer nu att sättas in mot Moderaterna under en tid. Exakt hur länge beror på om det säljer lösnummer och fungerar så självförstärkande som tidigare drev gjort.

  Kurvorna måste liksom fortsätta synligt nedåt. Om de inte gör det byter medierna strax sida igen.

 4. Nu har eliten bestämt sig dör att slänga alliansen under bussen för de har ett socialdemokratiskt parti som ska göra deras jobb. Jag har sett detta om och om igen i USA där eliten skiftar mellan demokrater och republikaner.

 5. Folket röstar ofta på den som verkar mest framgångsrik så jag jublar åt att det nu är Sossarna och inte Moderaterna som framstår som bäst.
  Om sossarna får majoriteten så tror jag att de sakta men säkert kommer att fixa till en del av eländet som Moderaterna ställt till med.
  Snabbt går det tyvärr inte. Lär av Moderaternas alla misstag med att snabbt ändra alla regler.

  • Vilken optimist du är Lasse, jag tror nog att sossarna kommer att fortsätta nedmonteringen av välfärden. För Sossarna och moderaterna har samma boss och det är USA, det är bara att läsa igenom Stockholms US diplomat post som Wikileaks har läckt ut. Det är bara en skiftning i nyansen hur de gör det, samma politik med nytt omslagspapper. Precis som Obama skulle rätta till Bush misstag, vilket inte hände i stället accelererade han vad Bush gjorde och i snabbare tempo. Nu försöker media och eliten få oss att tro att sossarna är räddningen. Vilken bluff.