Kroniskt opålitlig statsminister


Helle Klein skriver idag en artikel på Aftonbladets ledarsida med rubriken ”Nya moderaternas iskalla förljugenhet” och egentligen skulle jag inte behöva berätta vad den handlar om, men eftersom frågan nu upphöjts en nationell skandal så kan jag knappast undvika det.

Helle Klein/AB: ”Littorin är borta från makten. Det som hänt är en tragedi och det finns ingen anledning att slå på en som redan ligger. Så länge Littorin inte öppet berättar sin version lär dock affären för hans del leva vidare. Det borde någon klok vän tala om för honom. Han tycks dock inte ha så många vänner just nu. Nyss tillhörde han den innersta kretsen av de nya moderaterna. I dag vill ingen kännas vid honom. Det kallas visst krishantering men utstrålar en iskall cynism från ett parti som bara tänker på makten.”

Ett parti som kallar sig ”de nya” moderaterna, de som skulle vara medkännande men som direkt efter makttillträdet visade vad man menade med att ”– polisen inte skulle jaga ungdomar som fildelade”, man överlät jakten till privata bolag istället. Vad man gjorde med de arbetslösa, sjuka, sjukpen-
sionerade, ålderspensionärerna behöver jag knappast berätta. Den cyniska och människofientliga politiken blev tydlig och nu har också Sven Otto Littorin förpassats ut i kylan. Så värst nya är inte moderaterna med andra ord, det är samma gamla högergäng som vanligt.

Dessutom har Fredrik Reinfeldt mörkat det faktum att avgången har med Littorins sexaffärer att göra. Han har varit med på bedrägeriet och påståendet om att journalister har ringt till Littorins barn och ställt frågor trots att han vetat om att det hela tiden handlat om en sexskandal som tidningarna var på spåren. Littorin själv har dock bara erkänt att han sex-chattade anonymt med ett antal kvinnor. Jag har god lust att gissa på vad han hade för alias, men jag vill att bloggen ska vara barntillåten så jag avstår.

Det borde fortfarande vara så att när man gjort sig som minst förtjänt av sina vänner så är det då man behöver dem som mest. Men Littorin har nu på mycket nära håll fått se hur den ”nya” moderata ideologin ser ut, jag undrar vad han tycker om den idag?

Det är självklart att skandalen kommer att få politisk betydelse. Plötsligen så ser alla precis vad det handlar om för ideologi, och behandlar man sina vänner på det sättet, hur ska man då behandla dem som behöver samhällets hjälp på olika sätt? Ska utanförskapets reprensentanter bara släpas ut på gården för att skjutas, precis som ministrar som inte håller måttet?

i , , , , , , , ab1 ex1 svd dn1 johannes fredrich pamflett po-w knut lasse annarkia rödab t


25 svar till “Kroniskt opålitlig statsminister”

 1. Håller fullständigt med bedömningarna/analyserna som du & Helle Klein gör av den här trista historien, trist för familjen Littorin och trist för oss övriga medborgare i Sverige; trist för uppenbarligen har vi förts bakom ljuset ganska ordentligt av vad det är för trista figurer som – än så länge – har makten i det här landet. En annan trist sak är att i olika debattforum, här hos jinge.se, på AB:s kommentatorssidor med mera så glöder nu skrivlusten hos diverse alliansanhängare som nästan spricker av skrivlusta för att försvara Littorins handlande, försvara regeringens handlande, försvara Reinfeldts handlande allt detta under parollen ”AB ljuger, AB har ej fulla fakta; AB går rödgrönas ärenden i valrörelsen med mera dy-likt. Men då är ju frågan till dessa: Varför betedde sig Littorin på det konstiga sätt han gjorde? Hans beteende kan ju inte tolkas på något annat sätt än ett faktiskt erkännande av AB:s uppgifter? Och varför låtsas hans parti Moderaterna nu som om han nästan aldrig funnits? Varför det om det nu inte finns någon sanningshalt i AB:s uppgifter? Man undrar ju faktiskt!

 2. Det blir lite tufft för Sven Otto att hitta ett nytt jobb och 1.3 miljoner kan man bränna ganska snabbt. För Moderaterna har det inte så stor betydelse att de dumpar honom. Han har ju redan genomfört de försämringar som Moderaterna vill ha. Han var färdig med sin uppgift. Nu återstår bara utanförskapets, utanförskap…

  • Nejdå, regeringens sponsorer tar naturligtvis hand om Littorin, som de tidigare gjort med alla andra som avskedats. ”Vanliga” arbetslösa riskerar nu alla att anvisas jobb i försvarsmakten, och skickas till Afghanistan, men sådant behöver natuligtvis inte Littorin bekymra sig för.

 3. Ja, med krav på underhåll för 3 barn, skolavgift till Lundsberg så lär inte pengarna räcka länge. Han ska ju leva också, äta och betala hyra m.m Undrar vad hans fästmö känner idag ? Och barnen, som han ju lämande ut med namn ? Tja, som man bäddar får man ligga… det vet han nu.
  Reinfeldt har som vanligt uppträtt fegt, han har lika mycket mod som hår….

 4. Det är vid ett par tillfällen under den här valrörelsen som Reinfeldt utan att blinka kommit med uppgifter som är direkt vilseledande. Saker som en statsminister måste veta är fel.
  Jag har inte uppmärksammat det tidigare, men jag såg nu om man googlar på – Reinfeldt ljuger – så hittar man lögn efter lögn som den mannen serverat oss.
  Jag litar inte längre ett dugg på honom, den här Littoringrejen var den sista spiken i kistan….

  • Fick 394000 träffar på Reinfeldt Ljuger, 413000 på Mona Ljuger, och 188000 på Ohly Ljuger…

   Vad skulle Reinfeldt egentligen ha gjort efter det att Totto kom upp till honom och sa att nu har han blivit anklagad för sexköp förrutom den uppslitande vårdnadsrättegången och sedan sagt att han vill avgå som minister? Totto sa att det fanns andra orsaker också men barnen var hans huvudskäl och det kan mycket väl vara sant, han trodde att han kunde undvika att det skulle skrivas i media om det här.

   Jag har lite problem med Aftonbladets agerande i frågan, brottet han anklagas för är preskriberat, och hur bevisar en man att han INTE har köpt sex om man blir konfronterad. Om någon av mina ex-flickvänner eller engångspartners skulle anklaga mig för sexköp så sitter jag på pottkanten…

   • Delvis sant. Men nu mörkade han, sedan Reinfeldt, sedan blir allt ett självspelande piano. Betänk även att en moderat riksdagsman hävdat i ngn tidning att ”ryktena har gått” om Littorin och prostituerade kvinnor.

   • KGH:
    Och visst, du hade i den situationen att dina exflickvänner anmäler dig för sexköp, behövt hela fyra dygn på dig för att komma underfund med om hon talar sanning eller inte.
    Säger du här, indirekt, att vi som sympatiserar med M är så handikappande trögtänkta?

    • Jag har ofta gett (och fått) pengar av mina flickvänner av olika orsaker, jag har ofta betalat för oss bägge när vi gått ut och jag har även köpt dyra gåvor men även lämnat pengar så att hon fått köpa det hon vill. Om jag hade blivit anklagad för sexköp hade jag först blivit så chockad att jag behövde tänka efter om jag verkligen hade gjort något fel innan jag svarade, för det finns en gråzon.

     Även Lena Mellin skrev i sin chat på Aftonbladet:
     ”Anna har inte hittat på historien. Vi litar givetvis helt och fullt på henne, annars hade vi inte publicerat. Men utrymme för missförstånd finns alltid i mänsklig samvaro.”

    • Helt riktigt, Kerstin.

     Allianskramarna fokuserar envist på att det eventuella brottet är preskriberat, att vi bara har den prostituerade kvinnans ord på att detta hänt, att Littorin inte är dömd, med mera, med mera.
     Men någonting som INGEN allianskramare har kommenterat är det faktum att Littorin tog till flykten och har hållit sig gömd de senaste 5-6 dagarna, ett agerande som verkligen inte vore naturligt för en oskyldig person. Jag har påpekat detta i säkert 10-12 inlägg på olika forum och bloggar de senaste dagarna. INGEN har försökt ge något svar. Ganska förståeligt ur en synvinkel, eftersom det inte finns något svar som skulle tala för alliansens sak.

     • Jag är verkligen ingen ’allianskramare’, men det där är faktiskt inte riktigt sant. Mår man bara tillräckligt dåligt så tar flyktinstinkten och överlevnadsinstinkten över helt. Då tar det inte bara 5-6 dagar, utan det kan ta åratal, innan man nästa gång klarar av att ta tag i en konflikt eller något annat som på något sätt hotar den mikroskopiskt lilla jämvikt man fortfarande har kvar. Och det måste det få ta, annars slutar det snart med att man tar livet av sig.

      Men mår han så dåligt skulle han naturligtvis ha avgått för länge sedan! Fast det är klart, i Alliansens Sverige är det ju inte tillåtet att sluta arbeta bara för att man inte orkar mer. Hur skulle det se ut, om ’arbetslinjens’ genomdrivare själv slutar arbeta bara för att han mår litet dåligt…? Undrar om han fortfarande tycker att det var en så jättebra idé att tvinga folk till jobbet även när de inte klarar av det?

      Sedan är det ju faktiskt så att det ofta är de skyldiga som är ivrigast med att deklarera sin oskuld. Den helt oskyldige kan många gånger känna sig ha hamnat i en kafkaliknande situation där han är dömd på förhand, inte kan förstå hur någon kan tro något sådant om honom, och inte uppfattar att förnekanden skulle göra någon som helst skillnad. Dessutom är den skyldige förberedd, den oskyldige helt oförberedd, på att bemöta anklagelser.

      Sedan misstänker jag väl ändå att han är skyldig, men ditt argument håller inte. Inte för en människa som vi vet har en historia av depressioner, instabilitet, skilsmässa, vårdnadstvist, och dessutom ett tingsrättsbesök samma morgon det här dök upp. Han KAN ha passerat en gräns där han inte längre klarar att svara med något annat än flykt.

      • Okej, du har en viss poäng där. För vissa bräckliga människor så är det enklast att bara fly från alltihop istället för att ta itu med problemet. Jag har själv tillhört den gruppen, så jag vet ju att det du säger stämmer.

       Men säg så här då: Det förefaller inte särskilt troligt att en person som sitter i regeringen och alltså är offentlig och har makt över så många människor skulle vara en av dessa bräckliga människor. Det krävs ett otroligt självförtroende för att orka jobba sig upp till den positionen och hålla sig kvar där i flera år, så en person med ”anlag” för att vika ned sig under stress skulle knappast ha kunnat hamna på posten som arbetsmarknadsminister.

      • Och… (jag glömde ju huvudpoängen)… fortfarande så är det knappt någon som ens medgett det märkliga i att Littorin hållit sig gömd så länge. Du är den enda hittills som kommit med något argument för varför det inte nödvändigtvis måste vara suspekt. Alla alliansanhängare föredrar att undvika frågan och låtsas som att de inte sett den.

       • Han är tydligen utomlands nu enl. AB. Undra om han kommer tillbaka innan valet.

  • Det är Sveriges statsminister det handlar om, det är just han och ingen annan som far med osanning om de mest vitala punkterna i svensk inrikespolitik. Han ljuger om siffror och uppenbara fakta.
   Han ljuger om Littorin.

 5. Sedan ska man väl erkänna att den där tendensen att bara dra sig ifrån och isolera dem som råkar illa ut, socialt, verkar vara en djupt liggande mänsklig tendens. Mona Sahlin råkade ut för precis samma sak på sin tid, Michael Moore har berättat hur han drabbades av detsamma när han anklagade Bush för Irakattacken då han tog emot sin Oscarsstatyett, och var och en som levt en tid vet att exakt det som nu drabbar Littorin inom M är något som drabbar varje person, på arbetsplatser, i föreningar, i kompisgäng, som utpekas som skurk, eller mobbas av ”ledaren”. De som vågar göra annat än delta i den socialde uteslutningsprocessen är otroligt få och mycket starka personer. De finns, men inte överallt. Jag tror att jag har träffat en eller två i mitt numer ganska långa liv.

 6. Jag tror att Littorin misstänkte att AB hade MYCKET värre information som de ville konfrontera honom med – hämtat ur en dator från 2006 eller tidigare.

  Det här är min tes:

  Littorin xxxxx

 7. Littorin sa att han var deprimerad. Hur kommer det sig att Reinfeldt inte visste det? Eller brydde han sig inte? Enligt regeringen (o ledarsidorna o numera försäkringskassan) så är ju depression bara inbillningssjuka. Fast en av anledningarna till att man ska vara sjukskriven vid depression är att omdömesförmågan avtar. Och Littorin verkar ju vara helt i avsaknad av omdöme. Liksom Reinfeldt!?! Det här är 6:e ministern som avgår. Och man ska ju inte heller glömma bort att Littorin, som var arbetsmarknadsminister, har KÖPT en av sina examen.

  Det spelar liksom ingen roll vad som är sant eller inte beträffande sex-köpet. Fram träder bara en regering, och ministrar, som är egoistiska och hänsynslösa: Littorin för att han sitter och sex-chattar när han är tillsammans med sina barns mor, och Reinfeldt som nu har övergett honom.

  • Och man ska ju inte heller glömma bort att Littorin, som var arbetsmarknadsminister, har KÖPT en av sina examen.

   Det var oxo den enda han hade. Han studerade i Lund i sex år men lyckades inte ordna någon examen.

   • Littorins brist på examina från Lund kanske beror på att han hade andra ”intressen”. :-) Har hört att Lunda studenternas liv och leverne skall ha varit ganska vivörs betonat. Åtminstone förr i tiden.