Korkade terrorister?


Planerar man terrordåd så bör man kanske inte berätta om det i förväg. Om inte själva berättelsen är i stället för en väpnad attack, för själva hotet är också terrorism.

Expressen: ”Terrornätverket al-Qaida och dess allierade planerar en attack mot Tysklands parlament, förbundsdagen i Berlin, skriver nyhetsmagasinet Der Spiegel i sitt kommande nummer. Poliskällor uppger för tidningen att en del av planen är att ta gisslan in den historiska riksdagsbyggnaden. Den federala tyska polisen Bundeskriminalamt (BKA) ska ha fått kännedom om planerna via telefonsamtal från en jihadist utomlands, som ska ha velat lämna extremiströrelsen.”

I perioder så får vi höra talas om än den ena och än den andra planerade terrorattacken. Häromsistens så hoppade polisens insatsstyrka på ett antal palestinier i Göteborg, troligen hade en kvinna som sagt sig arbeta åt den danska underrättelsetjänsten påstått att palestinierna planerade ett bombdåd. Det kan förstås vara en missuppfattning från min sida, men Uppdrag Granskning sökte efter denna kvinna med ljus och lykta. Man kan konstatera att den danska under-
rättelsetjänsten inte velat kännas vid någon sådan ”agent”, och antagligen får vi aldrig veta mer om orsaken till UG:s intresse.

Nu har en ”jihadist” ringt eller mejlat den tyska motsvarigheten och pådraget är nu totalt. Kvinnan som söktes av Uppdrag Granskning kan tala flytande arabiska och den jihadist som omnämns i media är genusneutral. Det kan vara samma person som håller på att slå dunster även i tyskarnas säkerhetstjänst.

Ett av problemen med detta är att man aldrig kan vara helt säker. I Göteborg så blev SÄPO dragna vid näsan vilket fick polisens insatsstyrka att slå till med full kraft mot helt oskyldiga människor. Vilka kan då tjäna på att lura brallorna av SÄPO? I Göteborgsfallet så är det uppenbart att motivet är att diskreditera palestinier, det är inte speciellt svårt att tänka sig en nation som vill ha bort all negativ uppmärksamhet om företeelser som Ship to Gaza. När man skjuter ihjäl nio fredsaktivister så blir det givetvis svallvågor. Dessutom har några av offren en tydlig anknytning till Göteborg, med andra ord så behöver man knappast vara raketforskare för att kunna lista ut avsändarens nationalitet och vilken stat hon/han arbetar åt.

Dilemmat är att lögnare inte har en stämpel i pannan där statusen framgår, och ve den Säpopolis som avfärdar den sortens tips om det dessutom smäller. Så vi får nog finna oss i att även i fortsättningen presenteras för en massa hitte på-uppgifter, möjligen kan det vara bra att veta varifrån denna desinformation kommer. Och kommer det en arabisktalande kvinna med en saxofon i fickan så grip henne för all del…

it , , , , , ex1 ab12 dn12 svd1 svt


5 svar till “Korkade terrorister?”

 1. I Göteborgsfallet så är det uppenbart att motivet är att diskreditera palestinier

  Det är ju inte omöjligt att man faktiskt ville diskreditera SÄPO heller. De och polisen har ju fått en hel del negativ kritik iom den här händelsen. Å andra sidan har de lättare att skaka av sig sådan kritik än vad den drabbade familjen har som troligtvis har ärr för livet.

 2. ”Själva hotet är också terrorism”… Så sant det är! Hela sjuka ivern att ständigt måla upp ”hotbilder” som USAs överhet alltid har hållit på med ÄR terrorism. Det är ju att hålla undersåtarna i ständigt skräck och är det något som är terrorism så är det att hålla folk i skräck. Vad svenska och andra länders diverse organ anbelangar, så är det helt enkelt frågan om graden av korruption: de som imperiet lyckades muta bäst rabblar de av USA dikterade simpla slagorden med skrikigaste röst. Hela systemet som USA försöker banka/bomba in i världen är byggt på korruption: att allting inte bara får utan MÅSTE säljas. Äckligt. Men också dömt att falla pga sin absoluta ohållbarhet. Som tur är.

 3. Det kan ju ha tjäna minst två syften, att t.ex. skapa både allmän oro och misstro mot Säpo. Effekten av polisens agerande mot familjerna och deras framfart i bostäderna har sänkt polisens trovärdigheten ganska ordentligt.
  Vad vi har fått veta är ju att någon eller några har angivet dessa familjer, vara av ett av de gripna skulle ha varit vittne. På något sätt känns det hela som familjerna har fått spela rollen av ofrivilliga decoys för att dölja något annat.
  Allt verkar ha gått i en väldans hast och insatser mot familjerna har varit av modellen här och nu och inte noga övervägda och genomtänkta. Det ser ut som Säpo tycks ha försummat vanligt underrättelsearbete.
  Även hotet om någon form av terrorhandling i Göteborg har förmodligen varit för att trissa upp polisadrenalinet och allmänhetens rädsla för att få optimal effekt när det var dags för angivandet.

  Vem som ligger bakom? Det vet jag inte, det kan vara vem helst eller vilka som helst. Men syfte är att skapa rädda människor.

 4. ”Det är inte en fråga om huruvida kriget är på riktigt eller om det inte är det. Att segra är omöjligt. Krig är inte menade att bli vunna. Dom är menade att vara fortlöpande. Ett hierarkiskt samhälle är bara möjligt att bygga på en basis av fattigdom och okunnighet. Den nya versionen är det förflutna, och inget annorlunda förflutet kan någonsin ha existerat. I princip är alltid krigsinsatser planerade för att hålla samhället precis på gränsen till svält. Kriget är utkämpat av dom regerande mot sina egna underlydande. Och dess syfte är seger över fienden, utan att hålla samhällets struktur intakt.”

  George Orwell
  Född 25 juni 1903
  Död 21 januari 1950

 5. Rättelse: ”

  Och dess syfte är INTE seger över fienden, utan att hålla samhällets struktur intakt.”

  Ska det naturligtvis vara och inget annat!