Kraven på våra soldater – sänks!

Föga överraskande så vill nu försvaret sänka kraven på dem som ska bli soldater i framtiden. Orsaken är givetvis svårigheten att få tag i ungdomar som låter sig sändas till Afghanistan och andra länder där USA bestämt sig för att starta krig. Svenska ungdomar undrar säkert varför de ska slåss på USA:s sida i ett krig som de inte förstår.

Eftersom det är rekryteringsproblem som ligger till grund för dessa minskade krav, och det alldeles oavsett vad försvaret själva säger, så kommer det givetvis gå igenom. Allmänheten ser redan dessa soldater som ett slags offer, de som inte har kunnat skaffa sig ett arbete på den öppna arbetsmarknaden talar nu om soldatyrket som ett sätt att skaffa sig ”erfarenhet”, vad man nu ska med den sortens erfarenhet till.

SVT: ”För att bli anställd militär i försvaret krävs i dag godkända betyg i de enklaste gymnasiekurserna i matematik, svenska, engelska och samhällskunskap.

Men enligt ett förslag som väntar på ÖB Sverker Göransons underskrift, och som Svenska Dagbladet läst, ska det snart räcka med godkänt i svenska, engelska och matematik i grundskolans årskurs nio.

Försvarsmakten säger att inget beslut fattats, men även att större rekryteringsunderlag önskas.”

Ett större rekryteringsunderlag handlar i det här sammanhanget inte om att rekrytera soldater som gått igenom högskoleutbildning, det handlar helt enkelt att fylla upp leden, att kunna fullgöra de krav som Nato ställer på Sveriges deltagande i krig. Problemet är likartat i alla länder som saknar värnpliktsförsvar, dessutom kan det knappast ses som positivt att åka iväg till en del av världen där man inte kan tala med folket på grund av språkförbistring, eller har svårt att förstå vad man har där att göra överhuvudtaget.

Sedan hägrar det inte att komma hem i en kista och att föräldrarna ska få ett fotografi och en guldmedalj, de allra flesta vill leva ett liv, inte offra det för en tveksam sak i ett ännu mer tveksamt land. Och även om man fram tills nu har klarat sig med gymnasiets enklaste kurser i matematik, svenska, engelska och samhällskunskap så förstår var och en att det inte är blivande raketforskare som låter sig rekryteras till en sådan verksamhet.

För att få soldater av god kvalitet så är det minsta som krävs att man återinför den allmänna värnplikten. Gör man det så har man tillräckligt antal soldater för att rekrytera de duktigaste, inget annat duger.

it Andra om: , , , , , , , svt svd dn ab ex

  11 comments for “Kraven på våra soldater – sänks!

 1. Christer
  30 januari, 2012 at 09:05

  Det blir väl som i USA, ett alternativ istället för arbetslöshet? Någon bra merit för att få andra jobb är det nog inte heller. Om jag någon gång söker ett arbete igen så kommer jag ta bort ”meriten” från svenska försvarsmakten. Andra arbetsgivare verkar inte tycka det är så bra? Förmodligen har det rätt!

  • 30 januari, 2012 at 09:20

   Någon merit är det knappast, snarare ett tecken på att man inte lyckats få något civilt arbete..

   Och/eller att man är en jämrans stridis..?

   • Mikael Karlsson
    30 januari, 2012 at 11:49

    Å andra sidan, fler sverigedemokrater till Afghanistan? :)
    Nej visst, inte ens det vore bra. De följer ju så gärna med över gränsen till Iran sedan. Liksom folkpartister, kristdemokrater, stureplanscentrare och hökmarkare.

  • KalleB
   30 januari, 2012 at 12:35

   Såvitt jag förstått, (via tidigare jobb), så ÄR det en merit att ha varit tex en ”Marine” befäl,dom anses ha ledaregenskaper.(I USA).

   Men visst ”lockar” det unga arbetslösa..kanske man kan få köra drönare??

   Om inte annat så är jag gammaldags nog att tro att värnplikten fick bort ungdomarna från ”curlingtillvaron” hemma och därmed fyllde ett viktigt socialt syfte.

   (Undrar om jag trycker på rätt knapp nu?)

 2. Sara G
  30 januari, 2012 at 12:15

  Är det det här som kallas valfrihet, antingen vara arbetslös eller bli kanonmat?
  Och det blir lönsamt:
  För att inte kostnaderna ska rusa i höjden
  kan staten låta bli att betala vård för de mest traumatiserade soldaterna, helt enligt
  amerikansk modell.
  Ytterligare ett ekonomiskt plus blir att vår krigsindustri kommer att stiga till oanade höjder.
  Bildt växer in i sin kostym och får verklig anledning att bevisa för amerikanarna att han är den mest fenomenale nasaren i blod och olja världen sett,
  han är.

 3. Jens O
  30 januari, 2012 at 14:07

  Det rimligaste framtidsscenariot är väl att man INTE kommer att lyckas rekrytera så många man behöver. Hur mycket man än sätter ner antagningskraven.

  Jag har aldrig riktigt förstått hur de resonerar. Mig veterligen finns inget så litet land som slagit sig på 100 procent yrkesarmé, och samtidigt har så pass höga ambitioner när det gäller militära åtaganden. Ett land på 9 miljoner invånare ska alltså sätta ihop en stående försvarsmakt som inte bara ska vakta en av Europas mest vidsträckta territorialgränser, utan också kuska runt i världen och villigt utföra Nato-uppdrag.

  Roligast i sammanhanget (som vanligt) är FP-Björklund, som ovanpå allt detta vill ha en brigad på 5.000 man fast stationerad på Gotland för att försvara ön från ryska invasionshärar. Jag menar, FEM TUSEN! Hur ska han bära sig åt? Sänka antagningskraven ytterligare så att även gotlandsfåren kan ta värvning?

  • 30 januari, 2012 at 14:24

   Sänka antagningskraven ytterligare så att även gotlandsfåren kan ta värvning?

   :-)

  • mo
   30 januari, 2012 at 14:48

   Där va du rolig….”sänka antagningskraven ytterligare så att även gotlandsfåren kan ta värvning”…
   Själv längtar jag efter en stark och högljudd fredsrörelse!

 4. Draper
  30 januari, 2012 at 18:00

  Personligen tycker jag man inte ska sänka kraven.
  Men att Sverige kommer sända helt nya soldater till Afghanistan kommer inte hända. Det krävs ganska mycket träning.
  Och det finns fler delar i Försvaret än bara bli en stridande soldat.
  Samt hur ska Sverige göra när man ombeds delta i FN operation som kan kosta svenska soldaters liv?

 5. 31 januari, 2012 at 14:12

  Det viktigaste argumentet för att behålla värnpliktsarmén är dock att den gör försvaret till ett tvärsnitt av folket, försvaret kan aldrig bli en egen maktfaktor i samhället. När såg man senast ett land med värnpliktsförsvar råka ut för en militärkupp (bortsett från kupper mot en sittande diktator)?

 6. Sara G
  31 januari, 2012 at 16:50

  Om Rensvält får fortsätta som han gör
  behöver han nog snart en egen militär och polis
  för att försvar makten över ”det sovande folket.”

Comments are closed.