Kommer det krävas bankdosa för Internet?


Idag så talas det en hel del om fildelning, rätte-
gången mot The Pirate Bay tilldrar sig en lika betydande som berättigad uppmärksamhet. Jag skrev tidigare om den väg som jag själv tror är framkomlig, en avgift på fildelartjänster, men resultatet kan givetvis bli något helt annat.


Man kan tänka sig
att var och en i en framtid kommer att tvingas styrka sin identitet och sin behörighet att nå nätet med en liten ”bankdosa”. Ett tillbehör som de flesta av oss använder för att kommunicera med vår bank via nätet. En sådan dosa har en hemlig pinkod och kan räkna ut ”svaret” på den utmaning vi får från nätbanken. Om var och en tvingades använda en sådan så skulle det aldrig uppkomma någon diskussion kring frågan om vem som tankat hem filer från nätet, lika lite som routers skulle kunna utnyttjas av obehöriga.

Vi har redan sett Riksdagen fattat beslut om FRA- och IPRED-lagarna, det gör att vi kan befara en ytterligare skärpning av lagstiftningen i sådan riktning. Att tro på ett fritt Internet för all framtid kanske är naivt. Visst, det skulle finnas fördelar med en personlig inloggning på nätet. Andelen hot och förtal skulle minska betydligt om alla visste att de kunde ställas till svars för sitt agerande. Likaså skulle fildelningen upphöra tvärt, men om det skulle vara en fördel är nog mer tveksamt. I vart fall så har jag svårt att övertygas om den saken.

Man skulle kunna rösta via nätet, införa någon slags kommunal direktdemokrati i vissa frågor kanske. Det är inte säkert att vi skulle få ett bättre samhälle bara för att befolkningen själva kan bestämma färgen på det nya kommunhuset, det enda som är säkert är att vi skulle få roligare kommunalhus. I kommuner där innevånarna är missnöjda med politikerna skulle det kunna bli mycket lustiga kommunhus.

De som har talat om ett fritt internet, ett nät där folk är fria att göra vad de vill, de har redan förlorat matchen. IPRED och FRA gör, tillsammans med den övriga kontroll som samhället har monopol på, gjort att det fria nätet egentligen är ett passerat stadium. Repression och kontroll är redan införda, och en utveckling likt den jag talar om känns tyvärr inte alltför avlägsen. –> Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , it DN123456 SvD1234567 AB123 Db1 IDG SDS SVT-O1

[tags]Godtfrid Sundholm, Fredrik Neij, Peter Sunde, TPB, Pirate Bay, Fildelning, Musikbranschen, Filmindustrin, Internet, Bredband, Pirater, Fildelare, Politik, Rättegång, Lagen, IPRED-lagen, FRA-lagen[/tags]


9 svar till “Kommer det krävas bankdosa för Internet?”

  1. Det där har jag också tänkt på. Min egen blogg är ju inte publik, men jag har ändå lyckats få in skitkommentarer. Det skulle vara en fördel om varje kommentar eller blogginlägg undertecknades med något slags elektroniskt sigill som visade på upphovsmannens identitet.

  2. Aha, du menar roligare kommunhus med fjärrstyrda falluckor, direkt ner till avskrädeshögen.
    Du är kreativ Jinge.

  3. Kul att du nu utvecklar resonemanget jinge, vilket innebär att jag fick en del bra svar på mina frågor vid den tidigare bloggningen.

    Då kan jag väl fortsätta att fråga:) Jag diskuterade just möjligheten att kringgå Storebror på nätet med en släkting som är mycket väl bevandrad i de tekniska delarna. Han menade att hur man än gör så kan allt avlyssnas så länge man använder sateliter, master o dyl som andra har tillgång till.

    Vad säger ni som kan tekniken? Kan vi utnyttja internet över hela världen och samtidigt ”lura” Storebror?

    MVH

    Lasse W

  4. Nja, att tro att det räcker med pin-dosa för att stävja olaglig informationsdelning (varav fildelning är en form) är lite naivt. I princip kan du gömma olaglig information i nästan vadsomhelst som åker över internet. Och det är faktiskt de som är mest kunniga om nätverk som ordnar sina egna krypterade, dolda nätverk för informationsöverföring (ibland med helt legitim information – bara för att t.ex. kunna jobba hemma)
    Den poäng jag vill göra är att jakten på ”olaglig” information börjar likna Orwells roman 1984 – vi ska övertalas till att informationsdelning (utbyte av kultur & ideer) är feltänk och kriminellt.

  5. Titta på Nokias krav på vad de ska kunna göra med sina anställda. Det har gjort att nu när mina gamla mobiler har börjat göra sitt så tittar jag efter andra fabrikat.

  6. @Lasse Wilhelmson:

    Det kan gå men är ingenting vi vanliga dödliga mäktar och orkar med att göra. Det är nog bara några enstaka länder/organisationer som klarar av det.

  7. ett internet som inte är fritt är ett dött internet (internet blir som en enda stor galleria med enkelriktade tjänster)

  8. Såklart man kan kringå spaningen på internet.
    Men framförallt bör man inse att det är som att plocka en viss fisk ur ett fiskstimm på miljarder fiskar – dvs – även om ”storebror” spanar – så är dina paket bara ett par i mängden.

    Så det tar, fortfarande, en del tid att filtrera och sedan gå igenom och söka igenom informationen.

    Mao. skriver/skickar man inte ngt som är väldigt betydelsefullt för den som lyssnar så lär man inte bli måltavla heller…Och om man dessutom utnyttjar kryptering så börjar det bli ganska jobbigt att titta just efter din trafik – om det nu inte finns ngt annat som indikerar att just dina paket skall ”knäckas”…

    Anonym på internet – well förhoppningsvis fortsätter det, MEN att ha en ”bankdosa” (elegitimation) för att komma åt vissa tjänster är väl inte en dum idé ?
    Docck är det både dumt och dåligt att ha det som krav för uppkoppling tror jag – förutom att internet nu är tekniskt byggt så att det går att koppla upp sig utan ”dosa” iaf – även om du kanske tvingas ”ringa” till en operatör på en oljeplattform i nordsjön :)

    /K