Krigets vansinne, nu förstärkt av drönare

I gårdagens upplaga av vänstertidningen Flamman hade man en artikel skriven av Agneta Norberg med rubriken ”Dataspel som dödar på riktigt”. Man berättar fakta om hur drönarteknologin har expanderat, och nämner även det faktum att Sverige och svenska skattebetalare är med och finansierar ett eget drönarprojekt.

Flamman: ”Första offret 2010, för Obamas krig i Afghanistan, var en lärare, Sadiq Noor, och hans nioårige son, Wajid. Båda dödades söndagsnatten den 3 januari, i en drönarattack som bestod av två missiler, som sköts in i Noors hem i byn Musaki, norra Waziristan. De som avlossade dessa dödliga vapen satt i Nevada.

Unga killar, som fötts upp på en diet av videospel, dödar idag verkliga människor långt borta med joysticks. År 2010 hade USAs flygvapen fler drönare i träning än stridsplan och bombplanspiloter.”

Några länder tar sig rätten att avrätta andra länders medborgare utan vare sig rättegång eller dom. Det räcker idag med att man betraktar den man skjuter mot som en
– terrorist. Problemet med det är förstås att den enes terrorist är den andres frihetskämpe, ett bra exempel på det är t.ex. Nelson Mandela.

Ett annat problem är att oskyldiga drabbas, som i Flammans exempel en nioårig pojke. Dessa drönare expanderar nu i en omfattning som gör att de redan idag är vad helikoptrarna var i Vietnamkriget. Dessutom har de en helt avgörande fördel, de kan agera mitt i natten varför inga pressfotografer kan visa bilder på brinnande småflickor.

Ett resultat av utbyggd drönarkapacitet är att media ser allt mindre av kriget, och kan inte heller rapportera om det. Att ett hus har sprängts i småbitar i Pakistan och att dödsoffer krävts är det kanske ingen som tvivlar på, men vem det var som orsakade explosionen vet ingen med säkerhet. (forts nedan..)

Flamman: ”Byrån för undersökande journalistik har presenterat en detaljerad rapport, som listar namnen på hundratals civila som brutalt dödats av drönare. USA började använda drönare i Afghanistan 2001, i Irak 2002 och i Pakistan 2004. Britterna började använda drönare i Afghanistan 2007 och Israel började använda drönare i Gaza, 2008. Nya rapporter avslöjar att USA har etablerat nya baser för drönare i Qatar och Bahrein.

USA:s försvarsdepartement säjer att de kommer att satsa mer än 22 miljarder åren fram till 2013 på att utveckla, inhandla och använda drönare.”

Professor Dave Webb kommer till ABF Stockholm för att föreläsa om drönare på FN-dagen den 24 oktober. Missa inte det om du vill lära dig mer om drönare, och missa inte heller artikeln i Flamman!

it Andra om: , , , , , , ab12 ex sr dn1 svd