Kroksablar på gång?

Det verkar som om Expressens Mats Larsson tror att oroligheterna som tvingade den tunisiske despoten och diktatorn Zine el-Abidine Ben Ali att fly till diktaturen Saudiarabien är ett resultat av Wikileaks avslöjanden, en Wikileaks-
revolt. Så har i alla fall Expressens rubrik ut-formats, rätt eller fel.

Precis som alla nyheter från Wikileaks, inga egentliga nyheter för någon, men samtidigt handfasta bevis för vad vi redan anade eller visste. En sak som förvånat mig är att regeringen i Sverige klarat sig så lindrigt undan med tanke på att man har spelat under täcket med USA så länge, både vad gäller Sveriges hemliga medlemskap i Nato samt det dolda samarbetet med USA:s upphovsrättsindustri och med Vita Huset och alla möjliga och omöjliga säkerhetstjänster.

Det är förvånande att USA bestämmer vilka lagar vi ska ha i Sverige, och att svenska politiker springer amerikanernas ärenden samtidigt som samma amerikaner lurar dem. I Tyskland finns ett talesätt om ”Die dummen Schweden”, och den svenska regeringen får givetvis finna sig i att personifieras på det sättet med tanke på deras brist på agerande. Det märkliga är väl närmast att svenskarna inte ger sig ut på

gatorna som samma sätt som tunisierna gjort i Tunis. Men det kanske går stick i stäv med den svenska nationalkaraktären, om det nu verkligen finns en sådan.

Nu är det diverse arabiska diktatorer som fått nattsömnen förstörd, de har kanske också läst sagorna i Tusen och en natt och tror på att araberna kan komma att kliva upp på sina kameler med vässade kroksablar. Men ett sådant scenario får vi knappast se eftersom det finns andra länder som aldrig skulle tillåta det. Ni vet vilka, eller hur?

it , , , , , , , , , , ab dn123 svd1 ex

  21 comments for “Kroksablar på gång?

Comments are closed.